| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 50
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
POLOŽAJ MLADIH NA TRGU DELOVNE SILE V OBČINI NOVO MESTO
Nataša Kupljenk, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo proučevali trenutno stanje oziroma status mladih na trgu dela v občini Novo mesto, ravnanje z mladimi na trgu delovne sile in izboljšave, za katere predvidevamo, da bi lahko mladim olajšale vstop v zaposlitev. V teoretičnem delu smo predstavili temeljne pojme trga delovne sile, mladine, zaposljivosti, zaposlovanja in zaposlenosti ter brezposelnosti. Opisali smo še teoretični vidik položaja mladih na trgu dela; njihove značilnosti, prehod iz šolanja v zaposlitev, dejavnike, ki vplivajo na zaposlovanje mladih, stanje zaposlenosti in aktivnosti mladih, mladinsko brezposelnost, njihov položaj na trgih delovne sile v državah EU, študentsko delo ter osipnike. Nadalje smo osvetlili urejanje položaja mladih na trgu delovne sile, kjer smo posebej izpostavili zloglasno aktivno politiko zaposlovanja ter tri glavne načine načrtovanega prehoda iz izobraževanja v zaposlitev: štipendiranje, pripravništvo in vajeništvo. V empiričnem delu smo analizirali podatke anketnih vprašalnikov in pridobili vpogled v sedanje stanje zaposlenosti, brezposelnosti, delovnih izkušenj, izobrazbe, motiviranosti in sposobnosti mladih, starih 18–26 let, v Novem mestu. Tu smo testirali hipoteze, ki smo jih na podlagi dobljenih rezultatov raziskave sprejeli oziroma zavrnili. Na koncu diplomske naloge smo opisali sklepe, do katerih smo prišli tekom raziskave ter predloge, ki bi poleg aktivne politike zaposlovanja izboljšali položaj mlade delovne sile tako v občini Novo mesto kot drugod po Sloveniji.
Ključne besede: ● Trg delovne sile ● Mladi ● Zaposlenost in aktivnost mladih ● Mladinska brezposelnost ● Aktivna politika zaposlovanja
Objavljeno: 04.06.2009; Ogledov: 2924; Prenosov: 483
.pdf Celotno besedilo (595,87 KB)

6.
7.
VSEBINA JAVNIH DEL IN STRUKTURA UDELEŽENCEV
Anita Romič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi gre za podrobnejšo predstavitev enega od ukrepov aktivne politike zaposlovanja in sicer javnih del.
Ključne besede: brezposelnost; aktivna politika zaposlovanja (APZ); javna dela; trg dela; brezposelna oseba
Objavljeno: 17.07.2009; Ogledov: 1833; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (641,09 KB)

8.
VPLIVI AKTIVNE POLITIKE ZAPOSLOVANJA NA BREZPOSELNOST S POUDARKOM NA PROGRAMU USPOSABLJANJA
Dragica Miličević, 2009, diplomsko delo

Opis: Aktivna politika zaposlovanja je sklop ciljno usmerjenih ukrepov in programov, ki se odvijajo na trgu dela z namenom ustvarjanja dodatnih delovnih možnosti in omejitve brezposelnosti. Njen glavni namen je vzpodbujanje brezposelnih oseb k njihovemu aktivnejšemu iskanju in vključevanju v novo zaposlitev. Iz razčlenitve programov in ukrepov aktivne politike zaposlovanja je razvidno, da je za brezposelne na voljo veliko različic, ki so prilagojene njihovim potrebam. Med programi aktivne politike zaposlovanja so ključnega pomena programi izobraževanja in usposabljanja na delovnem mestu, saj z njimi brezposelne osebe pridobivajo nova znanja in spretnosti ter tako povečajo svojo možnost za kasnejšo zaposlitev.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: brezposelnost, aktivna politika zaposlovanja, Evropski socialni sklad, Zavod za zaposlovanje.
Objavljeno: 08.06.2010; Ogledov: 1822; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

9.
IZVEDBA JAVNIH DEL V KOZJANSKEM PARKU
Martina Krivec, 2009, diplomsko delo

Opis: Programi javnih del so v Republiki Sloveniji pomembna in uspešna sestavina aktivne politike zaposlovanja in so namenjeni predvsem zaposlitvi ciljnih skupin brezposelnih oseb, njihovi socialni vključenosti, ohranitvi ali razvoju delovnih sposobnosti, izboljšanju veščin in spretnosti, ki so potrebne na delovnem mestu in pri iskanju zaposlitve, prispevajo k dvigu kakovosti življenja, namenjeni pa so tudi k spodbujanju razvoja novih delovnih mest. Kozjanski park je največji regijski park v Sloveniji, ustanovljen leta 1981. Število zaposlenih je v javnem zavodu nenehno naraščalo. Med najpomembnejšimi cilji zavoda je izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev zavarovanega območja in preprečevanje prevelikega odseljevanja. V Kozjanskem parku se je izkazalo, da so javna dela uspešna oblika aktivne politike zaposlovanja. Veliko delavcev, zaposlenih preko javnih del, se je namreč uspelo zaposliti za določen ali nedoločen čas v Kozjanskem parku ali izven njega. Večina je domačinov z visoko izobrazbo, ki so danes v Kozjanskem parku celo redno zaposleni za nedoločen čas. V diplomskem delu ugotavljamo, da lahko v Kozjanskem parku še veliko naredimo za nadaljnji razvoj tega območja s preusmerjanjem k ekološkemu načinu kmetovanja, s širitvijo in združevanjem sedanjih programov celostnega razvoja podeželja, z izobraževanjem in svetovanjem lokalnemu prebivalstvu, s promocijo in trženjem… To bi pripomoglo k zagotavljanju zaposlitvenih možnosti podeželskega prebivalstva. Pomembno pa je tudi, da v sodelovanju s pristojnim ministrstvom opredelimo in rešimo problematiko kadrovskih potreb in pripravimo srednjeročni kadrovski načrt. Smiselno bi bilo, da ministrstvo seznanimo o dolgoletni uspešnosti javnih del in z njimi povezanega rednega zaposlovanja. To bi lahko predstavljalo osnovo za pridobivanje sredstev za sofinanciranje ministrstva za programe javnih del, ki jih izvajamo.
Ključne besede: javna dela, aktivna politika zaposlovanja, brezposelnost, javni zavod Kozjanski park, Zavod RS za zaposlovanje
Objavljeno: 02.12.2009; Ogledov: 1871; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (2,25 MB)

10.
ZAPOSLENOST IN BREZPOSELNOST V ZASAVSKI REGIJI
Žiga Valentinčič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali problematiko zaposlenosti in brezposelnosti v Zasavski regiji. Pri tem nas je zanimalo gibanje registrirane stopnje brezposelnosti v Zasavski regiji v primerjavi s Slovenijo za daljše časovno obdobje ter struktura brezposelnih oseb. Ugotovili smo, da se je stopnja registrirane brezposelnosti v Zasavju tako absolutno kot relativno zmanjšala, vendar ostaja problem strukture brezposelnih oseb. Posebej smo preverjali veljavnost treh hipotez. Za zmanjšanje strukturnih neskladij na trgu dela je med drugim pomembno izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja, ki je bilo v letu 2009 v Zasavski regiji izrazito večje kakor v letu 2008.
Ključne besede: zaposlenost, brezposelnost, trg dela, Zasavska regija, aktivna politika zaposlovanja
Objavljeno: 04.01.2011; Ogledov: 2634; Prenosov: 208
.pdf Celotno besedilo (831,73 KB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici