| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 48
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Osebna varnost in prostorske rešitve v zdravstvenih ustanovah : magistrsko delo
Asja Babič, 2020, magistrsko delo

Opis: Skladno z aktualnimi družbenimi trendi, ki vodijo v vse večjo obremenjenost zdravstvenega sistema, se zdravstvene ustanove soočajo s številnimi organizacijskimi izzivi. Ti so povezani tudi z zagotavljanjem varnosti in preprečevanjem varnostnih tveganj, saj so zaposleni, pacienti in tudi obiskovalci izpostavljeni raznoterim grožnjam. Pregled sistemske ureditve v Sloveniji kaže, da so v zdravstvenih ustanovah uveljavljeni različni pristopi k zagotavljanju varnosti, saj na nacionalni ravni nimamo poenotenega sistema uporabe standardov in celovitih rešitev, ki bi naslavljale varnost v zdravstvenem sistemu. Namen magistrskega dela je bil pregledati uveljavljene standarde in dobre prakse ter raziskati pomanjkljivosti na področju varnosti v slovenskih zdravstvenih ustanovah. Pri tem je bil poudarek na analizi prostorske zasnove in uporabe varnostnih ukrepov za zagotavljanje osebne varnosti. Skladno s tem je bila izvedena večdelna raziskava o varnosti v zdravstvenih ustanovah, ki je vključevala anketo med obiskovalci in pacienti o zaznavi varnostnih tveganj v bolnišnici, intervju s strokovnjakinjo na področju varnosti v zdravstvenih ustanovah ter analizo bolnišničnih prostorov z metodo opazovanja. Rezultati so pokazali, da se na področju zagotavljanja varnosti v slovenskih zdravstvenih ustanovah pojavljajo nekatere pomanjkljivosti, kar je tudi posledica nepoenotene uporabe standardov na nacionalni ravni. Ugotovitve nakazujejo, da je za osebno varnost relativno dobro poskrbljeno, medtem ko je pomanjkljivosti zaznati v varnostni kulturi, pri preprečevanju tveganj, povezanih s prenosom okužb, in v prostorski zasnovi ustanov. Kljub izboljšavam, ki se odvijajo zadnja leta, pristopi k zagotavljanju varnosti zaostajajo za praksami razvitejših držav. Ugotovitve omogočajo razumevanje trenutnih pristopov k urejanju varnosti v zdravstvenih ustanovah v Sloveniji in nakazujejo na potrebe po izboljšavah, primarno pa so uporabne za upravljavce zdravstvenih storitev, arhitekte in načrtovalce prostorov pri načrtovanju praktičnih izboljšav ter razvoju varnostnih standardov.
Ključne besede: zdravstvene ustanove, prostori, varnostni standardi, prostorska zasnova, osebna varnost, akreditacija, kakovost, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 15.10.2020; Ogledov: 788; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

2.
POSTOPKI PRESOJE KAKOVOSTI NACIONALNE AGENCIJE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KAKOVOST V VISOKEM ŠOLSTVU
Aljaž Sekolovnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu je oseba javnega prava za zagotavljanje kakovosti v slovenskem visokošolskem in višješolskem prostoru. Njena naloga je podeljevanje akreditacij visokošolskim zavodom in študijskim programom ter izvajanje zunanjih evalvacij višjih strokovnih šol. Na podlagi podeljenih akreditacij, ki jih ki jih podeljuje, se lahko pridobiva javno veljavna izobrazba v Republiki Sloveniji. Vsak visokošolski zavod ali študijski program, ki želi biti akreditiran, mora največ vsakih sedem let iti skozi postopek akreditacije, pri čemer mora izpolnjevati določene standarde, ki so določeni na evropski ravni in implementirani v slovenskih pravnih aktih. V diplomski nalogi je predstavljena Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu in postopki, ki jih vodi. V povezavi z začetnim poglavjem o kakovosti v slovenskem visokošolskem in višješolskem področju je predstavljena struktura in naloge agencije, zatem pa še vsi deležniki v postopkih. Pojasnjene so razlike med postopki, najobsežnejši del diplomske naloge pa zajema potek postopkov od same vložitve vloge, področij presoje in presojevalcev do končne odločitve oziroma pravnih sredstev. Na koncu so predstavljene še evropske organizacije, v katere je agencija vključena in Evropski standardi in smernice.
Ključne besede: kakovost, presojanje kakovosti, Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu, NAKVIS, visoko šolstvo, višje šolstvo, akreditacija, evalvacija
Objavljeno v DKUM: 02.12.2016; Ogledov: 1279; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (999,06 KB)

3.
VODENJE KAKOVOSTI IN AKREDITACIJE V ZDRAVSTVU
Rok Kolarič, 2015, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča. Kakovost zdravstvene obravnave pomeni, da vsi, ki so vpeti v zdravstvo, strmijo k boljšim zdravstvenim izidom za paciente, večji uspešnosti delovanja sistema in k boljšemu razvoju strokovnjakov. Akreditacija je postopek, kjer zunanja institucija oceni, kako zdravstveni zavod izpolnjuje vnaprej pripravljene standarde kakovosti in varnosti. Namen diplomskega dela je predstaviti kakovost in sistem vodenja kakovosti v zdravstvu ter predstaviti razvoj in vzpostavitev sistema akreditacij bolnišnic v Sloveniji. V empiričnem delu smo raziskovali stališča zaposlenih o kakovosti v zdravstveni negi in seznanjenost z akreditacijo in namenom pridobitve le-te. Metodologija raziskovanja. Pri izdelavi teoretičnega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela z analizo literature. Za izdelavo empiričnega dela je uporabljena kvantitativna metodologija raziskovanja. Anketni vprašalnik je vseboval 17 vprašanj zaprtega tipa in 2 vprašanji odprtega tipa ter 3 vprašanja polodprtega tipa. Raziskavo smo izvedli v eni izmed slovenskih splošnih bolnišnic v mesecu februarju 2015. Za izvedbo raziskave smo pridobili soglasje institucije. Rezultati. 97 % anketiranih meni, da izvajajo zdravstveno nego po sprejetih standardih, kar pomeni, da izvajajo kakovostno zdravstveno nego. 86 % anketiranih si želi več izobraževanj na temo kakovost v zdravstveni negi. 75 % anketiranih meni, da so dovolj seznanjeni s pomenom in potekom akreditacije v instituciji. Diskusija in zaključek. Zaposleni zagotavljajo kakovost tako, da imajo redne sestanke negovalnega tima, prav tako v veliki večini izvajajo zdravstveno nego po sprejetih standardih. Za zaposlene je zadovoljen bolnik najvišja vrednota, kar kaže, da se trudijo za kakovostno obravnavo vseh pacientov. Za kakovostno zdravstveno nego potrebujemo dovolj časa in ustrezno število zdravstvenega kadra. Zaposleni so zadovoljivo seznanjeni s samo akreditacijo in so tudi dobro seznanjeni s samim namenom pridobitve akreditacije. Akreditacija je tesno povezana s kakovostno zdravstveno obravnavo in je prinesla pozitivne učinke.
Ključne besede: kakovost, kazalniki kakovosti, standardi, akreditacija, akreditacijski sistemi.
Objavljeno v DKUM: 13.07.2015; Ogledov: 3149; Prenosov: 809
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

4.
Kalibracija laserskih merilnikov razdalj : SOP 34
Tadej Tasič, Bojan Ačko, 2012, elaborat, predštudija, študija

Ključne besede: tehnološke meritve, kalibracija naprav, laserski merilnik, akreditacija postopkov
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1013; Prenosov: 69
URL Povezava na celotno besedilo

5.
ANALIZA PROCESA MEDNARODNE AKREDITACIJE PO STANDARDU DNV V TERMAH DOBRNA D.D.
Patricija Goubar, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo je raziskovalna naloga, ki je potekala v Termah Dobrna, v času od 16.6.2014 do 20.3.2015. Namen diplomskega dela je obravnavati področje sistema vodenja kakovosti v zdravstvenih dejavnostih, kot tudi analizirati proces integracije standardov kakovosti v druge nivoje zdravstvenega varstva ter ugotoviti stopnjo učinkovitosti uporabe mednarodnega akreditacijskega standarda DNV. V teoretičnemu delu je predstavljen splošen pomen kakovosti z različnih vidikov, s poudarkom na kakovosti v zdravstvu, predstavitvijo mednarodnega akreditacijskega standarda DNV, predstavitvijo prednosti, ki jih zdravstvene ustanove pridobijo z uvedbo omenjenega standarda. Ravno tako diplomsko delo vključuje analizo procesa mednarodne akreditacije za standard DNV, ki je sicer zasnovan za bolnišnice, v Termah Dobrna, ki zagotavlja zdraviliško dejavnost. V raziskovalnemu delu smo ugotavljali zadovoljstvo pacientov z obravnavo v Medicinskem centru Term Dobrna in zadovoljstvo zaposlenih po akreditaciji za standard DNV. V obeh primerih smo uporabili metodo anonimnega anketiranja, kjer smo pri anketiranju pacientov prišli do ugotovitev, da so le ti visoko zadovoljni z zdravstveno oskrbo in terapevtsko obravnavo na ambulantnem ali zdraviliškem zdravljenju v Termah Dobrna. V sklopu anketiranja zaposlenih pa je bil rezultat nekoliko razdeljen: del vprašalnika, ki se je nanašal na osveščenost in na zavedanje pomena in pomembnosti kakovosti v zdravstvu ter poznavanju le te, je bil zelo dobro ocenjen. Prav tako so visoko mero zadovoljstva zaposleni pripisali tudi medsebojnim odnosom med sodelavci in naravi svojega dela, znotraj katerega si pripisujejo veliko mero strokovnosti in prizadevanja za varno in kakovostno obravnavo pacientov. Del vprašalnika, se je nanašal na odnos vodilnih do podrejenih, na organizacijo dela in na vodenje sistema kakovosti. Rezultati v tem segmentu kažejo na možnosti izboljšav, zlasti glede povečanja učinkovitosti celotnega sistema managementa kakovosti, kar je lahko ena izmed prihodnjih usmeritev vodstva organizacije.
Ključne besede: kakovost v zdravstvu, akreditacija, DNV, kazalniki kakovosti v zdravstvu, samoocenjevanje v zdravstvu
Objavljeno v DKUM: 23.06.2015; Ogledov: 2205; Prenosov: 387
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

6.
OCENA MERILNE NEGOTOVOSTI PRI VZORČENJU ODPADNIH VOD
Vesna Terbovc, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava vzorčenje odpadnih voda ter meritve pretoka, validacijo vzorčenja ter oceno merilne negotovosti pri vzorčenju odpadnih voda. V nalogi smo opisali osnovno metodologijo vzorčenja odpadnih voda, izvedli smo validacijo vzorčenja, pri čemer smo preverjali validacijske parametre točnost in robustnost.
Ključne besede: odpadna voda, vzorčenja, validacija, merilna negotovost vzorčenja, akreditacija, medlaboratorijska primerjava.
Objavljeno v DKUM: 05.05.2014; Ogledov: 1663; Prenosov: 307
.pdf Celotno besedilo (3,17 MB)

7.
ELEKTRONSKI SISTEM ZA UPRAVLJANJE Z DOKUMENTI ZA POTREBE EVALVACIJ IN AKREDITACIJ NA PEDAGOŠKI FAKULTETI
Metoda Tratnik, 2013, magistrsko delo

Opis: Pri delovanju fakultete se dnevno srečujemo z velikim številom podatkov in dokumentov, ki se razpršeno nahajajo na različnih lokacijah ter v različnih oblikah. Pogosto zaposleni porabijo preveč časa za njihovo iskanje. Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru se tako že nekaj časa spopada z izzivom, kako podatke in dokumente na primeren način organizirati, da bodo ves čas dostopni osebam, ki jih pri svojem delu potrebujejo. V nalogi smo se osredotočili predvsem na postopek evalvacije, ki predstavlja metodo ugotavljanja in izboljševanja kakovosti izobraževanja na vseh področjih njenega delovanja, ter na postopek akreditacije, ki pomeni potrditev, da se visokošolska dejavnost izvaja skladno z zakonom. Postopki evalvacij in akreditacij so za fakulteto izredno pomembni, saj predstavljajo pogoj za njeno delovanje in obstoj. V ta namen smo predstavili rešitev elektronskega sistema za upravljanje z dokumenti, ki zagotavlja časovno in krajevno neodvisnost dostopa do dokumentov, nadzor nad njihovo uporabo ter varno hranjenje. Na osnovi pregleda obstoječe literature in razgovorov z uporabniki smo pripravili seznam ključnih podatkov in dokumentov po posameznih področjih delovanja fakultete. Natančno smo opredelili korake prenove procesa zajemanja, pridobivanja, obdelovanja in hranjenja podatkov in dokumentov. S portalom Sharepoint smo povezali zaposlene, dokumente in podatke ter tako ustvarili celovit pogled na delovanje fakultete. Le na ta način lahko učinkovito vplivamo na kakovost njenega delovanja.
Ključne besede: - kakovost - evalvacija - akreditacija - dokument - Sharepoint
Objavljeno v DKUM: 20.01.2014; Ogledov: 1144; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

8.
PRIMERJAVA MED STANDARDOM SIST EN ISO 9001:2008 IN STANDARDOM SIST EN ISO/IEC 17025:2005- ŠTUDIJA PRIMERA V PODJETJU SIQ ITALIA
Hana Furlan, 2013, diplomsko delo

Opis: Sistem managementa kakovosti je ključni dejavnik za uspešno in učinkovito organizacijo, česar se zavedamo tudi v podjetju SIQ Italia. SIQ Italia je storitveno podjetje, ki se ukvarja s preskušanjem in certificiranjem igralnih avtomatov. Pri svoji dejavnosti mora izpolnjevati zahteve italijanske zakonodaje, zahteve odjemalcev ter slediti mora zahtevam standarda SIST EN ISO/IEC 17025:2005. Organizacija ima vzpostavljen sistem managementa kakovosti, vendar poudarek daje predvsem ključnim procesom, ki so v obsegu akreditacije. Cilj in želja podjetja je, da bi razširili sistem managementa kakovosti na vse procese v organizaciji, tudi na vodstvene in podporne procese. V diplomski nalogi smo naredili primerjavo standarda SIST EN ISO 9001:2008 in SIST EN ISO/IEC 17025:2005 ter analizo obstoječega stanja glede na zahteve zgoraj omenjenih standardov v podjetju. Na podlagi analize smo podali možne izboljšave, kar bi pripomoglo k boljšemu celovitemu obvladovanju kakovosti v podjetju. Na podlagi analize smo se v podjetju odločili, da na novo definiramo organizacijsko strukturo, določili smo vodstvene, ključne in podporne procese. Osredotočili smo se na enega izmed ključnih procesov in opravili analizo časov posameznih aktivnosti izbranega procesa ter podali izboljšave, zlasti v smeri višje učinkovitosti.
Ključne besede: sistem managementa kakovosti, SIST EN ISO 9001:2008, SIST EN ISO/IEC 17025:2005, akreditacija, procesni pristop
Objavljeno v DKUM: 17.07.2013; Ogledov: 1903; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

9.
CERTIFIKATI KAKOVOSTI V BOLNIŠNICAH
Nataša Štandeker, 2012, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu Certifikati kakovosti v bolnišnicah so predstavljeni osnovni pojmi in definicije kakovosti in kakovosti v zdravstvu.Opredeljene so zakonske zahteve za zagotavljanje kakovosti v bolnišnicah s strani države, med katere sodi tudi pristop v proces pridobitve mednarodne akreditacije.
Ključne besede: - kakovost - certifikati kakovosti - akreditacija bolnišnice - anketa - standardi kakovosti
Objavljeno v DKUM: 30.01.2013; Ogledov: 2086; Prenosov: 450
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

10.
Kalibracija granitnega kotnika : SOP 20
Bojan Ačko, Andrej Godina, 2003, elaborat, predštudija, študija

Ključne besede: tehnološke meritve, kalibracija naprav, granitni kotnik, akreditacija postopkov
Objavljeno v DKUM: 01.06.2012; Ogledov: 1166; Prenosov: 42
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici