| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
PRIMERJAVA ORODIJ ZA PODPORO AGILNI METODI SCRUM
Vid Konšak, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo se najprej posvetili pravilni izbiri metodologije za razvoj programske opreme. V nadaljevanju smo opisali principe agilne metodologije in se podrobneje posvetili metodi Scrum, ki smo jo tudi natančneje preučili. Izbrali smo tri različna orodja, ki podpirajo metodologijo Scrum in jih natančneje opisali ter jih med seboj primerjali. Na podlagi ugotovitev smo naredili načrt za lastno orodje.
Ključne besede: agilne metode, Scrum, informacijski sistem, dokumentacija, programska orodja, delo v skupinah
Objavljeno: 21.10.2009; Ogledov: 1707; Prenosov: 411
.pdf Celotno besedilo (5,15 MB)

4.
PROCES PLANIRANJA XP PROJEKTOV
Sašo Horvat, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo planiranje projektov po metodologiji ekstremnega programiranja. Predstavimo razloge za nastanek agilnih metodologij, pozitiven vpliv agilnosti na uspešnost projektov, na kratko predstavimo metodologijo ekstremnega programiranja, nadalje pa sledi še podroben prikaz njene prakse igre planiranja. Prikazane so tudi nekatere omejitve te prakse in zanje možne rešitve ter prilagoditve. Na primeru podjetja FJA Oda Team d.o.o je podrobno predstavljen prilagojen proces igre planiranja, kjer primerjamo predstavljeno teorijo s praktično izvedbo igre planiranja. Prikažemo tudi analizo veščine napovedovanja truda v omenjenem podjetju.
Ključne besede: informacijski sistemi, planiranje projektov, agilne metode, ekstremno programiranje
Objavljeno: 30.11.2009; Ogledov: 1832; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

5.
PRENOVA PROIZVODNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA V PODJETJU INOTHERM D.O.O.
Boštjan Komac, 2011, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo obravnavali pristop k projektiranju večnivojskega informacijskega sistema na primeru prenove proizvodnega informacijskega sistema podjetja INOTHERM d. o. o. V prvem delu je predstavljen koncept gradnje večnivojskih programskih rešitev temelječih na Microsoftovem .NET-ogrodju. Prikazani so ključni scenariji in tehnologije, ki so primerne za izvedbo tovrstnih programskih rešitev. Podrobno je opisana funkcija posameznih slojev, možnosti njihove namestitve, vzdrževanja ter kasnejše morebitne vertikalne ali horizontalne nadgradnje ključnih slojev. Na kratko so predstavljenje metodologije izgradnje informacijskih sistemov s poudarkom na agilnih metodah razvoja programske opreme. Sledi prikaz izvedbe vseh slojev proizvodnega informacijskega sistema v večnivojski tehnologiji. V tem delu je poudarek predvsem na praktičnem prikazu izdelave posameznega sloja, njegovih posebnostih ter načinu izbire primerne tehnologije za njegovo izvedbo. Predstavljena je implementacija načrtovalskih vzorcev pri izvedbi abstrakcije posameznega sloja. V prikazu izvedbe posameznih slojev so vpletene praktične izkušnje, pridobljene v času načrtovanja in izdelave proizvodnega informacijskega sistema podjetja INOTHERM d. o. o.
Ključne besede: Informacijski sistem, večnivojska arhitektura, .NET, C#, agilne metode
Objavljeno: 01.08.2011; Ogledov: 1895; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

6.
Analiza možnosti izboljšave procesa razvoja programske opreme z uporabo agilnih metod - primer Opal d.o.o.
Gregor Primožič, 2012, magistrsko delo

Opis: Agilne metode razvoja programske opreme so fleksibilne metode primerne predvsem za manjše razvojne skupine, ki se morajo hitro prilagajati spremembam. Pogosto se navajajo kot alternativa bolj togim klasičnim metodam. Preverjali smo možnost vpeljave agilnih metod na primeru podjetja, ki sedaj za razvoj programske opreme ne uporablja nobene formalno definirane metode. Predvsem smo z intervjujem z razvijalci ugotavljali njihovo pripravljenost na spremembe. Ugotovili smo, da so v splošnem sicer pripravljeni na spremembe, vendar ne na hitre spremembe. Vpeljavo agilnih metod smo obravnavali kot možno rešitev za dosego dveh ciljev v povezavi z razvojem, ki si jih je zadalo podjetje. Ugotovili smo, da nobena od obravnavanih metodologij ni v celoti primerna za podjetje, so pa primerni posamezni deli metodologij. Zato smo pripravili predlog lastne metodologije, ki pretežno temelji na lastnostih obravnavanih agilnih metod. Poleg tega smo pripravili tudi predlog programa za spremljanje razvoja programske opreme.
Ključne besede: agilne metode, ERP, Ekstremno programiranje, Scrum
Objavljeno: 28.05.2012; Ogledov: 1409; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (914,96 KB)

7.
RAZVOJ MOBILNE REŠITVE ELEKTRONSKIH DARILNIH BONOV
Matej Strmljan, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opredelili pojem mobilnega sistema darilnih bonov. Predstavili smo rešitve in arhitekturo konkurenčnih ponudnikov sistemov elektronskih darilnih bonov. Prav tako smo definirali arhitekturo sistema procesiranja mobilnih transakcij, imenovanega Margento procesni sistem (MPS), in integracijo komponente darilnih bonov v obstoječi sistem. Delovanje sistema je modelirano v notaciji BPMN za vse poglavitne funkcionalnosti, ki so hkrati podrobno razložene. Modeliranje je pri razvoju predstavljalo pomembno vlogo, ki je v diplomskem delu natančneje ovrednotena. Podrobneje je opisan tudi princip agilne metode SCRUM, katerih načel smo se držali v razvojni ekipi. Opisane so paradigme agilnega razvoja, ki smo jih modificirali za potrebe projekta. Na podlagi projektnega vodenja smo v jeziku C++ izdelali strežniško komponento, ki skrbi za procesiranje in upravljanje transakcij mobilnih darilnih bonov.
Ključne besede: modeliranje poslovnih procesov, agilne metode, SCRUM, informacijski sistem, strežniško procesiranje, BPMN
Objavljeno: 16.07.2012; Ogledov: 1033; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

8.
Prilagoditev agilne metode za integracijo EDMS v obstoječi informacijski sistem
Marko Zupančič, 2014, magistrsko delo

Opis: Raziskava obravnava prilagoditev agilne metode za integracijo EDMS v obstoječi informacijski sistem. Problemsko stanje, ki ga v konkretnem poslovnem sistemu zaznavajo, je pomanjkanje definirane metodologije za integracijo EDMS, povprečna prekoračitev planiranih projektnih rokov od 20 % do 50 %, oteženo sledenje sprememb projekta, pomanjkanje testiranja in nedefinirano določanje prioritet zahtevam. Podan je pregled strokovne literature o agilnih metodah, EDMS, BPMN. Ugotovljeno je, da dokumentacija za prilagoditev agilne metode pri integraciji EDMS rešitve ne obstaja. Analizirani so konkretni primeri procesa integracije EDMS v obravnavani organizaciji in uporabljen je BPMN kot orodje za modeliranje poslovnega procesa. Anketirali smo 3 tipe uporabnikov EDMS: končne uporabnike, skrbnike EDMS in končne uporabnike, ki so hkrati skrbniki EDMS. Statatistika izvedene ankete je prikazala, da se naročniki v več kot polovici primerov strinjajo z vrednotami agilnega razvoja in da je naročniku delujoča programska oprema skoraj tako pomembna kot popolna dokumentacija. Uvedba EDMS rešitve je na začetku pri uporabnikih povzročila nezadovoljstvo, vendar bi uporabniki kljub temu storitve in produkte EDMS rešitve priporočali tudi drugim. Večinsko so mnenja, da se ne bi vrnili v stanje pred implementacijo EDMS rešitve. Najpomembnejši predlogi izboljšav integracije so uvedba dnevnih sestankov, seznama zahtev, seznama zahtev iteracije, table aktivnosti ter določitev prioritet zahtevam. Zelo pomembna bi bila tudi uporaba krajših razvojnih ciklov in večja vključenost naročnika pri integraciji EDMS. Predvideni učinki predlogov so: a)povečana sposobnost upravljanja spreminjajočih prioritet zahtev in produktivnost, b) izboljšana sledljivost projekta, morala skupine in kakovost programske opreme, c) zmanjšano tveganje zakasnitve ali neuspeha projekta in d) večje zadovoljstvo naročnikov ob enakih virih.
Ključne besede: Agilne metode, elektronski dokumentni sistem, integracija, razvoj programske opreme.
Objavljeno: 07.10.2014; Ogledov: 1218; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (3,06 MB)

9.
PRIDOBITVE VPELJAVE METODE SCRUM
Dejan Plavše, 2015, diplomsko delo

Opis: Pojem agilnosti ter z njim povezane metode razvoja programske opreme so dandanes že tako razširjene, da verjetno skorajda ni IT strokovnjaka, ki ne bi vsaj slišal za katero izmed njih. Obstaja namreč mnogo metod, ki se predstavljajo kot agilne. V diplomskem delu tako opisujemo kaj pravzaprav je agilnost in kaj so tisti ključni faktorji, ki neko metodo naredijo agilno, opisujemo po kakšnih vrednotah in načelih pravzaprav delujejo agilne metode ter kaj so tiste ključne razlike med njimi in vsemi ostalimi, tradicionalnimi metodami. V nadaljevanju raziskujemo kako agilne metode dojemajo tisti, ki delujejo po njihovih načelih, ter kako jih dojemajo naročniki, ki aktivno sodelujejo v procesih razvoja. V diplomskem delu predstavljamo še pomembnejše agilne metode razvoja programske opreme, podajamo njihova osnovna načela in priporočila ter opisujemo kritične dejavnike uspeha na področju agilnega razvoja programske opreme. Podrobno opisujemo metodo Scrum ter opravljamo raziskavo njenih vplivov tako na IT podjetja kot tudi na njihove zaposlene doma in po svetu. V zaključku diplomskega dela podajamo rezultate opravljene raziskave.
Ključne besede: Scrum, agilni razvoj, agilne metode, IS, programska oprema
Objavljeno: 27.05.2015; Ogledov: 963; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

10.
UVEDBA »SCRUM« METODOLOGIJE RAZVOJA APLIKACIJ V PODJETJU PRONET KRANJ D.O.O.
Lea Jerič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo se naprej posvetili spoznavanju najbolj razširjene agilne metode za razvoj programske opreme – metodi SCRUM. V prvem delu so bile narejene analize dveh izbranih orodij, ki podpirata metodo SCRUM: ACScrum in Atlassian Jira. V drugem delu smo se po proučitvi in predstavitvi obeh orodij vodstvu podjetja in razvojni skupini podjetja Pronet, Kranj, d. o. o., ter predstavljenih prednostih in slabostih obeh orodij odločili, da metodo razvoja programskih aplikacij SCRU M v podjetje uvedemo z orodjem Atlassian Jira. Da bi si podjetje zagotovilo konkurenčno prednost, dolgoročno učinkovitost, fleksibilnost in stabilnost podjetja, smo se odločili, da se postopoma opustijo klasične metode razvoja programske opreme in se uvede nov agilni pristop.
Ključne besede: - agilne metode - Scrum - ACScrum - Atlassian Jira
Objavljeno: 24.11.2016; Ogledov: 499; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici