| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Adsorbija maziva : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Darko Tičič, 2000, diplomsko delo

Ključne besede: strojništvo, adsorbcija, mazanje, aditivi, maziva
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1784; Prenosov: 0

4.
5.
Vpliv aditivov in cementov na mehanske lastnosti betonov : diplomsko delo visokošolskega študija
Barbara Ajdišek, 1996, diplomsko delo

Ključne besede: cement, beton, aditivi, vezanje
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1808; Prenosov: 0

6.
KARAKTERIZACIJA ANTOCIANINSKIH PROFILOV SADNIH SOKOV RDEČEGA SADJA
Sanela Selimović, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil validirati analizno metodo za kvalitativno in kvantitativno določanje antocianinov v rdečem sadju in sadnih sokovih iz rdečega sadja. S tem smo želeli izboljšati metodologijo kontrole kvalitete naravnih produktov, ki vsebujejo naravna barvila (EEC E163). Z visokotlačno tekočinsko kromatografijo (HPLC) smo analizirali metanolne ekstrakte rdečega sadja v 6 vzorcih slovenskega porekla in sadnih sokov iz rdečega sadja, v 16 vzorcih slovenskega porekla in za primerjavo še 3 vzorce iz tujine (Avstrija in Italija). Za potrebe razvrščanja je bila prvotno potrebna predhodna identifikacija značilnih antocianinov za posamezno vrsto rdečega sadja s pomočjo standardnih raztopin dostopnih antocianinov. Opravili smo validacijo analizne metode, določili linearnost, natančnost, točnost, mejo določanja in časovno stabilnost metanolnega ekstrakta. Na osnovi vseh rezultatov smo ugotovili, da gre v Sloveniji za kvalitetne izdelke rdečega sadja in sadnih sokov iz rdečega sadja, saj se nikjer med analiziranimi vzorci ne pojavljajo signifikantne razlike.
Ključne besede: aditivi, barvila, antocianini, ekstrakcija, validacija, tekočinska kromatografija
Objavljeno: 19.11.2010; Ogledov: 2251; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

7.
8.
RAZVRŠČANJE BREZALKOHOLNIH SADNIH PIJAČ GLEDE NA VSEBNOST ADITIVOV
Tina Ivančič, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo obravnavali brezalkoholne sadne pijače, kot so aromatizirane vode, ledene čaje, osvežilne pijače (sadne sokove) in nektarje, glede na vsebnost različnih aditivov. Želeli smo ugotoviti, kateri aditivi v brezalkoholnih sadnih pijačah so škodljivi za naše zdravje in katere sadne pijače te aditive vsebujejo. V nadaljevanju smo želeli ugotoviti, če so v vsaki navedeni vrsti (kategoriji) dodani točno določeni aditivi ali pa najdemo iste vrste aditivov v pijačah, ne glede na določeno vrsto sadne pijače. V naslednji stopnji smo razvrstili sadne pijače glede na različne proizvajalce. Ugotavljali smo, ali dodaja vsak proizvajalec točno določene aditive ali ne. Ugotovili smo, da na prodajnih policah skoraj ni sadne pijače, katera ne bi vsebovala vsaj enega ali več aditivov. Izpostavimo lahko le 100 % sadne sokove, ki ne vsebujejo dodatkov.
Ključne besede: aditivi, brezalkoholne sadne pijače, škodljivost, statistična obdelava
Objavljeno: 23.02.2011; Ogledov: 3700; Prenosov: 579
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

9.
Uporaba aditivov v prehrani
Eva Mohr Salkič, 2011, magistrsko delo

Opis: V današnjem času potekajo številne raziskave o aditivih v hrani. Preučujejo predvsem vlogo aditivov in njihovih vplivov na zdravje ljudi ter ugotavljajo njihov optimalni vnos. V številnih raziskavah se je pokazal škodljiv učinek uživanja nekaterih aditivov, vendar ne v taki meri, da jih živilska industrija ne bi več uporabljala. V magistrski nalogi je zbran pregled literature s tega področja in rezultati študije uporabe aditivov med izbrano anketirano populacijo v Sloveniji. V anketi, ki je bila izvedena pri naključni populaciji julija 2010 v Sloveniji, smo preučili, kakšno je poznavanje aditivov v živilih. Raziskava je pokazala, da so po mnenju anketirancev aditivi v hrani precej nevarni. Več kot dve tretjini anketirancev ni znalo opredeliti aditive v hrani ali E številke, večji odstotek kot smo pričakovali, pa se zaveda, da so aditivi v hrani. Vloga aditivov pri odločitvi za nek proizvod je različna. Nekateri raje izberejo proizvode z enako kakovostjo in ceno z manj dodatki, oziroma so nekateri celo pripravljeni plačati več za tovrstne proizvode. Velika večina pa bi podprla vpeljavo nove blagovne znamke »brez aditivov«.
Ključne besede: varna hrana, aditivi, E-ji, ADI, prehranjevalne navade
Objavljeno: 24.11.2011; Ogledov: 2671; Prenosov: 636
.pdf Celotno besedilo (615,82 KB)

10.
VPLIV ADITIVOV NA LASTNOSTI POLIMERNIH BARVNIH KONCENTRATOV (MASTERBATCH-EV)
Nuša Fistrič, 2012, diplomsko delo

Opis: Živimo v obdobju, v katerem si skoraj ne moremo predstavljati življenja brez plastike - termoplastov. Poznamo več različnih vrst plastike, ki ima vsaka svoj namen, različni aditivi pa omogočajo njen obstoj in funkcionalnost. V diplomskem delu smo se osredotočili na vpliv aditivov na lastnosti polimernih barvnih koncentratov, ki jim z eno besedo rečemo masterbatch-i. Masterbatch je barvni koncentrat oziroma koncentrat aditivov, namenjen obarvanju termoplastov ter za izboljšanje njihovih lastnosti. Je v obliki granul koncentrirana mešanica pigmentov in dodatkov, ki se skozi toplotni proces z ustreznim polimernim nosilcem strne v tekočo maso in se po hlajenju peletizira v obliko granul. Granule so primerne za barvanje plastičnih mas in obstajajo v široki paleti odtenkov z različnimi deleži pigmenta in koncentracijami različnih dodatkov, s katerimi se izboljša kakovost oziroma se zagotovi določena lastnost polimernih izdelkov. Industrijsko delo je vključevalo proizvajanje polimernih barvnih koncentratov – masterbatch-ev. Z dodajanjem različnih koncentracij aditivov smo vplivali na lastnosti končnega produkta, kjer nas je zanimala barvna moč oz. izdatnost barve (nianse) masterbatch-a in vzorce med sabo primerjali. Barvno moč smo vzorcem merili z spektrofotometrom in za vsakega naredili izračun polne lastne cene (PLC). Eksperimentalno delo in analizo vzorcev smo opravili v razvojnem laboratoriju za masterbatch-e v Cinkarni Celje, PE Kemija Mozirje, in je potekalo pod enakimi pogoji za vse merjene vzorce. Testirali smo masterbatch-e s pigmenti in različnimi aditivi, ki bi bili konkurenčni MB na trgu, vendar z dobljenimi rezultati nismo dosegli zastavljenega cilja, kar pripisujemo morebitnim nastavljenim procesnim parametrom ali previsokemu doziranju pigmenta (40 %).
Ključne besede: polimer, masterbatch, barvni koncentrat, aditivi, spektrofotometrija
Objavljeno: 03.01.2013; Ogledov: 997; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici