| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Delavniška proba in testiranje tehnologije varjenja S770QL jeklenih cevi
Urška Steiner, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje sistematično postopanje, kadar je potrebno podjetje in varilca certificirati, za izvajanje zahtevnega varilnega postopka. V prvem koraku, je treba s pomočjo teoretične oziroma raziskovalne metode določiti tehnologijo varjenja, na osnovi katere nato v procesu delavniške probe izdelamo varjence in sočasno izvedemo nadzor varjenja. Ustreznost izbire varilne tehnologije, ovrednotimo na osnovi mehanskih lastnosti zvarnega spoja. Analiza meritev nadzora varjenja, je pokazala odstopanje od zastavljene tehnologije varjenja, s čim je dokazana smiselnost izvedbe delavniške probe, pred postopkom certifikacije. Mehanske lastnosti drugega poizkusa zvarnega spoja, ki so rezultat opravljenih neporušnih in porušitvenih preiskav so ustrezne, torej je tehnologija varjenja ustrezna.
Ključne besede: Zvar, toplotno vplivano območje, visokotrdnostna jekla
Objavljeno v DKUM: 03.01.2024; Ogledov: 421; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (7,44 MB)

2.
Preiskava navara iz kobaltove zlitine na avstenitno nerjavno jeklo : diplomsko delo
Andrej Smrtnik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bom najprej predstavil problem, ter cilj same naloge. Nato bom predstavil teoretične osnove za boljšo razumevanje eksperimentalnega dela. Eksperimentalni del bo zajemal merjenje trdote vseh preizkušancev s pomočjo Vickersove metode pri kateri se bo ugotavljala trdota osnovnega materiala, navara ter mesto TVP področja. Nato bom na instrumentiranem Charpy udarnem kladivo izvedel preizkus udarne žilavosti ko material obremenimo iz mehkega področja (osnovni material) proti trdemu (navar). Prelome bom analiziral pod svetlobnim mikroskopom, ter jih nato primerjal z že storjenimi preizkusi in sicer ko je bil material obremenjen iz trdega področja proti mehkemu.
Ključne besede: plazemsko varjenje, zvar, navar, trdota, udarna žilavost
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 479; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (4,08 MB)

3.
METALOGRAFSKA ANALIZA VARJENE ENERGETSKE KOMPONENTE
Uroš Colarič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava optični pregled večvarkovnega zvarnega spoja in določitev karakterističnih mikrostruktur v korenu, temenu in toplotno vplivanem področju zvarnega spoja izdelanega iz visokotrdnostnega mikrolegiranega jekla, ki se največkrat uporablja za gradnjo energetskih sistemov. Opisani so postopki odvzemanja vzorcev iz zvarnih spojev in priprava metalografskih obrusov za kvalitetno izdelavo metalografskih slik. Ugotovljeno je, da je najbolj kritična mikrostruktura z najnižjo lomno žilavostjo toplotno vplivano področje večvarkovnega zvarnega spoja.
Ključne besede: metalografija, X-večvarkovni zvar, toplotno vplivano področje, optični pregled
Objavljeno v DKUM: 27.10.2016; Ogledov: 1682; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (4,37 MB)

4.
Preiskave zvarnih spojev po metodah UT/TOFD-PA
Katarina Jelen, 2016, magistrsko delo

Opis: Kvaliteta zvarnih spojev je pretežno odvisna od kvalitete varjenja. Z neporušnimi preiskavami zvarnih spojev se zagotavlja, da je ta kvaliteta kontrolirana in ustreza izbranim standardom. Med novejši metodi neporušnih ultrazvočnih preiskav spadata Time Of Flight Diffraction (UT/TOFD) in Phased Array (UT/PA), ki sta že postali širše uporabljani za preiskavo zvarov v petrokemični in ostali industriji. Tudi na področju zvarnih spojev cevovodov hidroelektrarn postajata UT/TOFD in UT/PA vedno bolj zanimivi in uporabljani. Prednosti teh metod so predvsem: Velika natančnost pri ugotavljanju velikosti in lege defektov, zaznavanje defektov tudi v primeru njihovega prekrivanja ali neustrezno orientiranih defektov, večja hitrost preizkušanja ter zapisi (skeni) kontrole, ki jih lahko arhiviramo, ponovno ocenjujemo ipd. Na podlagi eksperimentov, ki so vključevali neporušne metode UT/TOFD, UT/PA, UT/PE, VT in MT ter žično elektroerozijo kot porušno metodo, lahko potrdimo, da se z novimi ultrazvočnimi metodami zagotavlja velika natančnost določanja lege, oblike in velikosti napak. Že pri samem skeniranju kalibrirnega komada smo ugotovili, da pri debelini stene 44 mm lahko vidimo tudi zajedo globinske razsežnosti 1 mm. Na razrezanih preizkusnih lističih smo z VT in MT metodo našli napake, ki smo jih odkrili po metodi UT/TOFD ter delno z UT/PE in UT/PA. Ugotovili smo, da globinska razsežnost, velikost napak in lega napak ustreza predvidenemu.
Ključne besede: ultrazvok, UT/TOFD, UT/PA, UT/PE, MT, VT, elektroerozija, zvarni spoj, indikacija, defekt, zvar s podložko
Objavljeno v DKUM: 06.10.2016; Ogledov: 2236; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (7,07 MB)

5.
Vpliv trdnostne neenakosti na lomno žilavost zvarnega spoja na jeklu S500
Denis Karničnik, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo uporabili različne metode za določevanje lomno mehanskih lastnosti zvarov. Preizkušali smo dva zvara z različno trdnostno neenakostjo. Prvi zvar je imel trdnostno mehkejši koren drugi pa je bil varjen eno polovico z trdnostno šibkejšim materialom, drugo polovico pa s trdnostno močnejšim dodajnim materialom. Ugotovitve so pokazale, da način varjenja močno vpliva na lomno mehanske lastnosti. Boljše rezultate smo dobili v zvaru, ki je bil varjen s trdnostno šibkejšim dodajnim materialom v korenu. Najboljše rezultate izkazuje osnovni material, najslabše pa toplotno vplivano področje.
Ključne besede: zvar, mehanika loma, lomna žilavost, trdnostna neenakost, Charpy
Objavljeno v DKUM: 05.10.2016; Ogledov: 1660; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (7,28 MB)

6.
Načini spajanja cevi v slovenskih plinovodnih omrežjih s primerom zagotavljanja kvalitete varilskih del na plinovodu R23A
Zoran Trenta, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava področje varjenja plinovodnih cevi in zagotavljanje kvalitete varilskih del. Varjenje je najpogostejši način spajanja cevi na plinovodih v nerazstavljivo celoto. S povečanjem potreb po energiji in s tem tudi po plinu, se prenosna in distribucijska plinovodna omrežja širijo tudi v Sloveniji. Zato je ob povečanem obsegu varilskih del, potrebno izbrati prave postopke in zagotoviti kvaliteto del. Opisani so postopki varjenja in spajanja plinovodnih cevi ter postopki zagotavljanja kvalitete varilskih del. Na praktičnem primeru prestavitve prenosnega plinovoda R23A je prikazan celoten postopek od zasnove, izbire materialov in postopkov, priprave, varjenja cevi, kontrole kvalitete zvarov, zaščite, dokumentacije pa do predaje objekta v uporabo.
Ključne besede: zvar, varjenje cevi, plinovod, kontrola, zagotavljanje kvalitete
Objavljeno v DKUM: 31.05.2016; Ogledov: 1772; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (5,05 MB)

7.
VPLIV UDARNE ŽILAVOSTI NA LOMNO ŽILAVOST ZVARA ENERGETSKE KOMPONENTE
Tadej Pavlin, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrska delo zajema kratek teoretični opis osnovnih značilnosti zvarnih spojev. Pri tem je opisana problematika pojava razpok v varjenih konstrukcijah, ki so hkrati najbolj nezaželene napake, ki se pogosto pojavljajo pri zvarnih spojih. Opisana je tudi določitev Charpyjeve udarne žilavosti in določitev, ter pomen lomne žilavosti zvara. Praktičen del zajema določitev eksperimentalne udarne žilavosti zvara v korenu in temenu. Osnovne mehanske lastnosti temena in korena zvara so predstavljene s pomočjo korelacijskih enačb na podlagi mikrotrdote v korenu in temenu zvara. Med osnovne mehanske lastnosti zvara sodijo meja tečenja in natezna trdnost. Cilj naloge predstavlja izračun lomne žilavosti zavra na podlagi eksperimentalnih rezultatov udarne žilavosti. Izračun je izveden po dveh različnih metodah. Namen magistrske naloge je prikazati, kako lahko tehnično korektno in ekonomično upravičeno pridemo do odličnih rezultatov določitve lomne žilavosti. Rezultati izhajajo na podlagi izvedbe Charpyjevega preizkusa udarne žilavosti.
Ključne besede: Zvar, razpoka, udarna žilavost, lomna žilavost, mehanske lastnosti
Objavljeno v DKUM: 03.11.2015; Ogledov: 2591; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

8.
Testiranje varjenih in ne varjenih prirobnic vodovodnih cevi
Žiga Šafar, 2015, diplomsko delo

Opis: Leteče prirobnice se v praksi uporabljajo za sestavljanje plastičnih cevovodov večjih premerov. Prirobnice morajo zagotoviti tesnenje pri določenih tlakih obratovanja. V tem delu smo se osredotočili na preizkušanje treh vrst letečih prirobnic, ki so se razlikovale po velikosti. Preizkušali smo dva tipa različnih prirobnic glede na način izdelave. Prve prirobnice so bile izdelane iz upognjenih trakov in varjene. Druge prirobnice so bile izrezane iz pločevine brez zvarih spojev. Preizkušanje prirobnic je potekalo s povečevanjem tlaka na prirobnične spoje. Pri preizkusu se je meril tlak preizkusnega medija in deformacije na kritičnih prerezih prirobnic. Deformacije so bile izmerjene z upornimi merilnimi lističi na mestu zvara in na mestu brez njega. Preizkusi so pokazali, da so opazne razlike pri deformiranju prirobnic na mestih, kjer imamo zvarni spoj v primerjavi z mestom, kjer ni zvarnega spoja. Preizkusili smo tudi prirobnične spoje z manjšim številom vijakov. V praksi se namreč dogaja, da v spoje ne vstavijo vseh vijakov. Ugotovili smo, da je tak spoj prirobnic vzdržal bistveno manjše obremenitve pred samo popustitvijo, tudi do štiri krat manj. Za natezne preizkuse pa so bili izdelani posebni preizkušanci, kjer se je preverila ustreznost nepopolno prevarjenega zvarnega spoja na varjenih prirobnicah.
Ključne besede: prirobnica, zvar, TVP, merjenje tlaka in deformacij
Objavljeno v DKUM: 27.10.2015; Ogledov: 1728; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (9,84 MB)

9.
DOLOČITEV UDARNE ŽILAVOSTI V KORENU ZVARA ENERGETSKE KOMPONENTE
Julijan Jan Salamunić, 2015, magistrsko delo

Opis: V energetiki uporabljamo visokotrdnostna malolegirana konstrukcijska jekla za gradnjo visoko obremenjenih modernih konstrukcij. Najšibkejši člen varjene konstrukcije je zvarni spoj, v katerem se pojavljajo razpoke, ki lahko povzročijo nenadno porušitev. Zaradi navedenega gradimo zvarne spoje tako, da imajo zvari visoko udarno žilavost, ki lahko zadržijo nestabilno širjenje razpok. V raziskavi je predstavljena eksperimentalna določitev in analiza krivulj Charpyjeve udarne žilavosti v korenu zvara energetske komponente za različne dodajne materiale.
Ključne besede: visokotrdnostno jeklo, zvar, udarna žilavost, Charpyjev preizkus
Objavljeno v DKUM: 15.09.2015; Ogledov: 2471; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (3,50 MB)

10.
Role of residual stresses on fracture properties of under-matched butt weld
Inoslav Rak, Vladimir Gliha, 1999, izvirni znanstveni članek

Opis: Under-matched weld joints were adopted for producing a penstock of 47 mm wall thickness and 4200 mm diameter, to improve the weldability. The isothermal Robertson wide plate test on the under-matched weld joints, were the allowable stress level was 0.6 of the yield stress, proved that the longitudinal stresses caused the crack propagation alog the weld joint to deviate into tough base material where it was arrested. The arrest temperature was between -10 and -20°C. The behaviour of the crack propagation was the reason to omit the thermal stress relieving of the pipe section and on circumferential weld joints executed on this side. One can always take into consideration the role of axial residual stresses when assessing whether to use, or not, under-matched weld joints in severer loaded structures.
Ključne besede: strjeni zvar z nižjo mejo tečenja, zaostale napetosti, potek loma, lastnosti ujetja, lomna žilavost, under-matched weld joint, residual stresses, fracture path, arrest properties, fracture toughness
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1527; Prenosov: 44
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 2.75 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici