| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 169
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Nabavni proces v podjetju tehit d. o. o.
Jan Stramec, 2021, diplomsko delo

Opis: Nabava ima v današnjem času pomembno vlogo v podjetju. Nabava lahko z dobrim delom podjetju pomaga pri poslovanju. Nabavni oddelek mora poskrbeti za kakovostno nabavo dobrin. Zaposleni v nabavi pa morajo poskrbeti, da bo nabava organizirana, kakovostna in da bodo stroški nabave čim nižji. V teoretičnem delu diplomskega dela je na podlagi domačih in tujih strokovnih literatur opredeljena nabava, opisan je nabavni proces prav tako je zapisano kako poteka naročilo v podjetju ter kako poteka iskanje in izbor dobaviteljev. Prav tako so v teoretičnem delu predstavljene zaloge. V praktičnem delu diplomskega dela je predstavljeno podjetje Tehit d.o.o., prav tako smo predstavili tudi kakšna je vloga nabave v podjetju, pomen nabave v podjetju in kako se izvaja nabava v tem podjetju. Opisane pa so tudi zaloge v podjetju ter potek naročila in struktura cen tiskalnikov Canon.
Ključne besede: nabava, nabavno poslovanje, zaloge, podjetje Tehit d.o.o., tiskalniki Canon, dobavitelji
Objavljeno v DKUM: 28.10.2021; Ogledov: 338; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

2.
Uvajanje minimalnih zalog in optimalnih količin za naročanje : diplomsko delo
Lana Čas, 2021, diplomsko delo

Opis: Dandanes se veliko proizvodnih podjetij srečuje s problemom zalog. Postavljajo si vprašanje; koliko in kateri elementi se naj izdelujejo na zalogo. Zavedajo se, da je uspešno poslovanje odvisno tudi od vsakodnevnega zniževanja stroškov znotraj proizvodnega procesa. V diplomski nalogi sem analizirala komponente stroja. Na praktičnem primeru podjetja GEA Vipoll d.o.o. prikažem, kako smo se lotili optimizacije zalog in s tem zniževanja stroškov. Poiskala sem elemente, ki se največkrat ponavljajo v različnih strojih. Nato sem določila količino minimalne in maksimalne zaloge. Hkrati pa sem enako naredila za surovce iz katerih so ti elementi narejeni. Vse elemente sem v programu GoSoft, iz katerega sem pridobivala podatke, označila kot MRP artikel.
Ključne besede: polnilna linija, zaloge, elementi, MRP artikli, optimizacija
Objavljeno v DKUM: 05.10.2021; Ogledov: 241; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

3.
Upravljanje z direktnim in indirektnim materialom v podjetju unior d.d. : magistrsko delo
Tomaž Hohler, 2021, magistrsko delo

Opis: Podjetja z namenom, da bi zagotovila čim nižje stroške proizvodnega procesa ter hkrati minimalizirala količino zalog, vpeljujejo metode, ki standardizirajo procese, empirično določijo količine zalog ter posredno minimalizirajo stroške. V ta namen so se v podjetju Unior d. d., v obratu OOK, odločili za postopno uvajanje metod, kot so načela vitke proizvodnje, sistema kanban, metode minimalnih zalog itd. V okviru magistrskega dela sem se predvsem osredotočil na vzpostavitev sistema za upravljanje z direktnim in indirektnim materialom. V sklopu projekta smo s pomočjo metode 5S organizacijsko uredili skladiščne omare, empirično določili minimalne, signalne in maksimalne zaloge za direktni in indirektni material, vzpostavili sistem razdeljevanja direktnega materiala na delovnih strojih po načelih sistema kanban. Vzpostavljenemu sistemu smo definirali obrazce za izračun zalog, nadzor sistema in definiranja enolično določenega razdeljevanja orodja in opremili posamezne segmente z delovnimi navodili ter priporočili. Na koncu magistrskega dela sem tudi finančno opredelil projekt ter ga analiziral.
Ključne besede: minimalne zaloge, kanban, direktni material, indirektni material, metode, vitka proizvodnja
Objavljeno v DKUM: 01.04.2021; Ogledov: 362; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (4,29 MB)

4.
Predlog izboljšave notranjega transporta in manipulacije v podjetju
Primož Povše, 2015, specialistično delo

Opis: Zaradi večletne hitre rasti prodaje in s tem povezanega širjenja obravnavanega podjetja, ki izdeluje ozobljene obroče za avtomobilsko industrijo, je bil vidik najbolj smotrne izrabe notranjega transporta nemalokrat zapostavljen in pozabljen. Zaradi določitve ustreznih in ne prevelikih medfaznih zalog, naloga skrbno proučuje in analizira posamezne faze izdelave ozobljenega obroča iz časovnega vidika. Tehnološki vidik v tej nalogi ni obravnavan in je zaradi boljše predstave le grobo opisan. V nadaljevanju so bile predstavljene in ovrednotene tri možnosti izboljšave notranjega transporta. Vse tri možnosti so podrobno opisane in pri vseh treh možnostih je upoštevana izvedba s čim manj motenj redne proizvodnje, saj si podjetje pretiranih zaostankov ne bi moglo privoščiti. Pri ocenah stroškov je preračunana tudi doba, v kateri bi se investicija povrnila. Na koncu je izvedena primerjava vseh treh možnosti glede velikosti investicije, časa povrnitve investicije ter pozitivnih in negativnih vplivov, ki bi jih posamezna rešitev imela.
Ključne besede: transport, notranji transport, manipulacija, ozobljeni obroč, medfazne zaloge
Objavljeno v DKUM: 18.03.2021; Ogledov: 359; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

5.
Upravljanje zalog materiala v proizvodnem podjetju adk d.o.o. : diplomsko delo
Jelena Kovačević, 2020, diplomsko delo

Opis: Upravljanje zalog materiala je za vsako proizvodno podjetje pomembna dejavnost. V proizvodnem procesu sodeluje že v zgodnjih fazah, ko material vstopi v proizvodni proces, spremlja pa ga vse do tiste faze, ko prevzame obliko končnega izdelka. Podjetju omogoča nemoteno delovanje proizvodnih procesov in preprečuje morebitne zastoje ter stroške, povezane z le-temi. Ena izmed pomembnejših funkcij upravljanja zalog materiala je analiza zalog, ki determinira pomembnost posameznih materialov, jim določa obseg, na podlagi le te pa se oblikujejo naročila za dobavitelje. Proizvodnim podjetjem, kot je ADK d. o. o., ki razpolagajo z ogromnimi količinami zalog, je funkcija analize zalog ena najpomembnejših. S pomočjo ABC in XYZ analize bomo razporedili materiale glede na stroške, ki nastanejo pri poslovanju, in dinamiko porabe v določenem časovnem obdobju. Rezultati analiz nam bodo dali podatke, katerim materialom je treba v nabavnem procesu posvečati več pozornosti in kako na splošno načrtovati porabo zalog materiala v prihodnosti.
Ključne besede: zaloge, upravljanje zalog, ABC analiza, XYZ analiza
Objavljeno v DKUM: 24.09.2020; Ogledov: 395; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Reorganizacija proizvodnih procesov v podjetju Eurel d.o.o. : diplomsko delo
Nace Delopst, 2020, diplomsko delo

Opis: Podjetja v današnjem poslovnem okolju stremijo k optimiziranju razmestitve delovnih sredstev v proizvodnji in optimalnem upravljanju zalog. V diplomskem delu je predstavljena ocena ekonomično-logistične smotrnosti in analiza potencialne reorganizacije specifičnega proizvodnega procesa znotraj podjetja Eurel d.o.o., ki se dotika tako razporeditve delovnih sredstev in virov kot tudi vprašanja upravljanja z zalogami, vezanih na dotičen proces.
Ključne besede: proizvodnja, skladiščenje, zaloge, organizacija
Objavljeno v DKUM: 15.09.2020; Ogledov: 334; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

7.
Upravljanje zalog v dnevnem baru in prenočišču Stolec : diplomsko delo
Gorazd Stolec, 2020, diplomsko delo

Opis: Danes se v svetu podjetništva vsakodnevno srečujemo s potrebo po optimalnem upravljanje zalog, saj le ustrezno upravljanje prinese uspeh podjetju. Prav zaradi tega morajo vsa podjetja imeti urejene zaloge, tudi podjetja v gostinstvu. V diplomskem delu je prikazana analiza zalog v gostinstvu. Analizirali so se stroški naročanja in zalog, napravila pa se je tudi ABC in XYZ analiza. S tem smo pridobili optimalne količine naročanja kot tudi ugotovili kateri artikli prinesejo največjo vrednost podjetju. V nalogi smo tudi podali predloge za optimizacijo nabavnega poslovanja na temelju naših ugotovitev ter ocenili učinke podanih predlogov iz različnih vidikov.
Ključne besede: zaloge, bar, ABC analiza, XYZ analiza, modeli upravljanja zalog, optimalne količine naročanja
Objavljeno v DKUM: 10.09.2020; Ogledov: 306; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

8.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v podjetju Rofram d.o.o. : diplomsko delo
Iva Živković, 2020, diplomsko delo

Opis: V današnjem času, ko vsaka sekunda šteje, je za podjetje zelo pomembno in velik izziv kako obstati na trgu. Konkurenca je vedno večja, kupci vse bolj zahtevni, še posebej z zahtevami po znižanju cen izdelkov. Podjetje mora pri tem stalno »ohranjati ravnovesje« oziroma mora biti kolikor se da optimalno. Namen moje naloge je bil, da na konkretnem primeru in z jasnim ciljem uporabim znanje, ki sem ga pridobila na fakuleti. Diplomska naloga se nanaša na zmanjševanje pretočnih časov naročil, vodenje zalog materiala ter razmeščanja delovnih nalogov za istega kupca pri zasedenih kapacitetah. Za analizo vodenja zalog sem uporabljala metodo vodenja zalog materiala pri konstantni porabi, pri zmanjševanju pretočnih časov pa sem se usmerila na metodi »skrajšanje pretočnega časa z istočasnim izvajanjem operacij« ter »skrajšanje pretočnega časa s prekrivanjem operacij«. K razmeščanju delovnih nalogov sem pristopila s hervističnimi prednostnimi pravili. Z izračunom in priloženimi postopki iz teorije ter s pomočjo mentorjev sem skušala podjetju pomagati v procesu izvajanja naročila.
Ključne besede: vodenje proizvodnje, zaloge, pretočni časi, delovni nalog, optimizacija, razvrščanje
Objavljeno v DKUM: 13.07.2020; Ogledov: 556; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

9.
Analiza sistema kanban v proizvodnji polnilnih ventilov tipa 333 v podjetju geberit d.o.o. : diplomsko delo
Gregor Serdinšek, 2019, diplomsko delo

Opis: Želja vsakega podjetja je ustvarjenje maksimalnega dobička z namenom nadaljnjega razvoja in obstoja na trgu. V tej želji se je podjetje Geberit-proizvodnja d.o.o. preselilo na novo lokacijo in organiziralo proizvodnjo po metodi kanban. V diplomskem delu je predstavljena analiza sistema kanban v proizvodnji polnilnih ventilov tipa 333, pri čemer je predmet obdelave predvsem supermarket in njegove vmesne zaloge. Analiza proizvodnega sistema vodi do primerjave med idealnimi pogoji, v katerih bi lahko sistem kanban deloval, in dejansko proizvodnjo, v kateri je sistem kanban že vzpostavljen. Na osnovi opravljene analize lahko potrdimo, da metoda kanban prinese v proizvodni proces večjo preglednost nad zalogami ter samim proizvodnim procesom. Sistem kanban tako omogoči podjetju zmožnost prilagajanja zalog, da je proizvodni proces čimbolj racionalen.
Ključne besede: proizvodnja, kanban, velikost serij, zaloge, supermarket
Objavljeno v DKUM: 12.02.2020; Ogledov: 689; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

10.
Preučitev dela z zalogami za skrajšanje dobavnega časa
Barbara Lah, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: V uvodu je opredeljeno področje, ki je predmet raziskave, namen in cilji, omejitve raziskave ter predvidene metode raziskovanja. Teoretični del opredeljuje zaloge, vrste zalog, značilnosti in cilje upravljanje zalog, optimalne zaloge, stroške vzdrževanja zalog ter dejavnike, ki vplivajo na obvladovanje zalog. V zalogah je vezan velik del sredstev podjetja, zato je ravnanje z njimi ena od pomembnih funkcij podjetja. Posledica slabega ravnanja z zalogami je neustrezen denarni tok, velike količine investicije v skladišča, manjši dobiček v primeru, če so proizvodi naročeni v prevelikih ali premajhnih količinah in če niso bili dobavljeni pravočasno, saj se lahko s tem ustavi proizvodnja in prav tako odprema. V praktičnem delu upravljamo s signalnimi zalogami in zalogami z ABC in XYZ analizo. Analizirali in izdelali smo tabelo materialov, jih preučili in analizirali s pomočjo ABC in XYZ analize. Poglobili se bomo v ABC in XYZ analizo. Skozi diplomsko nalogo opazujemo in ugotavljamo, kako z večanjem učinkovitosti upravljanja zalog stremimo k večji konkurenčnosti in boljši gospodarnosti podjetja.
Ključne besede: zaloge, signalne zaloge, ABC analiza, XYZ analiza
Objavljeno v DKUM: 06.01.2020; Ogledov: 551; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici