| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ZGODOVINA ODVETNIŠKEGA POKLICA
Janja Kolar, 2015, diplomsko delo

Opis: Odvetništvo je kot del pravosodja samostojna in neodvisna služba, ki jo ureja zakon (137. člen Ustave RS). Odvetnik je pravni strokovnjak, ki je pri svojem delu samostojen in neodvisen in dejavnost opravlja kot svoboden poklic ter je za svoje delo tudi odgovoren stranki. Odvetništvo je častivreden poklic, katerega nastanek sega v daljno zgodovino. Poklic odvetnika zasledimo že v antiki, o organiziranem odvetništvu pa začnemo govoriti leta 1868, ko je bil na območju današnje Slovenije sprejet Odvetniški red. Sicer je pred tem odvetništvo že urejal Provizorični odvetniški red iz leta 1849. Odvetništvo se je vse do danes neprestano razvijalo, ugled odvetnikov pa je rasel in kot takšnega poklic odvetnika poznamo še danes. V dobrih 140 letih, odkar poznamo organizirano odvetništvo, je na območju današnje Slovenije veljalo deset odvetniških zakonov. Odvetniški red je kot prvi urejal odvetništvo na območju naše države in je hkrati bil najodličnejši zakon, kar jih je kadarkoli veljalo pri nas. Danes v Republiki Sloveniji odvetništvo ureja Zakon o odvetništvu (ZOdv), iz leta 1993, spremenjen leta 2001, 2008, 2009 in 2014. S področja odvetništva pa poznamo še druge predpise. Pravne podlage s področja odvetništva najdemo v določilu 137. člena Ustave RS, Kodeksu odvetniške poklicne etike (1994), v novo sprejeti Odvetniški tarifi (2003) ter številnih avtonomnih aktih Odvetniške zbornice Slovenije. Ker je Odvetniški red iz leta 1868 ključen za odvetništvo, menim da bo primerjava s sodobno ureditvijo po Zakonu o odvetništvu (ZOdv), pripomogla k boljšemu razumevanju temeljev, ki so nastali že v daljni preteklosti in brez katerih si poklica odvetnika, kot ga poznamo danes, ne bi mogli niti predstavljati.
Ključne besede: odvetnik, odvetništvo, Odvetniški red, Zakon o odvetništvu, odvetniška zbornica, načelo neodvisnosti
Objavljeno: 13.04.2016; Ogledov: 641; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (471,14 KB)

2.
ODVETNIK PO LETU 1850 V SLOVENSKEM PRAVNEM PROSTORU
Tanja Belina, 2016, diplomsko delo

Opis: V svoji diplomski nalogi sem predstavila razvoj odvetništva na Slovenskem po letu 1850. Zaradi boljšega in celostnega vpogleda bralca sem uvodoma opisala še zametke in razvoj do tega leta. V prvem delu sem se osredotočila na začetek razvoja, tj. od antične dobe, urejenosti v habsburški monarhiji, do sprejema pomembnega predpisa za odvetništvo leta 1868 – Odvetniški sodni red. Na Slovenskem Odvetniški sodni red pomeni pomembno prelomnico, saj predstavlja začetek organiziranega delovanja odvetništva. Kot »žrtev« oblastnih predpisov o podeljevanju advokature lahko izpostavim dr. Franceta Prešerna, kar sem povzela v posebej njemu namenjenem poglavju. Od reda dalje so se zakoni na tem področju spreminjali in dopolnjevali. V Sloveniji trenutno velja Zakon o odvetništvu iz leta 1993, z nadaljnjimi spremembami. Zadnja takšna sprememba je bila 30. 6. 2016. Ker vsakokratna družbeno-politična klima odločilno vpliva na predpise in odseva smernice oblasti, sem za obdobje med in po svetovnima vojnama na kratko povzela in opisala zakone, saj so pomembno vplivali na stopnje razvoja odvetništva vse do današnje stopnje. Prav tako je za odvetnika pomembno, da se vseskozi izobražuje, pozna osnove komuniciranja in nastopanja ter da s svojim vedenjem in ravnanjem ne škoduje ugledu odvetništva. Njegovo celostno podobo zaokrožuje tudi njegova retorika, pravila o posredovanju dovoljenih informacij o primerih in način oblačenja, kar sem predstavila v drugem delu te naloge. Odvetnik ni ločen od ostalega družbenega življenja, ampak je še kako vpet v človekovo življenje. Vsled tega so nekateri v pravu izobraženi pesniki in pisatelji na podlagi pravne prakse dobili dober vir za svoja literarna dela. Pomembno osebnost v advokaturi je predstavljala dr. Ljuba Prenner, ki je bila odvetnica in pisateljica. Njo in nekaj nam bolj poznanih in vidnejših literatov sem predstavila v zadnjem delu te naloge.
Ključne besede: odvetništvo, habsburška monarhija, Odvetniški sodni red, prva svetovna vojna, druga svetovna vojna, Zakon o odvetništvu
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 565; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici