| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Obnova športnega doma Proletarec z idejno zasnovo športnega centra
Tia Pavšek, 2022, magistrsko delo

Opis: Tema magistrskega dela izhaja iz potrebe po izkoriščenosti danega območja, v smislu povezave športnega stadiona in dvorane z bližnjim ribnikom. Namen je zasnovati novi športni center in obnoviti obstoječi objekt Proletarec, ki bi povezovala omenjene danosti območja in hkrati zagotovila dodatne možnosti razširitve ponudbe, tako športne kot tudi družbene dejavnosti. V teoretskem delu se posvečamo pomenu in razvoju športne dejavnosti, zgodovini razvoja športnega doma Proletarec, razvoju proletariata in rudarstva - tako v tujini kot tudi v Zasavju, ter zgodovini in opisu mesta Zagorje ob Savi, kar predstavlja kot skupek izhodišče za zasnovo športnega centra s pripadajočo obnovo objekta Proletarec. Dodatno nam pri zasnovi pomaga tudi analiza makro- in mikrolokacije območja in referenčni primeri. Na podlagi predznanja o osnovnih tematikah in analizi mesta ter ožjega obravnavanega območja, se zasnuje primeren, varen, okolju prijazen in dostopen športni center s pripadajočim objektom Proletarec, ki bi zasijal v novi luči kot mladinski center, in tako povečal ponudbo smiselnih programov območja. Cilj je ustvariti drugo mestno središče, ki bi bilo povezano predvsem s športno in izobraževalno dejavnostjo vseh generacijskih skupin, predvsem mladostnikov.
Ključne besede: arhitektura, športni center, obnova, športni dom Proletarec, Zagorje ob Savi
Objavljeno v DKUM: 10.06.2022; Ogledov: 101; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (139,36 MB)

2.
Vloga mladinskega zborstva na Slovenskem - Primerjava Revije otroških in mladinskih pevskih zborov Zagorje ob Savi in Mednarodnega pevskega festivala Celje
Katja Feguš, 2020, magistrsko delo

Opis: Revija otroških in mladinskih pevskih zborov Zagorje ob Savi ter Mednarodni mladinski pevski festival Celje sta osrednji mladinski pevski tekmovanji na Slovenskem. Revija in festival sta zelo pomembna, saj sta pripomogla k razcvetu mladinskega zborovstva pri nas. Vsako leto se na enem izmed njiju zbere ogromno mladih pevcev, za katere predstavlja to predvsem druženje, nabiranje novih izkušenj in spoznavanje novih prijateljev. Tako festival kot revija sta pomembno vplivala tudi na skladatelje, ki ustvarjajo na tem področju. Magistrsko delo predstavlja pregled skozi zgodovino slovenskega zborovstva, pri čemer izpostavi pomembne prelomnice, ki so ga zaznamovale, skladatelje ter druge ljudi, ki so pripomogli k njegovemu razvoju. Sledi predstavitev, zgodovinski pregled ter analiza revije in festivala. Magistrsko delo se zaključi s primerjavo obeh tekmovanj na različnih področjih. V ospredju sta primerjava med repertoarji ter primerjava sodelujočih zborov. Revija in festival se med seboj dopolnjujeta, prispevata k ustvarjanju novih del, vzgajanju mladih pevcev, izobraževanju zborovodij ter h kulturnemu dogajanju na Slovenskem.
Ključne besede: mladinsko zborovstvo, Revija otroških in mladinskih pevskih zborov Zagorje ob Savi, Mednarodni mladinski pevski festival Celje, zborovsko petje, zgodovina mladinskih pevskih festivalov
Objavljeno v DKUM: 05.02.2021; Ogledov: 441; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

3.
Souporaba vozišča za kolesarje
Špela Grdinič, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrsko delo z naslovom Souporaba vozišča za kolesarje je predstavitev bistvenih izhodišč na področju ureditve kolesarskih povezav v Republiki Sloveniji, natančneje v občini Zagorje ob Savi. Osrednji namen magistrskega dela je bil preučiti ureditev kolesarskih povezav v Republiki Sloveniji. V magistrskem delu smo definirali in preučili souporabo voznega pasu oziroma t. i. ukrep »sharrow« za kolesarje. Analizirali smo slovensko zakonodajo, pravilnike o signalizaciji, podatke o kolesarjih v prometu ter njihovi ogroženosti, obstoječe »sharrow« ukrepe za kolesarje v Republiki Sloveniji ter preučili njihov vpliv na promet. Nato smo podrobneje preučili ceste v občini Zagorje ob Savi ter na podlagi vseh zbranih podatkov naredili načrt, kje v občini bi bilo smiselno urediti souporabo voznega pasu za kolesarje ter kako bi to vplivalo na promet v omenjeni občini, kakšna bi bila stopnja ogroženosti kolesarjev ter kako bi bili z novo ureditvijo zadovoljni občani. Souporaba voznega pasu oziroma »sharrow« je sistem vodenja kolesarjev in motornega prometa skupaj na vozišču, pri čemer so kolesarji enakovredni motornemu prometu. Takšni odseki in površine so posebej označene s talnimi označbami (piktogrami) in prometnimi znaki. V magistrskem delu smo analizirali varnost kolesarjev pri souporabi voznega pasu in ugotovili, da je ukrep »sharrow« bolj varen za ranljivejše udeležence v prometu kot ukrep »kolesarji na vozišču«. Po analizi cest v občini Zagorje ob Savi smo podali predloge za uvedbo ukrepa »sharrow« na kritičnih točkah za kolesarje. Uvedba souporabe voznega pasu v občini Zagorje ob Savi po naših ugotovitvah ni ovirana s strani prebivalcev, pač pa s strani zakonodaje, ki je v glavnem pomanjkljiva.
Ključne besede: kolesarjenje, souporaba vozišča, sharrow, varnost kolesarjev, občina Zagorje ob Savi
Objavljeno v DKUM: 24.05.2018; Ogledov: 933; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (3,70 MB)

4.
USTANOVITEV IN RAZVOJ PIHALNEGA ORKESTRA SVEA ZAGORJE
Maruša Troha, 2016, diplomsko delo

Opis: Naslov diplomskega dela je Ustanovitev in razvoj Pihalnega orkestra Svea Zagorje. Namen dela je predstaviti zgodovino in razvoj orkestra vse do danes. Zanimali so me dejavniki, ki so vplivali na razvoj orkestra, uspehi orkestra, prisotnost družinskih vezi med godbeniki in interni običaji orkestra. Opisala sem simbole orkestra in njihovo spreminjanje skozi leta. Predstavljena bosta notni arhiv in diskografija (plošča, kaseti in zgoščenke) orkestra. Ker sta njegov nastanek in nadaljnji razvoj tesno prepletena z rudarstvom v zagorski dolini, je bilo potrebno preučiti rudarjenje v zagorski dolini, življenje rudarjev (delavnik, stanovanja) ter razvoj kulturnih društev in umetnosti v tem času. Ugotoviti sem želela, ali je orkester največje delujoče društvo, ki je nastalo v času rudarjenja v zagorski dolini. Zanimalo me je, ali bo orkester še nekaj časa predstavljal del žive rudarske in kulturne dediščine občine. Za lažje razumevanje je opisana zgodovina občine Zagorje ob Savi, njene geografske značilnosti in kultura. Veliko informacij o rudarstvu in sami občini najdemo v mestni knjižnici, ključne podatke pa v brošurah, ki jih je izdala godba ob 110., 120. in 130. obletnici delovanja ter v arhivu Pihalnega orkestra Svea. V diplomskem delu so bile uporabljene tri raziskovalne metode: deskriptivna, zgodovinska in metoda klasifikacije.
Ključne besede: Zagorje ob Savi, kultura, rudarjenje, Delavski pihalni orkester, Pihalni orkester Svea.
Objavljeno v DKUM: 07.06.2016; Ogledov: 1570; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (5,44 MB)

5.
Možnosti rabe obnovljivih virov energije v občini Zagorje ob Savi
Azra Fazlić, 2012, diplomsko delo

Opis: Občina Zagorje ob Savi spada med okoljsko najbolj degradirana območja Slovenije, kar je posledica 240-letne zgodovine rudarjenja, elektrogospodarstva in industrijske proizvodnje. Kot edino možno perspektivo razvoja je potrebno uveljaviti trajnostni razvoj. V diplomski nalogi so prikazane naravnogeografske in družbenogeografske značilnosti občine, ocena potencialov in konkretni predlogi možne rabe obnovljivih virov energije, kot so biomasa, sončna energija, hidroenergija, geotermalna energija in vetrna energija. Predstavljeni so izračuni privarčevane energije in s tem povezani manjši izpusti CO2.Kot najpomembnejši ekološki projekt je predstavljen mednarodni projekt REMINING-LOWEX (Redevelopment of European Mining Areas into Sustainable Comunities by Integrating Supply and Demand Side based on Low Energy Principles), v katerem občina Zagorje ob Savi sodeluje od leta 2006. Temeljni namen tega projekta je spodbuditi razvoj obnovljivih virov energije v mestih, ki so bila v preteklosti pod vplivom rudarske dejavnosti.
Ključne besede: Zagorje ob Savi, obnovljivi viri energije, REMINING-LOWEX
Objavljeno v DKUM: 06.02.2012; Ogledov: 1535; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

6.
Rudarsko besedje iz Zagorja ob Savi
Sanja Šikovec, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene temeljne značilnosti zagorskega govora kot enega izmed govorov posavskega narečja. Prikazana je terminologija rudarjev pred in po drugi svetovni vojni, ki je bila zbrana s pomočjo treh informatorjev, s katerimi so bili opravljeni intervjuji, ki so posneti na zgoščenki v prilogi. Zaradi lažjega ugotavljanja pomenov posameznih besed si je bilo potrebno pomagati z obstoječo strokovno literaturo s področja rudarstva, v poštev so prišle tudi leposlovne knjige, ki vsebujejo slovarčke besed iz Zasavja. Ugotovljeno je bilo, da je večina besed, zapisanih v tem slovarju, tujega izvora, saj so bile uvedene z nemško upravo.
Ključne besede: Ključne besede: Zagorje ob Savi, slovenska narečja, zagorski govor, rudarstvo, rudarsko izrazoslovje.
Objavljeno v DKUM: 07.01.2011; Ogledov: 2209; Prenosov: 283
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici