| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Sistem za razločevanje optičnih senzorjev na podlagi meritev odbojnosti para vlakenskih zrcal
Denis Furman, 2019, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu je opisan postopek izdelave merilnika, s katerim lahko merimo lomni količnik tekočin. Merilnik deluje na principu odboja svetlobnega pulza od para vlakenskih zrcal, pri čemer merimo razmerje odbojev svetlobe referenčnega in merilnega zrcala. Amplituda odbite svetlobe merilnega zrcala je odvisna od lomnega količnika medija v katerega namakamo oz.optično vlakno. Zaključno delo opisuje fizikalne principe , delovanje in praktično izvedbo vključno s shemami tiskanih vezij, PCB izvedbami, programom in eksperimentalnimi rezultati.
Ključne besede: Optično vlakno, vlakensko zrcalo, transimpedančna stopnja, laserski gonilnik, diferencialni ojačevalnik
Objavljeno: 16.12.2019; Ogledov: 560; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

2.
Infrardeča fotografija
Robert Ratajc, 2016, diplomsko delo

Opis: Infrardeča fotografija je manj znana veja fotografije, ki ponuja fotografu, da razišče človeškemu očesu nevidno svetlobo. V teoretičnem delu diplomskega dela smo se osredotočili na značilnosti infrardeče svetlobe in tehnologije, ki nam omogoča njen zajem. Ugotavljali smo kaj so praktične aplikacije infrardečih tehnologij dandanes kot tudi skozi zgodovino od njenega odkritja leta 1800. Ker obstaja več načinov zajema bližnje infrardeče svetlobe, smo se osredotočili tudi na različne metode zajema, ter opremo, ki jo potrebujemo pri posamezni metodi. Na temelju teoretično pridobljenih znanj smo v praktičnem delu združili infrardečo, pokrajinsko in dokumentarno fotografijo, za zajem posnetkov, na podlagi katerih smo prikazali razliko med infrardečo in konvencionalno obliko fotografije.
Ključne besede: infrardeči filter, valovna dolžina, vroče zrcalo, vidni spekter
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 1007; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (10,51 MB)

3.
Uporaba zbirke KVANT OPTIC pri pouku fizike v osnovni šoli
Sonja Cank, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bom predstavila zbirko Kvant optic. Zbirko, ki si jo želi vsak učitelj fizike, saj z njo lahko naredi čudovite eksperimente na področju optike in tako učencem približa snov in delovanje optičnih aparatov. Dotaknila se bom didaktičnih metod, predvsem demonstracijske metode. Podala bom analizo učnih načrtov v osnovni šoli pri predmetu fizike. V optični zbirki Kvant optic lahko predstavimo osnove optike, ki jih potrebujemo za kasnejše razumevanje bolj zapletenih optičnih naprav. Zelo primerna je za predstavitve v osnovni šoli, zato jo tam tudi najbolj priporočamo. Zbirka uporablja laserje in zanje je značilna velika svetlost na intervalu valovne dolžine, zato zatemnitev ni ključnega pomena. V diplomi bom predstavila, katere osnovne eksperimente lahko izvedemo in dodala eksperimente, ki so nekoliko zahtevnejši. Zbirka je primerna za naravoslovne dneve in za dodatni pouk fizike.
Ključne besede: Eksperiment, didaktične metode, optične zbirke, Kvant optic, zbiralne in razpršilne leče, konveksna in konkavna zrcala, ravno zrcalo, fotoaparat, človeško oko.
Objavljeno: 19.01.2011; Ogledov: 2555; Prenosov: 274
.pdf Celotno besedilo (4,26 MB)

4.
IZDELAVA ZRCAL ZNOTRAJ OPTIČNEGA VLAKNA
Borut Preložnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje izdelavo zrcala znotraj enorodovnega optičnega vlakna. Predstavljeno je teoretično delovanje zrcal, orodja za izdelavo, izdelava ter praktični rezultati. Zrcalo je sestavljeno iz tankega zračnega mehurčka znotraj optičnega vlakna, izdelava pa temelji na jedkanju konca optičnega vlakna v fluorovodikovi kislini in varjenju pojedkanega dela z drugim ravno odrezanim optičnim vlaknom. Jedkanje je potekalo pri različnih časih ter pri konstantni temperaturi s čimer se je vplivalo na odbojnost zrcal. Varjenje je bilo nadzorovano s pomočjo sprotnih meritev refleksije ter transmisije s programskim okoljem LabVIEW. Z nadzorom jedkanja ter varjenja smo dosegli odbojnosti preko 8% pri izgubah manjših od 7%, zaradi česar so takšna zrcala primerna za izdelavo raznih optičnih senzorjev.
Ključne besede: Optično vlakno, optično zrcalo, odboj, prepustnost
Objavljeno: 21.06.2010; Ogledov: 1787; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (4,94 MB)

5.
RAČUNALNIŠKE REŠITVE ELEKTRONSKEGA BANČNIŠTVA V SLOVENSKIH BANKAH
Teja Emeršič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili računalniške rešitve elektronskega bančništva petih slovenskih bank. Izbrano temo smo raziskali predvsem zaradi izjemnega porasta elektronskega bančništva pri nas. Elektronsko bančništvo pomeni poslovanje banke s stranko, ki je lahko pravna ali fizična oseba, preko elektronskih prodajnih poti. Diplomska delo je razdeljeno v več tematskih sklopov. V prvem delu je razlaga pojma elektronskega bančništva. Opisali smo še razvoj elektronskega bančništva, ponudbo in trende elektronskega bančništva. V drugem delu opisujemo proizvajalce računalniških rešitev. Med te spada podjetje Hermes Softlab, ki ponuja Bančni asistent, Večbančni asistent plus in Poslovno VEZ za podjetja ter Bančni asistent za fizične osebe. Podjetje Halcom ponuja na eni strani Hal E-Bank/WebRetail za osebno uporabo na drugi pa Hal E-Bank/Personal in Hal E-Bank Corporate za podjetja. Pri podjetju Zrcalo smo opisali EPP (elektronski plačilni promet) in ZRCALO e-banka. Adacta pa ponuja AdInetBank. V tretjem delu smo opisali pet slovenskih bank, ki uporabljajo različne računalniške programe različnih proizvajalcev. Pri banki Sparkasse smo opisali Net.Stik in Net.Stik PRO za podjetja, Tel.Stik (telefonska banka), servisne centre in mobilne sodelavce. Banka Koper ponuja Banko IN (spletna banka), sistem elektronskega bančništva I-Net ter Infotel (telefonsko bančništvo). Pri Novi Ljubljanski banki smo opisali NLB Klik za fizične osebe, NLB Proklik za pravne osebe, NLB Moba (mobilna banka) in NLB Teledom. UniCredit banka ponuja Online b@nko, E-Bank in MultiCash (mednarodni sistem elektronskega bančništva). Pri Nova KBM pa smo opisali Bank@Net za fizične osebe, Poslovni Bank@Net za pravne osebe, TeleBanka in SMS sporočila. Pri vseh bankah smo se dotaknili tudi varnosti elektronskega bančništva. Opisali smo storitve, ki jih lahko uporabniki opravljajo, kakšne tehnične zahtevnosti morajo imeti računalniki za lažjo obdelavo podatkov in kaj morajo uporabniki kupiti za uporabo. Elektronsko bančništvo je izrednega pomena za banko, ki ni postala samo poslovna priložnost, ampak nuja, če želi ostati na trgu konkurenčna. Pomanjkanje ustreznega znanja ljudi in posledično nezaupanje v sodobno tehnologijo ter varnost poslovanja preko elektronskega bančništva, je glavna ovira pri njihovi širitvi.
Ključne besede: elektronsko bančništvo, programske rešitve, Hermes Softlab, Bančni asistent, Poslovna VEZ, Halcom, Hal E-Bank, Zrcalo, ZRCALO e-bank, Adacta, Sparkasse, Net.Stik, Tel. Stik, banka Koper, I-Net Bank, Banka IN, Infotel, NLB, NLB Klik, NLB Moba, NLB Teledom, UniCredit banka, Online b@nka, Multicash, Varnost, Nova KBM, Bank@Net, TeleBanka, SMS sporočila.
Objavljeno: 15.10.2009; Ogledov: 3718; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici