| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
DELJIVOST FERMATOVIH ŠTEVIL
Tadeja Sraka, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so uvodoma predstavljene osnove elementarne teorije števil, ki jih potrebujemo skozi celotno diplomsko delo. V nadaljevanju obravnavamo Fermatova števila in spoznamo nekatere njihove osnovne lastnosti. Pogledali si bomo Pepinov test za ugotavljanje, kdaj je Fermatovo število praštevilo. V nadaljevanju sledi obravnava o deljivosti Fermatovih števil. Dokazali bomo Eulerjev in Lucasov izrek za deljivost Fermatovih števil. Pogledali si bomo povezavo med Fermatovimi števili in Wieferichovimi praštevili. Na koncu bomo predstavili, katera so zaenkrat edina sestavljena Fermatova števila, ki jih znamo popolnoma faktorizirati.
Ključne besede: Praštevila, kongruence, Mali Fermatov izrek, red števila, primitivni koren, k-ti potencni ostanek, Fermatovo število, Wieferichovo praštevilo.
Objavljeno: 14.05.2013; Ogledov: 1491; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (541,15 KB)

2.
CATALANOVA ŠTEVILA, PRAŠTEVILA IN PRAŠTEVILSKI DVOJČKI
Marina Golob, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so obravnavane povezave med Catalanovimi števili, praštevili in praštevilskimi dvojčki. Prvo poglavje je namenjeno vpeljavi osnovnih pojmov in rezultatov, ki se uporabljajo skozi diplomsko delo. Predstavljeni so Wilsonov izrek, Eulerjev izrek ter mali Fermatov izrek. Glavna tema diplomskega dela je obravnavana v drugem poglavju. Prvi del tega poglavja je namenjen binomskim koeficientom in Catalanovim številom. Vpeljemo tudi pojem Catalanovega psevdopraštevila, pojem Wieferichovega praštevila in predstavimo zvezo med tema pojmoma in pojmom psevdopraštevila. V drugem delu so obravnavani praštevilski dvojčki. Tretji del je namenjen povezavi med praštevili in različnimi kombinatoričnimi problemi, četrti del pa srednjemu binomskemu koeficientu v povezavi s Catalanovimi psevdopraštevili.
Ključne besede: Catalanovo število, kongruenca, praštevilo, Wieferichovo praštevilo, psevdopraštevilo, Catalanovo psevdopraštevilo, praštevilski dvojček, binomski koeficient.
Objavljeno: 23.11.2012; Ogledov: 1713; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (955,68 KB)

3.
DOMNEVA ABC
Nataša Pavlič, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu uvodoma so predstavljene osnove teorije števil ter osnove teorije grup in kolobarjev. V petem poglavju je izpeljan Masonov izrek, ki je polinomski analog domneve abc.Z uporabo Masonovega izreka je dokazan Fermatov veliki izrek za polinome. Osrednji del je namenjen obravnavi domneve abc. Ob predpostavki, da je domneva abc resnična izpeljemo asimptotično Catalanovo domnevo, asimptotični Fermatov veliki izrek in dokažemo obstoj neskončno mnogo Wieferichovih praštevil. Zadnje poglavje je namenjeno obravnavi kongruenčne domneve abc.
Ključne besede: Masonov izrek, Domneva abc, Fermatov veliki izrek, Catalanova domneva, Wieferichovo praštevilo, Kongurenčna domneva abc, celo število, polinom, diofantska enačba, diofantska analiza.
Objavljeno: 23.05.2011; Ogledov: 1700; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (443,85 KB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici