| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 146
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba večceličnih modelov in mrežnih analiz za preučevanje kolektivne celične dinamike v Langerhansovih otočkih : doktorska disertacija po skandinavskem modelu
Marko Šterk, 2024, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji smo se osredotočili na pereča vprašanja s področja fiziologije Langerhansovih otočkov, ki igrajo ključno vlogo pri uravnavanju glukozne homeostaze v telesu. Z uporabo inovativnih računalniških tehnik smo analizirali vpliv 3D citoarhitekture otočkov na večcelično dinamiko v opazovani 2D optični rezini, vpliv inhibicije NMDA receptorjev na kolektivno dinamiko celic beta, različne subpopulacije celic beta in njihov vpliv na kolektivno dinamiko ter vpliv metabolne sklopitve celic na kompleksnost funkcionalnih omrežij. Ugotovili smo, da je pri analizi medceličnih kalcijevih valov treba upoštevati 3D citoarhitekturo Langerhansovih otočkov, saj velik delež medceličnih kalcijevih valov izvira izven opazovane optične rezine, kar vpliva na opazovano hitrost širjenja valovne fronte. Nadalje je naša analiza pokazala, da inhibicija NMDA receptorjev blagodejno vpliva na delovanje posameznih celic beta kakor tudi na njihovo kolektivno dinamiko, kar se odraža v povečani stabilnosti poteka medceličnih kalcijevih valov. Podrobna analiza subpopulacij celic beta je razkrila, da centralne celice in celice, ki sprožajo valove, igrajo ključno vlogo pri širjenju medceličnih valov in sinhronosti celic, kar je izjemnega pomena za zagotavljanje normalne fiziološke funkcije. Naši izsledki kažejo, da ti dve vrsti celic predstavljata različni subpopulaciji, ki se med seboj ne prekrivata. Poleg tega s teoretičnim raziskovanjem mehanizmov sinhronizacije celic beta podrobneje prikazujemo, da je za koordinirano aktivnost celic beta dovolj samo električna sklopitev, vendar dodatna metabolna sklopitev še dodatno okrepi sinhrono delovanje in s tem vpliva na lastnosti pridobljenih funkcionalnih omrežij, zaradi česar so ta bolj podobna tistim, ki jih opazimo v eksperimentih. Z izvedenimi raziskavami smo prispevali k razumevanju, kako je vzpostavljeno koordinirano delovanje v kolektivih celic beta, kar odpira nove možnosti za razvoj zdravil za sladkorno bolezen tipa 2.
Ključne besede: celice beta, kompleksna omrežja, diabetes tipa 2, večcelični modeli, celična dinamika
Objavljeno v DKUM: 25.04.2024; Ogledov: 131; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (39,68 MB)

2.
Vpliv inkretinov in njihovih analogov na dinamiko kalcija v celicah beta v svežih rezinah trebušne slinavke
Eva Paradiž Leitgeb, 2024, doktorska disertacija

Opis: Natančno uravnavanje sklopitve stimulacije in izločanja v celicah beta je ključnega pomena za vzdrževanje normoglikemije. Čeprav glukoza v tem procesu predstavlja primarni dražljaj, inkretini ključno prispevajo k povečanemu izločanju inzulina, delno tudi preko ojačitve znotrajcelične dinamike [Ca2+] ([Ca2+]IC). Podrobnosti o tem, kako inkretini vplivajo na rekrutacijo celic beta v fazi aktivacije, na aktivni čas in funkcionalno povezanost v fazi platoja in kako na njihovo deaktivacijo, še niso pojasnjene. S pomočjo konfokalne mikroskopije smo v svežih tkivnih rezinah trebušne slinavke z visoko resolucijo istočasno zajemali [Ca2+]IC signale v številnih celicah in tako sistematično proučili vpliv agonistov receptorjev GLP-1 (GLP-1RA), eksendina-4 (Ex-4) in GLP-1, na aktivnost sklopljenih celic beta. V nestimulativni koncentraciji glukoze (6 mM) je Ex-4 aktiviral približno četrtino celic beta v otočku. Kostimulacija z Ex-4 in glukozo (10 mM) je skrajšala zamik do aktivacije celic beta in pospešila dinamiko njihove aktivacije. Tako se je čas, ki je bil potreben, da so celice dosegle polovično vrednost maksimalnega aktivnega časa, v prisotnosti Ex-4 prepolovil. Aktivni čas in regularnost oscilacij [Ca2+]IC sta se povečala, zlasti v začetnem delu odziva celic beta. Kasnejše dodajanje Ex-4, ko so bile celice že aktivne, ni privedel do tako izrazitega porasta aktivnosti. Mrežne analize so potrdile povečano povezanost celic med fazo aktivacije in fazo platoja, pri čemer je vloga centralnih celic ostala stabilna tako v kontrolnih poskusih kot ob stimulaciji z Ex-4. Zanimivo je, da smo pri Ex-4 opazili dvojen učinek na deaktivacijo celic beta, tako da se je celična aktivnost pri nizkih koncentracijah podaljšala, pri visokih pa skrajšala. Naši poskusi so dosledno pokazali, da je GLP-1 šibkejši agonist. Kostimulacija z GLP-1RA in glukozo tako povzroči porast [Ca2+]IC med aktivacijo in aktivnostjo celic beta, kar kaže, da je učinek inkretinov v veliki meri mogoče pojasniti z ojačano dinamiko [Ca2+]IC. Predhodna stimulacija z inkretini ne privede do kritičnega podaljšanja aktivnosti celic beta, kar potrjuje njihovo nizko tveganje za razvoj hipoglikemije.
Ključne besede: celice beta, tkivna rezina, agonisti receptorjev GLP-1, konfokalna mikroskopija, kalcijeve oscilacije
Objavljeno v DKUM: 26.03.2024; Ogledov: 105; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

3.
Vpliv mešanice triphale in ašvagande (Withania somnifera Dunal) na preživetje človeških melanomskih celic in keratinocitov v celični kulturi : magistrsko delo
Tjaša Rifelj, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo proučevali vpliv mešanice triphale (v nadaljevanju triphale) in ašvagande (Withania somnifera Dunal) na melanomske celice WM 266-4 in keratinocite NHEK. Pripravili smo gojišča za celične kulture melanomskih celic WM 266-4 ter keratinocitov NHEK, ki smo jih izpostavili raztopinam triphale (0,5 %, 1 %, 3 %, 5 %, 6 %, 8 % in 10 % raztopine) in ašvagande (0,25 %, 0,3 %, 0,4 %, 0,5 %, 1 % ter 5 % raztopine). Opravili smo morfološko analizo celic in ugotavljali metabolno aktivnost celic s pomočjo testa WST-8. Ugotovili smo, da triphala ni vplivala na obliko melanomskih celic WM 266-4. Raztopine triphale vseh koncentracij so statistično značilno znižale metabolno aktivnost melanomskih celic WM 266-4 glede na kontrolo. Z višanjem koncentracije raztopine triphale je metabolna aktivnost melanomskih celic WM 266-4 naraščala, vendar v nobenem primeru ni dosegla metabolne aktivnosti melanomskih celic v kontroli. Ašvaganda je v vseh koncentracijah vplivala na vretenasto obliko melanomskih celic WM 266-4, saj so le-te postale okrogle. Statistično značilno je tudi zavirala metabolno aktivnost melanomskih celic WM 266-4 pri vseh koncentracijah. Z višanjem koncentracij raztopine ašvagande se je metabolna aktivnost melanomskih celic WM 266-4 zmanjševala. Prav tako triphala ni vplivala na obliko keratinocitov NHEK. Metabolno aktivnost keratinocitov NHEK je triphala statistično značilno povečala v primerjavi s kontrolo, saj je že 3 % raztopina triphale povečala metabolno aktivnost keratinocitov NHEK za 100 %. Vpliva ašvagande na obliko keratinocitov NHEK in metabolno aktivnost nismo mogli oceniti zaradi tehničnih težav, ki so spremenile pogoje pri eksperimentalnem delu. Ker sta triphala in ašvaganda vplivali na melanomske celice WM 266-4 in keratinocite NHEK, bi bilo smiselno nadaljevati raziskave ter jih razširiti na druge tipe celic.
Ključne besede: ašvaganda, celična kultura, keratinociti, melanomske celice, triphala
Objavljeno v DKUM: 11.03.2024; Ogledov: 178; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (4,09 MB)

4.
Fiziologija domačih živali : zbirka vaj in nalog za proučevanje osnovnih fizioloških procesov v telesu (1. del)
Nina Batorek Lukač, 2023, drugo učno gradivo

Opis: Študijsko gradivo Fiziologija domačih živali: zbirka vaj in nalog za proučevanje osnovnih fizioloških procesov v telesu je namenjeno študentom 1. letnika visokošolskega študijskega programa Živinoreja in študentom 2. letnika univerzitetnega študijskega programa Agrikultura Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Zbirka je razdeljena na dva dela. Prvi del je namenjen osvežitvi znanja o zgradbi živalske celice,razdelitvi in zgradbi živalskih tkiv ter razumevanju osnovnih fizioloških procesov. Vsako poglavje zbirke nalog vsebuje teoretično osnovo in navodila za naloge, ki jih mora študent opraviti na vajah. Pravilno izpolnjene, pregledane in podpisane naloge so dokazilo o aktivnem sodelovanju na vajah, ki je predpogoj za pristop h kolokviju. Zadnja točka vsakega poglavja je namenjena utrjevanju znanja.
Ključne besede: splošna fiziologija, zgradba živalske celice
Objavljeno v DKUM: 29.11.2023; Ogledov: 473; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Robotska celica za pakiranje lončkov gnojila : diplomsko delo
Matija Jurak, 2023, diplomsko delo

Opis: V podjetju Roboteh d.o.o. se ukvarjajo z avtomatizacijo in robotizacijo najrazličnejših postopkov v industriji in drugih panogah. Dobili smo zahtevek, da se razvije in izdela robotska celica, ki zlaga lončke gnojila teže 1 kg v škatlo, ki jo mora predhodno zložiti robot, nato pa te škatle robot zloži na euro paleto. Ko smo dobili natančne zahteve s strani stranke, smo razvili koncept robotske celice, ki temelji na manipulaciji lončkov in škatel s samo enim robotom. Nato smo prejeli natančen 3D model lončka in škatle in tako smo lahko začeli s konstruiranjem elementov robotske celice. Modeliranje, simulacijo in izdelavo načrtov za izdelavo robotske celice smo izvedli s pomočjo programskega orodja SolidWorks. Sledila je izdelava in montaža robotske celice. Za varnost robotske celice smo poskrbeli z laserskim varnostnim skenerjem polja, ki smo ga namestili na steno prostora, kamor smo vgradili robotsko celico. Izvedli smo testiranje in ugotovili, da robotska celica deluje ustrezno in izpolnjuje vse naročnikove zahteve.
Ključne besede: robotska celica, pakiranje lončkov gnojila, zasnova robotske celice, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 174; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

6.
Vpliv nima (azadirachta indica a. juss) in triphale mešanice na preživetje človeških melanomskih celic in keratinocitov v celični kulturi : magistrsko delo
Ana Marija Hirtl, 2023, magistrsko delo

Opis: Nim in triphala mešanica (v nadaljevanju triphala) sta v ajurvedski medicini uporabljeni za lajšanje različnih bolezenskih stanj. V magistrski nalogi smo želeli raziskati vpliv nima in triphale na obliko in metabolno aktivnost melanomskih celic WM 266-4 in keratinocitov NHEK. S tem namenom smo pripravili gojišči za celični kulturi melanomskih celic WM 266-4 in keratinocitov NHEK, gojili celice in analizirali vplive raztopin nima in triphale na opazovane celice. Pri eksperimentalnem delu smo uporabili metodi svetlobne mikroskopije in spektrofotometrije. S slednjo smo analizirali rezultate testa WST8, ki je metoda za določitev metabolne aktivnosti. Ugotovili smo, da nim vpliva na obliko melanomskih celic WM 266-4 in zmanjša njihovo metabolno aktivnost. Nim ni vplival na obliko in metabolno aktivnost keratinocitov NHEK. Triphala ni vplivala na obliko melanomskih celic WM 266-4; nizke koncentracije triphale so njihovo metabolno aktivnost zmanjšale, najvišja koncentracija jo je povečala. Triphala ni vplivala na obliko keratinocitov NHEK; njihova metabolna aktivnost se je povečala pri vseh koncentracijah triphale. Raztopine nima in triphale skupaj so povzročile spremembo oblike melanomskih celic WM 266-4 in zmanjšale njihovo metabolno aktivnost. Raztopine nima in triphale skupaj so vplivale na obliko nekaterih keratinocitov NHEK. Metabolna aktivnost keratinocitov NHEK je bila povečana pri najvišji koncentraciji nima in triphale; nižje koncentracije nima in triphale niso vplivale na njihovo metabolno aktivnost. Ker so vse raztopine nima vplivale na obliko melanomskih celic WM 266-4 in zmanjšale njihovo metabolno aktivnost, bi bilo smiselno nadaljevati z raziskavami njegovih učinkov na različne tipe celic.
Ključne besede: nim, triphala, melanom, melanomske celice in keratinociti
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 394; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (3,18 MB)

7.
Vpliv optimiziranega ekstrakta cvetnega prahu na metabolno aktivnost melanomskih celic WM-266-4 : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Sanja Toplak, 2023, diplomsko delo

Opis: Melanom je eno izmed najtežje ozdravljivih rakavih obolenj, saj so človeške melanomske celice znane kot ene najbolj agresivnih rakastih celic. Znanstveniki po celem svetu si zato prizadevajo, da bi razvili zdravilo, ki bi lahko ozdravilo to agresivno obliko raka. Dosedanje študije so pokazale, da imajo naravne spojine, med njimi sekundarni metaboliti, najdeni v naravnih materialih oz. proizvodih, tudi v čebeljem cvetnem prahu, citotoksični, antiproliferativni ter kemopreventivni učinek na različne rakave celične linije in so vključene v veliko klinično odobrenih zdravil proti raku. S pomočjo različnih ekstrakcijskih metod (ultrazvočna ekstrakcija, ekstrakcija po Soxhletu, superkritična ekstrakcija, vroča maceracija in hladna maceracija) smo pridobili ekstrakte cvetnega prahu s 70-odstotnim etanolom kot topilom in jim določili vsebnost totalnih fenolov, proantocianidinov in antioksidantov. Z računalniškim programom Design Expert smo optimirali pogoje ultrazvočne ekstrakcije in raztopine različnih koncentracij teh ekstraktov nanesli na melanomske celice. Rezultati so pokazali, da so vsi ekstrakti vplivali na zaviranje rasti rakavih celic, saj so zaustavili njihovo delitev, vendar opazimo signifikantno zmanjševanje metabolne aktivnosti rakastih celic pri koncentracijah med 0,05 mg/mL in 0,5 mg/mL.
Ključne besede: antioksidanti, cvetni prah, ekstrakcijske metode, proantocianidini, totalni fenoli, WM-266¬-4 celice
Objavljeno v DKUM: 13.09.2023; Ogledov: 254; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (4,91 MB)

8.
Optimizacija postopka ekstrakcije sladkega pelina ( Artemisia annua L.) za izolacijo antioksidativnih in protirakavih učinkovin : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Ana Rajh, 2023, diplomsko delo

Opis: Pojavnost raka se zaradi vse večje izpostavljenosti škodljivim snovem in onesnaženju okolja povečuje. Pomemben dejavnik, ki prispeva k napredovanju omenjene bolezni je oksidativni stres, katerega lahko zmanjšamo z antioksidanti. V preteklosti smo uporabljali sintetične antioksidante, danes pa se zaradi vse večje odpornosti na le te in njihovih negativnih stranskih učinkov uvajajo alternativni naravni viri. Med nje sodi tudi sladki pelin (Artemisia annua L.). Cilj diplomskega dela je bil optimizirati izolacijske postopke pridobivanja ekstraktov sladkega pelina, preveriti njihov antioksidativni potencial in določiti vpliv ekstraktov na metabolno aktivnost celične linije WM-266-4, ob nanosu. Z izvedbo nekonvencionalne ultrazvočne ekstrakcije in konvencionalnih ekstrakcijskih metod, hladne, tople in vroče maceracije ter ekstrakcije po Soxhletu, smo s topilom etanolom (W ≥ 96 %) pridobili ekstrakte sladkega pelina. Določili smo jim vsebnost antioksidantov na podlagi metode DPPH. Za najustreznejšo ekstrakcijsko metodo pridobivanja antioksidantov, toplo maceracijo z mešanjem, smo nato naredili optimizacijo eksperimentalnega načrta po računalniškem programu Design Expert. Kot raziskovani spremenljivki smo postavili temperaturo v območju med 23 °C in 80 °C ter hitrost mešanja med 100 rpm in 700 rpm. Ugotovili smo, da na vsebnost antioksidantov v ekstraktih vpliva temperatura, vpliv hitrosti mešanja med ekstrakcijo pa je zanemarljiv. Temperaturno območje od 55 °C do 62 °C se je za antioksidativni potencial ekstraktov izkazalo kot optimalno. Nazadnje smo preverili inhibicijo ekstraktov z najvišjo vsebnostjo antioksidantov na človeških melanomskih celicah s testom WST-8. Rezultati so pokazali, da vsi ekstrakti močno inhibirajo metabolno aktivnost rakavih celic, kar pripisujemo visokemu deležu antioksidantov v ekstraktih.
Ključne besede: antioksidanti, maceracija, ultrazvočna ekstrakcija, Soxhlet, WM-266-4 celice
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 309; Prenosov: 6

9.
Multikriterijski dinamični model za napovedovanje ekonomske upravičenosti uvedbe letal na vodikove gorivne celice : doktorska disertacija
Maršenka Marksel, 2023, doktorska disertacija

Opis: Zaradi potrebe po zmanjšanju negativnih učinkov letalskega prometa na okolje se razvija več novih načinov pogona, med njimi tudi tehnologija gorivnih celic. Ta tehnologija obeta zmanjšanje emisij s pomočjo vodika kot pogonskega goriva. Čeprav je ta tehnologija obetav-na z okoljskega vidika, pa se pojavljata vprašanji o njeni tehnični izvedljivosti in ekonomski upravičenosti. Pri odločanju o uporabi te tehnologije v letalskem prometu igrajo ključno vlogo neposredni operativni stroški. V naši raziskavi smo preučevali, kako ključni tehnološki, ekonomski in okoljski dejavniki vplivajo na neposredne operativne stroške letal, ki uporabljajo vodikove gorivne celice. Primerjali smo jih s klasičnimi letali in ugotovili, kaj bi bilo potrebno storiti, da bi uvedba letal na vodikove gorivne celice postala ekonomsko smiselna z vidika neposrednih operativ-nih stroškov. V ta namen smo razvili dinamični model uvedbe letal na vodikove gorivne celi-ce, ki upošteva tehnične lastnosti 19-sedežnega letala na vodikove gorivne celice. Spremljali in simulirali smo gibanje neposrednih stroškov, ki so odvisni od različnih parametrov, kot so gibanje cen goriva, okoljski ukrepi, razvojni scenariji in parametri gibanja stroškov produk-cijskih cen, stroškov dela in pristojbin. Pri modelu smo uporabili pristop konstantnih stopenj rasti ključnih parametrov in pristop po načelu realnih opcij, pri čemer smo skozi simulacije Monte Carlo upoštevali, da pri gibanju ključnih parametrov prihaja do različnih nihanj. Ta pristop zajema gibanje parametrov, ki so bližje poslovni naravi teh kazalcev, in poda bolj natančen odgovor v obliki verjetnosti. Na podlagi našega modela, ki smo ga testirali na primeru dveh letalskih družb, smo ugotovi-li, kdaj in v katerih razvojnih scenarijih bi prišlo do izenačenja neposrednih operativnih stroškov letal na vodikove gorivne celice in klasičnih letal. Ti zaključki so izjemno pomembni pri oblikovanju smernic za prometno in okoljsko politiko, ki bi lahko prispevale k hitrejši uvedbi tehnologije gorivnih celic v letalski promet. Razvoj in uvedba tehnologije vodikovih gorivnih celic predstavljata pomemben korak v smeri bolj trajnostnega in okolju prijaznega letalskega prometa, kot smo ugotovili v naši raziskavi, pa bi bil ta korak izvedljiv tudi z vidika neposrednih operativnih stroškov letal.
Ključne besede: letala na vodikove gorivne celice, neposredni stroški, Monte Carlo simulacija, realne opcije
Objavljeno v DKUM: 02.08.2023; Ogledov: 500; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (6,99 MB)

10.
Vpliv akutnega pankreatitisa na dinamiko znotrajceličnih kalcijevih oscilacij celic beta trebušne slinavke v mišjem modelu sladkorne bolezni tipa 2 : magistrsko delo
Polona Kovačič, 2023, magistrsko delo

Opis: Akutni pankreatitis (AP) je akutno vnetje eksokrinega dela trebušne slinavke, ki resno poveča tveganje bolnikov za razvoj z akutnim pankreatitisom povzročene sladkorne bolezni. V sklopu magistrske naloge smo preučevali vpliv AP na dinamiko kalcijevih oscilacij celic beta trebušne slinavke. AP smo inducirali pri mišjih samcih linije NMRI z intraperitonealnim injiciranjem ceruleina. Indukcija AP pri miših je povzročila povečano aktivnost serumske amilaze in izboljšala glukozno toleranco na tešče 90 in 120 min po začetku glukoznega tolerančnega testa, ni pa vplivala na serumsko koncentracijo inzulina na tešče. Funkcionalno delovanje celic beta po indukciji AP smo ovrednotili s pomočjo akutnih tkivnih rezin trebušne slinavke in s konfokalnim snemanjem dinamike znotrajcelične koncentracije kalcija. Indukcija AP je vplivala na koncentracijsko odvisnost aktivnosti celic beta tako, da je krivuljo premaknila v levo. Dodatno smo razvili nov pristop vrednotenja stopnje AP po injiciranju ceruleina, ki omogoča, da lahko ocenimo stopnjo indukcije AP tudi na živih tkivnih rezinah in sočasno merimo funkcionalno aktivnost endokrinih celic otočkov.
Ključne besede: trebušna slinavka, akutni pankreatitis, kalcij, celice beta, inzulin
Objavljeno v DKUM: 15.06.2023; Ogledov: 457; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

Iskanje izvedeno v 12.49 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici