| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Izboljšanje sistema preprečevanja dopinga v slovenskem športu
Matija Rizmal, 2023, diplomsko delo

Opis: Predmet raziskovanja diplomskega dela je izboljšanje sistema preprečevanje dopinga v slovenskem športu. Z razvojem tekmovalnega športa se je povečala tudi uporaba dopinga, ki uničuje poštenost športa ter vedno bolj ogroža zdravje posameznikov. Posledica tega je razvoj številnih protidopinških organizacij, med katerimi ima osrednjo vlogo Svetovna protidopinška organizacija (WADA), katere glavna naloga je ozaveščanje in boj proti dopingu. V zadnjih desetletjih so bile razvite številne vrste dopinga, ki posamezniku pomagajo na različne načine izboljšati njegove zmogljivosti. Temu so sledila tudi prizadevanja za preprečevanje dopinga, predvsem razvoj in izboljšanje dopinških kontrol in testov. Žal se je doping razširil tudi v Sloveniji in mnogi slovenski športniki so že dokazano uživali doping. V Sloveniji med dopinškimi kršitelji najbolj prevladujejo kolesarji, atleti in nogometaši. Zato je bila leta 2003 v Sloveniji ustanovljena Slovenska protidopinška organizacija (SLOADO) kot krovna nacionalna agencija za odkrivanje in preprečevanje dopinga v športu. Kljub velikim prizadevanjem različnih organizacij za preprečevanje in kontrole te ne morejo odkriti in preprečiti uporab vseh možnih vrst dopinga v športu. V diplomskem delu bomo s pomočjo analize znanstvene literature in zastavljenih raziskovalnih vprašanj analizirali glavne probleme sistema preprečevanja dopinga v Sloveniji. Pri tem se bomo usmerili na obravnavo izvajanja naključnih in napovedanih doping testov, ki slovenskim športnikom in športnicam omogočajo ugotavljanje verjetnosti njihovega testiranja, izvajanje izobraževanja o dopingu ter izboljšanja izobraževanje o preprečevanju dopinga med športniki. Na koncu diplomskega dela bomo predstavili tudi možnosti izboljšanja sistema preprečevanja dopinga v slovenskem športu.
Ključne besede: Doping, doping kontrola, Slovenija, WADA, SLOADO, denar
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 302; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (707,73 KB)

2.
Dokazovanje dopinga v atletiki v civilnem sodnem postopku
Alja Pahor, 2016, diplomsko delo

Opis: Pravijo, da je šport star toliko, kot je stara človekova igra. Zdi se, da ima šport, pa ne mislimo samo tistega olimpijskega, z vrhunskimi rezultati, temveč tudi rekreativnega, športa za vse, vedno večji pomen v družbi sami kot tudi globalno. Šport še zdaleč ni več le povezovanje različnih ljudi, vseh ras in narodnosti. Vrhunski šport je skozi leta postal posel, zelo dobičkonosen posel. Vendar ima vsaka dobra stvar tudi temno plat medalje. Tako kot so se razvijali naši športniki, športne discipline, različne dejavnosti, tako je bila oz. je vedno večja želja po zmagi. Skupaj s športom je napredovala tudi medicina in skupaj z njo različni pripomočki in snovi, ki naj bi ''pomagali'' športnikom, da so najboljši. In tako se je pričel problem dopinga. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je določil, da se z olimpijskimi igrami v Mehiki začne resnejši boj proti nedovoljenim substancam v športu. Boj proti dopingu je že od vsega začetka potekal na dveh ravneh: znotraj avtonomnih športnih organizacij in na državnih ter meddržavnih ravneh (preko javnopravnih subjektov). Kasneje se je področje dopinga na mednarodni ravni kar precej poenotilo z ustanovitvijo Svetovne protidopinške organizacije WADA, kot institucije za boj proti dopingu v okviru MOK-a ter s sprejetjem Svetovnega protidopinškega kodeksa WADC. WADC dopinga ne opredeljuje z eno in enotno definicijo, vendar ga opisuje kot kršitev ene izmed pojavnih oblik dopinga. Lahko bi rekli, da je WADA s sprejetjem WADC napovedala sodobni boj proti dopingu v športu. WADC se sklicuje na objektivno odgovornost športnika, kjer mora športnik dokazovati, da ni užival prepovedanih substanc ter ob poznavanju protidopinških pravil sam iskati resnico v primeru pozitivnega vzorca urina. Drugače je pri odmeri kazni, kjer WADC upošteva subjektivno odgovornost, ki temelji na krivdi obdolženega. Da je doping zelo velik problem sodobnega športa kaže tudi število primerov obravnavanih pred Mednarodnim športnim razsodiščem (CAS) na letni ravni. CAS je samostojen in neodvisen organ, ki naj bi kot oblika arbitražnega odločanja nudil hitro in strokovno odločitev, ki je prilagojena posebni naravi, ki jo šport, kot specifična in unikatna sfera, vsekakor poseduje.
Ključne besede: doping, dokazovanje dopinga, WADA, prepovedane snovi, terapevtske izjeme, objektivna odgovornost, reševanje sporov, CAS
Objavljeno v DKUM: 19.09.2016; Ogledov: 1576; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (982,52 KB)

Iskanje izvedeno v 1.37 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici