SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
SLOVENSKI PROSTOR KOT GA OMENJAJO ANTIČNI PISCI
Jelena Zrna, 2009, diplomsko delo

Opis: Moje diplomsko delo obravnava antične pisce, ki so pisali o današnjem slovenskem prostoru. O dogajanju na naših tleh so pisali tako grški kot tudi rimski pisci, med katerimi so Herodot, Polibij, Strabon in mnogi drugi. Med kraji, ki se omenjajo na naših tleh, je predvsem pet večjih mest: Petoviona, Emona, Celeia, Neviodunum in Nauport ter z njimi povezani pomembni dogodki, Rimljani pa so bili prisotni tudi v manjših krajih. Del diplomske naloge se dotika tudi cestnega omrežja, ki je potekalo čez naše ozemlje in je pravi pomen dobilo šele, ko je bilo označeno na kartah in krajevnih seznamih. Med pomembnimi pisnimi viri, ki omenjajo ceste skozi današnji slovenski prostor so Tabula Peutingeriana, Itinerarium Burdigalense in Itinerarium Antonini. Poleg cest pa so na našem območju bile pomembne tudi nekatere reke: Soča, Ljubljanica (Nauport), Krka (Korkoras). Med najpomembnejše dogodke v antiki pri nas pa zagotovo sodi bitka pri Frigidu leta 394, v kateri je Teodozij premagal Evgenija, in s tem omogočil zmago krščanstva nad poganstvom, zato je temu dogodku namenjen velik del diplomskega dela. Podan pa je tudi pregled preganjanja kristjanov na območju današnje Slovenije. Omenjen je tudi prvi ptujski škof in razlagalec svetega pisma.
Ključne besede: Vicus, mansio, limes, legija, Itinerarium Antonini, Itinerarium Burdigalense, Tabula Peutingeriana, Ptuj (Petoviona), Vrhnika (Nauport), Logatec (Longaticum), Celje (Celeia), Ljubljana (Emona), Drnovo pri Krškem (Neviodunum), Ajdovščina (Castra), Stari trg pri Slovenj Gradcu (Colatio), Claustra Alpium Iuliarum, Hrušica (Ad Pirum), krščanstvo, Viktorin Ptujski.
Objavljeno: 11.02.2010; Ogledov: 2546; Prenosov: 508
.pdf Celotno besedilo (8,15 MB)

2.
IZDELAVA PREDLOGA KRITERIJEV ZA IZBOR IZVAJALCEV IN STORITEV PRIREDITVE NOČ NA VRHNIKI
Dejan Marinčič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na prireditev »Noč na Vrhniki«, ki spada v sklop Argonavtskih dni, ki se tradicionalno vsako leto odvijajo na Vrhniki. Prireditev Noč na Vrhniki je največji Vrhniški glasbeni dogodek, ki ga vsako leto organizira Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem. Vsako leto se srečujejo s problemom, kako izboljšati prireditev in kako bi jo lahko še bolj približali obiskovalcem. Raziskava bo pripomogla k organizaciji naslednje glasbene prireditve »Noč na Vrhniki«. S pomočjo te naloge so izbrani glasbeni izvajalci in tako se ne bo potrebno organizatorjem dodatno ukvarjati z njihovim izborom. Pripravili smo tudi predloge za izboljšanje gostinske ponudbe. Rezultati raziskave so izbrani glasbeni izvajalci za naslednjo prireditev in predlogi za izboljšanje dogodka. Iz raziskave je razvidno, kaj je obiskovalce motilo na preteklih prireditvah, podan pa je tudi predlog za odpravo teh napak.
Ključne besede: Zavod Ivan Cankar Vrhnika, Argonavtski dnevi, Noč na Vrhniki, tržna raziskava
Objavljeno: 17.09.2012; Ogledov: 1049; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

3.
Predlog načrta trženja za Mladinski hotel in Hotel Bistra
Barbara Markovič, 2016, diplomsko delo

Opis: Za manjše kraje, kot je Vrhnika, je turizem ena izmed razvojnih priložnosti za večjo prepoznavnost med ponudniki. Mladinski hotel in Hotel Bistra, ki je odprl svoja vrata v drugi polovici leta 2014 in se trži tudi pod imenom Gostišče s prenočitvami. Zaradi hitre menjave lastništva nastanitveni objekt še vedno nima načrta trženja, ki predstavlja sicer ključen sestavni del razvojnega in operativnega načrta delujočega podjetja. Brez prave strategije in skrbno določenih ciljev podjetje nima zagotovljenega dolgoročnega uspeha. Zato smo opravili intervju z gosti hotela, katerega rezultati bodo osnova vodstvu za nadaljnje poslovanje in izdelavo načrta trženja. Z analizo intervjuja smo prišli do zaključka, da so ključni kupci njihove storitve poslovneži in posamezniki, ki iščejo sproščujoč oddih ali so v mimohodu in iščejo le prenočitev. Predlagamo jim ugoden paket večerje z nočitvijo in zajtrkom. Največ gostov, ki so jih obiskali v času intervjuvanja, pripada aktivni populaciji prebivalstva, stari med 31 in 45 let. Iz tega sklepamo, da morajo razširiti ponudbo, ki bo prijazna parom, družinam z otroki, ki lahko tam aktivno preživijo svoj prosti čas in imajo pri tem tudi možnost kosila. Glede na kapaciteto ležišč mladinskega hotela lahko pripravijo tudi različne pakete »gradnje skupine« in izkoristijo naravno bogastvo v okolici z bogato kulinarično ponudbo in prenočiščem za manjše skupine udeležencev. Na področju promocije lahko prodrejo z bogato ponudbo kulinarike ter s ponudbo prenočišč. So mlad kolektiv, ki jim lahko uspe, da izstopajo v »poplavi« turističnih ponudb.  
Ključne besede: hotel, mladinski hotel, Vrhnika, načrt trženja, turizem.
Objavljeno: 04.10.2016; Ogledov: 609; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

4.
Lokalna varnost v občini: študija primera Vrhnika
Žiga Rode, 2018, diplomsko delo

Opis: Varnost v sodobnem svetu predstavlja pomembno vrednoto našega življenja. Živeti v varnem okolju je dandanes velikega pomena in nam ponuja svobodno in umirjeno življenje. Varnost se opredeli in zaključi pri posamezniku, pri katerem je bistveno, da se v družbi in kraju bivanja počuti varno. Lokalna skupnost je temelj varnostnega sistema, saj je varnost v njej posledično pomembna vrednota za varnost na državnem nivoju. Naravne nesreče in kriminaliteta so danes glavni problemi, s katerimi se ukvarjajo odgovorni za varnost, in prav varnost je tista, ki ji je treba dajati večji poudarek. V lokalni skupnosti za varnost skrbijo različni varnostni subjekti, policiji kot glavnemu sledijo še občinsko redarstvo in druge službe odgovorne za zagotavljanje varnosti. Živimo v času, ko se tehnologija razvija in sorazmerno hitro prihaja do novih groženj. V diplomski nalogi je predstavljena varnost Občine Vrhnika, ki spada med srednje velike občine in leži na obrobju Ljubljane. Ugotovljeno je bilo, da kriminaliteta na Vrhniki upada in se iz leta v leto manjša število kaznivih dejanj. Povečujejo pa se naravne in prometne nesreče, ki jim bo treba posvetiti več pozornosti. Pomembno je seznanjenje občanov z različnimi podatki okoli njihove varnosti. Kljub temu da obstaja veliko podatkov o dogajanju na območju Občine Vrhnika, smo lahko priča tveganju in ogrožanju varnosti ljudi. Kljub osveščanju o dogajanju na območju prihaja do različnega tveganja in s tem ogrožanja varnosti. Poleg vsega je zelo pomembno, da so ljudje seznanjeni z delom policije, predvsem v svojem okraju, saj je le-to ključno za varnost.
Ključne besede: diplomske naloge, varnost, lokalna varnost, policija, Vrhnika
Objavljeno: 23.10.2018; Ogledov: 58; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

5.
Študija primera požara v podjetju Kemis na Vrhniki
Urša Štrancar, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava požar v podjetju Kemis, do katerega je prišlo v letu 2017. Tega leta smo bili priča večjemu številu požarov v predelovalnicah nevarnih odpadkov. To nikakor ne more biti naključje, kar kaže na ponavljajoče se vzorce, ki so posledica pomanjkljivega nadzora nad predelovalci odpadkov. Namen diplomskega dela Študija primera požara v podjetju Kemis na Vrhniki je predstaviti področje ravnanja z nevarnimi odpadki in obstoječo zakonodajo v Sloveniji, odkriti vzroke, zakaj je prišlo do požara, kakšne so bile njegove posledice za okolje in zdravje ljudi in predstaviti izvedene ukrepe za odpravo posledic požara. Cilji, ki so nas vodili pri pisanju dela, so bili usmerjeno raziskovanje in dokazovanje škode v okolju in iskanje odgovornega krivca za nastalo škodo. Zanimal nas je odziv vseh udeleženih v dogodku, tako prebivalcev občine, strokovnjakov, predstavnikov države, medijev in vodilnih podjetja Kemis. Tekom raziskovanja smo odkrili, da je bil požar v podjetju Kemis na Vrhniki odraz neustreznega ravnanja na več segmentih. To je med drugim posledica vse več svobode, ki jo imajo podjetja pri načrtovanju požarne varnosti, kjer jih vodi ekonomika, kar ob pomanjkljivem inšpekcijskem nadzoru vodi do vse več anomalij. V primeru požara v Kemisu se je pokazala tudi nepripravljenost pristojnih institucij na tovrstne dogodke, saj za to nimamo izdelanega posebnega načrta ukrepanja. Požar je razkril marsikatere nepravilnosti na področju požarne varnosti. Rešitve so v prihodnje usmerjene v preventivo – tako pri samem načrtovanju požarne varnosti, ki mora biti ustrezna in kakovostna, ne glede na ceno – kot tudi pri načrtovanju in izvedbi ukrepov v primeru, da do nesreče pride. Vsekakor je bil požar v Kemisu draga šola za vse nas in le upamo lahko, da smo se iz te izkušnje vendarle česa naučili.
Ključne besede: diplomske naloge, nevarni odpadki, požar, Kemis, Vrhnika, okoljska škoda, študija primera
Objavljeno: 13.02.2019; Ogledov: 215; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici