| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 47
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO PROGRAMA ZA BLAGAJNIŠKO POSLOVANJE
Uroš Opara, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj in izgradnjo modela za večparametrsko odločanje, katerega smo uporabili pri izbiri najbolj optimalnega programa za blagajniško poslovanje. Uporabljena je metodologija večkriterijskega hierarhičnega kvalitativnega odločanja DEX. Odločitveni model je bil računalniško realiziran z orodjema DEXi in Vredana. Na začetku smo zgradili bazo znanja, nato smo analizirali variante ter razložili pridobljene rezultate. Program Vredana nam je omogočil tudi analizo metode »kaj-če«. Cilj diplomskega dela je bil izbira najboljšega programa za blagajniško poslovanje v podjetju Salvita d.o.o.. Izmed vseh prispelih ponudb smo izbrali 5 najprimernejših, izmed katerih smo izbrali najustreznejši program, našo odločitev pa potrdili z rezultati podrobnih analiz.
Ključne besede: Program za blagajniško poslovanje, odločitveni model, večparametrsko odločanje, DEXi, Vredana.
Objavljeno v DKUM: 22.04.2016; Ogledov: 1524; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

2.
Odločitveni model za izbiro spletne poker strani
Nebojša Pejičić, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo zgradili odločitveni model za izbiro spletne poker strani. Za izgradnjo smo uporabili računalniški program za večparametrsko odločanje DEXi. Model bo igralcem omogočal, da izberejo stran, ki je najbolj primerna za njih. Med seboj smo primerjali pet večjih spletnih strani. Igralec si sam izbere igro, ki mu najbolj ustreza, prav tako način igranja. Nekaterim so ljubše denarne igre, drugim večmizni turnirji, spet tretjim krajši turnirji, ki se hitro končajo. Najpopularnejša igra je Texas Hold’em, najbolj razširjena oblika igranja so denarne igre. Vsak si lahko sam prilagodi model glede na vrsto igre in limite, ki jih bo igral. V diplomski nalogi bomo primerjali poker strani, njihovo ponudbo na nizkih, visokih in srednjih limitih. Za analizo rezultatov smo uporabili program Vredana.
Ključne besede: večparametrsko odločanje, DEXi, Vredana, spletni poker, Texas Hold’em.
Objavljeno v DKUM: 18.12.2015; Ogledov: 1796; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (972,93 KB)

3.
ANALIZA ZAPOSLITVENIH MOŽNOSTI NA PODROČJU IT V TUJINI
Nejc Berginc, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Vse več diplomiranih ljudi se odloča zapustiti domovino, saj težko najdejo zaposlitev. Zato smo se odločili, da bomo v diplomskem delu obravnavali problem izbire države na podlagi zaposlitve v IT sektorju. Raziskali in predstavili smo, kakšne možnosti in pogoje nam ponujajo razne države po svetu. Pri izdelavi odločitvenega modela smo se poslužili za to izdelanih programov - Dexi in Vredana. Oba programa smo tudi podrobno opisali. V programih smo testirali sedem variant, v našem primeru so bile to države, ki naj bi bile trenutno najbolj priljubljene med iskalci zaposlitve. Na podlagi dobljenih rezultatov smo na koncu v programu Vredana naredili tudi analizo »Kaj-če« in s tem prikazali, kako se spremeni ocena posamezne variante, če ji spremenimo določene uteži. Dobljeni rezultat našega diplomskega dela je ocena posameznih variant. Vsak posameznik ima drugačne prioritete, zato je treba poudariti, da smo se mi orientirali po naših. Glede na izbrane kriterije smo tako prišli do zaključka, katera varianta je za nas najbolj primerna.
Ključne besede: Dexi, Vredana, odločanje, primerjava držav.
Objavljeno v DKUM: 03.11.2015; Ogledov: 819; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (722,46 KB)

4.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO PROGRAMSKE REŠITVE ZA HOTELSKO RECEPCIJO
Dejan Bučić, 2014, diplomsko delo

Opis: Delo na hotelski recepciji mora potekati hitro in učinkovito. Predpogoj za to je kvalitetna programska rešitev za hotelsko recepcijo. Na slovenskem trgu je kar nekaj programskih rešitev in njihov najem oz. nakup ni brezplačen. V diplomski nalogi smo oblikovali odločitveni model za primerjavo programskih rešitev za hotelsko recepcijo, ki bi bil primeren za pomoč hotelom pri odločanju pri nabavi le teh. V veliko pomoč pri parameterskem odločanju nam je bila uporabljena programska oprema – DEXi in Vredana, katero smo tudi opisali. Testirali smo pet programskih rešitev. V programih Dexi in Vredana smo testirane programe s pomočjo dodeljenih kriterijev tudi ocenili in analizirali. V programu Vredana smo opravili tudi metodo KAJ-ČE. Dobljeni rezultat je ocena posameznih programskih rešitev in glede na izbrane kriterije, tudi izbira programske rešitve za hotelsko recepcijo. Izdelani model nam oz. hotelom lahko koristi pri izbiri primerne programske rešitve. Ponudnikom programskih rešitev ponuja vpogled v pomembnosti lastnosti za uporabnika in možnosti njihovega izboljšanja z namenom izboljša izkušnje uporabe in večjega zadovoljstva uporabnikov.
Ključne besede: - DeXi - Vredana - večparametersko odločanje - hotelska recepcija - programska rešitev
Objavljeno v DKUM: 25.09.2014; Ogledov: 1583; Prenosov: 229
.pdf Celotno besedilo (845,90 KB)

5.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO RAČUNALNIKA “VSE V ENEM”
Maja Turjan, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava izbor računalnika »vse v enem« za potrebe podjetja, ki načrtuje tovrsten nakup. Izbira računalnikov je velika in cene so še vedno visoke, zato je potrebno skrbno izbrati glede na njihove potrebe. Pri izbiri smo si pomagali z računalniškim programom za podporo odločanju DEXi in programom Vredana. Izbirali smo med desetimi računalniki z različnimi konfiguracijami. Glede na njihove potrebe smo izbrali kriterije, na podlagi katerih smo zgradili odločitveni model. Tako smo prišli do izbranega računalnika, ki najbolje ustreza njihovim zahtevam. Na koncu smo jim svetovali tudi glede možnosti nadgradnje pri izbranem računalniku.
Ključne besede: računalniki »vse v enem«, DEXi, Vredana, večparametrsko odločanje
Objavljeno v DKUM: 08.04.2014; Ogledov: 1544; Prenosov: 373
.pdf Celotno besedilo (8,20 MB)

6.
RAČUNALNIŠKO PODPRT MODEL ZA IZBIRO IZVAJALCA ZA PRENOVO MEHANIČNE DELAVNICE
Jaka Košir, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je zasnovana na osnovi odločitvenega modela za izbiro najprimernejšega dobavitelja za prenovo mehanične delavnice. V času recesije podjetja težijo k racionalizaciji. V podjetju, ki se med drugim ukvarja s servisiranjem vozil so se odločili, da bodo zaradi upada povpraševanja po servisiranju zmanjšali število mehanikov in servisiranje izvajali samo v eni delavnici, ki pa jo bodo prenovili. Za prenovo delavnice bo potrebno izbrati najprimernejšega izvajalca. V ta namen smo razvili odločitveni model na podlagi metodologije večparametrskega odločanja DEX, s katerim smo analizirali alternative in predlagali izbor potencialno najboljšega ponudnika. Odločitveni model smo realizirali v programu Dex-i, analizirali pa s programom Vredana. Naročniku smo na podlagi odločitvene analize predlagali najustreznejšega izvajalca, kar pa je tudi predviden rezultat naše naloge.
Ključne besede: - večparametrsko odločanje - odločitveni model - Dex-i - Vredana - analiza »kaj-če« - izbira izvajalca
Objavljeno v DKUM: 12.12.2013; Ogledov: 1270; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (538,84 KB)

7.
MODEL ZA VREDNOTENJE OPERACIJSKEGA SISTEMA MOBILNE NAPRAVE
Jure Poglajen, 2013, diplomsko delo

Opis: Nakup pametnega mobilnega telefona je danes vse prej kot mačji kašelj. Na trgu mobilnih telefonov in prenosnih tabličnih računalnikov se dandanes tehnologija razvija z neverjetno hitrostjo. Še pred letom dni moderen in cenovno nedostopen telefon, se danes zdi kot nekakšen povprečen in tehnološko skoraj zastarel kos prenosne elektronike. Razvoj telekomunikacijske tehnologije in želja po dostopnosti do spletnih podatkov, sta pripeljali kupca pametnega mobilnega telefona do dileme. Obvladovati splet, telefonijo, multimedijo in ostale lastnosti, ki krasijo pomen in funkcionalnost pametnih telefonov je danes z roko v roki pogojena z izbiro primernega operacijskega sistema mobilne naprave. In ravno izbira pravega mobilnega operacijskega sistema je lahko za mnoge, pa naj bodo še tako tehnično podkovani strokovnjaki, sila neprijetna. Da bi splošnemu kupcu tovrstne naprave pomagal pri nakupu, bom pripravil prav poseben odločitveni model. S programoma DEXi in Vredana bom testiral tri najkonkurenčnejše mobilne operacijske sisteme. Tako bom po opravljenih analizah lahko prišel do rezultatov, ki bodo splošnemu kupcu omogočale lažjo opredelitev pri nakupu pametnih prenosnih telefonov kot tudi tabličnih računalnikov.
Ključne besede: DEXi, Vredana, Operacijski sistem mobilne naprave, Android, iOS, Windows Phone
Objavljeno v DKUM: 25.07.2013; Ogledov: 1508; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

8.
ODLOČITVENI MODEL ZA PODPORO JAVNIM RAZPISOM ZA NAKUP RAČUNALNIŠKE OPREME
Simeon Bolte, 2013, diplomsko delo

Opis: V proučevani organizaciji imajo zaradi narave dela velike potrebe po uporabi računalniške opreme. Odločili smo se, da bomo pri izbiri nakupa zaposlenim pomagali z računalniškim programom za večparametrsko odločanje. Med prispelimi ponudbami različnih ponudnikov, prijavljenih na javni razpis za nakup računalniške opreme za potrebe naročnika, smo poiskali najprimernejše ponudbe in izbor utemeljili. Glede na dane kriterije naročnika smo izbrali 4 najprimernejše dobavitelje računalniške opreme. Pri izdelavi diplomske naloge smo primerjali njihove ponudbe. Pri tem smo upoštevali celotno vsebino ponudbe - tako strojno kot programsko opremo. Pri izbiri smo si pomagali s programoma Vredana in Dexi. Zgradili smo odločitveni model, ki nam je na podlagi vnesenih kriterijev pomagal izbrati najprimernejšo varianto. Končne ocene rezultatov obeh programov smo med seboj primerjali. Ugotovili smo, da je bila izbira najboljše variante pri obeh podobna. Uporaba tovrstnih programov je zaželjena v primerih, ko imamo večje število parametrov in bi bilo njihovo reševaje problema časovno predolgo. Postavljeni pa smo v situacijo, ko so potrebne hitre, jasne in ekonomične rešitve.
Ključne besede: - javni razpis računalniška oprema - odločitveni model - Dexi - Vredana
Objavljeno v DKUM: 14.05.2013; Ogledov: 1644; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (869,90 KB)

9.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO NAJEMNEGA POSLOVNEGA PROSTORA
Janez Pogačar, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen odločitveni model za izbiro najprimernejšega dodatnega najemnega prostora za potrebe poslovanja Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, d. v. z. Po raziskavi nepremičninskega trga in izločitvi neustreznih najemnih prostorov na želeni lokaciji smo se osredotočili na štiri primerne najemne lokacije. Slednje smo primerjali med seboj, skladno s kriteriji, postavljenimi v našem odločitvenem modelu. Pri odločanju smo si pomagali s programom za večparametrsko odločanje Dexi. Prav tako pa smo uporabili program VREDANA, ki nam je bil v pomoč pri analizi končne ocene s kvantitativnim in kvalitativnim vrednotenjem. Končni rezultat diplomskega dela je utemeljeno poročilo upravi o najprimernejšem najemnem prostoru na želeni lokaciji. Predlagani najemni prostor je bil izbran.
Ključne besede: Več kriterijsko odločanje, najemni prostor, DEXi, Vredana
Objavljeno v DKUM: 14.05.2013; Ogledov: 1321; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

10.
ODLOČITVENI MODEL ZA NAJEM KREDITA ZA MALO PODJETJE
Mojca Debevc, 2013, diplomsko delo

Opis: Podjetja se srečujejo s problematiko kako uspeti, širiti poslovanje in s tem kovati dobiček. Dodatno potrebna finančna sredstva za povečanje obsega poslovanja podjetja iščejo pri bankah, ki ponujajo več vrst namenskih posojil. Glavne oblike posojil, ki jih ponujajo poslovne banke, bomo kasneje tudi podrobneje obrazložili. Želimo raziskati posojilno ponudbo za mala podjetja, najti kriterije za izbiro banke in ugotoviti kaj vpliva na odločitev o najemu posojila v izbranih bankah. Raziskavo smo delali med bankami, ki so prisotne v Sloveniji. Za potrebe izbranega podjetja smo v programu DEXi zgradili večparameterski odločitveni model. V model smo vključili dolgoročni kredit, revolving kredit in prenos poslovanja na drugo banko. Z odločitvenim modelom smo želeli ugotoviti katera banka je najboljši ponudnik za naše podjetje. Za pomoč pri analizi smo uporabili program Vredana.
Ključne besede: večparametersko odločanje, posojilo, odločitveni model, DEXi, Vredana
Objavljeno v DKUM: 12.03.2013; Ogledov: 1371; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (802,27 KB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici