| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj sistema za detekcijo gibanja z uporabo platforme ESP32 s podporo za naprave Android : bachelor's thesis
Nikola Vilar Jordanovski, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil ustvariti sistem za detekcijo gibanja, ki je sestavljen iz platforme ESP32, natančneje ESP32-CAM in ESP8266 Node MCU razvojni plošči, ki omogočata oddaljen nadzor preko mobilne aplikacije Android. Komunikacijo med razvojni plošči in mobilno aplikacijo zagotavlja Node.js zaledni sistem, ki gostuje na platformi Heroku. Z razvojem tehnologije se priljubljenost in zahteva po varnostnih sistemih samo povečuje. Varnostni sistemi so danes zahtevani tako v industrijski, kot tudi domači uporabi. Načini razvojev varnostnih sistemov so različni, od strojnega pristopa, programskega pristopa, do mešanega pristopa. Prav tako obstajajo različne vrste varnostnih sistemov, od orodij za nadzor delovanja programske ali strojne opreme do varnostnih sistemov za nadzor lokacij. Na tržišču imamo različne ponudnike, prav tako pa lahko varnostne sisteme razvijemo sami. S povečanjem priljubljenosti vgrajenih sistemov je razvoj domačega ročno-nadzorovanega varnostnega sistema preprost, saj ne zahteva veliko predznanja. Prav tako ne potrebuje prezahtevne strojne opreme in porabe, zaradi česar so takšni sistemi po navadi poceni za razvoj. S takšnim sistemom lahko od koder koli nadzorujemo želeni prostor in v primeru vdora posredujemo potreben dokaz. Čeprav obstajajo sistemi, ki kategorizirajo registrirane podatke in s tem lahko primerno odreagirajo, je za večno uporabnikov dovolj, če jim sistem le posreduje informacijo, ali je doma oz. v željenem prostoru vse v redu. Pridobljene podatke lahko potem sami posredujejo naprej. V okvirju te diplomske naloge smo razvili prav takšen sistem, ki preko preprostih ESP modulov in brezplačne platforme uporabniku sporoča o varnosti specifičnega prostora. V projektu modul ESP8266 zajeme podatke približno vsakih 10 sekund. Podatke dobiva preko različnih senzorjev, ki so povezani nanj. V primeru zahteve uporabnika pošlje zajete podatke v obliki odgovora. V primeru detekcije gibanja pošlje zahtevo za zajem slike. V primeru, da uporabnik zahteva sliko, se pošlje zahteva modulu ESP32-CAM, ki sliko pošlje v obliki odgovora. V praktičnem delu diplomske naloge smo najprej razvili zaledni sistem. Potrebno je bilo konfigurirati platformo za dostop do podatkov, sprejem, modifikacijo in pošiljanje zahtev in odgovorov, ki jih bo pošiljal vgrajeni sistem. Nato je bilo potrebno vzpostaviti povezavo posameznega ESP modula z internetom, s čemer bi lahko pošiljali zajete podatke na platformo za obdelavo. Na koncu je bilo potrebno implementirati funkcionalnosti vgrajenih sistemov, s katerimi smo lahko zajemali željene podatke za uporabnika in jih v obliki odgovorov na zahteve pošiljajo podatkovni bazi.
Ključne besede: Varnost območja, daljinski nadzor, ESP32-CAM, informacijski sistem
Objavljeno v DKUM: 22.06.2022; Ogledov: 181; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

2.
Analiza varnostnega stanja za območje mesta Koper : magistrsko delo
Aljoša Gorjup, 2016, magistrsko delo

Opis: Urbana središča so najzanimivejša z vidika proučevanja kriminalitete. V Sloveniji težko primerjamo urbana območja z razsežnostjo le teh v drugih evropskih mestih. Kljub temu obstaja primerjalno velika razlika med stopnjo kriminalitete v mestih ter na podeželju. Mesto Koper je zaradi svoje strateško pomembne lege ter številne kritične infrastrukture varnostno zanimivo območje. Teoretični del magistrskega dela je namenjen predstavitvi teorij. Povzete teorije so ključne za razumevanje zagotavljanja in ohranjanja varnega urbanega okolja. S tem namenom so prav tako povzeti nekateri predpisi ter podzakonski akti, ki določajo pristojnosti posameznih varnostnih deležnikov pri zagotavljanju varnosti na urbanih območjih. Empirični del je namenjen prikazu analize prijavljenih oz. obravnavanih kaznivih dejanj za izbrano obdobje. Delno strukturirana intervjuja dopolnjujeta analizo podatkov iz geografskega informacijskega sistema ter dajeta celovitejšo sliko o kriminaliteti na izbranem urbanem območju. Splošne ugotovitve kažejo, da se statistično zgodi največ tatvin ter velikih tatvin, veliko je tudi kaznivih dejanj poškodovanja tujih stvari ter ogrožanja varnosti. Območje centra je varnostno precej problematično zaradi prisotnosti številnih ustanov, poslovalnic, uradov, šol idr. Varnostno najbolj problematičen objekt je Zavod za prestajanje kazni zapora Koper. Varnostno moteči so, po mnenju številnih občanov ter predstavnika občinskega redarstva in vodje policijskega okoliša, motorji do 25 km/h. Najspodbudnejša je ugotovitev o izvajanju skupnih patrol policije in občinskega redarstva. Tovrsten ukrep je izjemno dobra prevencija za zagotavljanje dolgoročno varnega in stabilnega urbanega območja.
Ključne besede: varnost, varnostni problemi, zagotavljanje varnosti, lokalna skupnost, urbana območja, Koper, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 28.03.2017; Ogledov: 743; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

3.
Organizacijski model zagotavljanja varnosti Luke Koper, d. d. : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Katja Schiulaz, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo proučevali organizacijski model zagotavljanja varnosti Luke Koper, d.d. Zanimalo nas je, kako za varnostno zaščito edinega slovenskega mednarodnega tovornega pristanišča skrbijo različni subjekti varnosti ter kateri predpisi urejajo to področje. Predstavili smo bistvene značilnosti varnostnih subjektov, njihove pristojnosti in pooblastila. Osredotočili smo se na pravno ureditev, organiziranost in delovanje varnostnih subjektov pri zagotavljanju varnostne zaščite koprskega pristanišča. Ugotovili smo, da je Služba za splošno varovanje in varovanje morja Luke Koper d.d. (v nadaljevanju služba varovanja) pri zagotavljanju varnostne zaščite koprskega pristanišča zelo učinkovita. Zaposleni službe varovanja se namreč redno izobražujejo zato, da bi razširili svoje znanje na področju varovanja. Z rednim sestajanjem v varnostnem sosvetu, kjer so prisotni tudi drugi državni organi, pa pridobijo informacije pomembne za preprečitev nastanka večjih nevarnih pojavov. Predstavili smo mednarodne in nacionalne predpise, ki urejajo varnost pristanišč in ugotovili, da niso usklajene. Izpostavili smo problem slabega sodelovanja med službo varovanja in policijo. Služba za splošno varovanje in varovanje morja namreč sodeluje z različnimi subjekti varnosti. Subjekte ločimo v strokovnih službah Luke Koper, d.d., ki imajo določene pristojnosti in pooblastila na področju varnosti, ter v državnih organih. V diplomski nalogi smo torej poudarili problem delovanja policije v koprskem pristanišču, saj je ta predvsem retroaktiven. Glede na pomen, velikost ter dinamiko pristanišča smo mnenja, da bi morali sodelovanje med službo varovanja in policijo okrepiti.
Ključne besede: pristanišča, varnost, varovana območja, pravna ureditev, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 02.12.2013; Ogledov: 1917; Prenosov: 327
.pdf Celotno besedilo (287,17 KB)

4.
PROTIEKSPLOZIJSKA ZAŠČITA NEELEKTRIČNIH DELOV
Jurij Berus, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljam pogoje, ki so potrebni za nastanek eksplozije, ter medije, ki so prisotni v kemični, petrokemični in ostali predelovalni industriji. Nadalje opisujem kako se zavarujemo oz. kako zmanjšamo možnost nastanka eksplozije z raznimi protieksplozijskimi ukrepi in napravami. Predstavljam tudi načrtovanje protieksplozijskih con v objektih, kjer so nameščene protieksplozijske naprave. Pomembno je tudi izobraževanje kadrov, ki delujejo v takšnem območju. Za konec sem predstavil še protieksplozijske predpise v Sloveniji pred vstopom v Evropsko unijo in po njem.
Ključne besede: Protieksplozijska zaščita, Ex-oprema, gorljivi mediji, nevarnostna območja, neprodirni okrov, konstrukcijska varnost, kontrola vžiga, potopitev v tekočino, nadtlak, viri vžiga.
Objavljeno v DKUM: 04.06.2010; Ogledov: 2232; Prenosov: 313
.pdf Celotno besedilo (2,60 MB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici