| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
USTVARJALNO DEFINIRANJE IN REŠEVANJE POSLEDIC GOSPODARSKE KRIZE V PODJETJU X
Mateja Jerenko, 2011, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega seminarja smo predstavili trgovsko podjetje X in posledice krize, s katerimi se sooča.Tako smo s pomočjo metod in tehnik ustvarjalnega reševanja problemov poiskali ideje in rešitve za te posledice. Delo diplomskega seminarja je razdeljeno na dva dela, in sicer na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo podrobneje predstavili metode in tehnike ustvarjalnega reševanja problemov. Nato pa smo še predstavili pomen krize v podjetju, njene značilnosti, znake, vzroke, povode, posledice in vrste kriz. V praktičnem delu pa smo predstavili trgovsko podjetje X in posledice krize, s katerimi se spopada podjetje X, te so: padanje obsega prodaje, naraščanje izgube, povečanje zadolženosti in odpuščanje zaposlenih. Nato smo na podlagi metod in tehnik poiskali ideje in rešitve za te posledice. Osredotočili smo se le na nekaj tehnik in sicer: tehniko W, ribjo kost, zapisovanje idej in listo oznak. S tehniko W smo prišli do rešitve problema, medtem ko smo pri ribji kosti analizirali težave in ugotovili vzroke, s katerimi se spopada podjetje X. Pri tehniki zapisovanja idej in liste oznak pa smo s pomočjo zaposlenih razčlenili problem.
Ključne besede: Ustvarjalno reševanje problemov, metode ustvarjalnega razmišljanja, krize podjetja, trgovsko podjetje X, posledice krize.
Objavljeno: 13.01.2012; Ogledov: 2109; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (357,32 KB)

3.
ISKANJE NOVIH VIROV FINANCIRANJA OOZ RADOVLJICA PO PREHODU IZ OBVEZNEGA V PROSTOVOLJNO ČLANSTVO S POMOČJO TEHNIK ZA REŠEVANJE PROBLEMOV
Petra Ambrožič, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen dela diplomskega seminarja je najti nove vire financiranja Območne obrtno-podjetniške zbornice Radovljica po prehodu iz obveznega v prostovoljno članstvo s pomočjo tehnik za reševanje problemov. Delo diplomskega seminarja je razdeljeno na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu so predstavljene tehnike za definiranje problemov in tehnike za generiranje idej, s pomočjo katerih smo v praktičnem delu reševali problem iskanja novih virov financiranja Območne obrtno-podjetniške zbornice Radovljica po prehodu iz obveznega v prostovoljno članstvo. V praktičnem delu smo najprej predstavili obrtno-zbornični sistem, njegovo financiranje ter Predlog spremembe Obrtnega zakona (MGRT 2012). V nadaljevanju smo s tehnikama za definiranje problemov natančneje opredelili problem in že dobili prve ideje za pot do rešitve. S tehnikama za generiranje idej smo dobili veliko novih idej o virih financiranja Območne obrtno-podjetniške zbornice Radovljica po uveljavitvi spremenjenega Obrtnega zakona (MGRT 2012). Na koncu smo preverili rezultate izbranih tehnik in jih med seboj primerjali. V praktičnem delu dela diplomskega seminarja smo ugotovili tudi, da so spremembe v obrtno-zborničnem sistemu nujno potrebne, kajti obrtno-podjetniška zbornica je izgubila rdečo nit delovanja in obstajanja. Prenovljen program dela je treba članom predstaviti takoj, kajti samo tako bomo z uveljavitvijo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Obrtnega zakona (MGRT 2012) lahko obdržali nekaj članstva. Poleg prostovoljnega članstva pa se bo treba na trgu uveljavljati z različnimi dejavnostmi, o katerih smo pridobili zamisli s tehnikama za generiranje idej, predvsem z zapisovanjem idej. Ugotovili smo tudi, da so tehnike za reševanje problemov zelo koristne in nujno potrebne. Zaposleni na Območni obrtno-podjetniški zbornici Radovljica bodo z njihovo pomočjo našli ustrezne rešitve novih virov financiranja, ki jim bodo zagotovile nadaljnjo poslovno pot.
Ključne besede: Prostovoljno članstvo, ustvarjalno reševanje problemov, tehnika W, ribja kost, zapisovanje idej, miselni vzorec, predlog spremembe Obrtnega zakona, viri financiranja.
Objavljeno: 17.07.2013; Ogledov: 1257; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (382,74 KB)

4.
USTVARJALNO REŠEVANJE PROBLEMOV REVŠČINE V SLOVENIJI S SOCIALNIM PODJETNIŠTVOM
Sara Tratnik, 2013, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu smo predstavili metode za definiranje problemov in priložnosti in metodo za generiranje idej ter podrobneje opredelili socialno podjetništvo, revščino in brezdomstvo. V praktičnem delu diplomskega seminarja smo predstavili Posredovalnico rabljenih predmetov Stara roba - nova raba, ki je projekt Društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice ter brezdomstvo, s katero smo v sodelovanju izvedli tehniko Zapisovanje idej. S pomočjo tehnik za spodbujanje in ustvarjalno reševanje problemov, sami smo se odločili za štiri tehnike in sicer za tehniko W (s katero smo opisali problem), tehniko PETIH ZAKAJEV (iskali rešitve), tehniko miselni vzorec (razčlenili problem) in tehniko zapisovanje idej, smo v praktičnem delu reševali problem revščine in brezdomstva v Sloveniji s socialnim podjetništvom. Ugotovili smo, da je problem povečanja brezdomstva in revščine v Sloveniji sila nevaren, saj revščina in brezdomstvo ogrožata človeka ter da je izhod iz revščine mogoč s pomočjo socialnega podjetništva. Z njim se lahko nudi stanovanjska varnost in nova delovna mesta. Potrebna bi bila tudi statistika o brezdomstvu, da bi ga lahko lažje nadzorovali, vendar je to težje izvedljivo zaradi skritega brezdomstva, saj veliko ljudi ne gre v zavetišča, kjer se lahko beleži njihovo število.
Ključne besede: ustvarjalno reševanje problemov, tehnika W, tehnika PETIH ZAKAJEV, tehnika miselni vzorec, tehnika zapisovanje idej, socialno podjetništvo, revščina, brezdomstvo, stanovanjska varnost, nova delovna mesta
Objavljeno: 11.11.2013; Ogledov: 1372; Prenosov: 255
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

5.
METODE USTVARJALNEGA REŠEVANJA PROBLEMOV PRI POSPEŠEVANJU PRODAJE RAČUNOVODSKIH STORITEV
Laura Rižnar, 2016, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem projektu smo se posvetili metodam ustvarjalnega reševanja problemov za pospeševanje prodaje računovodskih storitev, kjer smo podrobneje obravnavali računovodski servis C&H d.o.o. Delo diplomskega projekta zajema teoretičen in praktičen del. V teoretičnem delu diplomskega projekta opisujemo tehnike za definiranje problemov in priložnosti, tehnike za ustvarjalno razmišljanje, kvantitativne metode za odločanje po več kriterijih hkrati ter načine pospeševanja prodaje računovodskih storitev. V teoretičnem delu smo najprej opisali metode, kasneje pa smo te uporabili tudi v praktičnem delu. Metode, ki so bile uporabljene, so: ribja kost, tehnika šestih vprašanj, zapisovanje idej in lista oznak. Od teh navedenih in uporabljenih metod smo ugotovili, da je najustreznejša metoda zapisovanja idej, saj smo z njo pridobili največ idej za reševanje nastalega problema. Uporabili smo tudi kvantitativne metode za odločanje pri reševanju problemov po več kriterijih hkrati, pri katerem smo si pomagali s programom Web-HIPRE. Z uporabo tega programa smo ugotovili pomembnost kriterijev za pospeševanje prodaje računovodskih storitev.
Ključne besede: ustvarjalno reševanje problemov, metode reševanja problemov, pospeševanje prodaje, računovodske storitve.
Objavljeno: 23.08.2016; Ogledov: 925; Prenosov: 252
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

6.
PRIČAKOVANJA DELODAJALCEV PRI ZAPOSLOVANJU TER NAGRAJEVANJE ZAPOSLENIH V RAČUNOVODSKEM PODJETJU X
Ines Zajc, 2017, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega projekta smo obravnavali dva problema na primeru računovodskega podjetja X. Najprej smo reševali problem pričakovanja delodajalcev pri zaposlovanju kadrov, nato pa problem nagrajevanja zaposlenih. Delo diplomskega projekta smo razdelili na dva dela, in sicer na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo najprej predstavili tehnike za ustvarjalno reševanje problemov. Najprej smo prestavili tehnike za definiranje idej in priložnosti, nato pa še tehnike za generiranje idej. V nadaljevanju smo opisali, kako poteka postopek pridobivanja novih sodelavcev, ter podali nekaj koristnih nasvetov, ki nam lahko pomagajo priti do zaposlitve. Na koncu smo v teoretičnem delu tudi opisali pomen in cilje nagrajevanja, ter vrste nagrad. V praktičnem delu smo najprej opisali nastanek računovodskega podjetja X, nato smo predstavili organizacijsko strukturo podjetja, dejavnost s katero se podjetje ukvarja in storitve, ki jih opravlja za svoje stranke. Na kratko smo tudi opisali, kakšen je sistem nagrajevanja zaposlenih v tem podjetju. Tehnike za ustvarjalno reševanje problemov, ki smo jih predstavili v teoretičnem delu, smo kasneje uporabili v praktičnem delu. Problem pričakovanja delodajalcev pri zaposlovanju kadrov smo reševali s tehniko W, s tehniko ribjo kost in morfološko analizo. Problem nagrajevanja zaposlenih pa smo reševali s tehniko petih zakajev, z miselnim vzorcem in s tehniko lista oznak. Ugotovili smo, da je nagrajevanje zaposlenih v podjetju zelo pomembno, vendar veliko podjetij temu posveča premalo pozornosti in da je zelo pomembno vedeti, koga bomo zaposlili, saj nam lahko novo zaposlen delavec v nasprotnem primeru naredi v podjetju, več škode kakor koristi.
Ključne besede: • računovodsko podjetje X, • pričakovanja delodajalcev pri zaposlovanju kadrov, • nagrajevanje zaposlenih, • ustvarjalno reševanje problemov, • tehnike za ustvarjalno razmišljanje.
Objavljeno: 09.08.2017; Ogledov: 439; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

7.
Davčne blagajne pri dopolnilnih dejavnostih na kmetiji
Katja Toplak, 2017, diplomsko delo

Opis: Zaradi veljave zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR, 2015) se davčnim blagajnam niso mogli izogniti niti kmetje, ki so zavezanci za DDV in vsi tisti, ki imajo ob osnovni kmetijski dejavnosti na svoji kmetiji registrirano tudi dopolnilno dejavnost. Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR, 2015) določa obvezno uporabo davčnih blagajn, katere pa so povzročile upad dopolnilnih dejavnostih na kmetijah. Davčne blagajne predstavljajo problem dopolnilnim dejavnostim na kmetiji. Ta problem bomo v delu diplomskega seminarja definirali in reševali, pri tem pa si bomo pomagali s pomočjo metod ustvarjalnega reševanja problemov. S pomočjo tehnik ustvarjalnega reševanja problemov, katere bomo uporabili v delu diplomskega seminarja, bomo prišli do boljšega analiziranja problema, novih idej in na koncu pridobili rešitev. Pri uporabi teh tehnik bomo upoštevali njihova pravila in uporabili svojo ustvarjalnost. Delo diplomskega seminarja zajema teoretičen in praktičen del. V teoretičnem delu dela diplomskega seminarja opisujemo tehnike za definiranje problemov in priložnosti, tehnike za ustvarjalno razmišljanje ter predstavitev dopolnilne dejavnosti in zakonodaje po različnih avtorjih strokovne literature. V praktičnem delu pa rešujemo problem davčnih blagajn za dopolnilne dejavnosti na kmetiji s pomočjo tehnik. Uporabili smo tehniko W, ribjo kost, listo oznak ter zapisovanje idej.
Ključne besede: ustvarjalno reševanje problemov, metode reševanja problemov, dopolnilna dejavnost na kmetiji, davčne blagajne.
Objavljeno: 08.11.2017; Ogledov: 379; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

8.
Ustvarjalno reševanje problema posodobitve prodajnega programa v vrtnarskem podjetju
Tamara Poštrak, 2017, diplomsko delo

Opis: Namen dela diplomskega projekta je ustvarjalno reševanje problema posodobitve prodajnega programa v vrtnarskem podjetju z uporabo različnih metod, ki smo jih za obravnavan problem izbrali kot najprimernejše. Delo diplomskega projekta ima dva dela, teoretičnega in praktičnega. V teoretičnem delu so predstavljene metode za opredelitev problemov in priložnosti, pri čemer smo opisali značilnosti tehnike W, tehnike petih zakajev in tehnike šestih vprašanj. Nadalje smo predstavili različne opredelitve odločanja po več kriterijih hkrati, računalniško podprte metode za omenjeno odločanje in podrobneje še računalniški program Web-HIPRE.
Ključne besede: ustvarjalno reševanje problemov, metode za opredelitev problemov in priložnosti, računalniški program Web-HIPRE, večkriterijsko odločanje
Objavljeno: 22.03.2018; Ogledov: 587; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

9.
Revitalizacija ponudbe v hotelu grande
Lavra Berger, 2019, diplomsko delo

Opis: Za nastanitveni objekt je pomembno, da vzdržuje konkurenčnost z drugimi ponudniki, saj je od slednje odvisen njegov obstanek na trgu. To je bil tudi razlog, da smo se v tem delu diplomskega projekta posvetili iskanju rešitev za revitalizacijo ponudbe v Hotelu Grande. Najprej smo izvedli tehniko za definiranje problema. Nato so sledile tehnike, s katerimi smo generirali ideje. Na podlagi tehnik za ustvarjalno razmišljanje smo prišli pri tehniki zapisovanje idej do najustreznejših rezultatov. V nadaljevanju smo presojali na podlagi analize odločanja ustreznost rešitev s programom Web-HIPRE. Presojali smo med štirimi idejami, in sicer med: ureditvijo sejne sobe, ureditvijo bara, ureditvijo sobe za najem in dnevni počitek ter prenovo sob. S pomočjo programa smo opredelili kriterije in podkriterije, ki vplivajo na našo izbiro, ter tako pričeli s procesom večkriterijskega odločanja. Na koncu smo prišli do rešitve, da je najboljša ideja oziroma rešitev ureditev sejne sobe.
Ključne besede: ustvarjalno reševanje problemov, večkriterijsko odločanje, Web-HIPRE, hotelska ponudba.
Objavljeno: 04.03.2019; Ogledov: 340; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici