| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Ekonomske posledice vojne v Ukrajini in etični vidik poslovanja z Rusijo
Lana Helena Grujič, 2022, diplomsko delo

Opis: V mesecu februarju se je začela vojna v Ukrajini, ki v času pisanja naloge še traja. Ta je prva vojna na tleh Evrope po drugi svetovni vojni. V odgovor so proti Rusiji kmalu po napadu države s celega sveta začele uvajati sankcije, da bi z njimi vojno končali v čim krajšem času. Zaradi različnih gospodarskih povezav med Rusijo in drugimi državami vsaka čuti drugačne posledice. Zaradi velike odvisnosti od ruske trgovine s plinom in drugimi dobrinami so države članice Evropske unije, poleg držav, ki sta med seboj v vojni, ene izmed tistih, ki najbolj čutijo gospodarske učinke vojne. Poleg držav pa so sankcije proti Rusiji uvedla tudi nekatera podjetja.
Ključne besede: vojna, poslovna etika, Ukrajina, Rusija, gospodarske posledice
Objavljeno v DKUM: 28.11.2022; Ogledov: 162; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (640,07 KB)

2.
Vloga mednarodnih organizacij pri zagotavljanju humanitarne pomoči: študija primera humanitarne pomoči v Ukrajini, Siriji in Jemnu : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Mirjana Šarac, 2018, diplomsko delo

Opis: Naravne in antropogene nesreče in krize zaradi pogosto velikega števila nedolžnih žrtev zahtevajo posebno obliko odzivanja nanje z obsežno humanitarno dejavnostjo in pomočjo. Gre za dostavljanje nujne pomoči prebivalcem na prizadetih območjih, s čimer se rešuje njihova življenja, zdravje in dostojanstvo, ščiti pravice in jim zagotavlja čim bolj primerno okolje za življenje. Mednarodne težnje po miru in varnosti so pripeljale do skupnega interesa držav za zagotavljanje in ohranjanje pogojev za mirno sobivanje in varovanje človekovih pravic in svoboščin. V ta namen se še danes povezujejo in usklajujejo organizacije, ki mednarodno zagotavljajo humanitarno pomoč na območjih, kjer je ta potrebna. Zaradi kompleksnosti, velikega obsega žrtev in navadno tudi obstoja določene stopnje nevarnosti na teh območjih, je nujna medsebojna koordinacija humanitarne dejavnosti, ki poteka v okviru mednarodnega humanitarnega sistema. Različne organizacije se povezujejo in usklajujejo svoje delovanje, da se lahko čim bolj učinkovito in hitro odzivajo na potrebe ogroženega prebivalstva. Med temi imajo najpomembnejšo vlogo Evropska unija, Organizacija združenih narodov ter nekatere nevladne organizacije, kot so Rdeči križ, Humanitarna organizacija »Save the children«, Mednarodna humanitarna organizacija za boj proti lakoti »Action against hunger«, Humanitarna organizacija CARE, Zdravniki brez meja in druge. Te organizacije so pomembno prispevale k reševanju humanitarnih problemov tudi pri treh večjih krizah današnjega časa; v Siriji, Ukrajini in Jemnu.
Ključne besede: diplomske naloge, humanitarna pomoč, humanitarna kriza, mednarodna pomoč, Ukrajina, Sirija, Jemen
Objavljeno v DKUM: 13.11.2018; Ogledov: 903; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

3.
KONFLIKTI POLJSKO-LITOVSKE ZVEZE V DOBI JANA II. KAZIMIRJA S POUDARKOM NA UPORU V PODROČJIH DANAŠNJE UKRAJINE
Tilen Bakal, 2016, diplomsko delo

Opis: Kot nakaže naslov, sem se v diplomski nalogi osredotočil na dogajanje in predvsem konflikte v poljsko-litovski zvezi sredi 17. stol., ko ji je vladal nesrečni Jan II. Kazimir iz dinastije Vasa. Pod njegovim krmarjenjem je država, tistega časa ena največjih in najmočnejših v Evropi, doživljala spremembe, ki so posledica desetletja in stoletja dolgih napetosti ter sovražnosti s sosednjimi silami. Tako je v obdobju dobrih dvajsetih let, od leta 1648, poljsko-litovska zveza doživela velikanski upor kozakov v Ukrajini pod karizmatičnim Hmelnickim, čemur je sledila vojna s Tatari, napad vzhajajoče Rusije ter invazija Švedov. Kos pogače so si želeli odrezati še Prusi in Sedmograščani, ob koncu vladanja Jana Kazimira pa se je nad državo z juga zgrinjal še en mogočen sovražnik – Osmanski imperij. Za lažje razumevanje vzrokov za takšne sovražnosti med velikimi sosedami sem v diplomski nalogi zajel tudi dogajanje nekaj desetletji pred uporom Hmelnickega, delovanje same poljsko-litovske zveze (družba, religija) ter še posebej samo kozaško vprašanje. Državi je bilo v ponos, da je Plemiška republika, a prav to jo je pripeljalo do „potopa“.
Ključne besede: Jan II. Kazimir, Vasa, poljsko-litovska zveza, Poljska, Litva, Ukrajina, Rusija, Švedska, kozaki, šlahta, plemstvo, vojne, 17. stol.
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1004; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

4.
Konflikt med Rusijo in Ukrajino zaradi polotoka Krim : diplomsko delo univerzitetnega študija
Erik Juvan, 2016, diplomsko delo

Opis: Za diplomsko delo sem si izbral zelo aktualno temo, in sicer konflikt med Rusijo in Ukrajino zaradi polotoka Krim. Tema je zanimiva, ker se veliko dogaja in je še vedno aktiven problem. Težav z literaturo nisem imel, saj je že na spletu ogromno podatkov. Moj prvi korak je bil nabrati ogromno virov iz različnih medijev, nato pa sem analiziral zgodovino tega območja in potek dogodkov na spornem območju. Prav tako pa sem raziskal, kako je na dogodke reagirala ena izmed največjih svetovnih organizacij, zveza NATO. Analize zgodovine območja, poteka dogodkov in reakcij zveze NATO sem se lotil na isti način. To sem storil tako, da sem sprva na spletu poiskal vire in jih nato prevedel v slovenščino, saj jih je bila velika večina napisanih v angleškem jeziku. Ko sem to storil, sem jih za lažje razumevanje spravil v pravilno kronološko zaporedje. V svojem diplomskem delu sem ugotovil veliko novega o zgodovini spornega območja, in sicer, da je bilo to območje tarča mnogih narodov že v preteklosti zaradi njegove dobre strateške lege. Ključna ugotovitev, do katere sem prišel, pa je bila ta, da so Rusi dejansko podarili Krim Ukrajini še v času Sovjetske zveze. Pri preučevanju dogodkov, ki so se začeli odvijati po prvih protestih konec novembra 2014, pa sem prišel do ugotovitve, da je želja proruskih separatistov mnogo večja kot le polotok Krim, saj so zavzeli celoten vzhodni del Ukrajine. Kar se tiče NATA in njegove udeležbe v konflikt, pa sem ugotovil, da zares iščejo diplomatske rešitve, a so se hkrati tudi pripravili na morebiten vojaški spopad. Glede na to, kaj sem prebral, predlagam, da NATO vseeno intenzivneje ukrepa pri Rusiji in njenih privržencih, saj to, kar počnejo, po mojem mnenju ni prav. Mislim, da bi morali aktivneje delovati na terenu, saj zgolj besede Rusije očitno ne ganejo preveč. Seveda pa ima vsaka zgodba dve plati, in da bi lahko lažje razumeli celotno zgodbo, bi bilo treba preučiti celoten konflikt še skozi oči Rusije.
Ključne besede: mednarodni odnosi, konflikti, mednarodni konflikti, Ukrajina, Krim, Rusija, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 15.06.2016; Ogledov: 2215; Prenosov: 467
.pdf Celotno besedilo (757,97 KB)

5.
Cestni otroci in življenje zunaj tradicionalnih okvirov socializacije
Andrej Naterer, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Cestni otroci so pojav, ki ima v sodobnem svetu globalne razsežnosti. Med univerzalnimi značilnostmi cestnih otrok izstopajo distribucija po spolu, povprečna starost, specifična matrifokalna oblika primarne družine, glavni razlogi za beg na cesto in subkulturna organizacija skupine na cesti. Za cestne otroke je prav subkultura tista socialna skupina, ki je po eni strani pomemben potezni dejavnik, ki vpliva na otrokovo odločitev za beg na cesto, po drugi pa na cesti tudi simulira izostalo družino. Prek lastnega, subkulturnega sistema vrednot se med primarnim in sekundarnim habitatom cestnih otrok ustvarja konflikt, ki onemogoča ustrezno resocializacijo in reintegracijo cestnih otrok in katerega je mogoče premagati le s pomočjo integracije elementov subkulturnega socialnega sistema v resocializacijske programe.
Ključne besede: antropologija, marginalne skupine, otroci, brezdomci, cestni otroci, socializacija, habitati, resocializacija, življenje na cesti, subkultura, Makejevka, Ukrajina
Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 971; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (694,81 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Economic efficiency during the transition: the case of Ukraine
Anatoliy G. Goncharuk, 2006, pregledni znanstveni članek

Opis: In spite of the fact that a market economy by definition must be more effective than a centrally planned economy, the various countries in transition from the latter to the former are faced with the problem of declining economic efficiency. In this paper a comprehensive index of economic efficiency is developed with the application of production function tools. The dynamics of economic efficiency of the economy of Ukraine, which met with one of the most pervasive transformational economic crises, are estimated and analyzed. It is shown that after a high rate of economic growth occurred in the Ukrainian economy in recent years, the level of efficiency of the economy remained quite low and even declined. This is explained by ineffective investments and innovations as well as an increasing intensity in use of materials.
Ključne besede: produktivnost, delo, kapital, inovacije, tranzicija, Ukrajina, ekonomija, učinkovitost
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 558; Prenosov: 26
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Organiziran kriminal v Vzhodni Evropi : diplomsko delo
Kristina Turk, 2010, diplomsko delo

Ključne besede: organizirana kriminaliteta, Vzhodna Evropa, Ukrajina, Romunija, Madžarska, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 11.08.2010; Ogledov: 2173; Prenosov: 328
.pdf Celotno besedilo (987,22 KB)

8.
9.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici