| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
POTENCIALNI MODEL USPEŠNOSTI V TWIRLINGU
Leon Omerzu, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil strukturirati prostor uspešnosti v športni panogi imenovani twirling in s tem ustrezno vplivati na dvig konkurenčnosti slovenskih tekmovalcev in tekmovalk v mednarodnem prostoru. Cilja dela sta bila razvoj potencialnega modela uspešnosti in priprave športnika za II. začetno raven v twirlingu in testiranje razvitega modela na vzorcu tekmovalcev, ki tekmujejo na II. začetni ravni. Za razvoj modela smo uporabili metodo ekspertnega modeliranja uspešnosti in priprave športnika. Razviti potencialni model uspešnosti in priprave športnika sestavljajo motorična dimenzija, dimenzija tehničnega znanja in morfološka dimenzija. Model smo testirali na vzorcu 40 tekmovalcev in tekmovalk II. začetne ravni, ki tekmujejo v tekmovalnem sistemu Mažoretne in twirling zveze Slovenije. Vzorec spremenljivk, ki smo jih ustrezno strukturirali v izbrane dimenzije potencialnega modela uspešnosti je tvorila skupina 13 testov motoričnih sposobnosti, skupina 25 testov tehničnega znanja in 2 testa morfoloških lastnosti. Podatke smo obdelali s statističnim paketom SPSS 10.0. Na podlagi modela smo prišli do ugotovitev, ki govorijo zelo natančno o tem v katerih segmentih posameznen športnik zaostaja in kateri razsežnosti (motorika, tehnika) ali razvoju katere sposobnosti, znanja ali lastnosti (moč, gibljivost, akrobatika, balet, palica) ali pa celo posamezni tehnični prvini (kolo na eni roki) ali posamezni sposobnosti (eksplozivna moč) morajo dati trenerji pri posameznem tekmovalcu poudarek v prihodnosti, da bo ta tekmovalec bolj uspešen.
Ključne besede: Twirling, ekspertno modeliranje, potencialni model, motorične sposobnosti, tehnično znanje, morfološke lastnosti
Objavljeno: 10.09.2010; Ogledov: 1819; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

2.
RAZVOJ KOORDINACIJE S POMOČJO PRVIN TWIRLINGA PRI PREDŠOLSKIH OTROCIH
Petra Rokavec, 2012, diplomsko delo

Opis: Twirling je polistrukturni in konvencionalni šport, ki oblikuje veliko število različnih struktur gibanj. Ta gibanja se morajo izvajati v okviru določenega dogovorjenega modela gibanja. Preko gibanja si razvijamo koordinacijo, kar pomeni, da sta twirling in koordinacija medsebojno zelo povezana in pomembna eden za drugega. Cilj diplomske naloge je ugotoviti, ali prvine twirlinga res pozitivno vplivajo na razvoj koordinacije pri predšolskih otrocih. To smo ugotavljali preko motoričnih testov eksperimentalne in kontrolne skupine 40-ih otrok, starih 5 – 6 let. Rezultati naše analize so pokazali, da twirling pozitivno vpliva na razvoj koordinacije, saj je eksperimentalna skupina dosegla boljše rezultate pri testu koordinacije kot kontrolna skupina otrok.
Ključne besede: Twirling, palica, koordinacija, vrste koordinacije, motorične sposobnosti otrok, gibanje, šport
Objavljeno: 11.09.2012; Ogledov: 1230; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici