| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA IN OPTIMIZACIJA STROŠKOV PRI PREVOZU AVTOMOBILOV S TOVORNIM VOZILOM: PRIMER PODJETJA BAKS d.o.o.
Jure Novak, 2011, diplomsko delo

Opis: Pri cestnem tovornem prevozu se pojavljajo različni stroški, ki jih prevozna podjetja analizirajo in tudi optimizirajo. Od stroškov, ki nastajajo, je namreč odvisno poslovanje podjetja oziroma ustvarjen dobiček ali izguba. Po drugi strani znižanje oziroma optimizacija stroškov pomeni tudi večjo konkurenčnost prevoznih podjetij na prevozniškem trgu. V diplomski nalogi bomo poizkušali izračunati vse stroške, ki se pojavijo pri prevozu avtomobilov s tovornim vozilom podjetja Baks d. o. o., v novembru 2010. Razdelili jih bomo na strošek za gorivo, strošek za vzdrževanje, strošek za amortizacijo, strošek za zavarovanje in registracijo, strošek za gume, strošek za delo, strošek za cestnine in strošek za predore ter mostnine. Izračunane stroške bomo primerjali s prihodki in ugotovili, ali podjetje v omenjenem mesecu posluje z dobičkom ali z izgubo. Ob koncu bomo poskušali najti čim več ustreznih predlogov oziroma rešitev za znižanje stroškov.
Ključne besede: tovorni prevoz, prevozni stroški, transportna pot, tovorno vozilo
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 1892; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

2.
PRAVNA PODLAGA ZA ORGANIZACIJO IN IZVEDBO ŠPEDICIJSKIH POSLOV V CESTNEM TRANSPORTU
Janja Geršak, 2011, diplomsko delo

Opis: Izvedba prevoza je kompleksna in zahtevna naloga, ki poleg prevoza terja vrsto spremljajočih opravil. Blago, tovor oziroma stvari namenjene za prevoz je treba pred in po prevozu naložiti, razložiti z vozila, po potrebi tudi skladiščiti. Mednarodni standardi narekujejo obliko in kakovost embaliranja in pakiranja posameznih tovorov, prav tako narekujejo ustrezno obliko in pripravo tovora za prevoz. Kadar gre za prevoze čez državno mejo pa je treba opraviti carinske zaznambe in spremljajoče listine. Usposobljena pravna ali fizična oseba še izbere primernega izvajalca prevoza in določi prevozno pot. Pravna ali fizična oseba, ki se ukvarja s prevozi in ki se pošiljatelju zaveže, da bo izvedla prevoz (prevoznik), običajno ni pripravljena prevzeti tudi vrsto spremljajočih opravil, saj je specialist le za svoje področje dela, to je prevoz. Pošiljatelj pa najpogosteje tudi nima znanja in možnosti, da bi sam izvedel vsa opravila, ki so potrebna, da pride stvar v namembni kraj k prejemniku. Gre za zunanjo poslovno logistiko, ki je sestavljena iz vrste logističnih procesov, med katere sodi špedicijsko delo, ki je nujno in brez katerega ni mogoče organizirati prevozov. Špediter je pravna ali fizična oseba, ki se svojemu naročitelju obveže, da bo organiziral prevoze, pridobil ustrezne listine ter izvedel druga dejanja, ki so potrebna, da stvar prispe v namembni kraj.
Ključne besede: tovorno vozilo, špedicija, špediterska pogodba
Objavljeno: 23.10.2011; Ogledov: 1856; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (954,03 KB)

3.
Analiza organizacije transporta v podjetju Intertour Straža d.o.o.
Aleksandra Kralj, 2013, diplomsko delo

Opis: Razmere na trgu so povzročile propadanje transportnih podjetij. Recesija, dviganje cen goriva in višje cestnine, so samo nekateri dejavniki, ki so vplivali na to. Transportna podjetja so prisiljena iskati načine, ki jim omogočajo zmanjšanje stroškov, večjo prilagodljivost in hitrejši odziv. Podjetje Intertour Straža, d. o. o., s svojo strategijo uspešno prestaja vse težave, ki se pojavljajo na trgu. Njihovo poslovanje predstavlja zgled, kako se lahko tudi v kriznih časih kakovostno opravlja posamezne storitve brez izgub. To bomo prikazali na podlagi analize transporta dveh tovornih vozil, ki sta opravili podobno pot. Celoten transportni proces se prične z naročilom in obdelavo le-tega, sledi izbira ustreznega vozila, izvedba prevoza in na koncu urejanje dokumentacije. Pri tem nam je v pomoč uporaba sodobne tehnologije, upoštevati pa moramo tudi dobro opravljeno delo vsakega posameznika v podjetju.
Ključne besede: transportni proces, tovorno vozilo, tehnologija, dokumentacija, stroški.
Objavljeno: 16.12.2013; Ogledov: 1387; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (4,07 MB)

4.
Reorganizacija voznega parka
Rok Kerner, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili podjetje Intereuropa d.d., logistično podjetje katero se ukvarja tudi z dostavo pošiljk na dom. Na začetku smo predstavili nekaj teoretičnih osnov iz področja transporta, prevoznih sredstev, tovora, manipulacije in paketnih pošiljk. V nadaljevanju pa smo predstavili problem z voznim parkom, pri manipulaciji s pošiljkami. V primeru težjih pošiljk morajo vozniki kombiniranih vozil ročno manipulirati s pošiljko, v kolikor pri prejemniku ali pošiljatelju pošiljke nimajo ustreznega sredstva za naklad ali razklad. Predstavili pa smo tudi celoten proces manipulacije s pošiljko. Kot prvo možno rešitev smo podali dva modela hidravlične nakladalne ploščadi, ki bi se namestila na kombinirano vozilo. V drugem delu rešitve pa smo predstavili transportni voziček, ki bi ga imel vsak voznik kombiniranega vozila. Voznika tovornih vozil bi dobila ročni paletni voziček.
Ključne besede: nakladalna ploščad, kombinirano vozilo, tovorno vozilo, paletni voziček, manipulacija s pošiljko
Objavljeno: 30.01.2015; Ogledov: 793; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

5.
Predelava preme pri priklopniku tovornega vozila
Žiga Tajnikar, 2015, diplomsko delo

Opis: Družinsko podjetje Mototon je v okviru svojega poslovanja opravilo predelavo na priklopniku tovornega vozila. Naročniško podjetje je želelo s predelavo na priklopnik dodati funkcijo dvižne preme z namenom zmanjšanja stroškov pri uporabi priklopnika in s tem izboljšati svoje poslovanje pri prevozu tovora. Vsebina diplomskega dela je v prvem delu osredotočena na tehnološko ozadje predelave standardne preme v dvižno, s slikovnim in shematskim prikazom delovanja dvižnega mehanizma. V drugem delu je predstavljeno stroškovno ozadje predelave in kakšno korist lahko naročniško podjetje pričakuje z uporabo dvižnega mehanizma na priklopniku tovornega vozila.
Ključne besede: prema, dviţni mehanizem, priklopnik, tovorno vozilo
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 688; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

6.
7.
Upravljanje težkega tovornega prometa na AC/HC v izrednih zimskih razmerah
Vanja Rodošek, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Delo projektne naloge se osredotoča na razvojno-raziskovalno nalogo Upravljanje težkega tovornega prometa na AC/HC v izrednih zimskih razmerah. delo je potekalo v veliki meri praktično, saj je bilo vse informacije za pisanje naloge potrebno zbrati na terenu. Cilj naloge je bil najti rešitve zmanjšanja obremenjenosti odtsavnega pasu na slovenskih avtocestah in hitrih cestah v primeru izločanja tovornih vozil iz prometa zaradi izrednih zimskih razmer ter povečanja kapacitet parkirnih prostorov za tovorna vozila na počivališčih ob avtocestah in hitrih cestah ter ob njihovih spremljajočih objektih.
Ključne besede: Tovorno vozilo, AC/HC omrežje, parkirni prostori, izredne zimske razmere.
Objavljeno: 03.04.2018; Ogledov: 426; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici