| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Arhitektura kot/za kulturo: muzej industrijske dediščine Maribora in kulturno-kreativni center Tezno
Maša Čelebić, 2021, magistrsko delo

Opis: The concept of the Maribor Industrial Heritage Trail, as a form of revitalization of the Maribor industrial zones and the development of the city's cultural content, is being proposed in this master's thesis in the narrow belt of the Tezno industrial zone. The project is based on detailed analyzes of the wider and narrower location, on the basis of which a concept proposal is given for the urban development of the Tezno zone and Perhavčeva cesta, as part of the Maribor Industrial Heritage Trail. The conceptual design of the Cultural and Creative Center Tezno and the entrance building of the Museum of Industrial Heritage of Maribor, which is proposed in the underground tunnels on Tezno, enriches the cultural, memorial and ecological content of this part of the trail. Through a theoretical overview and conceptual solutions, the relationship between the meaning of architecture as culture and architecture for culture is shown on the example of a master's project.
Ključne besede: architecture, culture, museum, industrial heritage, Tezno, Maribor
Objavljeno: 18.06.2021; Ogledov: 10; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (128,72 MB)

2.
Analiza dela odprtega vlaka s spremljajočo infrastrukturo
Timotej Gradišnik, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo ponuja vpogled v celoten proces dela oprtnega vlaka ter spremljajočo infrastrukturo, s strani podjetja Adria Kombi d.o.o. na relaciji Maribor – Wels ter ob tem izpostavlja pomanjkljivosti, ki se pojavljajo, tako znotraj procesa dela kakor tudi v spremljajoči infrastrukturi. V prvem delu smo izpostavili določena teoretična izhodišča, ki so pomembna za obravnavano tematiko. Tu smo definirali, kaj oprtni transport sploh pomeni, kam ga uvrščamo, kako se izvaja, kako je organiziran in katera so potrebna delovna sredstva oprtnega transporta. V nadaljevanju smo predstavili obstoječe stanje ter napravili kritično analizo. S pomočjo kritične analize smo izpostavili pomanjkljivosti znotraj tistih procesov dela, kjer smo opazili, da trenutno ne potekajo dovolj učinkovito, predvsem z vidika preglednosti nad opravljenim delom, kot tudi hitrosti in varnosti dela. Enako smo naredili tudi za spremljajočo infrastrukturo, ki je temelj za izvajanje storitve oprtnega vlaka. Za omenjene pomanjkljivosti smo nato predlagali ustrezne rešitve, jih predstavili in pojasnili, kaj bi z uvedbo teh rešitev pridobili.
Ključne besede: oprtni vlak, tovorni terminal Maribor-Tezno, Adria Kombi d.o.o., analiza dela, spremljajoča infrastruktura
Objavljeno: 15.10.2018; Ogledov: 459; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (4,98 MB)

3.
Revitalizacija starih industrijskih območij na primeru Poslovno proizvodne cone Tezno
Jelko Meolic, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava razvoj mariborske industrije, s posebnim poudarkom na industrijski coni Tezno, ki je v 20. stoletju veljala za steber mariborskega gospodarstva, Tovarna avtomobilov in motorjev Maribor (TAM) pa za sinonim mesta Maribor. Temu primerno sta predstavljena razcvet in postopen propad TAM-a kot posledica zgrešene gospodarske politike. Nesprejetje ključnih gospodarskih reform v sredini 70. let prejšnjega stoletja, ko je bila v zahodnoevropskih državah gospodarska aktivnost že usmerjena v zagotavljanje in razvoj storitev ter prestrukturiranje klasičnih proizvodnih dejavnosti, je vneslo destabilizacijo še v enopartijski politični prostor in plansko načrtovano gospodarstvo. Tako se je po razpadu Jugoslavije slovensko gospodarstvo moralo nepripravljeno soočiti z novo nastalimi družbeno–gospodarskimi razmerami globalnega tržnega gospodarstva. V nalogi je posebna pozornost namenjena družbenopolitičnim spremembam v času še vedno trajajoče tranzicije, ki zahtevajo prestrukturiranje gospodarstva in vključevanje v mednarodni gospodarski trg. Slovenska postindustrijska družba še vedno išče svojo identiteto in mesto v globaliziranem svetu, kar je predstavljeno na primeru Poslovno-proizvodne cone Tezno, ki stoji na temeljih nekdanjega gospodarskega velikana.
Ključne besede: Maribor, gospodarstvo, industrija, industrializacija, degradacija, deindustrializacija, poslovna cona Tezno, tranzicija, podjetništvo, revitalizacija, trajnostni razvoj.
Objavljeno: 23.08.2018; Ogledov: 514; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (4,73 MB)

4.
Prostorska revitalizacija skozi igro: Park Tezno
Mojca Doberšek, 2017, magistrsko delo

Opis: Skozi socialno - družbeni razvoj se spreminja tudi odnos do prostora in z njim definicija mestnih parkov. Naloga sloni na spremenjenem odnosu do prostora in definiciji mestnih parkov. Sodobni park je aktivna mestna površina, namenjena rekreaciji, kulturi, izobraževanju in nenazadnje ekonomiji. Del sodobnih parkov je tudi igra. Igro v širšem kontekstu lahko razumemo kot različne prostočasne dejavnosti – vrtičkarstvo, sprehajanje, ukarjanje s športom in rekreacijo, izobraževalne poti v naravi. Magistrsko delo obravnava možnost revitalizacije degradirane mestne četrti s vzpostavitvijo parka, kjer je glavni povezovalni element igra. Obravnavano je območje t.i. sive cone ob osnovni šoli na Teznem v Mariboru, kjer je industrija zaradi zgodovinskega razvoja bila vedno primarnega pomena, kvaliteta bivanja pa manj. Lokacija leži ob Stražunskem gozdu, ki je prav tako neizkoriščen. Park tako revitalizira mestno četrt, vzpostavlja jedro soseske in integrira Stražunski gozd v predlog ureditve.
Ključne besede: prostorska revitalizacija, degradirana urbana območja, siva cona, igra, park, Tezno, medgeneracijsko sodelovanje
Objavljeno: 05.10.2017; Ogledov: 936; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (28,29 MB)

5.
Stanovanjsko območje znanstvenega parka Tezno
Jure Glušič, 2017, magistrsko delo

Opis: Maribor je predstavljal v obdobju od konca prve svetovne vojne do osamosvojitve Slovenije eno najpomembnejših industrijskih mest v nekdanji Jugoslaviji. Mestna četrt je nekoč zaznamovala industrijska proizvodnja, danes pa zaradi družbeno-gospodarskih sprememb potrebuje novo rešitev. Magistrsko delo obravnava območje obstoječega bolšjega sejma, ki predstavlja vstopni del in središče cone Tezno. Nov predlog zasnove na enem mestu združuje in povezuje umestitev znanstvenega centra z umetnostjo in ateljeji ter prostori za nove podjetniške ideje z novim stanovanjskim kompleksom, ki vključuje območje za rekreacijo, raznolike spremljevalne dejavnosti in otroški vrtec. Idejna zasnova tehnološkega parka in stanovanjskega kompleksa sledi načelom trajnostnega razvoja, predstavi nove koncepte bivanja za sodobnega uporabnika ter ustvarja prostore za kakovostno bivanje.
Ključne besede: industrijska cona, cona Tezno, trajnostni razvoj, znanstveni park, bivanje
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 771; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (182,86 MB)

6.
KONTEJNERIZACIJA IN STORILNOST PRETVORNE MEHANIZACIJE NA KONTEJNERSKEM TERMINALU MARIBOR-TEZNO
Albina Šterlek, 2016, diplomsko delo

Opis: V začetnem delu diplomske naloge smo najprej želeli pojasniti kontejnerski transport; tako smo opredelili pojem kontejnerizacija in pojem kontejner. Ugotovili smo, da je s kontejnerskim transportom prevoz tovora najvarnejši, najhitrejši in najbolj ekonomičen. V tej povezavi so predstavljena manipulacijska sredstva s prekinjenim delovanjem, ki so primerna za manipulacijo s kontejnerji in kako se lahko izračuna njihov delovni učinek. V nadaljevanju so opisani kontejnerski terminal Maribor – Tezno in njegovi procesi dela. Ugotovili smo, da so tehnološki procesi dela kar dobro sestavljeni, manipulacijski procesi dela pa so pomanjkljivi zaradi prekratkega razkladalno - nakladalnega tira. Ker kontejner prehaja z enega transportnega sredstva na drugega, so predstavljeni tudi tovorni vagoni za transport kontejnerjev. Prav tako so podani predlogi za izboljšanje manipulacijskih procesov.
Ključne besede: kontejnerski terminal Maribor – Tezno, kontejnerizacija, kontejner, manipulacijska sredstva, storilnost pretovorne mehanizacije.
Objavljeno: 30.09.2016; Ogledov: 1527; Prenosov: 355
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

7.
8.
VLOGA MANAGERJA PRI VZPOSTAVLJANJU DINAMIČNOSTI PODJETJA
Sandra Šušnja, 2013, magistrsko delo

Opis: Dinamično podjetje ne želi le preživeti, temveč tudi uspeti. Zanj je značilno, da išče vedno nove možnosti, priložnosti in izzive, teži k uspehu in deluje globalno. Temeljni dejavnik, ki vpliva na uspešno rast podjetja, so osebnostne značilnosti managerja, ki vodi podjetje. Magistrsko delo je razdeljeno na dva dela, teoretični in aplikativni del. V teoretičnem delu opredeljujemo razvoj podjetja in v sklopu tega življenjski cikel podjetja. Podrobneje smo predstavili model razvoja podjetja po Pümpinu in Prangeju (1995). Nadalje smo opredelili še dinamična podjetja in managerja ter lastnosti managerja, ki jih potrebuje za uspešno vodenje podjetja. Aplikativni del temelji na praktičnem primeru, ki je bil izveden na primeru Zavoda Poslovno-proizvodna cona Tezno. Opravili smo raziskavo življenjskega/razvojnega cikla podjetja, na podlagi katere smo ugotovili, v kateri fazi življenjskega cikla se to podjetje nahaja. Proučili smo tudi stanje dinamičnosti ter ugotovili odstopanja dejanskega stanja podjetja od ciljnega stanja dinamičnosti. Na podlagi teh ugotovitev smo podali predloge za dinamizacijo podjetja.
Ključne besede: rast in razvoj podjetja, življenjski cikel podjetja, dinamično podjetje, manager, lastnosti managerja, Zavod PPC Tezno
Objavljeno: 18.10.2013; Ogledov: 971; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,00 MB)

9.
PRENOVA KOPALIŠČA TAM
Katja Bedić, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obsega kratek pregled zgodovine industrijskega razvoja mesta Maribor ter razvoj industrijskih con, natančneje popisuje industrijsko cono Tezno, v kateri se nahaja lokacija nekdanjega kopališča TAM (Tovarna avtomobilov Maribor). Iz pridobljenih načrtov smo analizirali zgodovinsko, materialno in arhitekturno zasnovo kopališča in predstavili idejni projekt nadaljnjega širjenja rekreacijskega centra TAM iz leta 1970. V prilogah je dodan predlog nove ureditve letnega kopališča in drsališča, ki temelji predvsem na urbanistični zasnovi celotnega območja ter arhitekturni zasnovi posameznih paviljonov in bazenskega kompleksa, ki bi v prostoru delovali kot »zelena oaza« znotraj industrijske cone.
Ključne besede: industrijska cona Tezno, TAM, kopališče, paviljoni, drsališče
Objavljeno: 06.09.2013; Ogledov: 2002; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (48,97 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici