| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ULTRAFILTRACIJA OLJNO-VODNE EMULZIJE Z MEMBRANO IZ POLIAKRILONITRILA
Jožica Horvat, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo temelji na čiščenju oljno-vodnih emulzij z ultrafiltracijsko (UF) napravo in uporabo membrane iz poliakrilonitrila (PAN). Cilj raziskovalnega dela je bil preučiti medsebojni vpliv štirih različnih faktorjev (koncentracije olja v emulziji, pH, tlaka in količine soli NaCl) na treh nivojih. Tako smo določili kombinacijo optimalnih obratovalnih pogojev, s katerimi dosežemo čim večjo gostoto volumskega toka permeata in čim manjšo zamašitev por v membrani. Za načrtovanje poskusov smo uporabili Taguchijevo metodo, s katero zmanjšamo število potrebnih eksperimentov. Uporabili smo tudi analizo variance (ANOVA), s katero smo ocenili delež vpliva procesnih parametrov na vrednost optimizacijskega kriterija, v našem primeru je to bila gostota volumskega toka permeata. Za vsak poskus smo si pripravili modelno oljno-vodno emulzijo, ki se uporablja v kovinsko-predelovalni industriji. S pomočjo vseh meritev in rezultatov analiz smo določili učinkovitost posameznih komponent pri določenih pogojih obratovanja. Rezultati so pokazali, da smo najvišjo gostoto volumskega pretoka dosegli pri pH=9, koncentracijo olja, φ 0,5 (v/v%), tlaku, p = 3 bar in koncentraciji soli, γ 1g/L NaCl. Mašenje smo določili na podlagi izračunov znižanja gostote volumskega toka in indeksa mašenja (MFI). Na mašenje membrane najbolj vpliva koncentracija oljno-vodne emulzije.
Ključne besede: polimerna membrana, hladilno mazalno sredstvo, ultrafiltracija, Taguchijeva metoda, ANOVA
Objavljeno v DKUM: 26.03.2013; Ogledov: 2252; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

2.
NAČRTOVANJE EKSPERIMENTOV ULTRAFILTRACIJE RAZTOPINE HLADILNO-MAZALNEGA SREDSTVA
Monika Petek, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo povzema rezultate raziskave, ki je temeljila na optimizaciji procesa ultrafiltracije oljno-vodnih emulzij iz kovinsko-predelovalne industrije s polimerno membrano. Namen dela je bil proučiti medsebojni vpliv štirih različnih procesnih parametrov (tlaka, koncentracije olja v emulziji, pH in temperature) na treh različnih nivojih (nizkem, srednjem in visokem). Prav tako smo želeli določiti kombinacijo obratovalnih pogojev, pri katerih bi gostota volumskega toka bila čim večja. Poskuse smo načrtovali s Taguchijevo metodo, ki zmanjša število potrebnih eksperimentov, z analizo variance (ANOVA) pa smo ocenili delež vpliva posameznega procesnega parametra na gostoto volumskega toka. Namen raziskave je bil tudi določiti prevladujoči mehanizem mašenja polimerne membrane s študijo modelov po Hermi-ji. Na podlagi kemijskih analiz modelne raztopine in permeata, s katerimi smo določali kemijsko potrebo po kisiku (KPK) in koncentracijo olj, smo ovrednotili učinkovitost odstranjevanja omenjenih komponent. Najvišjo gostoto volumskega toka smo dosegli pri najvišjem obratovalnem tlaku, p = 4,5 bar, najnižji koncentraciji olja v modelni raztopini, φ = 0,5 % (v/v), alkalnem pH, pH = 9, in srednji temperaturi, T = 35 °C. Prevladujoči mehanizem mašenja membrane je bil filtrni kolač. Učinkovitost odstranjevanja KPK je bila najvišja pri najnižjem tlaku, koncentraciji 1,5 % (v/v), alkalnem pH in najvišji temperaturi, učinkovitost odstranjevanja olj pa prav tako pri najnižjem tlaku, vendar najvišji koncentraciji, neutralnem pH in srednji temperaturi.
Ključne besede: Ultrafiltracija, polimerna membrana, oljno-vodne emulzije, Taguchijeva metoda, modeli mašenja membran po Hermi-ji.
Objavljeno v DKUM: 30.10.2012; Ogledov: 2574; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

3.
OPTIMIZACIJA PROCESA KRISTALIZACIJE FARMACEVTSKE UČINKOVINE
Annamaria Kiraly, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi opisujemo eksperimentalno načrtovanje optimizacije kristalizacije farmacevtske učinkovine s Taguchijevo optimizacijsko metodo, ki jo že izvajajo v industrijskem merilu. Glede na kriterije optimiranja, ki so minimiziranje časa kristalizacije ob maksimiranju izkoristka in izboljšanju selektivnosti med produktom in nečistočami smo predpostavili, da na kristalizacijo vplivajo trije parametri in sicer hitrost ohlajanja, vrtilna frekvenca mešala in količina dodanih topil. Parametre kristalizacije smo proučevali na treh nivojih, njihov vpliv pa določali z analizo eksperimentalno dobljenih vrednosti optimizacijskih parametrov pri različnih pogojih eksperimenta s statistično metodo ANOVA.
Ključne besede: optimiranje, Taguchijeva metoda, kristalizacija, industrijski proces
Objavljeno v DKUM: 28.09.2010; Ogledov: 2582; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

4.
5.
Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici