| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Značilnosti stacionarnega turističnega obiska v Mariboru med letoma 1961 in 2011
Uroš Horvat, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: V prispevku so prikazane glavne značilnosti stacionarnega turističnega obiska v Mariboru v zadnjih petdesetih letih. Avtor analizira podatke o turističnem obisku (število turistov, število nočitev, izvor turistov po državah, povprečna dolžina bivanja turistov, sezonskost turističnega obiska, razporeditev nočitev po vrsti prenočitvenih objektov, povprečna zasedenost turističnih ležišč) po poglavitnih obdobjih turističnega razvoja v Mariboru. Glede na relativno kratko povprečno dolžino bivanja turistov (okoli 2 dni) in druge kriterije, se Maribor uvršča med turistične kraje v širšem smislu z razvitim mestnim turizmom.
Ključne besede: mestni turizem, turistični obisk, nočitve, bivanje turistov, Maribor
Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 781; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (744,58 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
MESTNI TURIZEM NA PTUJU
Barbara Zajc, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Mestni turizem na Ptuju smo predstavili značilnosti mestnega turizma na primeru mesta Ptuj. Mesta so že od nekdaj pomembne turistične destinacije. Za turiste so privlačna zaradi pestre in raznolike ponudbe, ki jim omogoča, da lahko zadovoljijo več potreb hkrati. Mestni turizem se lahko razvije v velikih, kot tudi v manjših mestih. Prednost imajo seveda mesta, ki imajo nek turistični potencial v obliki kulturnih ali naravnih znamenitosti, kot tudi storitvene dejavnosti in dogodke, ki so zanimive za turiste, saj se lahko takrat turistična dejavnost hitreje razvije. Za sodobna mesta je značilna izrazita suburbanizacija. Posledica le-te so prazna mestna središča. Turizem je ena od možnih dejavnikov, ki vpliva na oživljanje mestnega središča. Razvoj turistične dejavnosti pa zahteva pojav novih vsebin in spremljevalnih dejavnosti, ki mesto ponovno oživijo. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo opisali osnovne značilnosti mestnega turizma, kakšni so pogoji za razvoj turizma ter kakšne posledice prinaša. Predstavljene so tudi geografske značilnosti Ptuja. S pomočjo statističnih podatkov smo analizirali turistični obisk na Ptuju v povezavi z zdraviliškim turizmom. V empiričnem delu smo med turisti izvedli raziskavo, s katero smo želeli izvedeti njihove motive in potovalne navade.
Ključne besede: mestni turizem, mesto Ptuj, turistična ponudba, turistična infrastruktura, turistični obisk
Objavljeno v DKUM: 09.12.2014; Ogledov: 2004; Prenosov: 345
.pdf Celotno besedilo (10,12 MB)

3.
Turistični razvoj Term Ptuj z bližnjo okolico
Primož Lampret, 2010, diplomsko delo

Opis: Turistični razvoj Term Ptuj z bližnjo okolico je v veliki meri odvisen od mesta Ptuj, ki je zelo znano, najstarejše slovensko mesto. Geografska lega in iskanje nafte v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja sta omogočila odkritje termalne vode, ki jo na podlagi balneokemijskih karakteristik uvrščamo med termomineralne vode. Zato je v kraj prihajalo še več turistov, ki so skupaj z ugodnimi naravnimi in družbenimi dejavniki pripomogli k razvoju in razširitvi Term Ptuj. Turistična sezona traja vse leto, vrhunec je poleti. Terme Ptuj pa ne omogočajo samo kopanja temveč tudi veliko drugih možnosti rekreacije in izletništva. Zgodovina mesta Ptuj in z njo pogojena kultura, umetnost, običaji in izročila pripomorejo še k večji prepoznavnosti Term Ptuj. Danes turistična dejavnost, ki jo izvajajo Terme Ptuj prispevajo h gospodarskem napredku kraja in njegovih prebivalcev, hkrati pa se zavzemajo za ohranjanje naravnega in sociokulturnega okolja. Vsaka dejavnost pa ima negativne posledice. Vedno več turistov pomeni tudi vedno večjo obremenitev za okolje.
Ključne besede: PTUJ, VRSTE TURIZMA, TERME PTUJ, TERMOMINERALNA VODA, REKREACIJA, TURISTIČNI OBISK, MOŽNOSTI NASTANITVE, POSLEDICE RAZVOJA TURIZMA
Objavljeno v DKUM: 18.01.2011; Ogledov: 2209; Prenosov: 261
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici