| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
UPORABA TEHNIČNE ANALIZE NA LJUBLJANSKI BORZI
Borut Peterlin, 2009, diplomsko delo

Opis: Tehnična analiza se ukvarja s predvidevanjem prihodnosti. Četudi prihodnjega gibanja tečajev ne more napovedati nihče, ne gre pri pravilni uporabi tehnične analize in ob upoštevanju načel upravljanja z denarnimi sredstvi za hazardiranje. Trgovanje, pri katerem povečujemo verjetnost, da se bo tečaj obrnil v našo korist, imenujemo premišljena investicija. Začetki tehnične analize segajo daleč v preteklost, a se je njena prava moč pokazala komaj z razvojem zmogljivejših računalnikov, ki lahko procesirajo velike količine podatkov v zanemarljivo kratkem času. Je pripomoček za ocenjevanje psihološkega stanja udeležencev na borznih parketih, katerega rezultate je potrebno jemati z distanco, kadar se tečaji delnic obrnejo v neželeno smer. Empirični del, v katerem smo preizkušali uporabnost tehnične analize na ljubljanski borzi, je pokazal, da je s pravilnim pristopom mogoče doseči donose, ki presegajo donose pasivne strategije kupi in drži. Res pa je, da sama uporabe tehnične analize še nikakor ne zagotavlja uspeha. Vse trgovalne strategije in indikatorje je potrebno predhodno preizkusiti in ugotoviti ali so primerni za določen trg, saj že majhne razlike v njihovih nastavitvah lahko odločajo ali bomo iz trga izstopili kot zmagovalec ali kot poraženec. Ker noben trgovalni sistem ni popoln, je potrebno za dolgoročni uspeh uporabljati zaščitne točke. Te določajo mejo med še sprejemljivim tveganjem in nepotrebno izgubo. Menimo, da je tehnična analiza za trgovanje na slovenskem trgu koristen pripomoček, ki bo z nadaljnjim razvojem borze in njenih udeležencev še pridobival na pomenu.
Ključne besede: Borza, trgovanje, upravljanje z denarjem, delnice, donos, tehnična analiza, trend, indikatorji, trgovalni sistem treh zaslonov, obnašanje množic.
Objavljeno: 30.06.2009; Ogledov: 1622; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

2.
ORGANIZACIJA PROMOCIJSKE DEJAVNOSTI ZA RAZVOJ TURIZMA V OKOLJU KRANJ
Robert Bauman, 2009, diplomsko delo

Opis: Z nenehnim izboljševanjem življenjskega standarda in zaradi želje po izobraževanju ter spoznavanju novih kultur, se število potovanj v mesta izredno hitro povečuje. Novo nastajajoči trend - obiskovanje kulturnih mest, je prisoten tudi pri kreiranju ponudbe in obisku gostov v mestu Kranj. Čeprav je vsako leto več turistov, ima mesto še veliko znamenitosti, katere pa niso dovolj izkoriščene in predstavljene potencialnim turistom. V prvem delu diplomske naloge je predstavljena Gorenjska in analiza turistične ponudbe ter povpraševanja. Predstavljen je tudi del Razvojne strategije Gorenjske ter projekti, ki se že ali se še bodo izvajali. V nadaljevanju je predstavljeno mesto Kranj in stanje turizma v kraju. Da pa lahko razumemo današnje stanje turizma v Mestni občini Kranj, je v diplomski nalogi prikazana tudi zgodovina turizma, saj je sedanjost tesno povezana s preteklostjo, predvsem na področju turizma. Z ustanovitvijo tujskega društva se je začela organiziranost turizma na Gorenjskem. V diplomski nalogi so naštete naravne in kulturne znamenitosti kraja, turistična infrastruktura ter dodatne možnosti za oživitev turizma, predstavljenih je tudi nekaj ključnih znamenitosti Kranja, katere bi se odlično vklopile v načrtovane projekte. Analizirano je tudi današnje stanje turizma v Kranju ter predstavljeni so strateški načrti za nadaljnji razvoj kranjskega turizma. V delu sem raziskoval splošno stanje videnja turizma domačih ljudi, občanov, njih širino predlaganega ob predstavitvi Kranja, možnosti, ki se na področju Kranja ponujajo v turizmu in porajajoči se problemi ob razvoju zapostavljene branže turizem, v okolju Kranj. V zaključku diplomske naloge pa so prikazani prihajajoči projekti Regionalne razvojne agencije Gorenjske (BSC) ter Zavoda za turizem Kranj.
Ključne besede: turizem, organizacija, promocija, projekt, infrastruktura, trend
Objavljeno: 14.12.2009; Ogledov: 1784; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (517,19 KB)

3.
TEHNIČNA ANALIZA IN NJENA UPORABA NA DELNIŠKIH IN VALUTNIH TRGIH
Klemen Grobelnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Z razvojem informacijske tehnologije ter pojavom vedno več preprostih trgovalnih platform, ki jih ponujajo razne investicijske družbe ter banke, se vedno več posameznikov odloča za samostojno trgovanje, ki naj bi prineslo velike dobičke. Posamezniki se velikokrat premalo zavedajo tveganja, ki je s samostojnim vstopom na delniške, valutne trge prisotno. Vlagatelji potrebujejo za trgovanje na podlagi tehničnih dejavnikov ogromno teoretičnega znanja in predhodnih izkušenj, zato tehnična analiza ni primerna za neizkušene vlagatelje. Neizkušeni vlagatelji hitro padejo pod vpliv čustev, saj niso prepričani kako določena tehnična orodja med sabo delujejo in jih ne znajo povezati in interpretirati kot celoto. Spoznali smo cenovne grafe, definicijo trenda, območje odpor in podpor, cenovne vzorce obrata in nadaljevanja trenda, ki so eni ključnih dejavnikov pri procesu odločanja za vstop in izstop na trg. Določili smo pomembnejše indikatorje tehnične analize. V prvi skupini so indikatorji, ki pridejo bolj do izraza v močnem trendu bodisi navzgor ali navzdol. Med kazalnike močnega trenda spadajo drseče sredine, MACD — konvergenca in divergenca drsečih sredin, Bollingerjeve ovojnice. V drugo skupino pa spadajo indikatorji, ki postanejo zelo uporabni v času, ko ni izrazitega trenda in se trg nahaja v stranskem trendu oziroma v trgovalnem območju. Najpomembnejša indikatorja v tej skupini sta RSI — indeks relativne moči in počasna stohastika, ki ju uporablja večina trgovalcev. Nastavitve posameznih kazalnikov so odvisne od vsakega finančnega instrumenta in trga posebej. Teoretično znanje smo prenesli na praktične primere, ki so bili narejeni na eni od trgovalnih platform, kjer lahko investitor uporablja različna orodja tehnične analize in trguje na svetovnih, najbolj likvidnih, delniških in valutnih trgih. S trgovanjem po tržnih cenah smo prikazali, kako zelo uporabna je lahko tehnična analiza v realnem svetu. Naredili smo posle na različnih časovnih grafih, pri katerih so bili glavni razlogi za vstop in izstop iz pozicij različna analitična orodja, ki se uporabljajo pri uporabi tehnične analize. Trgovalni primeri so bili izvedeni na različnih finančnih instrumentih in prav tako na različnih trgih s čimer smo dokazali, da tehnična analiza deluje enako na različnih časovnih okvirjih in na raznih likvidnih trgih.
Ključne besede: TEHNIČNA ANALIZA, GRAFI, TREND, LINIJA PODPORE IN ODPORA, VZORCI NADALJEVANJA TRENDA, VZORCI OBRATA TRENDA, INDIKATORJI, SIMETRIČNI TRIKOTNIK, PADAJOČI TRIKOTNIK, NARAŠČAJOČI TRIKOTNIK, GARTLEY, VZOREC METULJA, POČASNA STOHASTIKA, INDEKS RELATIVNE MOČI, NAVADNE DRSEČE SREDINE, EKSPONENTNE DRSEČE SREDINE, ELLIOTOVI VALOVI, KONVERGENCA DIVERGENCA DRSEČIH SREDIN, BOLINGERJEVE OVOJNICE, EUR/USD, S&P500, DAX30
Objavljeno: 17.06.2010; Ogledov: 1947; Prenosov: 274
.pdf Celotno besedilo (3,32 MB)

4.
PRIMERJAVA FUNKCIJE ZAKLADNIŠTVA V DOMAČI IN TUJI POSLOVNI BANKI
Matej Logar, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Funkcija in potreba zakladništva v poslovni banki se razlikuje od banke do banke, odvisno od njene velikosti, vrste poslov, ki jih opravlja, in organiziranosti banke. V nekaterih bankah zakladništvo le opravlja transakcije po naročilu drugih operativnih enot, v drugih pa njegove pristojnosti zajemajo skrb za likvidnost banke, upravljanje bilance banke, upravljanje specifičnih tveganj, vzdrževanje odnosov z drugimi bankami, trgovanje v imenu in za račun banke, razvoj novih finančnih instrumentov, upravljanje uradnih cen (obrestnih mer, tarif , ter tečajev) in podobno. Vrsto aktivnosti sektorju zakladništva večini primerov določi uprava banke, ki tudi opredeli v kolikšnem obsegu se bodo te aktivnosti izvajale. V splošnem pogledu, se funkcije zakladništva med izbranimi tujimi in domačimi bankami v tem delu razlikujejo predvsem zaradi različnih trgov in še posebej specifičnosti (teh) posameznih trgov. Manjši trg ne potrebuje večjih ali po drugi strani zelo ozko usmerjenih sektorjev znotraj banke, saj zaradi same majhnosti trga ali tržnega deleža stroški za takšno organizacijo niso upravičeni. Iz tega izhaja posebnost večjega trga, ki že zaradi same zapletenosti in raznolikosti potrebuje ožja ali specializirana področja ali sektorje, ki jim omogoča ustrezno obravnavanje posamezne aktivnosti. V zadnjem času pa se predvsem v (izbranih) tujih bankah opaža trend specializacije tudi v sektorju zakladništva, ki se čedalje bolj posveča trgovanju, razvoju in prodaji zakladniških produktov in tudi svetovanju svojim komitentom. V skladu s tem, so tako sektorji zakladništva naravnani predvsem kot centri dodane vrednosti, saj z naravo svojih poslov, vplivajo na bilanco banke predvsem pozitivno. V nalogi smo tako predstavili splošno (teoretično) opredelitev zakladništva v poslovnih bankah na podlagi domačih in tujih avtorjev. V sklopu izbranih tujih in domačih poslovnih bank, smo nato opredelili in opisali posamezne aktivnosti iz bančne prakse, ter jih med sabo tudi primerjali.
Ključne besede: Ključne besede: zakladništvo, poslovna banka, zakladnik, likvidnost, upravljanje bilance banke, tveganja, trgovanje, center dodane vrednosti, novi produkti, trend.
Objavljeno: 18.11.2011; Ogledov: 1810; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

5.
RAZVOJ ZELENEGA TURIZMA V POMURJU
Martina Hanžekovič, 2011, diplomsko delo

Opis: Govorili smo splošno zeleni turizem, ker menimo, da je veliko razvojnih možnosti za razvoj zelenega turizma v Pomurju. Pri zelenem turizmu gre za prepletanje več različnih vplivov in prinaša različne koristi. Cilj je skrb za naravno okolje in prispevati k ekonomskemu blagostanju kraja, regije, države. V Pomurju je veliko možnosti za razvoj. Predstavili smo pomen zelenega turizma in tudi opisali Pomursko regijo, kaj bi lahko vključili v zeleno turistično ponudbo in zakaj. V Pomurski regiji je že moč zaznati, da se vedno več turističnih ponudnikov odloča za zeleno turistično ponudbo in najpomembnejše smo tudi predstavili . Naredili smo tudi raziskavo na terenu, s katero smo skušali ugotoviti, kakšna je osveščenost potencialnih odjemalcev o zeleni turistični ponudbi v Pomurju. Analiza raziskave je pokazala, da veliko ljudi še vedno ni dovolj informirano o pomenu zelenega turizma in ne vedo, zakaj je nujno, da se le-ta razvije v določeni regiji. Mnenja smo, da še Pomurska regija ni izkoristila vseh svojih priložnosti in da ima potencial, zato smo nakazali tudi nekaj predlogov, ki bi jih bilo smiselno uporabiti. Pomurje je zelena regija in ima vse kar potrebujemo za trženje te zvrsti turizma. Prihodnost vidimo v razvoju zelenega turizma.
Ključne besede: zeleni turizem, zelena turistična ponudba v Pomurju, razvojna priložnost Pomurja, razvojni trend, vplivi zelenega turizma.
Objavljeno: 14.12.2011; Ogledov: 2392; Prenosov: 325
.pdf Celotno besedilo (822,90 KB)

6.
Izkazani trend prireje mleka v prosti in vezani reji
Anja Simrajh, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo primerjali dve kmetiji z različnim sistemom reje in načinom molže: prosta reja – molzišče, privezana reja – molzne enote in mlekovod. Vse podatke o prireji mleka smo pridobili preko portala CPZ Govedo na Kmetijskem Inštitutu Slovenije s soglasji obeh rejcev in iz letnih poročil KIS-a – Rezultati kontrol prireje mleka in mesa. Cilj naloge je bil analizirati in primerjati nekatere proizvodne in reprodukcijske rezultate črede krav molznic v obdobju 2004 do 2009. Poskušali smo ugotoviti vpliv načina reje na posamezne parametre mlečnosti: količina mleka, vsebnost beljakovin in maščob v mleku Ker smo imeli na voljo podatke za daljše časovno obdobje, smo lahko s pomočjo izračunov trenda nakazali osnovno smer razvoja kmetij. Na osnovi analize rezultatov kontrole produktivnosti smo ugotovili, da je mlečnost, vsebnost beljakovin in maščob večja na kmetiji s sistemom proste reje, boljši so tudi reprodukcijski rezultati.
Ključne besede: Ključne besede: prosta, vezana reja, prehrana, reprodukcija, trend
Objavljeno: 26.07.2012; Ogledov: 1439; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (873,68 KB)

7.
Contrasting temporal trend discovery for large healthcare databases
Goran Hrovat, Gregor Štiglic, Peter Kokol, Milan Ojsteršek, izvirni znanstveni članek

Opis: With the increased acceptance of electronic health records, we can observe theincreasing interest in the application of data mining approaches within this field. This study introduces a novel approach for exploring and comparingtemporal trends within different in-patient subgroups, which is basedon associated rule mining using Apriori algorithm and linear model-based recursive partitioning. The Nationwide Inpatient Sample (NIS), Healthcare Costand Utilization Project (HCUP), Agency for Healthcare Research and Qualitywas used to evaluate the proposed approach. This study presents a novelapproach where visual analytics on big data is used for trend discovery in form of a regression tree with scatter plots in the leaves of the tree. Thetrend lines are used for directly comparing linear trends within a specified time frame. Our results demonstrate the existence of opposite trendsin relation to age and sex based subgroups that would be impossible to discover using traditional trend-tracking techniques. Such an approach can be employed regarding decision support applications for policy makers when organizing campaigns or by hospital management for observing trends that cannot be directly discovered using traditional analytical techniques.
Ključne besede: data mining, decision support, trend discovery
Objavljeno: 27.11.2014; Ogledov: 1100; Prenosov: 330
.pdf Celotno besedilo (1013,97 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Izkazani trend prireje mleka v prosti in vezani reji
Anja Simrajh, 2012, diplomsko delo

Ključne besede: prosta -vezana reja, prehrana, reprodukcija, trend
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 786; Prenosov: 24
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Analiza cestno prometne varnosti v občini Poljčane v obdobju 2010 - 2014
Ria Kajtna, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi je predstavljena analiza prometne varnosti v občini Poljčane na podlagi statističnih podatkov prometnih nesreč od leta 2010 do 2014. Glede na dejavnike, ki vplivajo na prometno varnost smo podali oceno varnosti, ki smo jo primerjali z varnostjo v širši lokalni okolici in z varnostjo v Sloveniji. Na podlagi analize varnosti smo predstavili še infrastrukturne, preventivne in druge ukrepe za povečanje prometne varnosti na lokalni in državni ravni v prihodnosti. V nalogi smo ugotovili ali prometna varnost na državni ravni sledi načrtu Resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje od 2013 do 2022.
Ključne besede: prometna varnost, prometne nesreče, ukrepi, dejavniki, ocena varnosti-trend padanja/naraščanja
Objavljeno: 16.09.2015; Ogledov: 792; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (2,34 MB)

10.
Trend analysis of journal metrics: a new academic library service?
Peter Kokol, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Objective: Temporal trends in source normalized impact per paper (SNIP) values for the three top-ranking nursing journals were analyzed and compared to explore whether predicting future SNIP values based on trend analysis could be an innovative service provided by librarians. Methods: The International Journal of Nursing Studies, Journal of Nursing Scholarship, and Journal of Advanced Nursing were the three top-ranked nursing journals according to 2015 SNIP values. SNIP values for the selected journals were retrieved from the Scopus database, and extracted data were exported to Joinpoint trend analysis software to perform trend analysis. Results: The trend in SNIP values for the International Journal of Nursing Studies was the most stable and positive, whereas the trend in SNIP values for the Journal of Advanced Nursing was the most negative. The annual percentage change of the most recent trend line, which is the best indicator for predicting future SNIP values, was the largest for the International Journal of Nursing Studies. Conclusions: Predictions of journal metrics based on statistical joinpoint regression may not be completely accurate. Using this technique, however, a librarian can reasonably claim which journal will retain or even improve its prestige in the future and thus safely advise prospective authors on where to publish their research.
Ključne besede: publish or perish, medical library, trend analysis, journal impact factor, joinpoint regression
Objavljeno: 09.10.2017; Ogledov: 600; Prenosov: 221
.pdf Celotno besedilo (227,10 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici