| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Use of non-conventional cell disruption method for extraction of proteins from black yeasts
Maja Čolnik, Mateja Primožič, Željko Knez, Maja Leitgeb, 2016, izvirni znanstveni članek

Opis: The influence of pressure and treatment time on cells disruption of different black yeasts and on activities of extracted proteins using supercritical carbon dioxide process was studied. The cells of three different black yeasts Phaeotheca triangularis, Trimatostroma salinum, and Wallemia ichthyophaga were exposed to supercritical carbon dioxide (SC $CO_2$) by varying pressure at fixed temperature (35°C). The black yeasts cell walls were disrupted, and the content of the cells was spilled into the liquid medium. The impact of SC $CO_2$ conditions on secretion of enzymes and proteins from black yeast cells suspension was studied. The residual activity of the enzymes cellulase, $beta$-glucosidase, $alpha$-amylase, and protease was studied by enzymatic assay. The viability of black yeast cells was determined by measuring the optical density of the cell suspension at 600 nm. The total protein concentration in the suspension was determined on UV–Vis spectrophotometer at 595 nm. The release of intracellular and extracellular products from black yeast cells was achieved. Also, the observation by an environmental scanning electron microscopy shows major morphological changes with SC $CO_2$-treated cells. The advantages of the proposed method are in a simple use, which is also possible for heat-sensitive materials on one hand and on the other hand integration of the extraction of enzymes and their use in biocatalytical reactions.
Ključne besede: P. triangularis, W. ichtyophaga, T. salinum, supercritical carbon dioxide, enzyme activity, cells
Objavljeno v DKUM: 10.07.2017; Ogledov: 1546; Prenosov: 406
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
UPORABA MEHANSKIH SIL ZA IZOLACIJO ENCIMOV IN PROTEINOV IZ CELIC ČRNE KVASOVKE TRIMMATOSTROMA SALINUM
Kaja Grobelnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil, preučiti vpliv mehanskih sil na izločanje encimov in proteinov iz celic Trimmatostroma salinum pri atmosfereskem tlaku, 35 °C in različnih časih izpostavitve. Rezultati so pokazali, da se je s podaljševanjem časa homogenizacije preživelost celic Trimmatostroma salinum zmanjševala. Določevali smo tudi aktivnost β-glukozidaze, α-amilaze, proteaze, celulaze, ter koncentracijo proteinov pri 595 nm in 280 nm ter merili absorbanco pri 260 nm in 280 nm za določevanje prisotnosti nukleinskih kislin z UV-Vis spektrofotometru. S podaljševanjem časa homogenizacije smo dosegli, da so se iz celic T. salinum izločili intracelularni encimi.
Ključne besede: T. salinum, homogeniziranje, celulaza, proteza, β-glukozidaza, α-amilaza
Objavljeno v DKUM: 16.10.2012; Ogledov: 2122; Prenosov: 243
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

3.
UPORABA SUPERKRITIČNEGA OGLIKOVEGA DIOKSIDA (SC CO 2 ) ZA IZOLACIJO ENCIMOV IN PROTEINOV IZ CELIC ČRNE KVASOVKE TRIMMATOSTROMA SALINUM
Monika Bosilj, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je določiti vpliv superkritičnega ogljikovega dioksida (SC CO2) na preživetje črnih kvasovk Trimmatostroma salinum in izločanje proteinov in nukleinskih kislin iz celične suspenzije T. salinum. Suspenzijo s kulturo T. salinum smo v visokotlačnem šaržnem reaktorju izpostavili SC CO2 pri tlaku 100 bar in 35 °C. Rezultati so pokazali, da se je s podaljševanjem časa inkubacije v SC CO2 preživelost celic T. salinum zmanjševala. Merili smo tudi aktivnost encimov celulaze, α-amilaze, β-glukozidaze in proteaze ter koncentracije proteinov in nukleinskih kislin v odvisnosti od inkubacijskega časa v SC CO2. T. salinum vsebuje ekstracelularne in intracelularne encime. Z inkubacijo celične suspenzije T. salinum v SC CO2 smo dosegli, da so se iz celic T. salinum izločili še intracelularni encimi. Tako se je posledično povečala koncentracija skupnih proteinov v suspenziji po inkubaciji v SC CO2. S podaljševanjem inkubacijskega časa celične suspenzije T. salinum v SC CO2 je padala aktivnost ekstracelularnim encimom, medtem ko se je aktivnost intracelularnih encimov v celični suspenziji T. salinum zviševala. Predvidevamo, da je SC CO2 povzročil denaturacijo encimov.
Ključne besede: SC CO2, T. salinum, celulaza, β-glukozidaza, proteini, α-amilaza
Objavljeno v DKUM: 26.06.2012; Ogledov: 2230; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (3,89 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici