| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Umetnostni spomeniki na Spodnjem Štajerskem na skicah in risbah Carla Haasa kot vir za umetnostno zgodovino
Doroteja Kotnik, 2018, magistrsko delo

Opis: Zapuščina Carla Haasa je pomemben vir za umetnostnozgodovinsko raziskovanje, saj nam predstavi umetnostne spomenike Spodnje Štajerske v času tretje četrtine 19. stoletja, preden so začeli vanje obsežno posegati. Med zapuščino se velik del dokumentacije navezuje na umetnostne spomenike Spodnje Štajerske. Risbe predstavljajo mesta, gradove, samostane in cerkve. Iz ohranjene Haasove dokumentacije lahko razberemo, na kakšen način so popisovali umetnostne spomenike na Štajerskem. Glavna naloga Carla Haasa in njegovega naslednika Johanna Gradta je bila popis srednjeveških spomenikov Štajerske in izdelava pripadajočega zemljevida. Z ohranjenim gradivom v Haasovi zapuščini lahko rekonstruiramo deželna potovanja deželnih arheologov po Spodnjem Štajerskem. Haasovo zapuščino hrani Štajerski deželni arhiv v Gradcu, drobce velikega fonda pa hranita tudi Zavod za spomeniško varstvo kulturne dediščine Slovenije – Območna enota Celje in Informacijsko-dokumentacijski center za dediščino Ministrstva za kulturo. S pregledom obstoječih risb si lahko pomagamo pri umetnostnozgodovinskem raziskovanju spomenikov na Spodnjem Štajerskem. Pregledane in analizirane risbe so odprle nova vprašanja in prinesle nova umetnostnozgodovinska spoznanja o ptujskogorski cerkvi, župnijski cerkvi sv. Ožbalta na Ptuju, cerkvi sv. Treh kraljev v nekdanjem samostanu Studenice, cerkvi sv. Duha v Slovenj Gradcu, kartuzijah Jurklošter in Žiče. 95 % risb iz Haasove zapuščine, ki predstavljajo umetnostne spomenike na Spodnjem Štajerskem, še ni bilo objavljenih in raziskanih.
Ključne besede: Carl Haas, Johann Gradt, Žička kartuzija, kartuzija Jurklošter, Studenice, Ptujska Gora, Marija z Detetom, deželno potovanje, neobjavljene risbe, Spodnja Štajerska, spomeniško varstvo
Objavljeno v DKUM: 22.11.2018; Ogledov: 1201; Prenosov: 256
.pdf Celotno besedilo (2,68 MB)

2.
ZNAMENJA IN KAPELICE V STUDENIŠKI IN MAKOLSKI ŽUPNIJI
Patricija Žnidar, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so bila obravnavana znamenja in kapelice v studeniški in makolski župniji, ki doslej v literaturi še niso bile natančno popisane in opredeljene. Namen diplomskega dela je preučiti ter izdelati natančen topografski popis znamenj in kapelic v studeniški in makolski župniji; preučiti njihovo arhitekturo ter njihovo slikarsko in kiparsko opremo; ikonografsko opredeliti različne tipe Kristusa in Marije; poudariti pomen in izbor upodobitev svetnikov, ki se nahajajo v znamenjih. Namen diplomskega dela je tudi raziskati provenienco kipov in slik višje umetniške kakovosti. Popis kulturnozgodovinskih objektov se je opiral na tipologijo, ki jo je v strokovno literaturo uvedel Marijan Zadnikar. Lokacija se je določila glede na kraje in hišne številke. Opis je potekal po določeni metodologiji. Ugotovljeno je bilo, da je največ kapelic na tem območju zaprtega tipa, ki so jih iz raznih razlogov večinoma postavili lastniki zemljišč. Najpogostejši vzrok je bila zahvala za uslišane prošnje ob boleznih, vrnitvi iz vojske in drugih srečnih dogodkih. Predvideva se, da so kipe višje kakovosti, ki se nahajajo v Studenicah, postavile dominikanke ob praznovanju petstoletnice samostana. Več del v kapelicah in znamenjih je kiparskih kot slikarskih. Tukaj gre izpostaviti Lurško Mater Božjo, tj. tip, ki se najpogosteje pojavlja v kiparskih in tudi slikarskih delih. Poleg Lurške Marije se pojavlja še tip Brezmadežne, Marije Kraljice in Marije z Jezusom ter Srca Marijinega. Od Kristusov bi izpostavila tip »hrvaškega Kristusa« in Kristusa v ječi. Od slikarskih del je največ naslikanih svetniških podob.
Ključne besede: Ključne besede: drobna arhitektura, znamenja, kapelice, župnija Studenice, župnija Makole, slikarsko okrasje, kiparsko okrasje.
Objavljeno v DKUM: 11.04.2012; Ogledov: 3342; Prenosov: 276
.pdf Celotno besedilo (11,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.02 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici