| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 104
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Zasnova in razvoj raztegljive teleskopske garaže z avtomatskim pomikom : magistrsko delo
Jure Omahen, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo podrobno opisuje proces oblikovanja teleskopske garaže, ki sega od prvotne zamisli do končne realizacije in ocene stroškov. Vključuje postopke, kot so izdelava garaže v 3D modelirniku, statični preračun konstrukcije, izbira ustreznega sistema odvodnjavanja, konceptualno oblikovanje garaže, razvrstitev sestavnih elementov na delovna mesta ter temeljito oceno stroškov. Raziskave v okviru raziskovalno-analitične faze so pokazale, da podobnih garaž na trgu še ni, kar odpira možnosti za nadaljnji razvoj in vstop na trg. Konstrukcija garaže je zasnovana tako, da se učinkovito spopada tudi z najzahtevnejšimi vremenskimi razmerami. To magistrsko delo predstavlja trdno osnovo za nadaljnji razvoj tehniško popolnih garaž, izdelanih po meri.
Ključne besede: statični preračun, garaža, solidworks, numerična analiza, računalniško podprto inženirstvo, stroškovni preračun, montažne garaže
Objavljeno v DKUM: 07.11.2023; Ogledov: 81; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (5,24 MB)

2.
Avtomatizacija delovnega procesa v konstrukterstvu s pomočjo tabelarične metode modeliranja in makrov v programskem okolju solidworks
Klemen Plut, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo na kratko predstavili uporabo SolidWorks CAD programskega paketa, kjer smo opisali in uporabili osnovne operacije za izdelavo 3D modela manipulatorja. Podrobno smo opisali načine spreminjanja komponent in različne postopke konfiguriranja sestavnih elementov, ki se vsakodnevno uporabljajo v industriji. V našem primeru smo konfigurirali podajalno enoto, kjer je bilo potrebno prilagajati dolžino standardnih elementov in obdelovancev. Preučili in izdelali smo več vrst konfiguracij ter podali smernice za uporabo posameznih konfiguracij, ki so najprijaznejše za uporabnika. Med drugim smo podali razliko med konfiguracijami in možnostmi njihove uporabe v industrijskem okolju. Na koncu smo vse omenjene možnosti konkretizirali na realnem primeru.
Ključne besede: avtomatizacija, modeliranje, konfiguracije, SolidWorks
Objavljeno v DKUM: 17.10.2023; Ogledov: 156; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (9,72 MB)

3.
Konstruiranje varilnega odra za varjenje kmetijskih prikolic
Blaž Pustinek, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno koncipiranje, snovanje in izdelava numerične analize varilnega odra za potrebe podjetja Farmtech d.o.o.. Ker podjetje Farmtech proizvaja kmetijske prikolice različnih dimenzij, potrebujejo varilni oder, ki bo imel možnost spremembe višine, širine in dolžine. Konstruirati je bilo treba varilni oder, ki bo omogočal izdelavo prikolic EDK 500-800, ZDK 800-1800, TDK 800-2000 in DDK 2400. Izdelati je bilo potrebno tudi statično analizo osnovne podesti, ki smo jo izvedli s programskim paketom SolidWorks. Po opravljeni analizi dobljenih rezultatov smo ugotovili, da varilni oder ustreza našim zahtevam in zagotavlja ustrezno varno uporabo.
Ključne besede: varilna podest, CAD, CAE, MKE, SolidWorks
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 128; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (4,05 MB)

4.
Konstruiranje in izdelava menjalnika orodij za industrijskega robota
Žan Habjanič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je obravnavano konstruiranje in izdelava menjalnika orodij za robotsko roko KUKA KR16-2 KRC4. Po pregledu obstoječih rešitev je bil razvit lastni menjalnik kot cenovno ugodnejša alternativa. Glavne komponente vključujejo ohišje, centrirne palice in trajni elektromagnet. Z uporabo 3D tiskanja so bile izdelane komponente, ki so bile nato integrirane na robotsko roko. Menjalnik je zasnovan za prilagodljivost in robustnost, omogoča pa tudi modularno zamenjavo priključkov. Rezultat je zanesljiv in cenovno ugoden menjalnik, primeren za izobraževalne namene.
Ključne besede: Menjalnik orodja, Solidworks, KUKA robot, trajni elektromagnet
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 82; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (3,15 MB)

5.
Načrtovanje in izdelava dvižnega modula za avtonomni mobilni robot MiR100
David Peršak, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazana zasnova in izdelava dvižnega modula za avtonomni mobilni robot MiR100. Osrednji del zajema proces načrtovanja ohišja, dvižnega modula in zaklepnega modula v programskem paketu SolidWorks ter postopek izdelave. Prikazan je preračun sestavnih komponent in pogona. V zaključnih poglavjih diplomskega dela so prikazane ugotovitve, stroškovna analiza in dobljeni rezultati. V diplomskem delu smo uspešno realizirali vse zadane cilje, saj smo izdelali delujoč dvižni modul, ki je v skladu z varnostnimi predpisi in je primeren za logistično uporabo v proizvodnji.
Ključne besede: Dvižni modul, SolidWorks, AMR, MiR100, modeliranje
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 112; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (3,90 MB)

6.
Konstruiranje delovnega odra na hidroelektrarni
Matej Višič, 2023, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu smo konstruirali delovni oder za podjetje Dravske elektrarne Maribor. Konstrukcija je nameščena v notranjosti spiralnega ohišja Hidroelektrarne Mariborski otok in služi popravilom in vizualnim pregledom vodilnih in predvodilnih lopatic. Postavitev odra je možna med podaljšanimi revizijami. Delovni oder je v celoti konstruiran po standardu SIST EN 12811, ki predpisuje opremo za začasne gradnje. Za konstrukcijo smo izdelali zahtevnik in tehnično dokumentacijo. Glavni element odra smo numerično preračunali s programom SolidWorks, za preračun smo uporabili metodo končnih elementov. Po analizi največjih napetosti in pomikov smo ugotovili, da konstruiran delovni oder ustreza pogojem zahtevnika in standarda ter ga je možno izdelati.
Ključne besede: delovni oder, hidroelektrarna, konstruiranje, numerična simulacija, SolidWorks
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 65; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (3,75 MB)

7.
Dizajniranje avtomobilske stopalke s pomočjo topološke optimizacije : diplomsko delo
Tadej Leskošek Zmagaj, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema, prikazuje ter opisuje postopke priprave modela za topološko optimizacijo, celotno topološko optimizacijo in kreiranje novih modelov glede na dobljene rezultate optimizacij. Skozi nalogo se srečamo tudi s trdnostnimi analizami, ki nam prikazujejo dobljene rezultate napetosti in pomikov glede na začetno izbrane robne pogoje modelov. Delo se zavzema za zmanjšanje končne mase stopalke, pri čemer se glede na predpisane napetosti na stopalki ne smejo pojaviti večje vrednosti napetosti od dovoljene, ki so na začetku naloge določene s faktorjem varnosti.
Ključne besede: avtomobilska stopalka, MKE, ProTOp, optimizacija topologije dizajniranje, SolidWorks, PTC Creo
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 216; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (4,69 MB)

8.
Oblikovanje in načrtovanje simulatorja dirkanja : magistrsko delo
Aleš Gradišnik, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen razvoj in izdelava simulatorja dirkanja na osnovi Stewartove ploščadi s šestimi prostostnimi stopnjami za promocijo novega produkta podjetja Emsiso d.o.o.. V delu je pregledana teorija Stewartove ploščadi, ergonomije voznika v različnih vozilih in nekaj metod skeniranja, ki se navezujejo na razvoj simulatorja. Izbrano idejno zasnovo smo v kombinaciji z eksperimentalno metodo pripeljali do zaključenega 3D modela in ga kasneje tudi izdelali. Celoten projekt je zajemal sodelovanje med inženirji elektronike in strojništva, programerji, oblikovalcem in tehničnim osebjem. Kljub temu da je razvoj simulatorja zaključen, še pušča odprte poti za nadgradnjo in uporabo v drugih panogah.
Ključne besede: simulator dirkanja, Stewartova ploščad, oblikovanje izdelka, 3D modeliranje, razvoj izdelka, dirkalnik, Solidworks, rally
Objavljeno v DKUM: 26.04.2023; Ogledov: 324; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (6,24 MB)

9.
Konstruiranje prednjega traktorskega nakladalnika
Rok Gračnar, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene osnovne izvedbe prednjih traktorskih nakladalcev z njihovimi prednostmi. Predstavljeni so problemi, ki so se pojavili med konstruiranjem, in njihove rešitve. V nadaljevanju so predstavljeni potek konstruiranja prednjega traktorskega nakladalca za traktor Lamborghini tip R2.66 in potrebni izračuni. Modeliranje in numerične analize so izvedene s pomočjo programa Solidworks. Predstavljeni so rezultati in splošne ugotovitve.
Ključne besede: prednji traktorski nakladalnik, konstruiranje, Solidworks, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 399; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (11,93 MB)

10.
Izgradnja električnega ojačevalnika za piezoelektrični aktuator
Gregor Korže, 2022, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela je bil izdelan hladilni sistem za električni ojačevalnik, ki ga uporabljamo za napajanje piezoelektričnih aktuatorjev. Preračunali smo temperature spoja ojačevalnika, izbrali ustrezen hladilnik in določili ustrezne ventilatorje za aktivno hlajenje sistema. Električni ojačevalnik smo nato testirali pri vhodnih signalih različnih frekvenc in amplitud, ob tem pa smo opazovali izhodni signal in temperaturo ohišja močnostnega ojačevalnika PB51. S programom Apex Power Design smo opravili analizo stabilnosti sestavljenega električnega ojačevalnika. Za lažje in bolj kvalitetno zajemanje fotografij in posnetkov smo 3d natisnili tudi nastavek za mobilni telefon, ki se pritrdi na okular mikroskopa. Tako lahko sedaj zajemamo počasne posnetke kroženja vode na mikroskopskem stekelcu, kar nam bo olajšalo nadaljnje raziskave na področju mikrofluidnih motorjev.
Ključne besede: Močnostni ojačevalnik, piezoelektrični aktuator, hladilni sistem, 3d tiskanje, SolidWorks, Apex Power Design.
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 395; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (4,05 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici