| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Starševstvo in študij
Jasmina Šegula, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena problematika sodobnih mladih družin, njihov odnos do kreacije družine, vse daljša ekonomska odvisnost mladih ljudi od izvorne družine ter dejavniki, zaradi katerih se mladi odločijo za starševstvo med študijem. Poudarek je na študentskih družinah in njihovem položaju ter težavah, s katerimi se srečujejo. Podani so tudi predlogi za izboljšanje položaja študentskih družin. Z raziskavo smo želeli ugotoviti ozaveščenost študentskih družin o svojih pravicah ter ugotoviti pozitivne in negativne strani starševstva med študijem. Metodologija raziskovanja: V raziskovalnem delu smo uporabili deskriptivno metodo družboslovnega raziskovanja. Podatke smo pridobili s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, posredovanega po metodi snežne kepe, s pomočjo spletne ankete. Raziskavo smo izvedli v mesecu maju 2012 med študenti - starši, študenti na članicah Univerze v Mariboru. Anketni vprašalnik je vseboval skupno osemindvajset vprašanj odprtega, zaprtega ali polodprtega tipa. Rezultati: Ugotovili smo, da so anketirani študentje - starši dovolj informirani o pravicah, ter, da nimajo večjih problemov z usklajevanjem družine in študija. Vendar se anketirani študenti strinjajo, da je potrebno ogromno usklajevanja med partnerjema, večkrat pa na pomoč priskočijo tudi starši. Sklep: Status študentskih družin še vedno ni dobil epiloga, tudi v sami zakonodaji s področja partnerskega in družinskega življenja študentske družine niso vključene nikjer. Študentske družine so prepuščene svoji iznajdljivosti in pomoči staršev. O omenjeni temi je že veliko napisanega, a se z leti ni veliko spremenilo.
Ključne besede: sodobna družina, študentske družine, pravice, starševstvo, študij, varstvo otroka
Objavljeno: 21.11.2012; Ogledov: 1239; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

2.
Vloga starih staršev v razširjeni družini
Ksenija Stopar, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vlogo starih staršev v razširjeni družini in je razdeljeno na dva dela: na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo pozornost namenili družini in starim staršem. Opisali smo pojem družina, kakšne tipe in naloge družin poznamo, predstavili smo obdobja družinskega življenja in opisali, kakšna je bila družina v moderni in kakšna v aktualni postmoderni družbi, ter se osredotočili na aktualne tipe družin v sodobni slovenski družbi. Potem smo se podrobneje seznanili s temo staranja in starosti ter analizirali vlogo starih staršev v razširjeni družini. Ker nas je v empiričnem delu zanimala vloga starih staršev v razširjeni družini, kakšen je njihov vzgojni vpliv na vnuke in kakšna je njihova vloga v šoli in pri domačih nalogah, smo se temu posvetili s pomočjo strokovnih virov. V empiričnem delu smo z anketnim vprašalnikom izvedli anketiranje, s katerim smo želeli ugotoviti, ali obstajajo kakšne razlike med vlogo starih staršev v razširjeni družini v mestu in na podeželju ter kakšen vpliv ima izobrazba starih staršev na pomoč vnukom (osnovnošolcem) pri domačih nalogah in učenju. Poleg tega smo želeli ugotoviti tudi, ali so v sodobni postmoderni slovenski družbi stari starši večinoma že upokojeni, s čim stari starši družini svojega otroka najbolj pomagajo ter ali vsaj občasno prihaja med starimi starši in njihovimi otroki do konfliktov pri vzgoji vnukov.
Ključne besede: stari starši, staranje, starost, sodobna družba, razširjena družina, anketni vprašalnik
Objavljeno: 01.09.2016; Ogledov: 617; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

3.
Prevajanje kulturno pogojenih izrazov v humoristični nanizanki Modern family
Marina Škvorc, 2016, diplomsko delo

Opis: Kulturno pogojeni izrazi pogosto povzročajo težave pri prevajanju, saj je treba poznati izhodiščno in tudi ciljno kulturo. Gledalec izhodiščne kulture nujno ne pozna, zato je naloga prevajalca, da ustrezno prevede take izraze in jih tudi prilagodi ciljni kulturi. Namen diplomskega dela je bil predstaviti in analizirati amaterske podnapise v humoristični nanizanki Sodobna družina ter kulturno pogojene izraze, ki se pojavijo v njej. Za prevajanje teh izrazov obstajajo različne prevajalske strategije. Mi smo pri analizi uporabili prevajalske strategije Mone Baker, Jean-Paula Vinayja in Jeana Darbelneta. Ugotavljali smo, katere od teh strategij so bile najpogosteje uporabljene pri prevajanju, prav tako pa smo podali predloge za izboljšavo prevodov.
Ključne besede: kulturno pogojeni izrazi, izhodiščna in ciljna kultura, podnaslavljanje, Modern family, Sodobna družina, prevajalske strategije, Baker, Vinay in Darbelnet.
Objavljeno: 01.09.2016; Ogledov: 703; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici