| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
URBAR GOSPOŠČINE GORNJI PTUJ IZ ČASA OKROG 1677 ZA IZBRANE VASI SPODNJEGA PTUJSKEGA POLJA IN DELA SLOVENSKIH GORIC
Peter šemnički, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Urbar gospoščine Gornji Ptuj iz časa okrog 1677 za izbrane vasi spodnjega Ptujskega polja in dela Slovenskih goric predstavlja v prvem delu naloge zgodovinski oris časa, okolice, mesta Ptuj in gospodarstva. Predstavljena je plemiška rodbina Leslie, ki je bila v tem času lastnica gradu Ptuj in velike zemljiške gospoščine, hkrati pa so predstavljena tudi okoliška gospostva, ki so imela na obravnavanem območju prav tako podložnike in posesti. V drugem delu je prepi
Ključne besede: Urbar, Gospoščina Gornji Ptuj, 1677, Ptujsko polje, Slovenske gorice, podložniki, huba, gornina.
Objavljeno: 22.04.2009; Ogledov: 2480; Prenosov: 265
.pdf Celotno besedilo (3,87 MB)

2.
Močvirski krešič (Carabus variolosus Fabricius, 1787) (Coleoptera: Carabidae) na območju Slovenskih goric
Maja Marinček, 2010, diplomsko delo

Opis: Močvirski krešič (Carabus variolosus Fabricius, 1787) je v Evropi ogrožena habitatska vrsta gozdnih potokov, saj njegovo življenjsko okolje naglo izginja. Uvrščen je na seznam Direktive o ohranjanju naravnih habitatov ter prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst. V diplomskem delu sem na podlagi znanih dejstev o njegovi biologiji raziskala, v katerem habitatu v Slovenskih goricah najdemo močvirskega krešiča. Ugotavljala sem, v kolikšni meri vplivajo izbrani biotski in abiotski dejavniki na prisotnost in številčnost močvirskega krešiča na območju Radgonsko-Kapelskih goric in na območju ob Muri od Ceršaka do Sladkega Vrha. Dobljene podatke sem primerjala z rezultati študije habitata močvirskega krešiča, izvedene v Vestfaliji v Nemčiji (Matern in sod., 2007). Raziskava je obsegala zimsko pregledovanje prezimovališč in poletni popis s pomočjo talnih pasti. Ugotovila sem, da je močvirski krešič v Slovenskih goricah splošno prisoten ob manjših vodotokih (gozdni potoki, zamočvirjen gozd …). Vezan je na območja z višjo vlažnostjo tal in pH-vrednostjo tal blizu nevtralnega območja. V večjem številu se pojavlja na območjih z nižjim naklonom hriba na obeh bregovih potoka ter ob potokih s plitvo strugo, v gozdovih z večjo pokrovnostjo zeliščnega sloja, gostejšim sklepom krošenj in manjšo presvetljenostjo gozda, kjer od drevesnih vrst prevladujeta jelša in gaber. Glavni pogoj za izbiro oddaljenosti in najnižjo višino prezimovališča nad gladino vodnega vira je zadostna količina vlage skozi vso zimo ter zagotovilo, da ob večji količini padavin prezimovališča ne zalije voda.
Ključne besede: Carabus variolosus, močvirski krešič, hrošči, Carabidae, Coleoptera, Slovenske gorice, vpliv abiotskih in biotskih dejavnikov.
Objavljeno: 13.04.2010; Ogledov: 3121; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (4,27 MB)

3.
RURALNI TURIZEM NA OBMOČJU SLOVENSKIH GORIC
Robert Hadela, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Podeželski turizem ima pomembno vlogo pri razvoju podeželja, saj lahko izdatno prispeva k povečanju dohodkov prebivalstva in pospešuje gospodarski razvoj lokalne skupnosti v celoti. Posebna oblika turizma na podeželju je turizem na kmetiji, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju predvsem manjših kmetij, kjer kmetovanje ne omogoča preživetja. Območje Slovenskih goric omogoča številne kvalitetne oblike turistične ponudbe in ponuja izvirne turistične proizvode. Tu se mnoge manjše kmetije ukvarjajo tudi s turistično dejavnostjo, zato smo se odločili, da raziščemo njihovo ponudbo in kakšna so pričakovanja njihovih gostov. Najpogostejši razlog za obisk turističnih kmetij so različna praznovanja (rojstni dnevi, obletnice). V diplomskem seminarju smo se osredotočili predvsem na turistične kmetije na območju Slovenskih goric. Prednosti razvijanja turizma na obravnavanem območju so: • turizem pospešuje razvoj podjetništva v lokalnih skupnostih, • dobra prepoznavnost turističnih kmetij v bližnji okolici, • gostje turističnih kmetij so zelo zadovoljni s prenočitvenimi zmogljivostmi. Nekatere pomanjkljivosti turistične ponudbe na kmetijah na obravnavanem območju so: • namestitvene kapacitete turističnih kmetij so še v veliki meri neizkoriščene, • lastniki turističnih kmetij se premalo posvečajo animaciji svojih gostov, • pomanjkanje razvedrilne ponudbe ali aktivnosti za otroke. Ta raziskava lahko pripomore k ustvarjanju novih naložb v turizmu, ki izkoriščajo edinstveno geografijo in kulturo tega območja. Na območju Slovenskih goric, bi morali turizem izkoristiti za nadomestitev služb, ki temeljijo na naravnih virih.
Ključne besede: turizem na podeželju, Slovenske gorice, SWOT analiza turističnih kmetij, ponudba turističnih kmetij, pričakovanja gostov turističnih kmetij.
Objavljeno: 10.01.2012; Ogledov: 2305; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (495,42 KB)

4.
ZGODOVINA VRTCEV V OSREDNJIH SLOVENSKIH GORICAH
Maja Breznik, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni vrtci v osrednjih Slovenskih goricah skozi zgodovino. Zajet je čas od ustanovitve vrtcev do danes, k čemur je dodano število vpisanih otrok ob ustanovitvi in takratni strokovni kader. V nadaljevanju diplomskega dela so tudi predstavljene značilnosti predšolske vzgoje skozi zgodovino, pri čemer je opisano življenje in delo v vrtcih nekoč ter njihovo sodelovanje z okolico in s starši. Diplomsko delo obsega tudi delovanje strokovnega kadra v vrtcih in izobraževanje v preteklih letih. V zadnjem poglavju je predstavljeno še delo vrtcev v osrednjih Slovenskih goricah ter njihovo delovanje in življenje v današnjem času, natančneje v šolskem letu 2011/2012.
Ključne besede: Ključne besede: vrtec, zgodovinski razvoj, osrednje Slovenske gorice.
Objavljeno: 14.05.2012; Ogledov: 1681; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

5.
ORGANIZACIJSKO MANAGEMENTSKI VIDIKI DELOVANJA ŠPORTNIH KLUBOV
Jernej Damiš, 2012, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Doseganje svojih ciljev ter zadovoljitev svojih potreb v športu lahko dosežemo tako posamično kot skupinsko. Ko se združijo skupinski interesi pri športu v skupino ljudi, lahko rečemo, da gre za športni klub. V športnem klubu sodelujejo ljudje z različnih področij, tako poslovnih kot športnih. Vsi pa strmijo k istim ciljem, ki so postavljeni na klubski ravni. Eden glavnih ciljev vseh je uspešnost kluba. Slednjo pa lahko dosežejo samo z dobro organizacijo in managmentom v klubu. Tudi slovenski klubi bodo morali spremeniti svoja razmišljanja in se začeti zgledovati po najuspešnejših klubih po svetu. V Sloveniji je le peščica klubov, ki sledijo tovrstnim standardom oziroma jih v nekih točkah dosegajo. Pri tem pa je potrebno poudariti, da to velja tako za profesionalne, kakor tudi neprofesionalne klube. Klubi se bodo morali zavedati, kakšnega pomena pri uspehu in nadaljnjem obstoju je organizacija samega kluba, organizacijska struktura z dobrim managerjem oziroma predsednikom na čelu in kako velik pomen ima management kluba. Pridobivanje finančnih sredstev bo vedno težje, saj je že sedaj javnih sredstev vsako leto manj in tudi zasebna sredstva bo zaradi gospodarske krize težje pridobiti. Tako bo ena ključnih funkcij v klubu funkcija trženja. Športni klubi, ki se bodo zavedali situacije, v kateri se bodo znašli, in strmeli k boljši organizaciji ter managmentu in vložili veliko več truda, si bodo zagotovili obstoj in uspešnost.
Ključne besede: Ključne besede: športni klub, športni managment, organizacijska struktura, sponzoriranje, financiranje, marketing, KMN Slovenske gorice.
Objavljeno: 25.05.2012; Ogledov: 1784; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (638,85 KB)

6.
GEOGRAFIJA OBČINE APAČE
Primož Horvat, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Geografija občine Apače sestavlja manjši uvodni sklop, v katerem je opredeljeno območje občine in njene osnovne značilnosti, ter dva večja, osrednja sklopa diplome. V prvem so zajete fizičnogeografske značilnosti občine, znotraj katerih je predstavljeno površje, geološka zgradba, podnebje, vodovje, prst, rastlinstvo in živalstvo obravnavanega območja. Poglavje zaključijo naravne nesreče, ki se pojavljajo ali bi se lahko pojavile na območju občine, ter naravna dediščina v občini. V drugem večjem sklopu pa so predstavljene družbenogeografske značilnosti občine. Poglavje se začne z zgodovinskim razvojem občine, temu sledi nekaj statističnih podatkov, ki se nanašajo na občino, predstavitev vseh enaindvajsetih naselij, ki sestavljajo občino, in demografske značilnosti prebivalstva. V naslednjem poglavju je predstavljeno gospodarstvo občine, znotraj tega pa raba tal, kmetijstvo, industrija, gozdarstvo, promet, šolstvo, zdravstvo, komunalna oskrba, obrt, trgovina in turizem. Gospodarstvu sledi poglavje, v katerem je predstavljena kulturna dediščina občine, temu sledi poglavje z etnološkimi značilnostmi občine, poglavje o društvih, poglavje s pomembnejšimi osebnostmi, ki so živele ali delovale na območju občine, ter poglavje, ki prikaže zapleteno jezikovno podobo značilno za obravnavano območje. Diplomsko delo se zaključi s SWOT analizo, ki na kratek in jedrnat način prikaže prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti, ki se pojavljajo v občini Apače.
Ključne besede: občina Apače, regionalna geografija, Apaško polje, reka Mura, Slovenske gorice
Objavljeno: 14.05.2012; Ogledov: 1908; Prenosov: 334
.pdf Celotno besedilo (8,12 MB)

7.
Tetrapodi v dolini potoka Rogoznica
Mojca Dajčman, 2012, diplomsko delo

Opis: V sklopu diplomskega dela sem izvajala terenske popise živali, in sicer dvoživk, plazilcev, ptičev ter sesalcev, na območju Slovenskih goric, ki obsega cca. 2 kilometrski pas ob potoku Rogoznica od naselja Rogoznica do Janežovskega Vrha. Prav tako sem pregledala literaturo, ki zajema te štiri razrede živali. Na podlagi rezultatov terenskih popisov in literature sem oblikovala seznam živali, ki jih lahko srečamo na tem območju s predstavitvijo. Tako sem opisala skupno 90 vrst živali, od tega 5 vrst dvoživk, 7 vrst plazilcev, 50 vrst ptičev ter 28 vrst sesalcev.
Ključne besede: Tetrapodi, plazilci, dvoživke, sesalci, ptiči, Rogoznica, Slovenske gorice.
Objavljeno: 04.12.2012; Ogledov: 1345; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (4,75 MB)

8.
OBREMENJEVANJE AGROEKOSISTEMOV NA OBMOČJU APAŠKEGA POLJA IN SEVERNEGA OBROBJA SLOVENSKIH GORIC
Denis Harl, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene značilnosti kmetijstva in kmetijskega obremenjevanja okolja v izbranih naseljih Apaškega polja in severnega obrobja Slovenskih goric. Podatki za raziskovanje so bili pridobljeni s terenskim anketiranjem kmetijskih gospodarstev, pri čemer so bistveni podatki o porabi gnojil, tekočih goriv in zaščitnih sredstev. S pomočjo zbranih podatkov in Slesserjeve metodologije energijske gostote je predstavljena potencialna obremenitev okolja. Vsi energijski vnosi v okolje so izraženi v gigajoulih (GJ) na hektar obdelovalne površine. Rezultati so pokazali, da je v vseh obravnavanih naseljih presežen prag 15 GJ/ha, ki predstavlja mejo, nad katero se obremenjevanje okolja širi izven samih kmetij. Razlike v energetski intenzivnosti med posameznimi kmetijami in naselji se pojavljajo predvsem glede na velikost in kmetijsko usmeritev kmetijskih gospodarstev.
Ključne besede: Apaško polje, Slovenske gorice, kmetijsko obremenjevanje okolja, energijska intenzivnost.
Objavljeno: 07.11.2014; Ogledov: 1253; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (7,08 MB)

9.
Regionalizacija Subpanonske Severovzhodne Slovenije
Božidar Kert, 1991, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: V prispevku avtor podaja shemo geografske regionalizacije subpanonskega dela SV Slovenije.
Ključne besede: regionalna geografija, regionalizacije, Slovenija, Pomurje, Podravje, Slovenske gorice
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 551; Prenosov: 64
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici