| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Študija primera izboljšave skupne učinkovitosti v proizvodnem procesu
Rok Kalan, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Tehnološka zahtevnost proizvodov, visoki standardi kakovosti, omejene proizvodne kapacitete in svetovna konkurenca silijo podjetja k stalnim izboljšavam in zagotavljanju dobičkonosnosti. S tem namenom je v magistrski nalogi predstavljena praktična izvedba projekta izboljšave obstoječega proizvodnega procesa, ki je lahko osnova za podobne primere v različnih okolji. Z ustrezno strukturiranim pregledom, analizo, izvedbo in korekcijami smo proizvodnemu procesu občutno izboljšali rezultat, sodelovali pa smo neposredno z zaposlenimi in jih pri njihovem utečenem delu usmerjali ter dopolnjevali. Organizacijsko-procesni vidik projekta, ki je pomemben za področje te naloge, zajema predvsem oblikovanje in spremljanje od strokovnih sodelavcev definiranih akcij in njihovega vpliva na skupno učinkovitost opreme (OEE), ki je v tem primeru glavni kazalnik proizvodne uspešnosti. Kazalnik namreč združuje tri faktorje  razpoložljivost, uspešnost in kakovost. Z njim proizvodnjo spremljajo vodilna svetovna podjetja, saj nudi odlično osnovo za analizo in spremljanje proizvodnega procesa.
Ključne besede: Ključni kazalniki proizvodne učinkovitosti, Skupna učinkovitost opreme (OEE), Sistem stalnih izboljšav, Zagotavljanje kakovosti, Akcijski načrt
Objavljeno v DKUM: 12.11.2018; Ogledov: 1107; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

2.
IZBOLJŠANJE PROCESA VZDRŽEVANJA V PODJETJU ELEKTRODE JESENICE D.O.O.
Slobodan Filipov, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V podjetju Elektrode Jesenice, d. o. o., se soočajo s pomanjkljivim in neučinkovitim vzdrževanjem. Glavni namen diplomskega dela je izboljšanje procesa vzdrževanja v podjetju, saj je trenutno stanje precej neurejeno, učinkovito vzdrževanje pa je eden od pomembnih dejavnikov uspešnosti podjetja. V prvem delu diplomskega dela smo predstavili nekaj načinov vzdrževanja, ki jih podjetja dandanes najpogosteje uporabljajo. Osredotočili smo se na preventivno vzdrževanje in za vlečno-rezalno linijo KL1 izračunali vrednosti skupne učinkovitosti opreme (OEE) pred in po uvedbi prenovljenega sistema vzdrževanja. Ugotovili smo, da so v podjetju uporabljali napačne formule za izračun skupne učinkovitosti opreme (OEE). Na vlečno-rezalni liniji KL1 smo določili glavne izgube. Izdelali smo natančnejše izračune OEE in jih primerjali z obstoječimi izračuni. Na podlagi izračunov, smo določili prednostne naloge za izboljšanje učinkovitosti stroja. Pripravili pa smo tudi podlago za postopno uvajanje celovitega produktivnega vzdrževanja (TPM), ki je del kratkoročnega načrta poslovanja podjetja. Predvidevamo, da bomo z uvedbo izboljšav v roku enega leta OEE zvišali za vsaj 12 %. Stopnjo kakovosti naj bi zvišali za 1 %, razpoložljivost za 7 % in učinkovitost za 8 %. Ugotovitve, pridobljene med izdelavo diplomske naloge, bomo lahko uporabili tudi za izboljšanje delovanja preostalih delovnih sredstev v podjetju.
Ključne besede: skupna učinkovitost opreme, celovito produktivno vzdrževanje, preventivno vzdrževanje.
Objavljeno v DKUM: 14.11.2016; Ogledov: 2095; Prenosov: 275
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

3.
UVEDBA PROIZVODNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA V PODJETJU ODEJA D.O.O.
Otmar Luznar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava uvedbo sistema za upravljanje proizvodnje v podjetju Odeja, d. o. o. in njegove povezave z obstoječim informacijskim sistemom. Namen diplomske naloge je s pomočjo analize rezultatov, doseženih v proizvodnem procesu po uvedbi sistema, potrditi uspešnost projekta, poiskati nove možnosti za izboljšanje sistema in podati predloge za izboljšave ter s tem omogočiti še boljše delovanje proizvodnega procesa v podjetju.
Ključne besede: Celovite programske rešitve, sistem za upravljanje proizvodnje, Odeja, d. o. o., SCADA sistem, namenjen nadzorovanju in krmiljenju tehnološkega procesa z računalnikom, SUO skupna učinkovitost opreme.
Objavljeno v DKUM: 07.10.2016; Ogledov: 993; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (5,66 MB)

4.
IZBOLJŠAVA OEE S POMOČJO ORODIJ MANAGEMENTA KAKOVOSTI
Rade Spasojević, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V času zaostrenih gospodarskih razmer je za preživetje in konkuriranje podjetja potrebno vsak proizvodni proces obvladovati in poznati do najmanjših podrobnosti. S poznavanjem procesa podjetje lažje pristopi k povečanju učinkovitosti. Cilj raziskave diplomskega dela je analizirati obstoječe stanje ter poiskati ustrezne tehnike in orodja managementa kakovosti, ki bi pozitivno vplivala na učinkovitost procesnoproizvodnih področij. Izhodiščni problem je vezan na vprašanje, kako naj podjetje zagotovi višjo učinkovitost v kovinskoproizvodnem podjetju z zelo širokim asortimanom izdelkov. Da bi odkrili in izkoristili področja, kjer obstaja potencial za izboljšanje učinkovitosti, smo vzpostavili sistem za ocenjevanje učinkovitosti s kazalnikom OEE (Overall Equipment Effectiveness). Analiza OEE se navezuje na stroškovno mesto 35391 v podjetju TRO, d. o. o., in sicer na rezkalni stroj CNC. Na osnovi analize obstoječega stanja smo ugotovili, da je skupna učinkovitost opreme (OEE) znašala 56,8 %. Poleg izračuna kazalnika OEE smo v okviru analize obstoječega stanja proučili tudi vzroke za reklamacije, in sicer je 31,57 % vseh reklamacij v obravnavanem obdobju bila posledica dimenzijskega odstopanja izdelkov od predpisanih toleranc. Na temelju dobljenih rezultatov v povezavi z ustreznimi teoretičnimi spoznanji utemeljujemo orodja 5S, TPM in FMEA kot najprimernejše modele za implementacijo. Predvideni efekti teh orodij so povečanje razpoložljivosti stroja in zmanjšanje nekakovostnih proizvodov ter povečanje produktivnosti in avtonomnosti zaposlenih. Na osnovi teoretičnih spoznanj predvidevamo tudi, da bi s slednjimi različnimi organizacijskimi pristopi dosegli zmanjšanje števila reklamacij.
Ključne besede:  management kakovosti,  skupna učinkovitost opreme (OEE),  5S,  celovito produktivno vzdrževanje (TPM),  analiza možnih napak in posledic (FMEA).
Objavljeno v DKUM: 29.06.2016; Ogledov: 9697; Prenosov: 215
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

5.
PROGRAMSKA REŠITEV ZA ANALIZO PROIZVODNIH PODATKOV
Vladimir Stare, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena uporaba sistema Decisyon za ustvarjanje nadzorne plošče za izračun in grafični prikaz skupne učinkovitosti opreme na osnovi podatkov, prenesenih iz MES. Glavnina naše pozornosti je bila usmerjena na dva problema – dostopnost in hitrost poročil in analizo izvornih vzrokov za slabše rezultate. Dostop do sistema preko Apache Tomcat strežnika omogoča uporabo nadzornih plošč preko katerekoli naprave, ki omogoča brskanje po spletu. Uvedeni sistem uporabnikom omogoča ustvarjanje lastnih poročil na obstoječih podatkovnih kockah. V zaključku so podane ocena sistema ter možnosti za razširitev uporabe sistema na različna področja.
Ključne besede: OEE – skupna učinkovitost opreme, MES – sistem za upravljanje proizvodnje, podatkovna kocka, nadzorna plošča, poročilo
Objavljeno v DKUM: 22.04.2016; Ogledov: 1522; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (2,82 MB)

6.
ANALIZA CELOSTNEGA VZDRŽEVANJA V DRUŽBI TALUM SERVIS IN INŽENIRING d.o.o.
Anej Kovačič, 2015, diplomsko delo

Opis: Ustvarjanje konkurenčne prednosti v današnjih časih predstavlja v industrijskem sektorju ključno prednost pred drugimi podjetji. Ustvarimo jo lahko le tako, da ob minimalnih stroških proizvodnje zagotavljamo kupcu visoko kvalitetne proizvode v dogovorjenem roku dobave. Za doseganje tega nam je lahko v pomoč metoda TPM (celovito produktivno vzdrževanje), katere namen je vključevati vse zaposlene v podjetju in posledično dvigovati učinkovitost proizvodnega sistema na vseh nivojih podjetja. V diplomskem delu je tako predstavljena metoda TPM, nato pa je ob izvajanju te metode v podjetju Talum Servis in inženiring d.o.o. narejena analiza obstoječega stanja. Ker ta metoda stremi k nenehnim izboljšavam delovnih procesov, smo opravili tudi nekaj nadgradenj obstoječega sistema. V diplomskem delu je tako predstavljena nadgradnja dveh osnovnih načel TPM. Prvo načelo predstavlja izboljšavo administrativnega sistema podjetja s pomočjo uvajanja mrežnega planiranja proizvodnje z računalniškim programom Microsoft Project. Nadgradnja drugega načela izboljševanja opreme in procesov je izvedena s pomočjo izdelave računalniškega pripomočka za spremljanje izgub, ki nastajajo ob puščanju komprimiranega zraka in z izračunom skupne učinkovitosti dveh CNC strojev, kar nakazuje pomembnost spremljanja učinkovitosti strojev in naprav v podjetju.
Ključne besede: tehnični sistem, delovna sredstva, celovito produktivno vzdrževanje (TPM), planiranje proizvodnje, skupna učinkovitost opreme (OEE)
Objavljeno v DKUM: 13.03.2015; Ogledov: 2369; Prenosov: 307
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

7.
ZAGOTAVLJANJE CELOVITO PRODUKTIVNEGA VZDRŽEVANJA V PODJETJU ODELO D.O.O.
Nina Strgar, 2013, diplomsko delo

Opis: V današnjem času je vsak proizvodni proces del globalnega trga, podjetja pa so prisiljena kontinuirano izboljševati konkurenčno sposobnost svojih proizvodnih procesov. Eno od orodij za izboljševanje teh procesov je uvajanje in zagotavljanje TPM (celovito produktivno vzdrževanje), ki je postal sinonim najnaprednejših proizvodnih sistemov. TPM je torej ena od pomembnih aktivnosti, ki jo lahko uporabimo pri uvajanju sistema kakovosti, saj neposredno vpliva na kakovost proizvodov. Glavna zamisel te metode je preprečevanje napak, nesreč in zastojev v proizvodnji s proaktivnim in natančnim načrtovanjem vzdrževanja tovarne in strojev. TPM je torej učinkovit sistem vodenja proizvodnje. Pojavil se je kot standardni program po svetu in se uporablja za doseganje in vzdrževanje »svetovne konkurence«. Z uspešnim izvajanjem metod TPM v podjetju Odelo zmanjšujejo zastoje in okvare strojev, z nenehnim iskanjem izboljšav ter konkretnim in vsakdanjim vključevanjem vseh zaposlenih pa dosegajo večjo učinkovitost sredstev. Pri procesu metalizacije se je učinkovitost strojev povečala za kar 15 %, izboljšalo se je stanje na področju same kakovosti in dobave, prodajni prihranki pa so se kar podvojili.
Ključne besede: vzdrževanje, vitka proizvodnja, celovito produktivno vzdrževanje (TPM), skupna učinkovitost opreme (SUO)
Objavljeno v DKUM: 01.07.2013; Ogledov: 2815; Prenosov: 652
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

8.
POVEČANJE UČINKOVITOSTI EKSTRUZIJSKIH LINIJ Z UVEDBO PREVENTIVNEGA PERIODIČNEGA VZDRŽEVANJA
Rok Srebotnjak, 2012, specialistično delo

Opis: V specialističnem delu sem obravnaval skupno učinkovitost ekstruzijskih linij glede na uvedbo preventivnega periodičnega vzdrževanja. Posnel sem trenutno stanje skupne učinkovitosti opreme, uvedel določene kazalnike za natančnejše spremljanje parametrov ter na podlagi teh vpeljal preventivno periodično vzdrževanje. Izvedeni ukrepi so pokazali izboljšanje skupne učinkovitosti opreme in povečanje razpoložljivosti linij v sezonskih mesecih. Pri pregledu finančne kalkulacije sem dosegel upravičenost finančnega vložka v preventivno vzdrževanje ter učinka na drugi strani (povečanje skupne učinkovitosti opreme), kar je bil tudi cilj naloge.
Ključne besede: skupna učinkovitost opreme, ekstruzijska linija, preventivno periodično vzdrževanje, razpoložljivost, zmogljivost, kakovost
Objavljeno v DKUM: 04.06.2013; Ogledov: 1610; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (3,18 MB)

9.
UVEDBA METODE TPM NA LINIJO KAVNIH APARATOV EQ7 V PODJETJU BSH NAZARJE
Petra Hribernik, 2011, diplomsko delo

Opis: Temeljni namen te diplomske naloge je bila uvedba metode celovito produktivno vzdrževanje (TPM) na linijo kavnih aparatov EQ7 v podjetju BSH Nazarje. Z uvedbo TPM smo želeli zmanjšati zastoje in okvare strojev ter tako izboljšati kakovost, dobavne roke in hitrost izdelave. Naš cilj je nenehno spremljanje, čiščenje in mazanje strojev ter prilagajanje proizvodnje razvoju. V diplomski nalogi je opisan postopek vpeljave TPM ter analiza obstoječega stanja ter ocenjeno stanje po vpeljavi metode TPM. Izdelali smo planske karte in kontrolne karte za pomoč delavcem na liniji. TPM planska karta nam bo pomagala pri izvajanju potrebnih preventivnih pregledov z namenom določiti kdaj, kaj preveriti in način pregleda. Izračunali smo OEE ter njene parametre. Predvidevamo, da bomo OEE v obdobju enega leta povečali za 14 odstotkov. Kakovost se naj bi zvišala za 5%, razpoložljivost za 11% ter uspešnost delovanja za 5%.
Ključne besede: • Vzdrževanje, • Preventivno vzdrževanje, • Celovito produktivno vzdrževanje (TPM), • Skupna učinkovitost opreme (OEE), • FMEA, • Linija kavnih aparatov.
Objavljeno v DKUM: 06.01.2012; Ogledov: 3033; Prenosov: 611
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

10.
UVAJANJE AVTOMATSKEGA MERJENJA SKUPNE UČINKOVITOSTI OPREME V PROIZVODNI PROCES
Denis Kavaš, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je nastalo s področja merjenja skupne učinkovitosti opreme v proizvodnem procesu. Ta metoda se je razvila v 90 – tih letih, ko so se najboljša podjetja zavedala, da je za povečanje konkurenčnosti potrebno nenehno izboljševati proizvodne procese in z medsebojno primerjavo meriti konkurenčnost na trgu. Uporablja se za spremljanje in analiziranje vseh zastojev v proizvodnih procesih v realnem času. Podatke največkrat zbirajo operaterji s pomočjo preglednic, zato so rezultati zbranih podatkov velikokrat odvisni od subjektivne ocene operaterja in organizacijske kulture v podjetju. Cilj diplomskega dela je bila uvedba avtomatskega zajemanja podatkov o zastojih na izbranem tiskarskem stroju MPS EP 410/8, kar smo izvedli z uporabo komercialne mobilne naprave za zajem podatkov. Na napravo smo priključili vhodni digitalni signal, ki nam daje podatek o stanju stroja – stroj je v obratovanju in stroj stoji. Na osnovi ročno zbranih podatkov o zastojih smo izdelali klasifikacijo zastojev, ki smo jih ustrezno sprogramirali in namestili v mobilno napravo Master IV. Ko naprava v realnem času dobi informacijo, da se je stroj ustavil mora operater v napravo vnesti bistveni podatek zakaj stroj stoji. Za vnos podatkov lahko koristi le predhodno vnesene vzroke. Na tak način se izognemo subjektivnim ocenam operaterja in ga prisilimo v realno vnašanje podatkov saj imamo napravo dnevno pod nadzorom preko interneta. Če dobimo podatek, da stroj stoji, zraven pa operater ni zabeležil vzroka ga lahko pobaramo, da ne izpolnjuje delovnih obveznosti. Hkrati ga seznanimo z rezultati analize in ko ugotovi, da veliko vzrokov za zastoje ni povzročil on, temveč so posledica slabe organizacijske kulture, kmalu vnos podatkov vzame resno saj ugotovi, da ga lahko zaščitijo. S takšnim načinom zajemanja proizvodnih podatkov in izračunom skupne učinkovitosti opreme smo vodstvu podjetja zagotovili kakovostne informacije o stanju in dogajanju v proizvodnji, ki jih lahko uporabljajo za nadaljnje strateško vodenje in razvoj proizvodnje.
Ključne besede: skupna učinkovitost opreme, razpoložljivost, zmogljivost, kakovost, proizvodni podatki, avtomatski zajem, naprava Datafox AE – Master IV, stroj MPS EP 410/8
Objavljeno v DKUM: 07.10.2011; Ogledov: 1893; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (2,85 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici