| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba pristopa obogatene resničnosti v okviru mobilnih aplikacij : zaključno delo
Blaž Uran, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo izdelali 3D paketnike in mobilno aplikacijo za prikaz paketnikov na stanovanjskem objektu s pomočjo obogatene resničnosti. Aplikacija bo strankam podjetja Direct4.me omogočila predhoden vpogled svojega izbranega paketnika na svojem stanovanjskem objektu. V nalogi smo predstavili ogrodja in tehnologije, s katerimi smo izdelali paketnike in aplikacijo ter opisali razvoj in implementacijo.
Ključne besede: Obogatena resničnost, Android Studio, Blender, Google SketchUp
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 437; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

2.
Primerjava razvijanja prostorske predstavljivosti z uvedbo 3d-modeliranja med 3., 6., 7. in 8. razredom osnovne šole
Matevž Živec, 2020, magistrsko delo

Opis: Prostorska predstavljivost predstavlja eno ključnih sposobnosti za mnoge poklice. Razvijati jo je mogoče na veliko načinov. V osnovni šoli razvijamo prostorsko predstavljivost pri predmetu tehnika in tehnologija tudi s pomočjo 3D-modeliranja. V učnem načrtu za osnovno šolo je 3D-modeliranje predvideno v osmem razredu. Mnogi učitelji pa jo uvajajo že v šestem razredu. Magistrska naloga podaja upravičenost slednje prakse in priporočila ob naslednji prenovi učnega načrta tehnike in tehnologije. Pregledana je literatura na področju delovanja možganov, prostorske predstavljivosti ter 3D-modeliranja. Z empirično raziskavo je ugotovljen razvoj prostorske predstavljivosti s pomočjo 3D-modeliranja po posameznih razredih in spolu. Dokazano je, da je poučevanje 3D-modeliranja v šestem razredu osnovne šole upravičeno. Rezultati kažejo na precej podobno razvijanje prostorske predstavljivosti s pomočjo 3D-modeliranja v vseh razredih osnovne šole. Rezultati raziskave prav tako ne kažejo pomembnih razlik med spoloma. Ob naslednji prenovi učnega načrta za tehniko in tehnologijo se predlaga povečanje ciljev s področja prostorske predstavljivosti. Predlaga se tudi, da se pričetek 3D-modeliranja uvede v šesti razred osnovne šole. Ob prenovi koncepta podaljšanega bivanja se predlaga, da se cilji 3D-modeliranja vključijo vanj.
Ključne besede: razvijanje prostorske predstavljivosti, 3D-modeliranje, program SketchUp
Objavljeno v DKUM: 30.07.2020; Ogledov: 433; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

3.
Integration of design, modeling and visualization in slovenian primary education
Kosta Dolenc, Boris Aberšek, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: A human being perceives the world spatially, he detects and properly processes distances, size of objects, their shapes and all that is linked to our perceptions of the world. Humans' sensors provide the information about the world around and brain translates this information into thoughts, into ideas. The whole process is completely natural. In the past, due to technological limitations, the human attempted to generalize these ideas and convert them into a form so that he could "record" it on a flat medium, like on paper for example, and because of that he consequently had to develop the ability to "read these records. The term spatial perception was introduced and after that it was established that not everyone has it. To possess spatial perception an abstract way of thinking and higher cognitive abilities are needed. This paper presents an integration of design, three dimensional (3D) modeling and visualization program SketchUp in Design and technology curriculum into Slovenian primary schools. Emphasis is given to the analysis of the past and current condition and situation and on the incorporation of the program into the primary school curriculum. With the strategy assigned in such a way, the abilities that are connected with technological activities are strengthened, spatial intelligence is developed and assimilated. With such an approach two of the key European competences: 1. Mathematical competence and 2. Basic competences in science and technology and digital literacy, are acquired and reinforced.
Ključne besede: ability, competence, design, technology, SketchUp, spatial intelligence
Objavljeno v DKUM: 15.12.2017; Ogledov: 891; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (437,71 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Določitev senčenja fotonapetostnih sistemov s programom SketchUp : diplomsko delo
Nikola Miličić, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so obravnavani energija sonca kot ena najpomembnejših vrst obnovljivih virov energije, solarni paneli in vrste soncnih celic. Predstavljen je model zgradbe Medpodjetniškega izobraževalnega centra Velenje z dejanskim položajem solarnih panelov. Delo je potekalo s program SketchUp kot enim najenostavnejših programov za 3D modeliranje, s pomocjo katerega so bile dolocene sence fotonapetostnih sistemov. Predstavljen je vzrok sence in njena povezanost z dolocenim datumom, dnevnim casom in geografskim položajem.
Ključne besede: fotonapetostni sistemi, senčenje, obnovljivi energetski viri, sončne celice, SketchUp, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 08.12.2015; Ogledov: 1525; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (25,37 MB)

5.
Primerjava virtualnih učnih gradiv in resničnih naprav pri učenju delovanja računalniških perifernih naprav
Mihael Stampfer, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem uporabil učni pripomoček laserskega tiskalnika, ki sem ga fizično razstavil ter ga predstavil kot statični model, prav tako pa sem ga predstavil v 3D obliki in ga podrobno narisal v virtualnem okolju s programom Google SketchUp. V praktičnem delu diplomske naloge sem preučil, kakšna je primerjava oz. razlika med fizično in virtualno predstavitvijo določenega učnega pripomočka, saj me je zanimalo, kako si učenci bolje ter lažje zapomnijo snov, in sicer takrat ko imajo določen učni pripomoček pred sabo (v živo), ali takrat ko ga vidijo v virtualnem okolju. V ta namen sem testiral učence v osnovnih šolah, ki so reševali teste. Vsi so imeli ista vprašanja glede na oba sklopa predstavitve.
Ključne besede: izobraževanje, računalništvo, e-gradiva, primerjava učnih gradiv, modeliranje, Google SketchUp
Objavljeno v DKUM: 13.11.2012; Ogledov: 1281; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (6,10 MB)

6.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO 3D RISANJE IN PREDSTAVITEV OBLAZINJENEGA POHIŠTVA
Urška Juvan, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela Računalniško podprto 3D risanje in predstavitev oblazinjenega pohištva je bil prostorsko risanje in predstavitev modelov oblazinjenega pohištva, kreiranih po lastnih zamislih. V uvodnem delu diplomske naloge so predstavljene vrste in lastnosti materiala za oblazinjeno pohištvo, konstrukcija sedežnih garnitur in različne teksture, barve in vzorci. V nadaljevanju opisa sledi uporaba programov Google SketchUp 8 Pro in 3DVIA Shape. Prikazan je potek risanja oblazinjenega pohištva (pet različnih modelov / dve kolekciji). Na koncu je prikazano oblikovanje predstavitve izdelanega oblazinjenega pohištva v obliki promocijskega filma, izdelanega s programoma CAM Studio in Windows Movie Maker. Cilj diplomskega dela je bila predstavitev in izdelava desetih modelov oblazinjenega pohištva z uporabo 3D računalniške grafike in izdelava predstavitvenega videa z uporabo ustreznih grafičnih programov.
Ključne besede: Oblazinjeno pohištvo, 3D programi, Google SketchUp, 3DVIA Shape, tkanine, video predstavitev, Windows Movie Maker.
Objavljeno v DKUM: 12.10.2011; Ogledov: 3362; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

7.
VIZUALIZACIJA ZGRADB S PROGRAMSKIMA VMESNIKOMA GOOGLE MAPS IN GOOGLE EARTH
Boris Rebselj, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo raziskali in predstavili delovanje programskih vmesnikov Google Maps in Google Earth. V teoretičnem delu smo predstavili uporabljene jezike za razvoj spletnih aplikacij ter podrobno raziskali in predstavili različne funkcije, ki jih vmesnika ponujata. Nato smo različne funkcije tudi praktično preizkusili s pomočjo izdelane spletne aplikacije. Namen te je, da s pomočjo vmesnikov predstavimo posamezne zgradbe podjetij, njihove poslovalnice, lokacijo zgradbe oziroma zgradbo samo (3D objekt), ter osnovne informacije podjetja.
Ključne besede: spletne aplikacije, Google Maps API, Google Earth API, modeliranje, vizualizacija, SketchUp
Objavljeno v DKUM: 23.03.2011; Ogledov: 2631; Prenosov: 246
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

8.
Spletni katalog oblazinjenega pohištva
Danica Rožič, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil izdelati spletni katalog oblazinjenega pohištva. Uvodni del diplomskega dela opisuje materiale, konstrukcijo oblazinjenega pohištva in ploske tekstilije, ki se uporabljajo za njihovo izdelavo. V nadaljevanju je opisana uporabo programov Google SketchUp in 3DVia Shape. Opisana so osnovna orodja in potek risanja 3D modelov oblazinjenega pohištva z navedenima programoma. Cilj diplomskega dela je bila vizualizacija različic desetih modelov oblazinjenega pohištva z uporabo 3D računalniške grafike in prikaz izdelanih modelov v obliki spletnega kataloga, izdelanega na spletnem portalu Wix.
Ključne besede: spletni katalogi, oblazinjeno pohištvo, tekstilije, Google SketchUp, 3DVia Shape, Wix
Objavljeno v DKUM: 06.01.2011; Ogledov: 2729; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (21,75 MB)

9.
UPORABA PROGRAMA GOOGLE SKETCHUP ZA 3D OBLIKOVANJE IN VIZUALIZACIJO V OSNOVNI ŠOLI
Kosta Dolenc, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje možnosti uporabe programa Google SketchUp, kot učni pripomoček, v osnovni šoli. Opisane so osnove tridimenzionalnega (3D) prostora (modeliranja), program Google SketchUp in njegova orodja, podrobne vaje, ki se lahko uporabijo pri pouku Tehnike in tehnologije ter Računalništva in osnutek izbirnega predmeta. V diplomski nalogi je izvedena analiza uporabe 3D oblikovanja in vizualizacije, pri pouku Tehnike in tehnologije ter Računalništva, v današnji osnovni šoli. V sklopu diplomske naloge je tudi nakazano, kje v učnih načrtih bi lahko vnesli 3D oblikovanje in vizualizacijo.
Ključne besede: 3D, Google SketchUp, Osnovna šola, Tehnika in tehnologija, Računalništvo, Izbirni predmet, Medpredmetno povezovanje
Objavljeno v DKUM: 27.07.2010; Ogledov: 8506; Prenosov: 1404
.pdf Celotno besedilo (6,30 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici