| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 101
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Sekvenčno programiranje z lestvično logiko v TIA portalu s krmilnikom Siemens S7-1200 in grafičnim panelom KTP700
Niko Hržica, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja inovativen pristop k programiranju avtomatiziranih sistemov, osredotočen na možnosti sekvenčnega programiranja z lestvično logiko v okolju TIA Portal. Uporabljata se krmilnik Siemens S7-1200 in grafični panel KTP700. Naloga raziskuje pretvorbo iz SCF (graph) v LAD programski jezik, poudarjajoč učinkovito upravljanje kompleksnih funkcij. Cilj je doseči prihranek finančnih sredstev ob ohranjanju funkcionalnosti grafične tehnologije. Sistematično predstavlja postopek prenosa grafičnega programa z združljivostjo s krmilnikom Siemens S7-1200 in podrobno implementacijo na grafičnem panelu KTP700. Rezultati prinašajo praktičen prikaz učinkovitega upravljanja sistemov, poudarjajoč finančno učinkovitost s prehodom na sekvenčno programiranje.
Ključne besede: PLK (programirljiv logični krmilnik), TIA Portal, Sekvenčno programiranje, Siemens S7-1200
Objavljeno v DKUM: 26.04.2024; Ogledov: 290; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

2.
Izdelava in nadzor navideznega procesa pretoka vode v rezervoarju z uporabo factory i/o in vizualizacije preko zaslona hmi : diplomsko delo
Jan Kmetec, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava izdelavo in nadzor navideznega procesa pretoka vode v rezervoarju. Glavni cilj diplomske naloge je izdelati proces pretoka vode v rezervoarju v programskem okolju Siemens S7-PLCSIM, ki omogoča simulacijo delovanja programabilnega logičnega krmilnika (PLK), v kombinaciji s programskim okoljem Factory I/O za načrtovanje, simulacijo in upravljanje virtualnega industrijskega procesa. Glavni namen diplomske naloge je bil, kako nadzorovati virtualni industrijski proces z uporabo programskega okolja S7-PLCSIM in programskega okolja Factory I/O. Za izdelavo smo najprej oblikovali virtualni industrijski proces v programskem okolju Factory I/O, ki je vključeval rezervoar in druge dodatne elemente. Nato smo s programskim okoljem Siemens Step 7 napisali in prevedli program PLK ter virtualni PLK povezali z virtualnim procesom v programskem okolju Factory I/O. Ta pristop ima potencial, da proizvajalcem zagotovi prilagodljiv in stroškovno učinkovit način za optimizacijo proizvodnih procesov.
Ključne besede: Virtualni proces, programabilen logični krmilnik (PLK), Siemens S7- PLCSIM, Factory I/O
Objavljeno v DKUM: 01.03.2024; Ogledov: 512; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (3,78 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Izdelava poprocesorja v Siemens NX za 3D varjenje s KUKA robotom : magistrsko delo
Robert Plevčak, 2023, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrske naloge , je bila zasnova in realizacijaizvedba poprocesorja za vodenje zavariti ravno steno s pomočjo industrijskega robota KUKA in inverterskega varilnega aparata, s katerim smo varili s postopkom MAG, z namenom kreiranja varjenih volumskih oblik.naloge je bil zavariti ravno steno s pomočjo robota. Za generiranje programa smo uporabili programsko opremo Siemens NX, kjer je bilo potrebno na novo vnesti željeniželeni robot v knjižico obdelovalnih strojev. Pred vnosom smo določili kinematiko in območje delovanja robotskega manipulatorja. Za lažjoe konfiguracijo točke vrha orodja, smo v knjižico orodij prav tako na novo vnesli novo le tegaorodje v knjižico orodij. Pred testiranjem na realnem sistemu smo uredili poprocesor, ter ugotovili optimalne parametre varjenja. Po uspešnem varjenju ravne stene smo zavarili še polni kvader in nagnjeno steno.
Ključne besede: Siemens NX, industrijski robot, varjenje, dodajalna proizvodnja, KUKA
Objavljeno v DKUM: 21.12.2023; Ogledov: 458; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (8,24 MB)

4.
Avtomatizacija in prvi zagon testne naprave za testiranje materialov verižnih členov : magistrsko delo
Karlo Klobučarić, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava problematiko avtomatizacije testne naprave za testiranje materialov verižnih členov v podjetju Ledinek Engineering. Testna naprava se zaradi trenja med uporabo pregreva. V okviru naloge je razvita celostna rešitev, ki vključuje avtomatizacijo in programiranje HMI plošče za enostavno upravljanje testne naprave. S tem bodo lahko uporabniki naprave učinkovito in brez težav izvajali teste ter dosegli najbolj natančne rezultate. Programiranje PLC je izvedeno v TIA Portalu in krmilnikom Siemens.
Ključne besede: TIA Portal, Siemens, avtomatizacija, testna naprava, HMI
Objavljeno v DKUM: 13.11.2023; Ogledov: 287; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (3,59 MB)

5.
Načrtovanje in energetsko učinkovito vodenje večjih hladilniških sistemov
Andrej Rebernak, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je bil raziskan in opisan osnovni ter napredni hladilniški sistem za specifičen primer. Osnovni hladilniški sistem je bil predstavljen kot referenčno izhodišče, nato pa je bila pozornost na razvoju naprednejše rešitve. V delu je bilo podrobno analizirano in primerjano delovanje obeh sistemov. Napredni hladilniški sistem je vključeval inovativne komponente in pristop k doseganju boljšega izkoristka energije ter večjo učinkovitost sistema kot celote. Posebna pozornost je bila namenjena senzorju debeline ledu, ki je bil vgrajen v napredni sistem. Ta senzor je omogočil natančno spremljanje debeline ledu na površinah uparjalnika. S tem je bil sistem prilagojen glede na dejansko debelino ledu, kar je pripomoglo k boljšemu delovanju sistema in manjši porabi energije. Z izvedbo primerjalnih izračunov je bilo dokazano, da napredni hladilniški sistemi omogočajo znatne prihranke pri porabi električne energije v primerjavi z osnovnim sistemom. Ti prihranki so bili rezultat boljše regulacije, optimizirane uporabe komponent in prilagajanja delovanja hladilniškega sistema glede na dejanske razmere.
Ključne besede: industrijske hladilnice, uparjalnik, plinski hladilnik, senzor debeline ledu HBDF-MK2, strojna in programska oprema Siemens
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 798; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

6.
Vodenje asinhronskega stroja s pretvornikom Siemens SINAMICS G120 : diplomsko delo
Žiga Romih, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno vodenje asinhronskega stroja s pretvornikom Siemens SINAMICS G120. Najprej sta predstavljeni uporabljena strojna in programska oprema, s pomočjo katerih smo izvedli eksperimentalno analizo. Podrobneje je predstavljen del programskega okolja Siemens Totally Integrated Automation Portal (TIA Portal), ki uporabnikom omogoča nastavljanje pogonskega sklopa. V okviru okolja TIA Portal so predstavljeni postopki za izvedbo vodenja z metodo U/f in za izvedbo vektorskega vodenja, pri čemer je poudarek na avtomatizirani nastavitvi parametrov pretvornika. Predstavljeni rezultati eksperimentalne analize zajemajo primerjavo med odzivi pogonskega sklopa v primeru različnih načinov vodenja, ki jih pretvornik omogoča. Na koncu so podani še napotki za ročno prilagoditev parametrov regulatorja hitrosti za doseganje želene dinamike pogona v primeru vektorskega vodenja.
Ključne besede: Asinhronski stroj, Siemens Totally Integrated Automation Portal, SINAMICS G120, vektorsko vodenje, vodenje U/f.
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 277; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (4,86 MB)

7.
Konstruiranje pločevinastega hrbta : magistrsko delo
Igor Vuković, 2023, magistrsko delo

Opis: Zaradi sprememb standardov ter predpisov, ki jih kot podjetje moramo spoštovati, se je pojavila potreba po spremembah materialov ter konstrukcij nekaterih komponent. Ena izmed komponent je hrbet. Trenutno uporabljamo kartonasto ploščo s tanko prevleko aluminija, ki je do zdaj zadoščala vsem potrebam, spremeniti pa smo morali tudi material. Material smo spremenili iz kartona na kovino, kar je povzročilo še spremembo na konstrukciji hrbta, ki je morala biti čisto drugačna. Novi hrbet bomo sprva skonstruirali, potem pa naredili analize s pomočjo programskih orodij, izdelali bomo vzorce ter jih preizkusiti na aparatu.
Ključne besede: hladilnik, razvoj, Siemens NX, analiza CAE
Objavljeno v DKUM: 19.07.2023; Ogledov: 436; Prenosov: 0

8.
Razvoj trajnostne embalaže kuhinjskega robota MUM 5 : diplomsko delo
Kristjan Posedel, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje razvoj trajnostne embalaže za kuhinjski robot MUM 5 zaradi zamenjave trenutnih vložkov EPS, ki bodo zaradi negativnega vpliva na okolje kmalu prepovedani v številnih državah. V diplomski nalogi smo opredelili različne zahteve ter predpostavke za novo embalažo ter tako našli različne možnosti in alternative trenutnim vložkom. S pomočjo programskega paketa Siemens NX smo jih nato zmodelirali ter poslali na numerične simulacije. Od različnih možnosti smo izbrali najboljšo ter jo nato še testirali po PATT- ter ISTA-standardu.
Ključne besede: trajnostna embalaža, MUM 5, Siemens NX, hexacomb, papirna pulpa, BSH
Objavljeno v DKUM: 06.07.2023; Ogledov: 282; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (7,59 MB)

9.
Izdelava in krmiljenje virtualnega industrijskega procesa v programskem okolju Factory I/O s Siemens S7-PLCSIM krmilnikom : magistrsko delo
Žiga Šetar, 2023, magistrsko delo

Opis: Uporaba virtualnih proizvodnih tehnologij, kot je programsko okolje Factory I/O, je v zadnjih letih postala vse bolj pomembna, saj si proizvajalci prizadevajo optimizirati svoje proizvodne procese, zmanjšati stroške in izboljšati učinkovitost. V tem magistrskem delu smo raziskovali uporabo programskega okolja Siemens S7-PLCSIM programskega okolja za simulacijo delovanja programabilnega logičnega krmilnika (PLK), v kombinaciji s programskim okoljem Factory I/O za načrtovanje, simulacijo in upravljanje virtualnega industrijskega procesa. Glavno raziskovalno vprašanje magistrske naloge je bilo razumeti, kako učinkovito nadzorovati virtualni industrijski proces z uporabo programskega okolja S7-PLCSIM in programskega okolja Factory I/O. Da bi odgovorili na to vprašanje, smo najprej oblikovali virtualni industrijski proces v programskem okolju Factory I/O, ki je vključeval različne vrste strojev, tekočih trakov in drugih elementov. Nato smo s programskim okoljem Siemens Step 7 napisali in prevedli program PLK ter virtualni PLK povezali z virtualnim proizvodnim procesom v programskem okolju Factory I/O. Ugotovitve magistrske naloge kažejo, da je mogoče učinkovito nadzorovati virtualni industrijski proces z uporabo programskega okolja S7-PLCSIM in programskega okolja Factory I/O ter doseči rezultate, ki so primerljivi z rezultati fizičnega procesa. Ta pristop ima potencial, da proizvajalcem zagotovi prilagodljiv in stroškovno učinkovit način za optimizacijo proizvodnih procesov in sprejemanje premišljenih odločitev o svojem delovanju.
Ključne besede: Virtualna proizvodnja, programabilni logični krmilnik (PLK), Siemens S7-PLCSIM, tovarniški I/O, industrijska avtomatizacija
Objavljeno v DKUM: 03.03.2023; Ogledov: 620; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

10.
Izdelava digitalnega dvojčka proizvodne linije v okolju NX Mechatronics Concept Designer : diplomsko delo
Taja Pec, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo temelji na postopku razvoja digitalnega dvojčka proizvodne linije v programskem okolju NX Mechatronics Concept Designer, ki omogoča virtualno simuliranje in napovedovanje obnašanja fizičnih procesov. V nalogi je predstavljen podroben postopek zasnove digitalnega dvojčka danega fizičnega modela proizvodne linije podjetja Staudinger GmBH. Na kratko sta opisana uporabljena programska okolja S7-PLCSIM Advanced in TIA Portal, ki sta bila potrebna za vzpostavitev povezave digitalnega dvojčka z zunanjo signalizacijo. Na koncu je priložen program, ustvarjen v programskem okolju TIA Portal, ki omogoča ciklično potovanje izdelka po proizvodni liniji.
Ključne besede: digitalni dvojček, NX MCD, Siemens, TIA Portal, PLCSIM Advanced
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 583; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (5,08 MB)

Iskanje izvedeno v 1.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici