| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Brezsenzorsko vodenje sinhronskega motorja s trajnimi magneti z uporabo programskega orodja scilab/ xcos : magistrsko delo
Dražen Baketarić, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu sta opisani načrtovanje in izvedba brezsenzorskega vodenja PMSM motorja z uporabo brezplačnega orodja Scilab/Xcos. Iz simulacijske sheme, ki je narejena v orodju Scilab/Xcos z uporabo brezplačnega vmesnika X2C, smo generirali C kodo ter jo uporabili v realnem času. Generirana C koda je v skladu z MISRA C pravili. Načrtovali in testirali smo prototip brezsenzorskega vodenja v simulacijski shemi in ga uporabili v realnem času. Za namen dokazovanja, da je Scilab lahko dovolj dobro nadomestilo za Matlab, smo dobljene simulacijske rezultate iz Scilaba primerjali z Matlab/Simulink-om. Za ocenitev vrednosti tokov in povratnih induciranih napetosti smo uporabili Luenbergerjev opazovalnik. Kot in hitrost smo izračunali iz povratnih induciranih napetosti z uporabo fazno zaklenjene zanke. Z eksperimentalnimi rezultati smo potrdili, da lahko z uporabo orodja Scilab načrtujemo dovolj dobre algoritme brezsenzorskega vodenja.
Ključne besede: vodenje, regulacije, hitro načrtovanje prototipov vodenja, brezsenzorsko vodenje, Luenbergerjev opazovalnik, sinhronski motor s trajnimi magneti, Scilab/Xcos.
Objavljeno v DKUM: 07.12.2020; Ogledov: 781; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (6,65 MB)

2.
GRADNJA CNC STROJA IN KRMILJENJE S POMOČJO SCILAB-A : diplomsko delo
Kristina Krsteva, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava predstavitev razvoja program za krmiljenje CNC stroja s pomočjo programske opreme SCILAB, kot tudi gradnje enostavnega in učinkovitega CNC stroja za lastne uporabe. Najprej se seznanimo z osnovnmi značilnostimi Scilab-a, njegovim namenom in različnimi načini uporabe. Nato, raziskujemo delovanje CNC strojih s pomočjo koračnih motorčkih in opišemo razvoj lastnega CNC stroja. Na koncu smo z analizo in primerjavo z drugo programsko opremo, ki je na voljo na trgu, uspešno izvedli programsko rešitev za nadzor našega CNC stroja.
Ključne besede: avtomatizacija, CNC, koračne motorje, Scilab
Objavljeno v DKUM: 01.10.2020; Ogledov: 678; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

3.
Simulacija razpenjalnika s programskima orodjema Scilab in GAMS
Jan Puhar, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je prikazan opis procesa ravnotežne destilacije z modeli različnih kompleksnosti: kot problem s sistemom linearnih enačb, sistemom nelinearnih enačb in sistemom DAE (diferencialno-algebrskih enačb). Delo obsega prikaz sistema enačb, potrebnega za rešitev vsakega od problemov in razvoj matematičnega modela za rešitev problemov v programskih orodjih Scilab in GAMS. Namen diplomskega dela je bil z obema programskima orodjema izdelati ustrezen model. Ugotovili smo, kako predstaviti probleme z modelom ter prikazali smo izpisane rezultate za posamezen primer in ustrezno kodo v Scilabu in GAMS-u.
Ključne besede: ravnotežna destilacija, model, Scilab, GAMS, sistem enačb
Objavljeno v DKUM: 13.09.2018; Ogledov: 1018; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

4.
UPORABA METODE AHP ZA PRIMERJAVO VARNOSTNIH TVEGANJ NA DELOVNIH MESTIH
Davor Intihar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava uporabo večkriterijske metode AHP za primerjavo varnostnih tveganj na delovnem mestu. Opravljena je bila analiza stanja, s katero smo preverili, ali je bila metoda AHP v preteklosti že uporabljena na področju primerjave varnostnih tveganj. Izdelan je bil odločitveni model, ki ga predstavlja hierarhija kriterijev v dveh nivojih, s ciljem določitve najnevarnejšega delovnega mesta. S primerjavo varnostnih tveganj kot kriterijev in delovnih mest kot alternativ po parih, smo dobili matrike primerjav. Na kratko je opisan program Scilab, ki je bil uporabljen za izračun normaliziranega lastnega vektorja. Za vse matrike primerjav je bila s pomočjo programa Scilab opravljena kontrola konsistentnosti primerjav. Izračun koristnosti posamezne alternative pokaže, da je najnevarnejše delovno mesto ključavničar. Metoda AHP se pokaže kot možen pripomoček strokovnjakov na področju varnosti in zdravja pri delu, pri čemer morajo uporabniki odločitvenega modela dobro poznati varnostna tveganja in delovna mesta. Ugotovljeno je, da bi bilo odločitveni model smiselno nadgraditi s sistemom za podporo odločanju, s čimer bi naredili uporabo modela prijaznejšo uporabniku.
Ključne besede: AHP metoda, odločitveni model, delovno mesto, varnostno tveganje, Scilab
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 2072; Prenosov: 344
.pdf Celotno besedilo (647,00 KB)

5.
MODELIRANJE IN SIMULACIJA VPLIVA ORGANIZACIJSKE STRUKTURE IN PRODUKTIVNOSTI NA SODNE ZAOSTANKE
Ivan Zakoč, 2014, magistrsko delo

Opis: Predstavljena je problematika sodnih zaostankov v Republiki Sloveniji. Analizirani so podatki iz uradne sodne statistike za obdobje od 1990 do 2011. Obravnavan je referenčni modus, ki je opisan z linearno padajočo produktivnostjo ob konstantem pripadu zadev. S pomočjo metodologije sistemske dinamike je bil razvit model, s pomočjo katerega je bilo ugotovljeno, da se bo ob nadaljeanju trenutnih trendov število sodnih zaostanov le povečevalo, saj temu botruje padajoča produktivnost. Različni scenariji dajejo odgovor, da tudi mediacije na daljši rok ne bodo prispevale k zmanjšanju sodnih zaostankov. Podanih je tudi nekaj teoretičnih osnov o pravni državi, pravicah, pravni praksi in ukrepih za zmanjšanje sodnih zaostankov.
Ključne besede: pravna država, sodni zaostanek, produktivnost, sistemska dinamika, modeliranje in simulacija, genetski algoritem, Scilab
Objavljeno v DKUM: 07.10.2014; Ogledov: 1512; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici