SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava različnih metod izolacije DNA pri bezgu (Sambucus spp.)
Eva Leopold, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj študije je bil ugotoviti, katere izolacije DNA so kvalitativno, časovno in stroškovno najbolj smotrne za uporabo. V raziskave smo vključili štiri različne metode izolacije DNA, in sicer klasično CTAB metodo ter tri metode izolacije s kompleti: Wizard Genomic DNA Purification Kit (Promega), Total DNA Purification Kit (Invitrogen) in avtomatsko metodo izolacije z napravo QIAcube (Qiagen) in kompletom DNeasy plant Mini Kit (Qiagen). Vzorce bezga (Sambucus spp.) smo v letih 2010 in 2011 izolirali v laboratoriju za genetiko Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Izhodiščni material bezga je bil iz narave, iz rastlinjaka in iz tkivnih kultur. Izolirano DNA smo pogledali na agaroznem gelu in fluorometrično izmerili koncentracijo DNA. Po statistični obdelavi podatkov smo ugotovili, da metoda izolacije statistično značilno vpliva na kakovost in donos izolirane DNA, hkrati pa sta kakovost in donos povezana s stroški izolacije. Pri dražjih metodah izolacije je izolirana DNA bolj kakovostna, donos izolirane DNA pa nižji. Časovno je izolacija DNA z že pripravljeni kompleti precej krajša, stroškovno pa dražja v primerjavi z uveljavljeno in pogosto uporabljeno metodo CTAB.
Ključne besede: izolacija DNA/ bezeg/ Sambucus spp.
Objavljeno: 27.06.2011; Ogledov: 2459; Prenosov: 375
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

2.
Reproduktivne značilnosti medvrstnega križanca Sambucus javanica x S. ebulus
Irena Zafošnik, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi smo primerjali glavne morfološke lastnosti listov in reproduktivnih organov starševskih vrst (S. javanica 'ES' in S. ebulus) ter njunega medvrstnega križanca (S. javanica × S. ebulus). Ker je križanec sterilen, je bil eden od pomembnih ciljev raziskati vzroke sterilnosti na nivoju materinskih celic pelodnih zrn. Ugotovili smo, da so nekatere morfološke lastnosti križanca precej podobne morfološkim lastnostim starševskih vrst. Citološka analiza, ki je temeljila na opazovanju kromosomov mikrosporocit, je pokazala, da sta bila oba starša (S. javanica ES in S. ebulus) diploida z 2n = 36, medtem ko smo pri medvrstnem križancu opazili velike variacije v številu kromosomov in nepravilnosti v celični delitvi. Prisotna je bila anevploidija, in sicer od hiper-diploidije do hipo- in hiper-tri- in tetraploidije. Na podlagi citološke analize sklepamo, da je sterilnost medvrstnega križanca posledica anevploidije, ki je povezana z nepravilnostmi v mikro- in makrosporogenezi.
Ključne besede: Sambucus javanica, S. ebulus, medvrstni križanec, bezeg, anevploidija
Objavljeno: 29.06.2015; Ogledov: 351; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

3.
Primerjava različnih metod izolacije DNA pri bezgu (Sambucus spp.)
Eva Leopold, 2011, diplomsko delo

Opis: Primerjava različnih metod izolacije DNA pri bezgu (Sambucus spp.)
Ključne besede: izolacija DNA, bezeg, Sambucus spp.
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 286; Prenosov: 17
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

4.
Povezanost vsebnosti vitamina C v cvetovih in plodovih različnih genotipov bezga
Špela Pertinač, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen raziskave je bil določiti celokupno vsebnost vitamina C v cvetovih in jagodah različnih genotipov bezga (Sambucus spp.) ter ugotoviti ali obstaja povezanost med vsebnostjo v cvetovih in jagodah. Zbrali smo vzorce socvetij v polnem cvetenju in povsem dozorelih jagod. Ekstrakcijo vitamina C smo izvedli z dodatkom 3 % raztopine metafosforjeve kisline (MPA). Za redukcijo dehidroaskorbinske kisline (DHA) v askorbinsko kislino (AA) smo dodali raztopino ditiotreitola (DTT) v trisu. Vsebnosti vitamina C v ekstraktih bezgovih cvetov in jagod smo določevali s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti (HPLC). Vrednost izmerjenega vitamina C v cvetovih je bila med 3,37 mg/g in 8,12 mg/g suhe snovi, v jagodah pa med 5,76 mg/100 g in 42,32 mg/100 g svežega vzorca. Pearson-ov koeficient korelacije je znašal 0,601; kar kaže na statistično značilno korelacijsko povezanost med vsebnostjo vitamina C v cvetovih in jagodah.
Ključne besede: vitamin C, askorbinska kislina, bezeg, Sambucus spp., bezgovi cvetovi, bezgove jagode
Objavljeno: 14.09.2015; Ogledov: 360; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (1005,08 KB)

5.
Vsebnost skupnih fenolov v nekaterih vrstah bezga in njihovih križancih
Nataša Imenšek, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: V sklopu magistrskega dela smo analizirali vsebnost skupnih fenolov pri več kot 40 rastlinah bezga, med njimi so bili nekateri karakteristični genotipi črnega bezga (Sambucus nigra L.), modri bezeg (S. nigra ssp. cerulea (Raf.) R. Bolli), habat (S. ebulus L.) in nekateri medvrstni križanci, ki so vključevali javanski (S. javanica Blume), črni, rdeči (S. racemosa L.) in modri bezeg. Izvedli smo ekstrakcije vzorcev in s Folin-Ciocalteu reagentom določili vsebnost fenolnih spojin. S pomočjo molekulske absorpcijske spektrometrije (MAS) smo izmerili koncentracije skupnih fenolov v ekstraktih mladih listov, socvetij in plodov (jagod). Povprečno vrednost vsebnosti skupnih fenolov v posameznih delih bezgovih rastlin smo podali v mg GAE (ekvivalent galne kisline)/100 g vzorca. Rezultati so pokazali, da vsebujejo jagode povprečno 619 mg GAE/100 g vzorca (na svežo snov) oziroma 3159 mg GAE/100 g (na suho snov), listi 7074 mg GAE/100 g (na suho snov) in cvetovi 6631 mg GAE/100 g (na suho snov). Rezultati kažejo, da obstajajo glede na vsebnost skupnih fenolov velike razlike med posameznimi genotipi.
Ključne besede: bezeg, Sambucus nigra, Sambucus cerulea, Sambucus javanica, interspecies hibridi, skupni fenoli
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 269; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

6.
RAZMNOŽEVANJE BEZGOV IN NJIHOVIH MEDVRSTNIH KRIŽANCEV S POTAKNJENCI
Helena Levičnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Raziskava v diplomski nalogi je bila opravljena na dveh genotipih črnega bezga (Sambucus nigra L.) in različnih medvrstnih hibridih. Namen raziskave je bil proučiti vpliv genetske strukture, substrata, tipa potaknjenca, termina potikanja in različnih koncentracij rastnega regulatorja 1H-indolbutanojske kisline (IBA) (5g/kg in 10g/kg) na ukoreninjanje in morfološke lastnosti bezgovih potaknjencev. Poskus je potekal v rastlinjaku Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede. Potaknjenci so koreninili pod polietilensko folijo. Rastlinski material smo nabirali v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru, Genski banki Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede ter v okolici omenjene fakultete. Raziskava je pokazala, da na uspešnost ukoreninjenja vplivajo genotip, termin in tretiranje z rasnim regulatorjem. Substrat in tip potaknjenca nista imela vpliva.
Ključne besede: bezeg, Sambucus spp., medvrstni hibridi, vegetativno razmnoževanje, potaknjenci
Objavljeno: 07.10.2016; Ogledov: 641; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (643,49 KB)

7.
Vsebnost sladkorjev in organskih kislin v socvetjih in jagodah bezga
Valentina Kokošinek, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Namen raziskave je bil določiti vsebnost posameznih in skupnih sladkorjev ter organskih kislin v socvetjih in jagodah nekaterih vrst ter medvrstnih križancev bezga. Koncentracije sladkorjev in organskih kislin v vodnih ekstraktih smo določili s tekočinsko kromatografijo. V socvetjih je prevladovala jabolčna kislina s povprečno vrednostjo 1,49 g/100 g suhe snovi. Genotip z najvišjo vsebnostjo jabolčne kisline v socvetjih je bil križanec (JA × NI) × NI2 (2,42 g/100 g). V jagodah je bila najbolj zastopana citronska kislina (3,86 g/100 g), sledile so jabolčna, šikimska in fumarna s povprečnimi vrednostmi 1,34 g/100 g, 25,57 mg/100 g in 5,45 mg/100 g (suhe snovi). Med genotipi sta glede na najnižje in najvišje vsebnosti citronske kisline v jagodah izstopala (JA × NI) × RAC (0,004 g/100 g) in (JA × NI) × CER (1,35 g/100 g). Povprečna vsebnost glukoze in fruktoze v socvetjih je bila 3,04 g/100 g in 2,36 g/100 g (suhe snovi) in v jagodah 15,35 g/100 g in 6,87 g/100 g (suhe snovi). Najnižjo vsebnost glukoze v bezgovih socvetjih smo določili v genotipu JA × (JA × NI)1 najvišjo v (JA × NI) × (CER × NI). Spermanov korelacijski koeficient ni pokazal značilne korelacijske povezanosti med vsebnostjo kislin in sladkorjev v socvetjih in jagodah.
Ključne besede: bezeg, Sambucus spp., medvrstni križanci, socvetja, jagode, vodni ekstrakti, sladkorji, kisline
Objavljeno: 27.10.2017; Ogledov: 79; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici