SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ INFORMACIJSKIH REŠITEV V OBLAČNI ARHITEKTURI
Martin Potočnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja računalništvo v oblaku in celovit pristop k razvoju informacijskih rešitev, ki so primerne za izvajanje v oblaku. Predstavili smo koncepte, razvoj, vrste, ponudnike, prednosti, slabosti, izzive in arhitekturo računalniškega oblaka ter opisali vse vrste storitev, ki nam jih ponuja. Na kratko smo opisali in umestili storitveno-usmerjeno arhitekturo (SOA) in storitveno komponentno arhitekturo (SCA), ki predstavljata optimalen arhitekturni pristop za razvoj sodobnih informacijskih rešitev. Raziskali in opisali smo celovit razvojni cikel in metodologijo razvoja novodobnih poslovnih rešitev, ki izkoriščajo vse prednosti računalniškega oblaka. Podrobno smo predstavili platformo IBM WebSphere (IBM WebSphere CloudBurst Appliance in IBM WebSphere Application Server Hypervisor Edition) ter opisali namestitveni cikel v virtualnem IBM oblaku. Zadnji del diplomskega dela obsega praktični primer razvoja arhitekture in delne implementacije aplikacije SkyInfo z uporabo orodij IBM WebSphere.
Ključne besede: Računalništvo v oblaku, IBM WebSphere, SOA, SCA, SaaS, IaaS, PaaS, SkyInfo, Oblačna arhitektura
Objavljeno: 25.02.2010; Ogledov: 2043; Prenosov: 436
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

2.
KONVERGENCA STORITVENO USMERJENE ARHITEKTURE IN RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU
Ilče Georgievski, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo konvergenco storitveno usmerjene arhitekture in računalništva v oblaku. Predstavimo temelje storitveno usmerjene arhitekture z namenom lažjega razumevanja prednosti, ki jih le-ta prinaša. Prav tako podrobno predstavimo storitveno komponentno arhitekturo (SCA) kot model za gradnjo aplikacije in sisteme na osnovi SOA principov. Sledi temeljni opis računalništva v oblaku, ki prispeva k jasnejšemu razumevanju njegovega vpliva. Obravnavali smo virtualizacijo v sklopu oblaka in filozofijo programske opreme kot storitve (SaaS). Dejansko vrednost računalništva v oblaku potrdimo s konkretnimi podatki in primerjavami ter analiziramo relacije med SOA in računalništvom v oblaku. Konvergenco obeh sil praktično prikažemo z načrtovanjem prototipne storitve za zdravstveno oskrbo pacienta z uporabo IBM-ovih orodij.
Ključne besede: SOA, SCA, računalništvo v oblaku, SaaS, IaaS, IBM
Objavljeno: 01.06.2010; Ogledov: 1733; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

3.
RAZVOJ SODOBNIH INFORMACIJSKIH REŠITEV V WINDOWS AZURE
Robert Dukarić, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo Windows Azure platformo ter njeno vlogo v svetu računalništva v oblaku. Umestimo jo med ostale ponudnike oblačnega računalništva ter jo z njimi primerjamo. Prav tako podrobno opišemo in obrazložimo strukturo Windows Azure platforme ter vseh njenih storitev. V nadaljevanju še opišemo življenjski cikel razvoja Windows Azure aplikacij, obravnavamo podporo k interoperabilnosti v Windows Azure, opišemo prehod aplikacij na Windows Azure, kjer predstavimo možnost izvedbe hibridnih aplikacij ter prenos obstoječih aplikacij na Azure. Zadnji del diplomskega dela obsega praktičen primer aplikacije, ki se zaganja v Windows Azure okolju, načrtovanje arhitekture po metodologiji DDD, opis funkcionalnosti aplikacije in bistvenih primerov uporabe ter implementacijo socialne mreže CloudDocs in njeno namestitev v oblak.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, Windows Azure, socialne mreže, PaaS, SaaS
Objavljeno: 20.12.2010; Ogledov: 1889; Prenosov: 260 
(2 glasa)
.pdf Celotno besedilo (4,54 MB)

4.
POSLOVNE REŠITVE KOT STORITEV ZA MALA IN SREDNJE VELIKA PODJETJA
Gregor Dobrajc, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Podjetja se odločajo za koncept poslovne rešitve v obliki programske opreme kot storitve zaradi ugodnosti, ki jih nudi aplikacija. Pomembnost aplikacije za majhna in srednje velika podjetja se kaže pri opravljanju poslovnih opravil, kjer podjetja pridobijo točen pregled nad podatki in ohranijo dragocene finančne vire katere lahko investirajo v druge donosnejše projekte. Uvedba programske opreme poteka v primerjavi s celovitimi informacijskimi rešitvami precej hitreje, kar je po volji mnogih podjetij. Ključnega pomena je nadgradnja programske opreme za katero skrbi ponudnik, hkrati pa največjo nevarnost za uporabnike predstavlja podatkovna varnost poslovnih informacij. MiniMAX omogoča domačim uporabnikov celovito poslovanje, ki je namenjeno računovodskim servisom ter majhnim in srednje velikim podjetjem.
Ključne besede: Programska oprema kot storitev (SaaS), pomembnost aplikacije, implementacija programske opreme, nadgradnja in varnost podatkov, poslovna rešitev MiniMAX
Objavljeno: 27.01.2011; Ogledov: 1559; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (627,32 KB)

5.
VARNOST RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU
Karmen Zver, 2011, diplomsko delo

Opis: Delo diplomskega seminarja prikazuje glavne značilnosti računalništva v oblaku in nekatere varnostne vidike, ki se tičejo računalništva v oblaku. V uvodnem delu smo definirali in opisali nekatere osnovne pojme, ki so potrebni za nadaljnje razumevanje vsebine. V nadaljevanju smo predstavili različne definicije in pojmovanja računalništva v oblaku, ki jih uporabljajo različni avtorji. Dotaknili smo se tudi pojma distribuiran sistem, ki je pomemben del računalništva v oblaku. V diplomskem seminarju nato sledijo posamezne značilnosti računalništva v oblaku, prednosti in slabosti oblaka ter varnost računalništva v oblaku, kjer smo opredelili varnostni okvir, varnostne zahteve ter tudi nekatere možnosti in probleme zagotavljanja varnosti oblaka.
Ključne besede: Distribuiran sistem, virtualizacija, računalništvo v oblaku, PaaS – platforma kot storitev, SaaS – programska oprema kot storitev, IaaS – infrastruktura kot storitev, splet, varnost
Objavljeno: 11.12.2012; Ogledov: 1916; Prenosov: 739
.pdf Celotno besedilo (865,09 KB)

6.
DOBRE PRAKSE RAZVOJA PROGRAMSKE OPREME ZA MODEL SaaS
Ivan Popović, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan razvoj programske opreme za model SaaS. Predstavljeni so razlogi, zaradi katerih se je za model Saas smotrno odločiti, ter prednosti, ki jih ta prinaša lastnikom programske opreme, uporabnikom in samim razvijalcem. Ob razlogih za izbiro modela SaaS so podani tudi dejavniki tveganja, ki jih pri razvoju programske opreme ta model prinaša. Predstavljen je izziv pretvorbe obstoječe programske opreme v model SaaS. Proces pretvorbe je prikazan skozi odločitveni model, ki izhajajoč iz začetnega stanje aplikacije s pomočjo kriterijev in opcij modela SaaS poda oceno procesa transformacije. Obravnavane pa niso le lastnosti modela SaaS, ampak tudi dobre prakse, ki jih je treba upoštevati pri razvoju programske opreme. V nalogo je zajet tudi večnajemniški model Saas, ki optimizira izkoristek zmogljivosti aplikacije in v primeru modela IaaS strežniške infrastrukture.
Ključne besede: SaaS, programska oprema kot storitev, večnajemniški modeli, programiranje v oblaku
Objavljeno: 13.09.2011; Ogledov: 1173; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

7.
TRENDI NA PODROČJU CELOVITIH INFORMACIJSKIH REŠITEV (ERP)
Aljaž Bednjanič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju so predstavljeni trendi na področju rešitev ERP. Ponudniki rešitev ERP nenehno spreminjajo in dopolnjujejo svoje produkte ter jim dodajajo nove funkcionalnosti. Predstavljeni so naslednji trendi: x-ERP, zunanje izvajanje rešitev ERP, rešitev ERP kot storitev (SaaS ERP), ERP v oblaku in mobilni dostop. Zagotovo je najzanimivejša novost ERP v oblaku. Ta nudi številne prednosti, a obstaja veliko vprašanj, povezanih z varnostjo podatkov v oblaku. Pogledali smo, kako je z zunanjim izvajanjem rešitev ERP. Veliko organizacij se odloča za to možnost, predvsem zaradi znižanja stroškov, povezanih z lastništvom programske opreme. Predstavili smo SaaS ERP in raziskali njegove prednosti in slabosti. Pogledali smo, kaj je mobilni ERP in kaj omogoča. Na koncu smo pogledali Gartnerjev magični kvadrat in predstavili vodilne rešitve na trgu ter naredili primerjavo med tremi največjimi ponudniki rešitev ERP na trgu.
Ključne besede: Rešitev ERP, x-ERP, SaaS ERP, ERP v oblaku, mobilni ERP
Objavljeno: 11.12.2012; Ogledov: 1108; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

8.
TRENDI CELOVITIH INFORMACIJSKIH REŠITEV
Sandi Podhostnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Razvoj informacijske tehnologije je vzrok, da se je ta razmaknila iz zasebnega tudi v poslovno okolje. Podjetja tako ugotavljajo, da lahko s pomočjo informacijske tehnologije bistveno doprinesejo k poslovanju. Na trgu se v ta namen pojavljajo različne aplikacije, ki lahko izboljšajo katerega izmed procesov v podjetju, kot tudi celi paketi aplikacij, namenjeni celotnemu poslovanju, ki nosijo ime rešitve ERP. Če povzamemo oba dela diplomskega seminarja, smo v teoretičnem delu spoznali rešitve in trende rešitev ERP, v praktičnem pa predstavili trende treh različnih podjetij in jih primerjali med seboj. Odločili smo se za tri glavne ponudnike, ti so SAP, Oracle in Microsoft. V ključnem delu diplomskega seminarja smo trende razdelili v štiri skupine in nato ugotovili, da so razlike med trendi izbranih ponudnikov zelo majhne. Kljub vsemu pa to ni odločilen kriterij, na podlagi katerega bi se stranka odločila za določenega ponudnika.
Ključne besede: Ključne besede: • Celovite informacijske rešitve (CIR) • Rešitev ERP • Trendi • x – ERP • Zunanje izvajanje • Storitev na zahtevo (SaaS) • Vertikalizacija • Globalizacija • Mobilnost
Objavljeno: 06.11.2013; Ogledov: 894; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (563,99 KB)

9.
ZAVEDANJE UPORABNIKOV O ZASEBNOSTI IN VARNOSTI OBLAČNIH STORITEV
Dejan Tojnko, 2016, diplomsko delo

Opis: Varnost in zasebnost podatkov, je v današnjem času zelo pomembna, saj se informacije o ljudeh zbirajo na vsakem koraku na vsakem koraku. Naloga skrbnikov podatkov je, da podatke zaščitijo in tako varujejo zasebnost, naloga ljudi pa je, da z svojimi podatki ravnajo odgovorno in so seznanjeni komu jih predajajo. V prvem delu diplomskega dela smo teoretično opisali, kaj pomeni varnost in zasebnost podatkov in kako se zagotavlja. V drugem delu, pa smo izvedli raziskavo z pomočjo eksperimenta, ki je vključeval napravo za sledenje očem in anketni vprašalnik. V tretjem delu naloge smo predstavili rezultate raziskave in podali nekaj predlogov. Rezultati raziskave so pokazali, da uporabniki ne zaupajo v oblačne storitve, kar je lahko posledica tega, da so zelo slabo seznanjeni z varnostjo in varovanjem zasebnosti v tovrstnih storitvah. Uporabnik prav tako ne pozna svojih pravic in se ne seznani z pogoji uporabe, čeprav jih ponudniki jasno predstavijo. Na splošno je zavedanje o varnosti in zasebnosti zelo nizko. Ugotovili smo, da raziskava pri kateri potrebujemo več kandidatov in posebno opreme še zdaleč ni preprosta za izvedbo in zahteva veliko priprav in načrtovanja.
Ključne besede: Saas - Software as a service – programska oprema kot storitev, IaaS - Infrastructure as a Service – infrastruktura kot storitev, PaaS - Platform as a Service – platforma kot storitev, CRM – customer relation management - upravljanje odnosov s strankami, AES - advanced encryption standard – napredni šifrirni standard, EU – European Union – Evropska unija, DoS – Denial of Service – zavrnitev storitve
Objavljeno: 26.09.2016; Ogledov: 306; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

10.
Uvajanje poslovnih informacijskih rešitev lokalno ali v oblaku
Miha Biruš, 2016, magistrsko delo

Opis: Programska in strojna oprema, podatki, ljudje ter procesi so osnovni elementi informacijskih sistemov, ki zbirajo, obdelujejo, analizirajo, shranjujejo in posredujejo podatke. Organizacije torej potrebujejo programsko opremo, na primer pisarniške rešitve za komunikacijo in sodelovanje ter celovite informacijske rešitve, ki podpirajo in povezujejo njihove poslovne procese. Te poslovne informacijske rešitve lahko uvedejo lokalno, na lastnih strežnikih, ali v oblaku, kot storitev – to je model distribucije programske opreme, pri katerem rešitev gosti zunanji ponudnik in je uporabnikom na voljo kot storitev preko interneta. Proces uvajanja poslovnih informacijskih rešitev lokalno ali v oblaku je precej podoben. Ključni deležniki morajo najprej opredeliti namen in cilje projekta, nato pa organizacija analizirati potrebe, proučiti pravne vidike, analizirati in oceniti možne rešitve, narediti študijo izvedljivosti, se pogajati o vsebini pogodb ter končno izbrati najboljšega ponudnika in rešitev. Projektna ekipa je odgovorna za izbiro najprimernejšega pristopa k uvajanju in prilagajanju, pripravo funkcionalnih in nefunkcionalnih zahtev, načrtovanje virov ter upravljanje tveganj projekta. Po vzpostavitvi in prilagoditvi je potrebno novo rešitev ustrezno testirati in predstaviti uporabnikom. Prenos podatkov je običajno zadnji korak pred zagonom rešitve v živo, vendar je to šele začetek obdobja njene uporabe. Takrat je nujno zagotavljati podporo uporabnikom, nadzorovati in vzdrževati rešitev ter upravljati spremembe. V naši raziskavi smo potrdili, da je uvajanje poslovnih informacijskih rešitev v oblaku nekoliko hitrejše in cenejše od njihovega uvajanja lokalno, ne moremo pa potrditi, niti zanikati, da je enostavnejše. V obeh primerih gre za dolg, drag in zahteven proces, opisan v tem magistrskem delu.
Ključne besede: uvedba, implementacija, informacijski sistem, informacijske rešitve, pisarniške rešitve, ERP, računalništvo v oblaku, SaaS
Objavljeno: 26.10.2016; Ogledov: 458; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici