| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj robotskega manipulatorja za detekcijo objektov z uporabo konvolucijske nevronske mreže : diplomsko delo
Jon Tofant, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo izdelali robotski manipulator. V ta namen smo razvili algoritme za izvajanje giba iz točke v točko ter linearnega giba. Pri izvajanju teh gibov smo uporabili kvadratni, kubični ter sinusni profil poti. Ustvarili smo grafični vmesnik za nadzorovanje robotskega manipulatorja. Robot smo nadgradili s kamero. Z uporabo nevronske mreže in strojnim vidom smo izdelali aplikacijo, kjer vrh robota sledi roki uporabnika. Algoritme gibanja in profile poti smo predhodno simulirali z uporabo programa MSC Adams.
Ključne besede: Robotika, Kinematika, Python, STM32, Adams
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 229; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (24,08 MB)

2.
Nelinearno vodenje BLDC motorja po metodi drsnega režima : magistrsko delo
Mihael Pliberšek, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili vodenje enosmernega brezkrtačnega motorja z uporabo metode drsnega režima. V nalogi je najprej na kratko predstavljeno osnovno vodenje oz. princip delovanja brezkrtačnega motorja, nato je opisan način vodenja v orientaciji polja (FOC), kjer so kasneje dodani regulatorji na osnovi drsnega režima. V nadaljevanju je izpeljan matematični model motorja, na podlagi katerega smo izvedli simulacije vodenja kaskadne regulacije položaja, hitrosti in toka. Za konec smo vodenje implementirali še na razvojni ploščici STM32 ter predstavili rezultate.
Ključne besede: enosmerni brezkrtačni motor (BLDC), vodenje v orientaciji polja (FOC), nelinearno vodenje, SMC, ARM STM32
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 559; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (6,89 MB)

3.
Izdelava daljinsko upravljanega kvadrokopterja s pomočjo ploščice STM32F3DISCOVERY : diplomsko delo
Jernej Volk, 2022, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu, opišemo izdelavo in programiranje kvadrokopterja z daljinskim upravljanjem. Delo našteje uporabljene dele in senzorje ter kako te dele povezati v celoto. Opiše tudi razne algoritme in filtre, ki so uporabljeni, da iz senzorjev dobimo korektne informacije o stanju plovila. Končni izdelek tega zaključnega dela, je kvadrokopter, ki ga lahko manevriramo po vseh treh oseh, ter med poletom ostane stabilen in predvidljiv. Po končanem izdelku smo prišli do ugotovitve, da bi marsikaj storili drugače, če bi projekt začeli z znanjem, ki ga imamo sedaj.
Ključne besede: STM32, IMU, kvadrokopter, Kalmanov filter, Kvaternioni, Eulerjevi koti, PID
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 548; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)

4.
Razvoj sistema za zapisovanje podatkov o letu po standardu IGC : diplomsko delo
Marko Ranđelović, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je bil razviti instrument za zapis podatkov o letu, ki ustreza standardu IGC in je relativno poceni za razvoj. Rešitev je namenjena pilotom, ki želijo imeti instrument za analizo leta. Najprej smo predstavili osnove teorije letenja, s katerimi bo bralcu, ki se morda ne spozna na letalstvo, jasno področje diplomske naloge. Omenili smo specifikacije elektronskih naprav, ki smo jih uporabili za razvoj instrumenta, ter razložili postopek razvoja strojne opreme. Razložili smo tudi razvoj programske opreme in potrebne programe za razvoj le-te. Na koncu smo preverili še delovanje instrumenta in opisali rezultate, ki jih posname.
Ključne besede: IGC, instrument, vgrajeni sistem, stm32, črna škatla
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 385; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (4,49 MB)

5.
Krmiljenje in komunikacija linearnega aktuatorja za spust električnega vozila za invalide
Avgust Sakelšek, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan postopek optimizacije obstoječega avtomobila za spust v prtljažnem delu. To omogoča invalidom na vozičku vstop v avtomobil brez dodatne pomoči. Naloga zajema fazo izbire elementov, njihovo medsebojno kompatibilnost in programiranje STM (STMicroelectronics) krmilnika za doseganje željenega delovanja. Prav tako je v delu predstavljen CAD model prtljažnega dela in simulacija spusta prtljažnega dela.
Ključne besede: linearni aktuator, STM32, električno vozilo za invalide, programiranje, simulacija
Objavljeno v DKUM: 23.09.2022; Ogledov: 484; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (3,33 MB)

6.
Detekcija napak med 3D tiskom z uporabo strojnega vida : magistrsko delo
Nejc Tovornik, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo zasnovali cenovno ugodno rešitev za zajem slike in odkrivanje napak pri 3D tisku več enakih izdelkov. Najprej smo na kratko pregledali osnove 3D tiska in strojnega vida. Za zajem slike smo izbrali cenovno dostopen komercialni 1D linijski slikovni senzor, ki ne povzroča popačenja leče. Na podlagi meritev smo preučili delovanje tovrstnega senzorja, izdelali tiskano vezje in krmilni program za DSP mikrokrmilnik. Ustvarili smo vtičnik za rezalnik Ultimaker Cura, ki v sloje tiskanega izdelka doda G-kodo za izvajanje skeniranja, ter izdelali program za detekcijo napak. Program temelji na metodi primerjanja zajetih slik prvega uspešnega tiska s slikami nadaljnjih. Potrdili smo, da program uspešno zazna večino napak in ustrezno prekine proces 3D tiskanja.
Ključne besede: Strojni vid, CIS senzor, 3D-tisk, STM32, Python, G-koda, Duet3D, OpenCV, Altium, C++, Ultimaker Cura
Objavljeno v DKUM: 22.09.2022; Ogledov: 336; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (6,37 MB)

7.
Modeliranje in izdelava avtomatskega sortirnika lego kock : magistrsko delo
Anton Mataj, 2022, magistrsko delo

Opis: Cilji magistrske naloge so preučiti programska orodja za modeliranje ogrodja in sestavnih delov tekočih traku ter tiskanih vezij, preučiti delovanje mikrokrmilnika podjetja STM32, ustrezno povezati vse električne elemente z mikrokrmilnikom ter nastaviti vse ustrezne parametre znotraj tega za potreben zagon in delovanje tekočih traku. Magistrsko delo je razdeljeno na tri sklope. Prvi sklop je osredotočen na ogrodje ter sestavne dele sortirnika lego kock kot tudi sortirnik lego kock v celoti, v drugem sklopu se aktivirajo uporabljeni električni elementi ter vzpostavijo ustrezne povezave in nastavitve z mikrokrmilnikom ter v tretjem sklopu se električne povezave z žičkami prenesejo na tiskana vezja za boljšo preglednost ter mobilnost celotnega sistema.
Ključne besede: Modeliranje, izdelava, Solidworks, KiCAD, STM32, mehatronika
Objavljeno v DKUM: 06.04.2022; Ogledov: 710; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (3,57 MB)

8.
Števec korakov in kalorij na platformi STM32 F4 Discovery : diplomsko delo
Niko Matjašič, 2020, diplomsko delo

Opis: V sklopu diplomske naloge sta predstavljena razvoj in implementacija namizne aplikacije, ki omogoča štetje korakov s ploščico STM32 F4 Discovery. Poudarek je na pridobivanju ekstremov po amplitudi osi Y in prepoznavanje vzorcev za korak. Namizna aplikacija je bila razvita v programskem jeziku C#, pridobivanje potrebnih podatkov na ploščici STM32 F4 Discovery smo implementirali v jeziku C. Rešitev smo testirali v različnih pogojih hoje in gibov z roko in jo primerjali z meritvami s pametno uro Suunto 3 fitness in pametnim telefonom Samsung Galaxy S7. Naprave smo med meritvami namestili na roko ter na nart noge. Rezultati meritev so pokazali, da se naš algoritem v idealnih razmerah minimalistično razlikuje od ure in telefona. Hkrati pa pride do manjših odstopanj v primeru sedenja in dviganja roke, kjer sta ura in telefon pokazala veliko odstopanje.
Ključne besede: STM32 F4 Discovery, števec kalorij, števec korakov
Objavljeno v DKUM: 04.11.2020; Ogledov: 1287; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

9.
Izdelava armaturne plošče za vozilo Formula Student
Rok Ficko, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektno delo predstavlja zasnovo, izvedbo in delovanje elektronskega sistema za armaturno ploščo na dirkalniku Formula Student, na kateri so preko zaslona in indikatorjev prikazani pomembni podatki o vozilu. Sistem je zgrajen okoli mikrokrmilnika STM32F103C8, ki nadzoruje celotno vezje. Podatki se prikazujejo preko zaslona OLED in štirih indikatorjev sestavljenih iz svetlečih diod. Mikrokrmilnik uporablja za vodenje sistema dve vrsti komunikacij: CAN in I2C. Poleg elektronskega sistema je izdelana tudi karbonska plošča, v katero se vstavi elektronika, celoten modul pa je nato nameščen na vozilo.
Ključne besede: Armaturna plošča, Formula Student, STM32, elektronski sistem, prikazovalnik informacij, zaslon OLED, indikatorji LED
Objavljeno v DKUM: 05.02.2019; Ogledov: 1112; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

10.
IZDELAVA POKONČNEGA DVOKOLESNEGA MOBILNEGA ROBOTA Z ARM MIKROKRMILNIKOM
Marko Marguč, 2013, diplomsko delo

Opis: V delu je predstavljena izdelava pokončnega dvokolesnega mobilnega robota. V diplomskem delu so definirane zahteve za posamezne komponente, opisane so tudi glavne lastnosti izbranih komponent. Dinamični model tega robota je podoben modelu invertiranega nihala, ki ga okarakterizira nestabilna pokončna lega, nelinearnost in sklopljenost koordinat, zato je regulacija takšnega sistema zahtevna. Uporabili smo robustno regulacijsko shemo, ki je bila zasnovana po metodi vodenja v drsnem režimu. Poleg tega je v delu opisano merjenje kota naklona z žiroskopom in pospeškometrom. Predstavljena je metoda za fuzijo senzorjev s komplementarnim filtrom, ki uporablja modificirano obliko diskretnega alfa beta sledilnika. Opisana je tudi programska oprema ter implementacija na mikrokrmilniku ARM. Na koncu so predstavljeni še rezultati meritev in komentar celotnega dela s predlogi izboljšav.
Ključne besede: pokončni dvokolesni mobilni robot, alfa beta filter, ARM mikrokrmilnik, žiroskopski senzor, inercialni pospeškomer, fuzija senzorjev, komplementarni filter, STM32 F3
Objavljeno v DKUM: 20.09.2013; Ogledov: 2011; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (4,21 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici