| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba povpraševalnega jezika GraphQL v aplikaciji Intrix : diplomsko delo
Blaž Glogovčan, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana implementacija povpraševalnega jezika GraphQL v aplikacijo Intrix. Prvi del je posvečen analizi GraphQL-a in posameznih arhitektur za izdelavo aplikacijskih programskih vmesnikov, ki jih omogoča Intrix. Sledijo primerjave njihovih prednosti in slabosti. V drugem sta predstavljena aplikacija Intrix in implementacija GraphQL-a.
Ključne besede: Intrix, API, GraphQL, SOAP, REST
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 193; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

2.
INTEROPERABILNOST V PRODUKTU EMIT CLOUD
Ino Murko, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen produkt Emit Cloud, ki temelji na protokolu arhitekture REST. Omenjeni spletni servis je v uporabi podjetja Biokoda, d. o. o., ki ga bo uporabilo kot gonilno komunikacijsko orodje med napravami ter namiznimi aplikacijami in samo spletno aplikacijo Emit Cloud, ki omogoča varno hrambo podatkov v privatnem oblaku. Za rešitev problema bomo uporabili funkcijski programski jezik Erlang in Robot Framework, s katerim bomo pisali teste sprejemljivosti in tako zagotovili konsistentnost z zahtevami podjetja. Servis bo med drugim omogočal brskanje, iskanje, prenašanje in nalaganje datotek, brisanje, omogočanje različnih pogledov s filtri itd.
Ključne besede: REST, SOAP, Erlang, Robot Framework, interoperabilnost, oblak, hramba podatkov
Objavljeno v DKUM: 29.03.2016; Ogledov: 1366; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (6,53 MB)

3.
UPORABA STANDARDA TR-069 NA VoIP PRODUKTU
Branko Zebec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen diplomskega dela je prikazati programsko rešitev za podporo protokola TR-069 na VoIP (govor prek IP) produktu. TR-069 protokol je namenjen upravljanju omrežne naprave z avtokonfiguracijskega strežnika. Problem, zaradi katerega smo morali narediti programsko rešitev protokola TR-069 na VoIP produktu, je v kupčevi zahtevi po tej funkcionalnosti. S tem je bilo pogojeno obstoječe in nadaljnje sodelovanje z njim. V diplomski nalogi smo prikazali razvojne postopke, s katerimi smo dosegli delujočo funkcionalnost TR-069 na VoIP napravi. Razvojni postopki so bili zahtevni in so zahtevali veliko znanja in časa. Programska rešitev omogoča posodobitev VoIP produkta, s katero zadovoljimo kupca in omogočimo prodajo VoIP naprav. Ugotovili smo, da je zaradi TR-069 funkcionalnosti VoIP produkt postal bolj zanimiv tudi za druge kupce. S podporo protokola TR-069 na VoIP produktu smo dosegli njegovo večjo konkurenčnost.
Ključne besede: programska rešitev, omrežne naprave, protokol, strežnik, VoIP, SOAP
Objavljeno v DKUM: 24.03.2016; Ogledov: 1257; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

4.
VSEPRISOTNE INFORMACIJSKE REŠITVE ZA POSPEŠEVANJE PRODAJE NA TERENU
Tomaž Živko, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega izdelavo informacijske rešitve za podporo pospeševanja prodaje na terenu. Naloga zajema vse faze izdelave informacijske rešitve – od analize problema in načrtovanja do implementacije in vzdrževanja. Projekt vsebuje različne tehnologije raznovrstnih ponudnikov in jih uspešno poveže v delujočo informacijsko rešitev. Implementirana je podatkovna baza, ki je izpostavljena preko spletnih storitev. Na te spletne storitve se povezujejo mobilni odjemalci, na katerih sta omogočena vnos informacij in sinhronizacija podatkov. Prav tako je implementiran nadzorni in uporabniški spletni vmesnik za dostop do podatkov.
Ključne besede: Pospeševanje prodaje, spletne storitve, SOAP, spletne aplikacije, sinhronizacija podatkov, Android
Objavljeno v DKUM: 08.03.2016; Ogledov: 1320; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (4,83 MB)

5.
UVEDBA PROTOKOLA TR-069 V ŠIROKOPASOVNO OMREŽJE
Simon Gašpirc, 2014, diplomsko delo

Opis: Operaterji širokopasovnih storitev imajo v lasti veliko število naprav, ki so locirane v prostorih strank (v nadaljevanju CPE – Customer Premises Equipment). Mednje štejemo telefone, internetne usmerjevalce, TV-komunikatorje in podobne naprave. Za upravljanje CPE se vedno bolj uporabljajo rešitve, ki temeljijo na komunikacijskem protokolu, opisanem v tehničnem poročilu TR-069 skupine The Broadband Forum. V diplomski nalogi smo analizirali komunikacijo med CPE in strežnikom za samodejno konfiguracijo in aktivacijo CPE. Osredotočili smo se na dva scenarija: • aktiviranje CPE, ki že podpira protokol TR-069; • aktiviranje CPE, ki protokola TR-069 še ne podpira. Postopke aktiviranja in konfiguriranja smo izvajali v testnem okolju. Večina CPE konkretnega operaterja protokola TR-069 še ne podpira. Ugotovili smo, da je protokol TR-069 primeren za množično oddaljeno upravljanje in vzdrževanje CPE. Protokol TR-069 uvedemo v omrežje s postavitvijo strežnika za samodejno konfiguracijo ter aktivacijo s protokolom TR-069 kompatibilnih CPE. Ugotovili smo tudi, da lahko določenim CPE, ki protokola TR-069 še ne podpirajo, z ustreznim postopkom posodobimo verzijo operacijskega sistema, ki protokol podpira. Izmerili smo število in čas trajanja prekinitev delovanja CPE med konfiguriranjem in nadgradnjo.
Ključne besede: protokol TR-069, protokol CWMP, masovno upravljanje, CPE, SOAP, strežnik za samodejno konfiguracijo
Objavljeno v DKUM: 26.09.2014; Ogledov: 1582; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

6.
PRIMERJAVA PRISTOPOV K RAZVOJU SPLETNIH STORITEV Z OGRODJEM WCF
Jure Hrastnik, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali in opisali spletne storitve, ki temeljijo na protokolu SOAP in RESTful spletne storitve. Raziskali in primerjali smo področja zagotavljanja varnosti, zanesljivosti in transakcij pri obeh pristopih spletnih storitev. Pri SOAP spletnih storitvah smo raziskali in opisali WS.* protokole, za RESTful spletne storitve pa smo raziskali dobre prakse razvoja zanesljivosti in transakcij ter za varnost raziskali in uporabili OAuth protokol. Pridobljeno znanje smo nato uporabili pri implementaciji teh dveh različnih pristopov k razvoju spletnih storitev z Microsoftovim ogrodjem za razvoj usmerjeno storitveno arhitekturo. Merili smo hitrost pošiljanja sporočil pri različnem številu zahtev in opisovali tehnično izvedbo pristopov.
Ključne besede: WCF, SOAP, REST, XML, varnost, zanesljivost, transakcije
Objavljeno v DKUM: 12.09.2013; Ogledov: 1842; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

7.
PRIMERJAVA REST IN SPLETNIH STORITEV
Boris Fifer, 2013, diplomsko delo

Opis: Sposobnost povezovanja informacijskih sistemov prinaša številne prednosti. V diplomskem delu smo opisali in primerjali spletne storitve REST in WS-*. Primerjavo smo izvedli na podlagi arhitekturnih načel, konceptov, tehnologij in razširjenosti arhitekturnega stila REST ter spletnih storitev, ki uporabljajo protokol SOAP. Izbira najprimernejšega arhitekturnega stila za uporabo je odvisna od aplikacijskih zahtev in omejitev. Praktični primer rešitve temelji na povezovanju že obstoječih programskih vmesnikov ter lastnih spletnih storitev s spletno aplikacijo za reševanje spletnih anket.
Ključne besede: REST, SOAP, WS-*, spletne storitve
Objavljeno v DKUM: 31.05.2013; Ogledov: 1849; Prenosov: 418
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

8.
RAZVOJ SPLETNIH STORITEV Z UPORABO PROGRAMSKIH TOVARN
Marko Balant, 2011, diplomsko delo

Opis: Tematika diplomske naloge zajema spletne storitve v povezavi s programskimi tovarnami, s pomočjo katerih razvijamo sodobne in robustne informacijske sisteme oz. storitve. Cilj diplomske naloge je bila predstavitev spletnih storitev in programskih tovarn skupaj z njunimi komponentami. Z diplomskim delom smo želeli prikazati prednosti uporabe programskih tovarn in spletnih storitev pred klasičnimi spletnimi aplikacijami. Za boljše razumevanje tehnologij smo izdelali informacijski sistem z uporabo spletnih storitev in programskih tovarn - spletno knjižnico. Spletne storitve so se pokazale za primernejšo izbiro od klasičnih spletnih aplikacij,v primeru kadar poteka interakcija-transakcija podatkov med različnimi ustanovami oz. organizacijami. V takšnem primeru ne potrebujemo enotne infrastrukture oz. sistemov, saj spletne storitve omogočajo izmenjavo podatkov v enostavni obliki (XML), ki je enostavno razumljiva različnim sistemom. Programske tovarne v praksi omogočajo mnogo lažji in hitrejši razvoj sistemov v primerjavi s klasičnim pristopom, saj ponujajo razvijalcu že izdelane primerke, izvorno kodo, strukturno organiziranost projekta ter nekatere ostale prednosti. Vzajemna uporaba programskih tovarn, spletnih storitev ter klasičnih spletnih aplikacij nudi uporabnikom bogato uporabniško iskušnjo, razvijalcem pa lažji razvoj kompleksnih rešitev.
Ključne besede: programske tovarne, spletne storitve, ASP.NET, Web 2.0, spletne aplikacije, SOAP, WSDL, UDDI
Objavljeno v DKUM: 31.01.2012; Ogledov: 2828; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

9.
SPLETNE STORITVE NA WINDOWS MOBILE IN ANDROID
Marko Čulibrk, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo pregledali uporabo spletnih storitev na mobilnih telefonih. Osredotočili smo se na telefone z operacijskim sistemom Windows Mobile in Android. Slednja smo vzeli pod drobnogled in raziskali zmožnosti za povezovanje s spletnimi storitvami. V okviru tega smo raziskali povezovanje s spletnimi storitvami SOAP in REST. Prav tako smo raziskali, kako lahko vzpostavimo varno povezavo preko obeh. V praktičnem delu diplomske naloge smo prikazali, kako implementirati povezovanje na spletne storitve. Pri tem smo tudi pokazali, kako bi lahko to zmogljivost uporabili za bolj praktično aplikacijo, ki izkorišča GPS na telefonu.
Ključne besede: spletne storitve, SOAP, REST, mobilne platforme, Windows Mobile, Android, kSOAP, .Net Compact Framework, WSDL
Objavljeno v DKUM: 26.07.2010; Ogledov: 3269; Prenosov: 383
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

10.
IZBIRA ORODJA ZA PERFORMANČNO TESTIRANJE VMESNIKA UPRAVLJALSKEGA MODULA IN PROMETNI TESTI
Jernej Pučko, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je bil cilj performančno stestirati vmesnik upravljalskega modula, ki je produkt podjetja Iskratel, d. o. o. Performančno testiranje modula upravljalskega vmesnika je za podjetje Iskratel povsem novo področje. Promet, s katerim simuliramo performančno obremenitev, poteka v Simple Object Access Protocol protokolu, ki je značilen za spletne storitve (Web Services). Naloga je definirati metodologijo testiranja vmesnika in izvesti testiranje sistema ter preveriti odzivnost vmesnika upravljalskega modula pri povečanem prometu. Performančno testiranje vmesnika upravljalskega modula smo izvajali z izbranim orodjem Quotium QTest. Orodje omogoča izvajanje funkcijskih in performančnih testov spletnih storitvev. Orodje Quotium Qtest izvaja testne skripte, ki jih je bilo potrebno napisati. Testne skripte vsebujejo za vsaki test svojo metodo, ki smo jo imeli podano v izhodišču naloge. Testne skripte smo si priredili našim potrebam in jih izvajali. Za vsako metodo je potrebno izvajati test posebej. Rezultat naloge v podjetju predstavlja osnovo za nadaljni razvoj podobnih funkcionalnosti.
Ključne besede: performančno testiranje, funkcionalno testiranje, SOAP, telekomunikacije, upravljanje telekomunikacijskih omrežij
Objavljeno v DKUM: 16.04.2010; Ogledov: 2359; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

Iskanje izvedeno v 16.72 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici