| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Optimizacija proizvodnih procesov v podjetju Tovarna kos in srpov d.o.o.
Nejc Korošec, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavil idejo vitke proizvodnje, ki velja za novodobno proizvodno filozofijo. Z metodami, ki spadajo pod vitko proizvodnjo, sem v praktičnem delu naloge predlagal spremembe s katerimi bi optimiziral proizvodne procese v podjetju Tovarna kos in srpov d.o.o. Z metodo analize vrednostnih tokov VSM sem predstavil trenutno stanje v proizvodnji in odkril ozka grla. Za odstranitev ozkih grl sem predlagal vpeljavo metode 5S za organizacijo delovnih mest, metodo celovitega preventivnega vzdrževanja TPM in metodo hitre menjave orodja SMED. Opisal sem predvidene učinke, ki bi jih te metode imele in opozoril na probleme, ki bi se lahko pojavili med njihovo vpeljavo.
Ključne besede: proizvodni proces, vitka proizvodnja, metoda vrednostnih tokov, metoda VSM, metoda SMED, metoda TPM, metoda 5S
Objavljeno: 08.10.2020; Ogledov: 228; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

2.
Analiza sistema za hitro vpenjanje orodij za brizganje plastike v podjetju geberit d.o.o.
Inja Škrinjar, 2020, diplomsko delo

Opis: Potrebe trga se spreminjajo in postajajo kompleksnejše, zato morajo biti podjetja organizirana tako, da so zmožna to uresničevati. Trend vedno manjših naročil različnih izdelkov je povezan z večkratno menjavo orodij na brizgalnih strojih. Vsaka menjava orodja zmanjša izkoristek opreme in predstavlja za podjetje izgubo. Iz tega razloga je potrebno čas menjave skrajšati na minimum, kar omogoča uporaba hitro vpenjalnega sistema za menjavo orodij. V diplomski nalogi sem analizirala klasično menjavo orodja in menjavo z uporabo hitro vpenjalnega sistema ter prišla do zaključka, da se s slednjo zmanjša 30 % časa. Pri ekonomskem prihranku se je izkazalo, da bi glede na tehnološke trende podjetja bila vpeljava hitro vpenjalnega sistema smotrna.
Ključne besede: vitka proizvodnja, metoda SMED, hitra menjava orodja, brizganje plastike
Objavljeno: 05.10.2020; Ogledov: 290; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

3.
Optimizacija menjave orodij v podjetju unior d.d.
Martin Kočnik, 2018, diplomsko delo

Opis: V današnjih časih so potrebe na tržišču kovanih izdelkov vsak dan večje. Zaradi tega vsako podjetje želi zadovoljiti potrebe kupca in mu zagotavljati najvišje možne kapacitete v najkrajšem času. S pomočjo nenehnega prilagajanja in optimizacije proizvodnje je mogoče skrajšati nepotrebne zastoje, povečati produktivnost ter izboljšati kvaliteto proizvodov. Diplomsko delo obravnava optimizacijo časa menjave orodja na kovaški liniji v podjetju Unior d. d. in uvedbo hitrih menjav orodij s pomočjo metode SMED. Menjavo na kovaški liniji sem s pomočjo posnetega stanja menjave analiziral in se odločal o najbolj smiselnih popravkih procesa, ki privedejo do občutnega skrajšanja časa menjave orodij. Te optimizacijske spremembe so bile uvedene na kovaški liniji tudi v praksi. V nalogi je podana tudi podrobna primerjava med prejšnjim in izboljšanim (optimiziranim) stanjem procesa menjave orodja na kovaški liniji.
Ključne besede: Preoblikovanje, kovaška linija, menjava orodja, metoda SMED, optimizacija
Objavljeno: 21.09.2018; Ogledov: 1005; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

4.
Vpeljava smed metode na robotsko kovaško linijo v podjetju unior d.d.
Primož Žlaus, 2018, magistrsko delo

Opis: Vsako podjetje si v današnjih časih želi skrajšati zastoje in proizvajati z razpoložljivi kapacitetami vedno več izdelkov. Tržišče je najpomembnejši dejavnik, ki se mu vsa podjetja v današnjih dneh prilagajajo, saj so od njega odvisna. Magistrska naloga je namenjena uvedbi metode hitrih menjav na kovaško robotsko linijo oziroma t. i. SMED metode. Na robotski kovaški liniji sem analiziral čase menjav in nato opravil SMED delavnico. Po izvedeni delavnici sem čas menjave z vsemi spremembami še enkrat analiziral ter podal zaključke o uspešnosti glede na stroške in čas menjave.
Ključne besede: metoda SMED, robotska kovaška linija, čas, strošek, tržišče
Objavljeno: 29.03.2018; Ogledov: 756; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

5.
Uvedba metode SMED kot korak na poti k vitki proizvodnji
Boštjan Marzidovšek, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavano področje vitke proizvodnje, katera je danes že skoraj nujnost za doseganje konkurenčne prednosti podjetja na trgu. V teoretičnem delu je predstavljena proizvodnja in proizvodni sistem ter koncept vitke proizvodnje, njeno doseganje in delovanje. Kot eno od orodij vitke proizvodnje je v nalogi opisana in predstavljena metoda SMED, njeni koraki, cilji ter upravljanje le te. V aplikativnem delu je predstavljena in analizirana uvedba metode SMED na primeru menjave orodja na brusilnem stroju. V zaključku so predstavljeni rezultati uvedbe metode SMED, njihov vpliv in pomen za nadaljnje poslovanje proizvodnega podjetja v smislu doseganja vitkosti podjetja.
Ključne besede: proizvodnja, proizvodni sistem, organizacija proizvodnje, vitka proizvodnja, metoda SMED
Objavljeno: 05.09.2016; Ogledov: 1287; Prenosov: 308
.pdf Celotno besedilo (6,65 MB)

6.
SKRAJŠANJE NASTAVITVENIH ČASOV NA CNC STRUŽNIH AVTOMATIH
Silva Bogataj, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: S selitvijo proizvodnje v nove prostore in pridobitvijo novih generalnih kupcev se je v podjetju pokazal problem organiziranosti in sledenja proizvodnje. V diplomski nalogi sem predstavila kako in s kakšnimi ukrepi smo dosegli princip vitke proizvodnje. Poglavitno v tem principu je skrajšanje nastavitvenih časov na strojih. Diplomska naloga obsega teoretični in praktični del, ki je podprt z vzorčenjem. V teoretičnem delu so predstavljena temeljna načela vitke proizvodnje ter metode s katerimi smo dosegli naš cilj. Osredotočili smo se predvsem na metodo 5S in SMED. Najprej smo naredili posnetek obstoječega stanja, nato pa smo začeli uvajati metodo 5S. Ta metoda zavzema pet poglavitnih korakov: sortiranje, ureditev, čiščenje, standardizacijo in ohranjanje pridobljenega stanja. S to metodo smo spremenili celoten izgled in potek operacij od skladiščenja surovin do odpreme končnega izdelka. Po uvajanju teh korakov smo pridobili osnovo za uvajanje SMED metode, ki je cilj naše naloge. Pri tem smo skušali čim več notranjih nalog pri nastavitvi stroja spremeniti v zunanje. Z analizo tedenskih menjav in meritvami smo prišli do rezultatov iz katerih je razvidno, da so izboljšave prinesle velike prihranke.
Ključne besede: vitka proizvodna, metoda 5S, SMED, nastavitveni časi, CNC stružni avtomati
Objavljeno: 27.05.2016; Ogledov: 730; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

7.
Analiza uvajanja vitke proizvodnje na primeru uporabe metode SMED
Jaka Papić, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi obravnavamo področje prenove poslovanja podjetja, ki je dandanes nujno za preživetje na trgu konkurentov v sodobnem okolju organizacije. V nalogi predstavljamo elemente sodobne organizacije, ki opredeljujejo način izvajanja nalog v podjetju in način vodenja sodelavcev na vseh nivojih. V teoretičnem delu smo predstavili tudi elemente modela za ohranjanje vitkosti podjetja in njegovega delovanja. V aplikativnem delu naloge smo se osredotočili na elemente vitkosti v modelu ledene gore, s poudarkom na metodi SMED in analizirali njeno uvajanje. V sklepu predstavimo ugotovitve in podamo ukrepe, ki bi jih bilo potrebno uvesti na strateškem, organizacijskem in izvedbenem nivoju z namenom uspešnega prikaza pilotnega primera uvajanja vitke filozofije, s katerim želimo izboljšati uspešnost podjetja pri transformaciji v vitko podjetje.
Ključne besede: prenova poslovanja, procesni pristop, timski pristop, vodenje, sodobna organizacija, vitko podjetje, SMED metoda.
Objavljeno: 13.11.2015; Ogledov: 1390; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

8.
Analiza obstoječega stanja in postavitev nove linije za izdelavo aparatov
Miha Srt, 2014, diplomsko delo

Opis: V proizvodnih obratih imajo danes delo podjetja, ki izdelujejo kvalitetne izdelke za nizko ceno. K nižanju cene izdelka veliko pripomore kratek čas izdelave izdelka, na čas izdelave pa vpliva postavitev delovnih mest, pretok materiala in zaporedje delovnih operacij na sestavni liniji. Zaradi vse večjega pomena zdravja zaposlenih v podjetjih se preko programov, ki so namenjeni izračunavanju optimalnosti delovnih pogojev v podjetjih ukvarjajo z izboljšanjem ergonomskih pogojev dela. S tem se dolgoročno prepreči morebiten nastanek delovnih nesreč zaradi preobremenjenega dela kratkoročno pa s tem dosegamo boljši učinek dela.
Ključne besede: layout, ergonomics, SMED, ergocheck, workfactor, 5S, one piece flow, poka – yoke
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 1424; Prenosov: 95
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Avtomatizacija proizvodnje predstikalnih naprav z uporabo načel vitke proizvodnje
Mihael Kukovec, 2014, specialistično delo

Opis: Globalizacija in konkurenčni pritiski silijo podjetja v spreminjanje poslovnih procesov, s tem pa povzročajo dinamiko in potrebo po sprejemanju pomembnih, nemalokrat tveganih odločitvah. Tržno zanimivi izdelki, želja po uspehu, vztrajnost in razumevanje filozofije vitke proizvodnje omogočajo podjetjem konkurenčno prednost, s tem pa boljši položaj na trgu. Nenehne izboljšave in zadovoljni zaposleni v podjetju dokazano znižujejo stroške dela in odpravljajo potratne aktivnosti, ki izdelkom ne prinašajo dodane vrednosti. Specialistično delo zajema teorijo vitke proizvodnje, njena načela in metode s katerimi si lahko, tako tradicionalna kot moderna podjetja, pomagajo pri izboljšanju poslovanja. Podjetje Elektrokovina predstikalne naprave se prav tako, kot mnoga druga podjetja, sooča z močno konkurenco in visokimi zahtevami trga. Za svoj obstoj je morala razviti nov produkt in posodobiti proizvodnjo z avtomatizacijo nizkoizgubnih elektromagnetnih predstikalnih naprav ter odpraviti nepotrebne izgube v procesih proizvodnje. Po nekajletnem uspešnem proizvajanju novega produkta je podjetje moralo nadaljevati z razvojem avtomatizacije in optimirati obstoječe delovne procese. V tem obdobju se je podjetje zaradi potrebe po prihranku materiala odločalo med investicijo v nov rez M-T in tehnologije W 29. Na podlagi analize prihrankov na daljše časovno obdobje, se je podjetje odločilo za prevzem strojev in tehnologije W 29 od konkurenčnega podjetja Vossloh-Schwabe iz Nemčije, pri katerem v zameno plačuje Royalty fee. S tem se je precej zmanjšalo tveganje za podjetje in zagotovilo nižje stroške dela ter velike prihranke na materialu. V podjetjih, kjer se zavedajo konkurenčne prednosti in se poslužujejo načel in orodij vitke proizvodnje, se v relativno kratkem času pokažejo pozitivni rezultati. Skrb za dobro »kondicijo« podjetja in vzpodbujanje ustvarjalnosti ter inovativnosti zaposlenih s pravilnim stimuliranjem, pa so naložba za uspešno poslovanje na daljši rok.
Ključne besede: proizvodnja, elektromagnetne predstikalne naprave, vitka proizvodnja, metoda 5S, metoda 7W, metoda SMED
Objavljeno: 07.05.2015; Ogledov: 1607; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (4,55 MB)

10.
PRENOVA KLJUČNIH PROCESOV ZAVODA ORTHOS PO PRINCIPIH VITKOSTI
Vanja Benedičič Peternel, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo vsebuje teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo najprej opredelili osnove poslovnih sistemov in poslovnih procesov. Vključili smo prenovo ključnih delovnih procesov in primerne metode prenove. Odločili smo se, da procese prenovimo po principih vitkosti, zato smo vitko proizvodnjo podrobneje opisali od njenega prvega pojava do vpeljave vitkosti v storitveno dejavnost, natančneje v zobozdravstvo. Poiskali smo uspešen primer vpeljave vitkosti v zobozdravstvo v tujini in se v empiričnem delu zgledovali po omenjenem modelu. Principe vitkosti smo poskušali vpeljati v zasebni Zavod za ortodontijo in maksilofacialno ortopedijo Orthos. Analizo obstoječega stanja smo razdelili v dva sklopa. Prvi sklop je temeljil na analizi in prenovi procesov po metodi SMED, drugi pa po metodi 5S. V prvem sklopu smo poiskali procese, ki so najpomembnejši povzročitelji zamud v delovnih procesih. Z zmanjšanjem oz. odpravo zamud smo poskušali še izboljšati ortodontsko oskrbo pacienta. Pripravili smo dva scenarija, po katerih bi lahko zmanjšali zamude, izpostavljene delovne procese pa smo standardizirali in jim logično prerazporedili opravila. V drugem sklopu smo v Zavodu po metodi 5S poiskali primere, za katere prav tako menimo, da so potrebni izboljšave. V tem sklopu gre predvsem za izboljšanje celostne podobe Zavoda, organiziranja v Zavodu in standardizacije različnih opravil. V zadnjem delu diplomske naloge smo predstavili predloge in rešitve, za katere menimo, da bodo ob pripravljenosti zaposlenih na sodelovanje z manjšim vložkom bistveno pripomogli k boljši pretočnosti oz. odpravi zamud pri delovnih procesih in hkrati v zadovoljstvo pacienta izboljšali celostno podobo Zavoda Orthos.
Ključne besede: poslovni procesi, vitko razmišljanje, zobna in čeljustna ortopedija, SMED, 5S
Objavljeno: 29.01.2015; Ogledov: 934; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici