| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 1 / 1
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv vitamina C na okužbo z virusom SARS-CoV-2
Ksenja Videnšek, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Vitamin C je vodotopen vitamin, ki zaradi antioksidativnih sposobnosti pomaga imunskemu sistemu pri podpori celičnih funkcij. Covid-19 je bolezen, ki ga povzroča virus SARS-CoV-2. Ker le-ta povzroča blago do zmerno bolezen dihal, sepso, močan imunski odziv in oksidativni stres, je boj proti virusu kompleksno. V zaključnem delu smo želeli ugotoviti vpliv vitamina C na okužbo z virusom SARS-CoV-2. Metode: Uporabili smo krovni sistematični pregled literature z metodo pregleda, analize in sinteze znanstvene literature ter metodo kompilacije. S pomočjo PRISMA smernic smo lahko izvedli preglede člankov in jih kritično ocenili z JBI Systematic Review: Study selection and critical appraisal orodjem. Zbrane podatke smo po načinu tematske ocene analizirali in sintetizirali. Rezultati: Iz izbranih podatkovnih baz smo zbrali 645 zadetkov ter jih 21 uporabili za tematsko sintezo. Poudarili smo glavno temo: Vpliv vitamina C na okužbo z virusom SARS-CoV-2 in na podlagi teme izbrali podkategorije, iz katerih smo oblikovali proste kode. Razprava in sklep: Vitamin C bi morali vključevati v vsakodnevno prehrano, saj s svojimi koristnimi učinkovinami krepi imunski sistem in ščiti pljučni epitelij ter druge organe pred virusi. V visokih odmerkih je vitamin C varen in neškodljiv, saj je vodotopno mikrohranilo in se izloči iz telesa preko sečil.
Ključne besede: vitamin C, SARS-CoV-2 okužba, prognoza, pregled
Objavljeno v DKUM: 19.12.2022; Ogledov: 626; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0.02 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici