| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjalna analiza obstoječega in priporočenega SAP S/4 HANA procesa planiranja proizvodnje
Savin Svit Bošnjak, 2023, diplomsko delo

Opis: Izdelava modelov procesov in njihova primerjava z obstoječim in željenim stanjem postajajo vse bolj uporabni, še posebno takrat, ko podjetje prenavlja informacijski sistem, na katerem upravlja večino opravil, ki se izvaja v njem. V postopku prenove informacijskega sistema je trenutno podjetje Helios TBLUS d.o.o., ki želi vedeti, če so procesi, ki jih izvajajo, primerljivi s SAP-ovo najboljšo prakso. Za prikaz in primerjanje procesov se je podjetje odločilo za uporabo programske rešitve za modeliranje procesov SAP Signavio Process Manager. Za izvajanje analize procesov smo se odločili za proces iz planiranja proizvodnje, in sicer iz primera naročila na zalogo, saj je teh primerov znotraj podjetja največ. Simulacija in analiza procesa sta pokazali, da je trenutno stanje dovolj dobro, da se ga uvede v novo okolje.
Ključne besede: BPMN 2.0, simulacija, Best Practice (BP oz. najboljša praksa), programska rešitev SAP Signavio Process Manager, SAP ERP, SAP S/4 HANA
Objavljeno v DKUM: 15.01.2024; Ogledov: 235; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

2.
Metodologija prehoda na sap s/4hana in priložnosti za digitalizacijo poslovanja
Katja Marolt, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se nanaša na področje digitalizacije poslovanja podjetja oziroma bolj natančno na prehod s celovite programske rešitve SAP ECC na posodobljeno rešitev SAP S/4 HANA. Delo zajema možnosti prehoda ter prikaz posameznih delovnih tokov in faz tekom prehoda na rešitev SAP S/4 HANA. Prav tako so podrobneje obravnavana ključna področja, ki predstavljajo priložnosti za digitalizacijo. V nadaljevanju so obravnavani tudi najpomembnejša področja poslovanja in njihove ključne prednosti, ki jih nova rešitev SAP S/4 HANA prinaša le-tem. Ob koncu je predstavljeno, kateri način prehoda je primeren za določeno podjetje oziroma organizacijo, na podlagi poslovnih procesov, novih poslovnih zahtev, starosti predhodne različice sistema SAP in kompleksnosti rešitev znotraj obstoječega sistema SAP ECC.
Ključne besede: SAP, SAP S4 HANA, digitalizacija, optimizacija
Objavljeno v DKUM: 01.12.2023; Ogledov: 307; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

3.
Uvedba koncepta inteligentne organizacije z uporabo rešitev SAP
Nejc Trpin, 2021, magistrsko delo

Opis: Tehnologija se nenehno razvija in kot odraz na to se v poslovnem svetu pojavljajo različni koncepti, s pomočjo katerih lahko organizacije implementirajo najsodobnejše tehnologije kot so internet stvari, strojno učenje, napredna analitika in umetna inteligenca v svoje poslovanje. V zadnjih letih se vedno bolj govori o konceptu inteligentnih organizacij (angl. Intelligent enterprise), katere s pomočjo implementacije naprednih inteligentnih tehnologij v različnih industrijah uvajajo inovacije na raznih področji poslovanja ter s tem postavljajo mejnike tehnološkega napredka in strateškega razvoja za podjetja po vsem svetu. Ker številna podjetja, želijo doseči to inteligentno komponento poslovanja s pomočjo uvedbe koncepta inteligentne organizacije, so različni ponudniki programskih rešitev na trgu predstavili okvirje informacijske infrastrukture, nove programske rešitve in aplikacije, ki omogočajo integracijo najsodobnejših tehnologij v poslovanje. Eno takšnih podjetji je podjetje SAP, katero je na trg predstavilo svoj komplet rešitev za SAP inteligentno organizacijo. V prvem delu magistrske nalogo smo se posvetili pojmu inteligentne organizacije, ga pojasnili, opredelili smo katere pogoje morajo podjetja izpolnjevati, da jih lahko tretiramo kot inteligentne organizacije inteligentne organizacije in predstavili pogoje za opredelitev podjetja kot SAP inteligentne organizacije ter opredelili osnovno sestavo SAP inteligentnih organizacij. Raziskali smo napredne tehnologije inteligentnih organizacij ter preučili pojem rešitev ERP, saj rešitve ERP predstavljajo digitalno jedro inteligentnih organizacij. V nadaljevanju smo raziskovali različne metodologije, strategije in kritične dejavnike katere je potrebno upoštevati pri uvedbi koncepta inteligentne organizacije v podjetje. Sledila je podrobnejša analiza SAP S/4 HANA rešitve in drugih tehnologij, ki pogosto igrajo pomembno vlogo pri uvedbi koncepta inteligentne organizacij ter predstavljajo njihove ključne komponente digitalnega okvirja ter informacijske podpore. Drugi del magistrske naloge smo posvetili analizi treh študijskih primerov podjetij različnih panog, ki so v svoje poslovanje v določeni meri že uvedle koncept inteligentne organizacije s pomočjo rešitev podjetja SAP. Ob tem smo poskušali ugotoviti uspešnost implementacij koncepta v podjetja glede na njihove predhodno zastavljene cilje, preučili smo tudi katere rešitve so v posamezna podjetja bile implementirane, ter analizirali splošno stanje po uvedbi koncepta v podjetje. Ta del raziskave je predstavljal praktično osnovo, za potrditev ugotovitev iz teoretičnega dela.
Ključne besede: Inteligentna organizacija, SAP, umetna inteligenca, ERP solutions, SAP S/4 HANA
Objavljeno v DKUM: 01.09.2021; Ogledov: 936; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

4.
POMEN UPORABE ERP SISTEMOV NA PRIMERU INTEGRACIJE ERP KOMPONENT V SAP S/4 HANA CLOUD EDITION
Matej Cafuta, 2019, diplomsko delo

Opis: Odločitev po implementaciji ERP sistema je priložnost podjetja, da se prilagodi, konfigurira in medsebojno poveže informacijske tokove in poslovne procese. Sodobne organizacije potrebujejo dinamične strategije za spopad z izzivi današnjega poslovnega sveta, ki se nenehno spreminja. Sposobnost, da se hitro in pravilno prilagodijo novim zahtevam svojih strank in s tem obrnejo v svoj prid gibanja na trgu, je bistvena za preživetje. V današnjem vse bolj konkurenčnem okolju je tako potrebno iskati vedno nove ter najboljše poslovne rešitve s fleksibilnimi in tržno usmerjenimi strukturami. Vsako podjetje mora preučiti svoje delovanje in osvojiti ter integrirati svojo različico informacijske tehnologije, ki v polnosti ustreza poslovanju podjetja. Ta ideja je dobila realno obliko s prihodom celovitih informacijskih sistemov (angl. Enterprise Resource Planning, v nadaljevanju ERP), ki so se najprej uveljavili v velikih, nato pa še v srednjih in malih podjetjih. Mnogi avtorji ERP sisteme opisujejo kot sisteme, ki omogočajo integracijo različnih funkcij podjetja, saj centralizirajo informacije ter jih naredijo bolj dostopne vsem zaposlenim. Tovrstne informacije lahko zaposleni uporabljajo v različnih poslovnih procesih ne glede na to, kje v podjetju se nahajajo. Zanesljiva in odprta informacijska infrastruktura ERP rešitev je tista, ki s svojo sposobnostjo prilagajanja in vpeljave številnih modulov podpira poslovne procese in hkrati omogoča organizaciji hitro in učinkovito prilagajanje na spremembe v okolju. V diplomskem projektu smo tako preučili vrste ERP sistemov, predstavili faze implementacije ter navedli razloge za odločitev o integraciji ERP sistema v delovanje podjetja. Nato smo predstavili najbolj pogoste module, za katere se podjetja ob uvedbi odločijo, nato pa opredelili še ključne igralce na trgu ponudnikov ERP. Podrobneje smo preučili še rešitvi SAP R/3 in SAP HANA S/4, katere smo med seboj primerjali ter predstavili še metodologiji ASAP in SAP Activate. V empiričnem delu diplomskega projekta smo preučili integracijo poslovnih ERP komponent v SAP S/4 HANA Cloud Edition, ki v sodobnem svetu predstavlja atraktivno rešitev za podjetja. Rešitev smo preučili s strani funkcionalnosti, strojne opreme ter arhitekture sistema, hkrati pa smo raziskali strategijo vstopa sistema na trg. Na koncu diplomskega projekta smo vse skupaj povezali s sklepnim razmišljanjem.
Ključne besede: ERP sistemi, poslovni informacijski sistem, SAP R/3, SAP S/4 Hana.
Objavljeno v DKUM: 16.12.2019; Ogledov: 1483; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (870,85 KB)

5.
PREHOD NA BAZO PODATKOV V POMNILNIKU – ŠTUDIJA PRIMERA SAP HANA
Tomaž Zorman, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Glavna značilnost baze podatkov v pomnilniku je, da podatkov ne shranjuje na klasične trde diske (diskovna polja), ampak v pomnilnik RAM. Dostop do podatkov v pomnilniku je veliko hitrejši kot dostop do podatkov, shranjenih na trdih diskih. Podatkov ni potrebno hraniti v posebnih oblikah, namenjenih hitrejšemu poročanju. Ne potrebujemo dodatno izračunanih podatkov (npr. agregatov in indeksov), ki v relacijskih bazah podatkov omogočajo hitrejše analize. Baze podatkov v pomnilniku uporabljajo drugačen način shranjevanja podatkov, ki je prilagojen hitrejšemu zajemu iz baze. Podatki so shranjeni na stolpični način (angl. columnar type), kar omogoča tudi precejšnjo kompresijo podatkov in s tem zmanjšanje velikosti baze podatkov. Hitrejše delovanje je bilo potrjeno z izvedbo eksperimenta - primerjalnega testa. Primerjali smo delovanje poročilnega sistema na relacijski bazi podatkov in na bazi podatkov v pomnilniku. Osnovni konfiguraciji obeh sistemov sta bili enaki, uporabili smo enake podatke (količinsko in vsebinsko) in enaka poročila. Rezultati primerjalnega testiranja pokažejo glavne razlike obeh tehnologij in prednosti baze podatkov v pomnilniku. Hitrost priprave poročil se nekajkrat izboljša. Poleg veliko boljše uporabniške izkušnje (kratki odzivni časi) so velike prednosti tudi pri enostavnejšem upravljanju in vzdrževanju. Enostavnejši modeli podatkov olajšajo upravljanje in vzdrževanje sistema, poenostavijo prenos podatkov in omogočajo izdelavo poročil, ki so z uporabo relacijske baze podatkov težko izvedljiva. Baze podatkov v pomnilniku se vse bolj uveljavljajo tudi v standardnih ERP rešitvah. V naslednjih letih bomo verjetno priča velikim spremembam in poenostavitvam poslovnih rešitev. Baze podatkov v pomnilniku so po nekaterih ocenah eden večjih mejnikov v razvoju informacijskih rešitev.
Ključne besede: baza podatkov v pomnilniku, SAP HANA, testiranje hitrosti
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 1339; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

6.
IZDELAVA POROČIL ZA SPREMLJANJE POSLOVANJA V SAP ERP
Anita Jurkić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava celovit informacijski sistem SAP ERP za izdelavo poročil v zavarovalnici X, podružnici v Sloveniji. Dober informacijski sistem je pomemben za spremljanje poslovanja, sprejemanje poslovnih odločitev, nadaljnji razvoj zavarovalnice ter poročanje poslovnim partnerjem in zunanjim institucijam za nadzor. V teoretičnem delu so opisani informacijski sistem, direktorski informacijski sistem ter njuna vloga v poslovanju. Poleg tega sta zajeta opis poslovnih poročil in predstavitev ključnih kazalnikov poslovanja zavarovalnice. Ker je diplomsko delo osredotočeno na prenovo programske rešitve v okolju SAP ERP, so predstavljeni tudi nekateri osnovni pojmi programske in strojne opreme ter podatkovna baza, iz katere črpamo podatke za pridobitev informacij o poslovanju organizacije. V empiričnem delu je preizkušena obstoječa programska rešitev v praksi, nato sledita dva intervjuja z direktorjem zavarovalnice. Analizirano je problemsko stanje in predlagana je ustrezna programska rešitev. Glavni problemi so počasno pridobivanje podatkov iz sistema, nefleksibilnost programa in nezmožnost vizualizacije podatkov. Po preučeni literaturi je bila podana programska rešitev, ki bi ustrezala potrebam in zahtevam direktorja, ter preizkušeno orodje za poročanje v okolju programske rešitve SAP ERP. Ugotovljeno je bilo, da bi s prenovo programske rešitve prihranili veliko časa, direktor pa bi lahko poslovanje zavarovalnice spremljal neposredno iz pisarne v obliki grafikonov. Poslovanje bi lahko spremljal tudi neodvisno od lokacije in časa s katere koli mobilne naprave. Aktuarji bi hitreje pridobivali podatke in enostavneje kreirali poslovna poročila v istem orodju kot bi ga uporabljal direktor zavarovalnice.
Ključne besede: poslovno poročilo, celovita programska rešitev SAP, SAP HANA, informacijski sistem, zavarovalnica
Objavljeno v DKUM: 25.03.2016; Ogledov: 1804; Prenosov: 284
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

7.
FINANČNO POROČANJE V REŠITVI SAP ERP
Jure Pandel, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem projektu se bomo spoznali z različnimi opredelitvami celovitih informacijskih rešitev ( angl. ERP; v nadaljevanju ERP rešitve). Spoznali bomo dejavnike, ki vplivajo na uspešnost implementacije in nekaj pozitivnih in negativnih vplivov, ki jih s seboj prinaša uvedba ERP rešitev. Sledil bo pregled njihovega nastanka in razvoja, ki sega v 60 – ta leta prejšnjega stoletja. Predstavili bomo zgradbo ERP rešitev, ter nekaj domačih in svetovnih ponudnikov te rešitve. V nadaljevanju bomo predstavili proces finančnega poročanja, ki se odvija v podjetju in izkaze, ki jih morajo podjetja enkrat letno oblikovati. Nekoliko podrobneje bomo spoznali tudi eno izmed ERP rešitev, SAP ERP rešitev in SAP HANO. Pregledali bomo, kako je proces finančnega poročanja zasnovan v tej rešitvi in kakšne prednosti prinaša implementacija rešitve SAP HANA pri procesu finančnega poročanja v izbranih študijah primera.
Ključne besede: ERP rešitve, dejavniki, zgodovina ERP, finančni izkazi, proces finančnega poročanja, rešitev SAP ERP in SAP HANA
Objavljeno v DKUM: 03.12.2015; Ogledov: 1441; Prenosov: 205
.pdf Celotno besedilo (836,47 KB)

Iskanje izvedeno v 2.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici