| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
The potential of ai-driven assistants in scaled agile software development
Vasilka Saklamaeva, Luka Pavlič, 2024, izvirni znanstveni članek

Opis: Scaled agile development approaches are now used widely in modern software engineering, allowing businesses to improve teamwork, productivity, and product quality. The incorporation of artificial intelligence (AI) into scaled agile development methods (SADMs) has emerged as a potential strategy in response to the ongoing demand for simplified procedures and the increasing complexity of software projects. This paper explores the intersection of AI-driven assistants within the context of the scaled agile framework (SAFe) for large-scale software development, as it stands out as the most widely adopted framework. Our paper pursues three principal objectives: (1) an evaluation of the challenges and impediments encountered by organizations during the implementation of SADMs, (2) an assessment of the potential advantages stemming from the incorporation of AI in large-scale contexts, and (3) the compilation of aspects of SADMs that AI-driven assistants enhance. Through a comprehensive systematic literature review, we identified and described 18 distinct challenges that organizations confront. In the course of our research, we pinpointed seven benefits and five challenges associated with the implementation of AI in SADMs. These findings were systematically categorized based on their occurrence either within the development phase or the phases encompassing planning and control. Furthermore, we compiled a list of 15 different AI-driven assistants and tools, subjecting them to a more detailed examination, and employing them to address the challenges we uncovered during our research. One of the key takeaways from this paper is the exceptional versatility and effectiveness of AI-driven assistants, demonstrating their capability to tackle a broader spectrum of problems. In conclusion, this paper not only sheds light on the transformative potential of AI, but also provides invaluable insights for organizations aiming to enhance their agility and management capabilities.
Ključne besede: SAFe, scaled agile framework, AI, artificial intelligence, tools, assistants, agile, large-scale
Objavljeno v DKUM: 26.01.2024; Ogledov: 135; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (816,79 KB)

2.
Na umetni inteligenci temelječi pomočniki v sklopu skaliranih metod agilnega razvoja : magistrsko delo
Vasilka Saklamaeva, 2023, magistrsko delo

Opis: Pristopi skaliranega agilnega razvoja se vedno pogosteje uporabljajo v sodobnem programskem inženirstvu, kar organizacijam ob izboljšani ekipni dinamiki omogoča doseganje višje produktivnosti in kakovosti izdelkov. Vključitev umetne inteligence (angl. Artificial Intelligence, AI) v metode skaliranega agilnega razvoja se je pojavila kot odgovor na nenehno povpraševanje po poenostavljenih postopkih in vse večjo kompleksnost razvojnih projektov in vzdrževanja programske opreme. V zaključnem delu se bomo posebej osredotočili na pomočnike, ki temeljijo na AI. Izvedli bomo sistematičen pregled literature, s katerim nameravamo preučiti trenutno stanje raziskav, ki se križajo s skaliranim agilnim razvojem. Pregled vključuje metodologijo za iskanje, izbiro in vrednotenje najrazličnejših publikacij iz izbranih digitalnih knjižnic in baz. Glavni cilj je povzeti in organizirati predhodne raziskave o pomočnikih, ki temeljijo na AI, v metodah skaliranega agilnega razvoja s poudarkom na njihovih zmogljivostih, učinkih na rezultate projekta in potencialnih težavah, ki jih lahko povzročijo. Na takšen način nudimo vpogled v najsodobnejše pomočnike, ki temeljijo na AI, v kontekstu skaliranega agilnega razvoja.
Ključne besede: umetna inteligenca, pomočniki, agilni razvoj, skalirani agilni razvoj, LeSS, SAFe
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 342; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)

3.
Tradicionalni in agilni pristop odkrivanja zahtev programske opreme : magistrsko delo
Simon Črešnjovnjak, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo zajema agilni in tradicionalni pristop razvoja programske opreme. Zajete so zahteve programske opreme, inženiring zahtev programske opreme ter delitev tradicionalnega in agilnega pristopa. Posebna pozornost je posvečena tudi nizu organizacijskih in delovnih vzorcev SAFE in ogrodju Scrum.
Ključne besede: Tradicionalni pristop, agilni pristop, zahteve programske opreme, razvoj programske rešitve, SAFE
Objavljeno v DKUM: 28.03.2023; Ogledov: 419; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (2,25 MB)

4.
Primerjava metod skaliranja agilnih pristopov : diplomsko delo
Matej Meklav, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo primerjali metode skaliranja agilnih pristopov. Opisali smo tri agilne pristope, ki so pomembni za razumevanje ogrodji za skaliranje. Izvedli smo anketni vprašalnik za ciljno skupino ljudi, ki živijo na območju Republike Slovenije, in se ukvarjajo z razvojem programskih sistemov. Vprašalnik je služil za pridobivanje informacij o seznanjenosti z agilnimi in klasičnimi metodami ter skaliranju agilnih pristopov.
Ključne besede: agilne metode, SAFe, Scrum@Scale, LeSS, primerjava
Objavljeno v DKUM: 17.11.2022; Ogledov: 729; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

5.
ANALIZA UPORABNOSTI SPLETNEGA PORTALA SAFE MODE
Barbara Jeras, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Cilj diplomske naloge je ugotoviti, ali s pomočjo spletnega portala Safe Mode pripomoremo k dvigu stopnje ozaveščenosti uporabnikov in posledično k boljši informacijski varnosti v podjetjih. V teoretičnem delu so predstavljene osnove s področja spletnih portalov in s področja analize kakovosti programske opreme (ang. Software). Predstavljen je tudi spletni portal Safe Mode ter njegove storitve. V praktičnem delu sledi analiza uporabnosti koncepta Safe Mode, ki je potekala večplastno. Po eni strani smo kritično analizirali samo strukturo portala in njegovo vsebino, po drugi pa pridobili izkušnje obstoječih uporabnikov portala. Z ustreznimi vprašalniki smo ocenili stanje pred in po uporabi storitev spletnega portala Safe Mode. V tem delu se je pokazal tudi njegov dejanski vpliv na varnostno ozaveščenost in posledično na zagotavljanje informacijske varnosti v podjetjih. Kot rezultat dela na koncu podamo tudi predloge za izboljšavo obravnavanega portala.
Ključne besede: - Safe Mode spletni portal, – tehnična analiza, – vsebinska analiza, – analiza uporabnosti.
Objavljeno v DKUM: 03.10.2016; Ogledov: 1299; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

6.
IZDELAVA FACEBOOK FAN STRANI ZA PODJETJE SAFE INVEST- MREŽA D.O.O.
Domen Zavec, 2011, diplomsko delo

Opis: Družbena omrežja postajajo vse pomembnejši del nastopa in predstavitve podjetij na internetu. S pojavom družbenih omrežij se je organizacijam in njihovim blagovnim znamkam ponudila priložnost, da uberejo nov kanal komuniciranja z obstoječimi in potencialnimi kupci / strankami. Danes si skorajda več ne predstavljamo, da ne bi imeli interneta in bili del družbenih omrežij. Tako so družbena omrežja postala nekaj vsakdanjega v našem življenju. Prav to so začela izkoriščati podjetja, saj lahko pridejo na zelo enostaven način do komunikacije z svojimi strankami. Danes poznamo zelo različna družbena omrežja, ki se pojavljajo na internetu. Skozi diplomsko nalogo sem opisal in razložil kaj so družbeni mediji in katera družbena omrežja se pojavljajo na njih. Zelo podrobno sem se posvetil družbenemu omrežju Facebook, saj je najbolj razširjen v Sloveniji in prav tako v svetu. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnih in praktičnih ciljev. Najprej sem se posvetil teoretičnemu delu diplomskega dela, v katerem opisujem nastanek spleta 2.0. Prav tako sem predstavil družbene medije in družbena omrežja,ki so del nastanka spleta 2.0. Preučil sem katere so glavne prednosti in slabosti družbenih omrežij za podjetja, ki se pojavljajo na njih. V praktičnem delu diplomskega dela sem se posvetil družbenemu omrežju Facebook. Razložil sem kako se naredi Fan stran za podjetje, ki se hoče predstaviti na Facebooku. Prav tako praktični del temelji na analizo marketinškega komuniciranja podjetja Safe Invest Mreže na družbenih omrežjih. Izdelal sem lastno Fan stran in naredil strategijo oglaševanja in komuniciranja za podjetje. Na koncu diplomskega dela sem naredil analizo pet mesečnega delovanja Fan strani in opisal prednosti, ki jih je podjetje pridobilo.
Ključne besede: Ključne besede: splet 2.0, družbeni mediji, zavarovalniški produkti, Fan stran, Safe Invest Mreža.
Objavljeno v DKUM: 09.09.2011; Ogledov: 2833; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

Iskanje izvedeno v 0.82 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici