| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Der Atlas der ungarischen Dialekte in Rumänien steht vor der Vollendung
Dezső Juhász, Erika Terbe, 2010, izvirni znanstveni članek

Opis: Atlas madžarskih dialektov v Romuniji pred izidom Enajsti, zadnji del Atlasa madžarskih narečij v Romuniji (The Atlas of Hungarian Dialects in Romania – RMNyA) je pripravljen za tisk. Delo, za katerega so gradivo zbirali v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja, pomembno zaokrožuje madžarsko dialektologijo. RMNyA omogoča podrobnejši opis madžarskih narečij v Romuniji in njihovo pregledno tipologijo. Odpira nove možnosti za sinhrone in diahrone preglede. Sočasno z izdajo je bil RMNyA uvrščen v projekt za digitalizacijo MNyA, rezultat tega pa je integracija dveh velikih atlasov v eno samo elektronsko bazo podatkov. To omogoča nove lingvistične in narečne analize korpusa kot tudi pripravo integriranih map z uporabo računalniške kartografije.
Ključne besede: madžarska narečja, Romunija, jezikovni atlasi, dialektologija, zemljepisno jezikoslovje
Objavljeno: 02.02.2018; Ogledov: 519; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (273,69 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
BLED KOT DIPLOMATSKO STIČIŠČE V OBDOBJU MED OBEMA SVETOVNIMA VOJNAMA
Saša Milešič, 2016, diplomsko delo

Opis: Na Bledu se je med obema vojnama zvrstilo kar nekaj pomembnih političnih dogodkov. Med najpomembnejše zunanjepolitične dogodke sodijo trije sestanki Male antante in sestanek Balkanske zveze. Prvi sestanek Male antante se je odvijal junija 1926. Na njem so se zbrali zunanji minister Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev Momčilo Ninčić, zunanji minister Češkoslovaške Edvard Beneš in zunanji minister Romunije Jon Mitilineu. Na drugem sestanku Male antante na Bledu so se leta 1936 zbrali zunanji minister Češkoslovaške Edvard Beneš, zunanji minister Romunije Nikola Titulescu in predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije Milan Stojadinović. Tretji in zadnji sestanek Male antante na Bledu, je potekal konec avgusta leta 1938. Sestanka so se udeležili zunanji minister Češkoslovaške Emil Krofta, zunanji minister Romunije Nikolaj Komnen in predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije Milan Stojadinović. Konferenca Balkanske zveze je potekala 10. julija 1936, udeležile so se je romunska, turška, jugoslovanska in grška delegacija. Na notranjepolitičnem področju sta bila najpomembnejša dogodka podpis blejskega sporazuma med predsednikom vlade Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev Velimirjem Vukićevićem in voditeljem Slovenske ljudske stranke Antonom Korošcem 10. julija 1927 ter podpis sporazuma med tedanjim predsednikom vlade Kraljevine Jugoslavije Dragišo Cvetkovićem in predsednikom Hrvaške kmečke stranke dr. Vladkom Mačkom 26. avgusta 1939. Številni sestanki diplomatov in jugoslovanskih politikov so Bled med obema svetovnima vojnama postavili v središče političnega življenja, saj so bili v veliki večini medijsko zelo odmevni in so vplivali na takratno politiko na Balkanu.
Ključne besede: Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev, Kraljevina Jugoslavija, Češkoslovaška republika, Romunija, Mala antanta, Balkanska zveza, Bled, blejski sporazum, diplomatski stiki, zunanja politika med obema svetovnima vojnama.
Objavljeno: 16.09.2016; Ogledov: 1207; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (700,86 KB)

3.
Readiness for e-learning
Zlatko Nedelko, Vojko Potočan, Carmen Elena Cirnu, 2011, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: E-learning has become an important way of transferring knowledge in modern society. Despite the growing interest for e-learning, both from educational institutions and potential participants, there are still some important impediments in e-learning process. Often addressed issue by theoreticians and practitioners is participant's readiness for e-learning, since e-learning represent radically new way of learning in comparison to traditional education. In the frame of participant's readiness for e-learning the paper addresses the impact of participant's personal values on participant's preferences about information-communication technology. Hypothesized model about the impact of selected personal values of students on their preferences about information-communication technology is in-depth examined in paper. Casual relations are tested on samples of Romanian and Slovenian undergraduate students, involved at least in web-supported type of e-learning. Structural equation modeling approach was used.
Ključne besede: izobraževanje, e-izobraževanje, informacijska tehnologija, komunikacije, vrednote, Slovenija, Romunija
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 719; Prenosov: 40
URL Povezava na celotno besedilo

4.
5.
6.
Organiziran kriminal v Vzhodni Evropi : diplomsko delo
Kristina Turk, 2010, diplomsko delo

Ključne besede: organizirana kriminaliteta, Vzhodna Evropa, Ukrajina, Romunija, Madžarska, diplomske naloge
Objavljeno: 11.08.2010; Ogledov: 1852; Prenosov: 278
.pdf Celotno besedilo (987,22 KB)

7.
Pospeševanje izvoza na primeru SID banke in Eximbank Romunija
Manca Černezel, 2009, diplomsko delo

Opis: Temeljni cilji financiranja izvoza so prispevati k izboljševanju poslovne učinkovitosti in konkurenčnosti članov na globalnem trgu, ter s tem tudi k rasti in učinkovitosti slovenskega gospodarstva in gospodarstva na sploh. Pospeševanje izvoza je učinkovit finančni instrument države za uresničevanje razvoja gospodarstva. SID banka je institucija, ki prispeva k večjemu izvozu in s tem višjim stopnjam rasti v Sloveniji. Ključna je tudi njena primerljivo višja učinkovitost in visoka stopnja komplementarnosti njenih dejavnosti z ostalimi institucijami, ki delujejo na področju razvojnega financiranja. SID banka igra pomembno vlogo pri spodbujanju slovenskega izvoza in pri zapolnjevanju vrzeli v slovenskem finančnem sistemu. EximBank Romunija zagotavlja predvsem srednje- in dolgoročno izvozno financiranje, na področju zavarovanja izvoznih kreditov in izdaje garancij. Namen ustanovitve je pokrivanje finančnih tveganj tako pri izvoznih, kot tudi domačih poslovnih transakcijah ter spodbujanju in promociji mednarodne menjave ter krepitvi konkurenčnosti gospodarstva.
Ključne besede: SID banka, EximBank Romunija, izvozno financiranje, zavarovanje izvoznih kreditov, izdajanje garancij
Objavljeno: 24.06.2009; Ogledov: 2196; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (391,84 KB)

8.
Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici