| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ ROBOTSKE ROKE ZA MANIPULACIJO MANJŠIH PREDMETOV
Filip Križanič, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil razviti robotsko roko za manipulacijo manjših predmetov s pripadajočo programsko opremo. Potrebno se je bilo poglobiti v znanja različnih strok kot so računalništvo, robotika, strojništvo in elektrotehnika z namenom, da bi opisali tehnologije, postopke in metode izdelave. V prvem delu naloge smo se posvetili modeliranju robotske roke, pri čemer smo za oblikovanje 3D modela uporabili CAD orodje Rhinoceros. Drugi del naloge smo posvetili razvoju uporabniškega vmesnika in programske opreme za komunikacijo in nadzor nad mikrokrmilnikom, ki temeljita na uveljavljenih visokonivojskih programskih jezikih Java in C++. Računalnik z robotsko roko komunicira preko mikrokrmilnika Arduino, ki upravlja s servo motorji na robotski roki.
Ključne besede: robotska roka, Java, Arduino, servo motor, Rhinoceros
Objavljeno: 20.10.2016; Ogledov: 757; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (3,95 MB)

2.
Računalniško podprt razvoj novega trupa stoječega vodnega skuterja
Miha Štruc, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na redizajn stoječega vodnega skuterja. Povsem na novo smo oblikovali zgornji del trupa, pri spodnjem pa smo dodali samo nekaj izboljšav. Prikazan je celoten postopek od ideje do izdelave novega trupa. Opisane so metode izdelave NURBS ploskev na podlagi 3D skenograma obstoječega trupa vodnega skuterja. Opisana je tudi fizična izvedba kalupa redizajniranega skuterja. Opisane so prednosti dela z NURBS krivuljami in površinami. Predstavljena je programska in fizična oprema, s katero smo delali.
Ključne besede: NURBS, 3D skeniranje, 3D modeliranje, redizajn, Rhinoceros 3D, Solidworks
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 912; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

3.
Oblikovanje drsalne površine na kosilnem grebenu traktorske kosilnice
Mihael Miheljak, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se osredotoča na oblikovanje in izdelavo drsalne površine kosilnega grebena traktorske kosilnice. Predstavljen je proces oblikovanja optimalne površine za košnjo po razmočenih terenih, kjer se je v praksi pojavljalo največ problemov. Prikazane so metode, uporabljene pri oblikovanju in izdelavi drsnikov za novo izvedbo varjenega kosilnega grebena. Prikazana pa je še optimizacija oblike obstoječega kosilnega grebena z upoštevanjem prvin novih drsnikov. Skozi nalogo so predstavljene metode vzvratnega inženirstva, modeliranja, hitre izdelave prototipov, optimizacije površin za izdelavo preoblikovalnega orodja, analiza ustreznosti preoblikovanih površin in metode testiranja prototipov. Nova oblika drsalne površine prikazuje optimiran odkos in odvajanje nečistoč preko grebena v vseh pogojih dela. Podano pa je izhodišče za razvoj novega tipa kosilnih grebenov pri podjetju SIP Strojna industrija.
Ključne besede: oblikovanje, razvoj izdelka, diskasta kosilnica, kosilni greben, prototip, hitra izdelava prototipov, 3D skeniranje, 3D print, SolidWorks, Rhinoceros
Objavljeno: 27.02.2014; Ogledov: 1151; Prenosov: 207
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

4.
Retro oblikovna zasnova mestnega kolesa
Janže Bebar, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava oblikovno zasnovo mestnega kolesa, katerega oblika temelji na kolesih tipa ˝cruiser˝. Podkrepljeno je z raziskavo zgodovine koles in trenutnih tipov koles. Prikazan je proces inženirskega oblikovanja od raziskave, idejne risbe, izbire barvnih rešitev, računalniškega modeliranja, digitalne vizualizacije do izdelave virtualnega in fizičnega modela. Z upoštevanjem tehničnega in estetskega vidika obravnavanega problema je dosežena oblikovna in tehnična rešitev, ki pa ima tudi dober tržni potencial.
Ključne besede: zgodovina kolesarstva, zvrsti koles, dizajn, Rhinoceros, selektivno lasersko sintranje
Objavljeno: 16.10.2013; Ogledov: 1157; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (4,36 MB)

5.
QUADRIGA - STILSKO OBLIKOVANJE KAROSERIJE AVTOMOBILA
Marko Jenuš, 2011, diplomsko delo

Opis: Avtomobil kot produkt industrijskega oblikovanja postaja vse bolj množičen pre-dmet na globalni ravni. Zaradi tehnološkega napredka, vloga oblikovanja avtomobilov vedno bolj teži k iskanju stila ali zunanje oblike karoserije. Naloga stilskega oblikovanja je karakterizirati avtomobil, iskati različne tematike površin karoserije. V diplomski nalogi je opisan potek iskanja zunanje oblike avtomobila Quadriga s pomočjo veščin ročnega risanja v obliki skic in uporaba računalniških orodij Rhinoceros V4 in Flamin-go1.1. Quadriga je zasnovana na osnovi namišljene blagovne znamke z logotipom v obliki majevskega templja. Predstavljenih je pet rešitev s posameznim opisom določenega stila.
Ključne besede: Quadriga, avtomobilsko oblikovanje, Rhinoceros
Objavljeno: 06.07.2011; Ogledov: 2372; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (6,19 MB)

6.
INDIVIDUALNO VOZILO ZA GOLF IGRIŠČA
Gregor Mogel, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega idejno in oblikovno rešitev individualnega vozila za golf, podkrepljeno z ergonomskimi problemi, ki se pojavljajo pri teh vozilih ter njihovimi ustreznimi rešitvami. Narejena je trdnostna analiza okvirja po metodi končnih elementov, s katero smo dimenzije okvirja zreducirali do meje dopustnih napetosti. Prikazan je celovit proces inženirskega oblikovanja od idejne risbe, pravilne geometrije, računalniškega modeliranja, optimizacije okvirja, do izbire barvnih rešitev ter izdelave virtualnega in fizičnega prototipa. Z upoštevanjem tehničnega in estetskega vidika obravnavanega problema je dosežena izbrana oblikovna in tehnična rešitev, ki zadošča varnostnim faktorjem ter ima dober tržni potencial.
Ključne besede: ergonomija, dizajn, golf vozilo, metoda končnih elementov, Rhinoceros
Objavljeno: 08.04.2011; Ogledov: 2140; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (14,27 MB)

7.
INOVATIVNA OBLIKOVNA ZASNOVA CESTNEGA KOLESA
Niko Lesnjak, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava idejno oblikovno zasnovo cestnega kolesa, podkrepljeno z ergonomsko študijo konvencionalnega kolesa in trdnostno analizo okvirja po metodi končnih elementov. Prikazan je celovit proces inženirskega oblikovanja, od določitve pravilne geometrije, idejne risbe, računalniškega modeliranja, optimizacije okvirja, do izbire barvnih rešitev ter izdelave virtualnega in fizičnega prototipa. Z upoštevanjem tehničnega in tudi estetskega vidika obravnavanega problema je zadoščeno varnostnemu faktorju izbrane oblikovne rešitve, dosežen pa je tudi dober tržni potencial izdelka.
Ključne besede: ergonomija, dizajn, cestno kolo, metoda končnih elementov, Rhinoceros
Objavljeno: 25.03.2010; Ogledov: 2518; Prenosov: 226
.pdf Celotno besedilo (5,04 MB)

8.
DIZAJN IN ERGONOMIJA SOBNEGA LEŽEČEGA KOLESA
Lenart Pušnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na izdelavo konceptne rešitve sobnega ležečega kolesa, to je sobno kolo, na katerem se uporabnik nahaja v ležečem položaju. Predstavljeni so ključni ergonomski problemi, ki jih prinaša ležeč položaj ter prikazane ustrezne rešitve teh problemov. Ergonomske rešitve so vključene v všečno obliko sobnega ležečega kolesa, katerega virtualni model je narejen z računalniškim trirazsežnim modelirnim orodjem. Prikazani so ključni sestavni deli ter njihove tehnične in ergonomske rešitve. Prav tako so prikazane barvne rešitve, vizualni predstavitveni modeli ter tehnike hitre proizvodnje in izdelava fizičnega predstavitvenega modela s postopkom selektivnega laserskega sintranja.
Ključne besede: ergonomija, dizajn, sobno kolo, fitnes, Rhinoceros, antropometrija
Objavljeno: 22.06.2009; Ogledov: 2578; Prenosov: 224
.pdf Celotno besedilo (3,75 MB)

9.
Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici