| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA IZVEDBE REGIONALNIH RAZVOJNIH PROGRAMOV ZA OBDOBJE 2007-2010
Barbara Filipič, 2012, diplomsko delo

Opis: Cilj kohezijske politike EU je zmanjševanje neskladja v ravni razvitosti med regijami, in sicer s krepitvijo gospodarske in socialne kohezije. Za prednostno usmeritev »Regionalni razvojni programi« v programskem obdobju 2007-2013 je za Slovenijo namenjenih 586 mio EUR iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Prednostna usmeritev vključuje in povezuje ukrepe, določene v regionalnih razvojnih programih, ki so v pristojnosti samoupravnih lokalnih skupnosti. Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (sedaj Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo), ki nastopa kot posredniško telo te prednostne usmeritve, je večino sredstev razpisala do februarja 2011 v okviru štirih javnih razpisov in enega javnega poziva. Upravičenci so praviloma samoupravne lokalne skupnosti - občine, ki so razvrščene v 12 razvojnih regij. Skozi analizo operacij, odobrenih v okviru prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi«, pridobimo vpogled v učinkovitost črpanja evropskih sredstev in pomanjkljivosti, ki jih je potrebno odpraviti, da bomo v prihodnosti pri tem lahko še bolj učinkoviti. Podatke o operacijah smo analizirali s pomočjo opisne statistike, enostavne analize korelacije in ANOVA-e, pri tem smo uporabili programsko orodje Excel. Na podlagi analize črpanja po zgoraj omenjeni prednostni usmeritvi lahko smatramo črpanje Slovenije za dokaj uspešno. Če gledamo po posameznih regijah, lahko povzamemo, da so regije približno enako uspešne pri črpanju, kljub temu se pojavljajo določena odstopanja. Na nacionalni ravni smo počrpali že 77,87% sredstev, namenjenih Sloveniji za programsko obdobje 2007-2013.
Ključne besede: Evropska kohezijska politika, Razvoj regij, Regionalni razvojni programi, Črpanje EU sredstev, Projekti sofinancirani s strani EU, Statistična analiza, Analiza korelacije, ANOVA
Objavljeno v DKUM: 22.01.2013; Ogledov: 2656; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (3,33 MB)

2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
ORGANIZIRANJE IN PROMOVIRANJE TURIZMA NA PTUJSKEM
Mitja Mešl, 2010, diplomsko delo

Opis: Turizem predstavlja pomembno razvojno in poslovno priložnost za Ptuj. Potrebno je razumeti novo vlogo strategije razvoja turizma, poznati svetovne trende, si zadati novo vizijo in pričeti z izvajanjem ukrepov za uresničevanje postavljenih ciljev. Postaja dejavnost, ki omogoča razvoj, zaposlovanje, zaslužek in socialno varnost, predvsem, če upoštevamo, da večina dejavnosti sodeluje v turistični ponudbi. S takim pogledom pa ima vsak kraj možnost za večji razvoj turizma. Ptuj, naše najstarejše slovensko mesto, je pomembno, prometno, oskrbovalno, gospodarsko, zaposlitveno, izobraževalno in kulturno središče Dravskega in Ptujskega polja, Haloz ter južnega dela Slovenskih goric. S turističnega vidika je Ptuj danes del evropskega in svetovnega tržišča in ga poznamo po mednarodnih projektih, prireditvah, kulturnozgodovinskih in športnih aktivnosti. Ptuj je zakladnica tisočletij, ki se ponaša z bogato dediščino. Največja kulturna znamenitost je Ptujski grad, omeniti pa velja še številne kulturne spomenike, samostane in galerije. Terme Ptuj so ene najmlajših term, kjer nudijo visoko kvalitetne turistične storitve z možnostjo kopanja v zdravilni mineralni vodi, igranje golfa in uživanje v pestri kulinarični ponudbi. Tudi reka Drava je na ptujskem območju neizčrpen vir priložnosti za turistične izzive. Omeniti velja ptujsko jezero, ki nam omogoča veliko športnih in rekreacijskih dejavnosti kot so: jadranje, ribolov… Tako kot je na nacionalni ravni razvoj regionalni razvoj pomembna gospodarska dejavnost prihodnosti, tudi na lokalni ravni obstaja želja vzpostaviti dolgoročen uspešen razvoj na področju turizma. Ker živim v najstarejšem slovenskem mestu, na Ptuju, vidim možnost, kako privabiti več turistov ter jim predstaviti to majhno, a lepo mesto, z veliko turističnimi znamenitostmi. Namen diplomske naloge bo zato raziskati in razložiti organizacijo razvoja Ptujske regije in vlogo managementa. Prav tako bo namen povezati in opredeliti relacijo organizacija in management, torej obliko in način izvajanja.
Ključne besede: Ključne besede: regija, regionalni razvoj, management, organizacija, razvojni programi, promocija, razvojne agencije.
Objavljeno v DKUM: 12.01.2011; Ogledov: 1844; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (924,40 KB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici