| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Pomen outsourcinga v razbremenilni logistiki na primeru podjetja Saubermacher Slovenija : diplomsko delo magistrskega študija
Tjaša Gerič, 2009, magistrsko delo/naloga

Opis: Tema magistrskega dela je pomen outsourcinga v razbremenilni logistiki, kar smo prikazali na primeru podjetja Saubermacher Slovenija, ki se ukvarja s storitvami v zvezi z gospodarnim ravnanjem z odpadki. Namen je bil ugotoviti možnosti reševanja vprašanja razbremenilne logistike s pomočjo uporabe outsourcinga, in sicer z vidika zmanjševanja obremenjevanja naravnega okolja in glede oblikovanja stroškovno učinkovitih in servisno naravnanih blagovnih in informacijskih tokov znotraj podjetij in med podjetji. V magistrskem delu smo opisali pomen logistike za podjetja, predstavili smo logistične podsisteme in podrobneje opisali pomen in aktivnosti razbremenilne logistike. Proučili smo standardizacijo in zakonodajo z okoljskega vidika in s področja razbremenilne logistike. Opisali smo različne vrste odpadkov, predvsem pa smo se posvetili industrijskim odpadkom. Prikazali smo različne strategije ravnanja z ostanki oz. odpadki in proučili njihov pomen. Opisali smo outsourcing, kot v zadnjem času zelo aktualno možnost reševanja problematike z ostanki oz. odpadki v različnih podjetjih in panogah industrije. Proučili smo delovanje podjetja Saubermacher Slovenija in prikazali primer dejanske ponudbe outsourcinga v enem izmed slovenskih proizvodnih podjetij. S pomočjo ankete smo med slovenskimi podjetji izvedli tudi raziskavo o problematiki reševanja problemov z odpadki in ostanki ter morebitnem reševanju tega vprašanja z outsourcingom. Z anketo smo ugotovili, da slovenska podjetja sicer ločujejo in zbirajo odpadke ter skrbijo za okolje, vendar so mnenja, da bi lahko na tem področju storili še več in mnogi bi izkoristili možnost zunanjega sodelovanja, če bi dobili primerno in za njih ugodno ponudbo. V okviru magistrskega dela smo za podjetje Saubermacher Slovenija izdelali tudi zloženko, ki bo poslana v različna slovenska podjetja, kot ponudba outsourcinga v razbremenilni logistiki.
Ključne besede: outsourcing, razbremenilna logistika, obremenjavanje okolja, odpadki, ravnanje z odpadki
Objavljeno: 18.08.2009; Ogledov: 3667; Prenosov: 810
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

2.
RAZBREMENILNA LOGISTIKA BIOPLINARNE NEMŠČAK
Danijela Skledar, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili logistiko, posebej razbremenilno logistiko. Praktični del pa je bil namenjen proučevanju dejavnosti razbremenilne logistike na konkretnem primeru bioplinarne Nemščak, proizvodnji bioplina iz ostankov oz. odpadkov, proučevali smo kako razbremenilna logistika vpliva na okolje in na sam image podjetja, opredelili smo razvoj podjetja, cilje in organizacijsko strukturo.
Ključne besede: logistika, podsistemi logistike, razbremenilna logistika, outsourcing, ravnanje z odpadki
Objavljeno: 08.04.2010; Ogledov: 2695; Prenosov: 290
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

3.
OUTSOURCING V RAZBREMENILNI LOGISTIKI
Barbara Pušnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se najprej posvetili teoretični opredelitvi poslovne logistike, in sicer elementom logističnega sistema in logističnim podsistemom v proizvodnem podjetju. Nadalje smo podrobno opredelili aktivnosti, naloge, predmet in cilje razbremenilne logistike. Preučili smo, kako je razbremenilna logistika povezana z varstvom okolja, kakšna je standardizacija in zakonodaja na področju varstva okolja in v kakšni meri je razbremenilna logistika razvita v slovenskem gospodarstvu. Spoznali smo kakšne so možnosti outsourcinga v razbremenilni logistiki, ki je v zadnjem času zelo aktualna možnost reševanja problematike z ostanki oziroma odpadki v različnih podjetjih in panogah industrije. Kot primer smo podali podjetje SLOPAK d.o.o., ki se ukvarja z ravnanjem z odpadno embalažo in je na tem področju zelo uspešno.
Ključne besede: Razbremenilna logistika, outsourcing, obremenjevanje okolja, odpadna embalaža, varstvo okolja
Objavljeno: 24.11.2010; Ogledov: 1834; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (774,33 KB)

4.
Nadgradnja ravnanja z odpadno embalažo in odpadki organskega izvora namenjeni kompostiranju v podjetju Čisto mesto Ptuj d.o.o. : diplomsko delo
Žiga Kozelj, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo opisali temeljne značilnosti logistike, njeno delitev, vlogo ravnanja logistike pri ravnanju z odpadki, ter predstavili celovit sistem ravnanja z odpadno embalažo in odpadki organskega izvora namenjeni kompostiranju od zbiranja, predelave in obdelave, s čimer se ukvarja razbremenilna logistika. Na zakonodajnem področju bomo predstavili najpomembnejše podzakonske akte, na podlagi katerih podjetje Čisto mesto Ptuj d.o.o. izvaja svojo dejavnost. Predstavili bomo tudi problematiko ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji. V drugem delu pa bomo poskušali raziskati možnosti uporabe novih sistemov zbiranja odpadne embalaže na izvoru. Sistem ločenega zbiranja na izvoru bi predstavljal nadgradnjo trenutnega sistema zbiranja odpadkov s pomočjo zbiralnic. Kot rešitev bomo podali možnost uporabe rumene vreče, s katero bi lahko povečali količino zbrane embalaže na izvoru in tako zmanjšali količino odpadkov, ki jih je potrebno odložiti na odlagališče. Sistem bi bil ekonomsko socialno in okoljsko ustreznejši, omogočal pa bi tudi okoljsko odgovornost posameznika.
Ključne besede: razbremenilna logistika, odpadna embalaža, kompostiranje, ravnanje z odpadki, ločeno zbiranje odpadkov
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 2216; Prenosov: 261
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

5.
ORGANIZIRANJE PREVOZA ODPADKOV NA PRIMERU PODJETJA GORENJE D.D.
Samira Hodžić, 2011, diplomsko delo

Opis: Vsak dan nastajajo velike količine odpadkov, katere je potrebno prepeljati bodisi na odlagališče ali na predelavo. In že tu se začne organiziranje prevoza. Prevoz tovora je reguliran z zakonodajnimi predpisi, ki jih moramo upoštevati. Ti predpisi se spreminjajo, zato je potrebno imeti skrben pregled na tem področju. Ti predpisi so določeni na nivoju države ali mednarodne skupnosti. V diplomskem delu so predstavljene osnove, ki so potrebne za organiziranje prevoza. Opisano je tudi, kako poteka organizacija prevoza odpadkov in ravnanje z odpadki v podjetju Gorenje d.d.
Ključne besede: zbiranje odpadkov, prevoz odpadkov, nevarni odpadki, razbremenilna logistika
Objavljeno: 09.03.2011; Ogledov: 2071; Prenosov: 308
.pdf Celotno besedilo (7,16 MB)

6.
Celovito ravnanje s komunalnimi odpadki na primeru Centra za ravnanje z odpadki Gajke : magistrsko delo
Igor Mohorič, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu bomo predstavili celovit sistem ravnanja s komunalni odpadki od zbiranja, predelave, obdelave in odlaganja, s čimer se ukvarja razbremenilna logistika. Z vidika veljavne zakonodaje bomo ocenili ustreznost sedanjih tehnologij obdelave in predelave za doseganje zakonskih zahtev. V drugem delu pa bomo poskušali rešiti problematiko bioloških odpadkov v ostanku komunalnih odpadkov, namenjenih odlaganju s pomočjo nove tehnologije obdelave. Kot končni produkt bomo pridobili snov z nizkim deleţem bioloških odpadkov v strukturi namenjeni za odlaganje, ter kompost primeren za trg. Z novo tehnologijo bomo pri obdelavi odpadkov izkoriščali toplogredni plin metan, ki bo nastajal pri samem procesu, ter ga seţigali na motorju z notranjim izgorevanjem. Produkt seţiga bo predstavljala električna energija in toplotna energija. S tem bomo centru zagotovili delno energetsko avtonomijo, oziroma neodvisnosti iz obnovljivih virov energije, ki postaja v današnjem času vse bolj atraktivna.
Ključne besede: razbremenilna logistika, komunalni odpadki, ločeno zbiranje odpadkov, ravnanje z odpadki
Objavljeno: 28.09.2011; Ogledov: 1748; Prenosov: 180
URL Povezava na celotno besedilo

7.
PREUREDITEV MODELA RAVNANJA Z ODPADNO EMBALAŽO V PS MERCATOR, D.D.
Vaska Pejić, 2011, magistrsko delo

Opis: Ravnanje z odpadno embalažo, ki ni komunalni odpadek, je kot objekt povratne logistike v trgovski dejavnosti specifična problematika zaradi obsega količin, raznovrstnosti in razširjenosti nastajanja. Praktični problem se nanaša na PS Mercator, d. d., kjer smo si ogledali njihov model ravnanja z odpadno embalažo, ki ni komunalni odpadek, ter pridobili meritvene podatke iz trgovinskih enot. Magistrska naloga tako vključuje štiri vidike: masni tok, mrežni vidik, statični vidik ter dinamični vidik. Prvi temelji na tem, kje tovrstna embalaža nastaja, koliko nastaja in kakšna je dinamika nastajanja, drugi se nanaša na komuniciranje z okoljem preko kanalov pretoka odpadne embalaže, ki ni komunalni odpadek, izven fiksnih lokacij nastajanja, tretji vidik obravnava izvore, kraj nastajanja in notranje procese upravljanja, zadnji, tudi tokovni vidik, pa temelji na opazovanju sistema pretoka materiala od posameznega izvora do namembnega pripadajočega ponora znotraj fiksnih točk omrežja in med pari omrežnih točk, vključno z odvozi in transportom.
Ključne besede: odpadna embalaža, odpadki, razbremenilna logistika, maloprodaja
Objavljeno: 27.11.2011; Ogledov: 1899; Prenosov: 317
.pdf Celotno besedilo (2,92 MB)

8.
PRENOVA PROCESA RAVNANJA Z ODPADNO EMBALAŽO IN OSTALIMI ODPADKI V PODJETJU HELLA SATURNUS SLOVENIJA
Anja Hudoklin, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo opisali temeljne značilnosti logistike, njeno delitev ter podrobneje opisali značilnosti razbremenilne logistike. Opredelili bomo vrste odpadkov, s katerimi se bomo srečali skozi diplomsko delo ter predstavili delitev embalaže in odpadne embalaže. Na zakonodajnem področju bomo predstavili najpomembnejše podzakonske akte, na podlagi katerih podjetje Hella Saturnus Slovenija d. o. o. izvaja svojo dejavnost. V drugem delu pa bomo opisali načine, kako s posameznimi odpadki v podjetju ravnajo, ter za obstoječi način predlagali rešitve. Sedanji način zbiranja odpadkov v podjetju povzroča nedosledno sortiranje in zaradi tega vse preveč odpadkov konča v kontejnerjih za mešane komunalne odpadke. V podjetju bi bilo potrebno zgraditi nov terminal namenjen ravnanju z odpadki, s katerim bi lahko omogočili neprekinjeno delovanje logističnih procesov, zbiranje odpadkov na enem mestu ter estetsko uredili celoten kompleks.
Ključne besede: razbremenilna logistika, odpadna embalaža, ravnanje z odpadki, ločeno zbiranje odpadkov
Objavljeno: 23.10.2011; Ogledov: 1746; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

9.
VZPOSTAVITEV SISTEMA VODENJA EMBALAŽE V PODJETJU MELAMIN D.D. KOČEVJE
Dušan Madžarević, 2011, diplomsko delo

Opis: Podjetje Melamin, d. d., Kočevje mora vse svoje produkte – polizdelke ustrezno embalirati in tako ohranjati njihovo kakovost in, kar je najpomembneje, zavarovati okolje. Razlog je ta, da so nekateri njihovi produkti nevarni za okolje in vsa živa bitja. Ker so ti raznoliki, morajo imeti na zalogi različne količine embalaže, kar posledično pripelje tudi do količin odpadne embalaže. V diplomskem delu bomo obravnavali problematiko že prej omenjenega podjetja, ki jo ima z embalažo in odpadno embalažo oz. njenimi količinami. Predstavili bomo podjetje, zapisali nekaj teoretičnih osnov, kot so osnovni pojmi o embalaži in odpadni embalaži, njenem razvrščanju, funkcijah, se srečali z zakonodajo ter se dotaknili logističnega podsistema razbremenilne logistike. Opisali bomo tudi obstoječe stanje v podjetju, podali kritično analizo in predloge izboljšav obstoječega stanja. Na koncu bomo le-te ovrednotili z oceno oz. uspešnostjo rešitve problema, navedli pogoje za uvedbo teh rešitev ter možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: embalaža, odpadna embalaža, količine, ravnanje z embalažo in odpadno embalažo, razbremenilna logistika
Objavljeno: 20.10.2011; Ogledov: 1640; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (8,55 MB)

10.
OPTIMIZACIJA LOGISTIČNIH PODSISTEMOV VZDOLŽ DOBAVNE VERIGE PROIZVODNEGA TEKSTILNEGA PODJETJA
Dijana Štiglic, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: Razmere na trgu silijo podjetja, ki želijo biti in ostati konkurenčna, v nenehno prilagajanje dinamičnim in vse bolj nepredvidljivim tržnim razmeram. Prilagoditev je možna le z nenehnimi izboljšavami in razvojem v skladu s tržnimi trendi, hkrati pa morajo podjetja biti vse bolj pozorna na racionalizacijo lastnega poslovnega procesa. S pojavom globalizacije se je močno povečal in pospešil pretok blaga, informacij in kapitala, kar je povzročilo eksponentno rast svetovne proizvodnje in s tem presežek ponudbe cenejšega blaga iz oddaljenih trgov, ki še pred desetletjem niso predstavljali realne grožnje domačim proizvajalcem. Zaradi prepletenosti svetovnega gospodarstva so tudi domača podjetja močno občutljiva na vse negativne spremembe na svetovnih trgih, kar se je zelo hitro pokazalo leta 2008, ko se je zaradi nastale finančne krize, predvsem v ZDA in Angliji, zanihalo gospodarstvo cele Evrope. Spremembe v kupni moči so marsikatero podjetje pahnile na kolena ali v stečaj. Ta kriza se je še posebej odražala v tekstilni branži, ki se v Evropi bori za obstanek že skoraj dve desetletji. Ta negativna dinamika sili predvsem proizvodna podjetja, še posebej tekstilna, k ponudbi vedno boljših in tehnično dovršenih proizvodov po konkurenčnih cenah, kar pa dodatno pritiska na iskanje stroškovnih rezerv v podjetju samem. Te rezerve je možno doseči le z optimizacijo in racionalizacijo celotnega poslovanja. Logistika je iz domene ločene poslovne funkcije, ki se je še do nedavnega bolj ali manj ukvarjala s premiki blaga in racionalnim skladiščenjem le-tega, prerasla v domeno odločitev vrhunskega menedžmenta, ki se vse bolj zaveda pomembnosti obvladovanja celotne dobavne verige podjetja ter vzpostavljanjem tesnih zavezništev v okviru lastne dobavne verige. Danes pomeni biti člen v konkurenčni dobavni verigi bistveno prednost pred podjetji, ki še vedno delujejo samostojno ali v okviru neusklajene dobavne verige. Strateška zavezništva v dobavni verigi pomenijo določeno stopnjo varnosti in predvidljivosti pri organiziranju lastne poslovne dejavnosti. Optimizacija logističnih podsistemov pomeni rešitev pri organizaciji nabavne, proizvodne, prodajne, distribucijske in poprodajne funkcije podjetja. Uspešen menedžment mora težiti k celoviti obravnavi lastnega poslovnega sistema, ki zajema tako lasten poslovni proces kot njegovo okolje, ki po večini sega tudi na druge kontinente. Tu gre za potrebo po usklajevanju časovnih in prostorskih neenakosti med nabavo, proizvodnjo in prodajo ter neprekinjeno komunikacijo med vsemi udeleženimi v dobavni verigi. Učinkovita in uspešna organizacija logistične funkcije bo tudi v prihodnosti igrala ključno vlogo pri uspehu ali neuspehu večine podjetij. Temeljni cilj pa je, kako napraviti svoje podjetje in lastno dobavno verigo konkurenčnejšo od drugih.
Ključne besede: Logistika, dobavna veriga, logistični podsistemi, optimizacija, nabava, proizvodnja, prodaja, distribucija, razbremenilna logistika, zaloge
Objavljeno: 22.02.2012; Ogledov: 1431; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici