| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 56
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
IZVEDBA POTOVALNEGA RAČUNALNIKA ZA OSEBNO VOZILO S POMOČJO PLATFORME RASPBERRY PI
Uroš Krajnc, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava prikaz podatkov na zaslonu, pridobljenih iz avtomobilsko diagnostičnega sistema OBD-II, preko operacijskega sistema Linux. V diplomski nalogi, smo se odločili spoznati sistem OBD-II, razviti programsko opremo ter vse skupaj preko platforme Raspberry PI prikazati na zaslonu. Osredotočili smo se na prikaz le določenih podatkov, kot so hitrost, vrtljaji na minuto, temperatura motorja in trenutna poraba goriva. Celoten sistem smo preizkusili na avtomobilu Opel Corsa 1.8 ter naredili analizo podatkov. Cilj programske opreme je, da omogoča vozniku pogled na trenutno porabo goriva ter drugih podatkov pridobljenih iz avtomobilskih senzorjev.
Ključne besede: potovalni računalnik, Raspberry PI, OBD, Python
Objavljeno: 13.08.2013; Ogledov: 1686; Prenosov: 302
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

2.
PREUČITEV PRIMERNOSTI PLATFORME RASPBERRY PI ZA DIGITALNO OBDELAVO SIGNALOV IN SLIK
Jan Obu, 2013, diplomsko delo

Opis: To diplomsko delo obravnava platformo Raspberry Pi s stališča obdelovanja signalov in slik. Ta naprava je namenjena širši publiki, saj lahko zaradi svoje nizke cene, enostavnosti in dostopnosti vsakogar ponese na področje računalništva in programiranja. Nižja cena pa seveda vpliva tudi na računsko zmogljivost. Namen te diplomske naloge je ugotoviti, kolikšno računsko moč dejansko ponuja. Raspberry Pi vsebuje tudi grafični procesor in nekaj vmesnikov za dostop do tega procesorja. Ravno zaradi tega so dosežene hitrosti računanja precej velike, ampak z določenimi računskimi napakami. V delu so preizkušene različne metode, za vsako metodo pa je izmerjen čas računanja, kakor tudi končna napaka postopka.
Ključne besede: Raspberry Pi, konvolucija, OpenGL, OpenVG
Objavljeno: 18.09.2013; Ogledov: 1557; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

3.
ODDALJENO UPRAVLJANJE DOSTOPA V PROSTOR S POMOČJO MIKRORAČUNALNIKA RASPBERRY PI
Jernej Detela, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali z razvojem sistema za oddaljeno upravljanje dostopa v prostor, katerega v celoti krmili in upravlja mikroračunalnik Raspberry Pi, ki lahko s svojimi splošno namenskimi vhodno/izhodnimi pini posnema mikrokrmilnik. Diplomsko delo obravnava oddaljeno upravljanje dostopa v prostor s pomočjo mikroračunalnika Raspberry Pi, ki omogoča prepoznavanje uporabnika z radiofrekvenčno identifikacijo. Ob uspešni identifikaciji se vrata odklenejo s pomočjo električne ključavnice. Vsak poskus dostopa se zabeleži v podatkovno bazo. Vsi potrebni programi in krmiljenje poteka na Raspberry Pi, vhodna enota za prepoznavanje uporabnika pa je RFID bralnik. Na mikroračunalniku prav tako teče spletni servis, ki omogoča urejanje in pregled dostopov v prostor posameznim uporabnikom.
Ključne besede: Nadzor dostopa, vgrajeni sistemi, Raspberry Pi, spletna aplikacija, podatkovna baza
Objavljeno: 18.07.2014; Ogledov: 1394; Prenosov: 302
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

4.
Oblikovanje naprave za gojenje vrtnin v stanovanju
Valentina Urbančič, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena idejna zasnova naprave za gojenje vrtnin v stanovanju. Kot glavni problem je izpostavljena možnost gojenja vrtnin v omejenih prostorih. Rešitev predstavlja uskladitev funkcije z obliko za dosego najustreznejšega izkoristka prostora z vključitvijo moderne tehnologije pri avtomatizaciji gojenja vrtnin. Proces izdelave magistrskega dela zajema začetno zbiranje idej in mnenj bodočih uporabnikov, skozi računalniško podprto oblikovanje do končnega izdelka, predstavljenega z brošuro in delovnim modelom.
Ključne besede: oblikovanje, naprava, gojenje vrtnin, grafična podoba, aeroponika, Raspberry Pi, modularnost, sistem namakanja, Solidworks
Objavljeno: 29.10.2014; Ogledov: 1124; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (4,69 MB)

5.
NADZOROVANJE TELESKOPA S POMOČJO PLATFORME RASPBERRY PI
Tomaž Avberšek, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan Raspberry Pi kot krmilnik teleskopa. Zdajšnje rešitve v svetovnem spletu predstavljajo Raspberry Pi zgolj kot komunikacijski posrednik med motoriziranim teleskopom in končnim uporabnikom, v diplomskem delu pa je Raspberry Pi v vlogi krmilnika, ki na podlagi namenskega vezja krmili dva motorčka, ta pa usmerjata cev teleskopa. Prav tako na podlagi zajema slike krmilnik sam izračuna premik nebesnih objektov in po želji prilagaja položaj teleskopa. Namen je dokazati, da lahko tudi taka poceni napravica na podlagi namenskega vezja uspešno krmili nekoliko večje predmete in v zadostnem času izvede tudi zahtevnejše naloge.
Ključne besede: Raspberry Pi, teleskop, nadzor, motor, TB6593FNG
Objavljeno: 06.11.2015; Ogledov: 849; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

6.
Projektno učno delo z Raspberry Pi
Mitja Utroša, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem predstavil kartični računalnik Raspberry Pi in vzroke za izbiro le-tega med množico ostalih primerljivih produktov, ki so trenutno na tržišču. Opisal sem programsko opremo SolidWorks in Fritzing, ki sta uporabljeni za načrtovanje praktičnega dela. V diplomski nalogi sem predstavil tiste periferne naprave in osnove njihovega delovanja, ki sem jih uporabil v praktičnem delu naloge. Osnova vsakega kvalitetnega izdelka sta dober načrt in dobra organizacija dela. Zato sem izbral in v diplomski nalogi predstavil tudi didaktično metodo projektno učno delo. Bistvo te metode je, da učenci z aktivnim odnosom do vsebin rešujejo konkretne naloge. Je tudi način dela, s katerim se učenci učijo postopkov vodenja, organiziranja dela in izvajanja projektnega učnega dela od zamisli, načrtovanja izdelka, izdelave, predstavitve in na koncu tudi evalvacije celotnega poteka in tudi izdelka. V osrednjem delu diplomske naloge sem predstavil primer projektnega učnega dela z uporabo Raspberry Pi-ja kot krmilnega elementa za izdelavo daljinsko vodenega vozila. Projektno učno delo sem zaradi obsežnosti in narave dela načrtoval v okviru dni dejavnosti in tehničnih dni. Le-ti so namenjeni tudi medpredmetnemu povezovanju, nadgradnji in uporabi pridobljenih znanj v praksi oziroma na praktičnih primerih. V diplomskem delu predstavljen praktični primer projektnega učnega dela, združuje znanje iz predmetov Tehnika in tehnologija, Računalništvo, Elektrotehnika, Elektronika z robotiko in Fizika.
Ključne besede: Raspberry Pi, projektno učno delo, tehnični dnevi, medpredmetno povezovanje, model vozila, kompetence 21. stoletja
Objavljeno: 27.10.2014; Ogledov: 1853; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (3,76 MB)

7.
Programiranje v Pythonu 3 na platformi Raspberry Pi
Mitja Utroša, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavil računalnik Raspberry Pi, njegove tehnične podatke, periferne naprave, potrebne za pripravo delovnega okolja in namestitev operacijskega sistema Rasbian Wheezy. Predstavil sem tudi nameščanje programske opreme za oddaljen dostop, deljenje datotek, IR upravljanje in zajem zaslonskih slik. Opisal sem dodatno periferijo, ki se v praktičnem delu uporabi za lažjo in hitrejšo izvedbo pripravljenih nalog. Predstavil sem programski jezik Python, osnove dela z tolmačem Python Interpreter in sintakso programskega jezika. V nadaljevanju sem predstavil grafični vmesnik za pisanje programske kode IDLE3. V osrednjem delu diplomskega dela sem pripravil naloge za programiranje v programskem jeziku Python na Raspberry Pi-ju. Naloge si sledijo v smiselnem zaporedju, tako da se učenje, razumevanje in zahtevnost uporabe programskega jezika gradijo oziroma stopnjujejo iz naloge v nalogo. Tudi v nalogah uporabljeni elektronski elementi si sledijo od preprostih do bolj zahtevnih. Pri vsaki nalogi sem predvidel in naštel pripomočke, potrebne za izvedbo. Opisal sem elektrotehnične osnove uporabljenih elektronskih elementov. Na praktičnih primerih sem grafično in shematsko predstavil primere vezav elektronskih elementov na Raspberry Pi. Za posamezen praktičen primer sem podrobno razložil programsko kodo.
Ključne besede: Raspberry Pi, Python 3, Idle 3, Rasbian Wheezy, GPIO
Objavljeno: 30.10.2014; Ogledov: 2940; Prenosov: 441
.pdf Celotno besedilo (5,03 MB)

8.
AVTONOMNI VARNOSTNI SISTEM
Tomaž Podgoršek, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili varnostne sisteme, namenjene preprečevanju vdora. Proučili smo razvoj tovrstnih sistemov in njihovo delovanje. Namen diplomskega dela je bil raziskati možne izboljšave obstoječih varnostnih sistemov, zato smo izdelali prototip sistema in opisali implementacijo osnovnih funkcij. Podrobneje smo raziskali in predstavili rešitev za prilagajanje sistema z uvedbo uporabniških nastavitev, kar je lahko osnova za interakcijo z drugimi sistemi. Kot dodatni modul smo proučili integracijo z avtonomnim robotom in opisali primere naprednejše uporabe takšnega sistema.
Ključne besede: varnostni sistem, Raspberry Pi, avtonomni robot, preprečevanje vdora, Python, avtomatizacija doma
Objavljeno: 09.07.2015; Ogledov: 1078; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (11,90 MB)

9.
VGRAJEN MODUL ZA ELEKTRIČNA TOLKALA
Klemen Krajnc, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje delovanje modula in prikazuje njegovo izdelavo z Raspberry Pi, na katerem deluje program za delovanje modula. Serijsko je povezan z mikrokrmilnikom Atmega8, s katerim zajemamo signal s senzorja, ga pretvorimo v digitalni signal in pošljemo na Raspberry Pi. Tam predhodno izbrano zvočno datoteko prevajamo z SD-kartice prek izhoda za slušalke. Nanj je vezan tudi LCD-prikazovalnik, na katerem sta izpisana trenutno izbrana zvočna datoteka in nivo občutljivosti, ki ga nastavljamo na mikrokrmilniku.
Ključne besede: Raspberry Pi, Arduino, Python, C++
Objavljeno: 09.07.2015; Ogledov: 830; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

10.
UPORABA TEHNOLOGIJE WEBSOCKET ZA POŠILJANJE SIGNALOV MIDI
Luka Hrgarek, 2015, diplomsko delo

Opis: Glasbeni inštrumenti lahko medsebojno komunicirajo z uporabo protokola MIDI, ki je sprejet kot standard v glasbeni industriji. Včasih bi si želeli realno časovno glasbeno komunikacijo prenesti do oddaljene lokacije, za kar je splet zelo dobra infrastruktura. V diplomskem delu bomo predstavili spletno tehnologijo WebSocket in standard za komunikacijo med glasbenimi napravami MIDI. Opisali bomo izdelovanje in uporabo tako strežnika, ki bo oddajal vhodne MIDI signale preko spleta, kakor tudi odjemalske spletne aplikacije, ki bo te podatke sprejemala ter prikazovala v uporabniku razumljivi obliki.
Ključne besede: spletna aplikacija, WebSocket, MIDI, Raspberry Pi, Node.js, glasbena notacija
Objavljeno: 30.06.2015; Ogledov: 1456; Prenosov: 195
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici