| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vloga in pomen naravne in kulturne dediščine pri razvoju trajnostnega turizma na širšem območju Radgonskih goric
Martina Senekovič, 2019, diplomsko delo

Opis: Območje Radgonskih goric ima širok in pester nabor naravne in kulturne dediščine, ki je pomembna za razvoj trajnostnega turizma. V teoretičnem delu naloge smo izvedli pregled literature, kjer smo spoznavali značilnosti dediščine ter trajnostno odgovorni turizem. Predstavili smo območje Radgonskih goric z vidika naravnih in družbeno geografskih značilnosti ter z namenom ovrednotenja dejavnikov turizma ter dediščine izvedli SWOT analizo. V empiričnem delu smo v obliki intervjuja raziskovali stališča turističnih deležnikov javnega sektorja, na področju dediščine s spremljajočo ponudbo za razvoj trajnostnega turizma. Ugotovili smo, da se turizem trajnostno ne razvija zaradi odsotnosti medsektorskega povezovanja, nerazvite turistične infrastrukture in človeških virov. Na podlagi pridobljenih stališč smo izvedli strateško načrtovanje, znotraj katerega smo zastavili vizijo in prioritete trajnostnega razvoja. Kot predlog prioritete smo oblikovali trajnostni produkt Po poteh dediščine Radgonskih goric.
Ključne besede: Radgonske gorice, naravna in kulturna dediščina, trajnostni razvoj turizma, trajnostni produkti
Objavljeno v DKUM: 24.10.2019; Ogledov: 1768; Prenosov: 518
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

2.
Prenova Kodoličeve zidanice na Policah pri Gornji Radgoni
Tadej Heric, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava prenovo Kodoličeve zidanice na Policah pri Gornji Radgoni. Prikazuje rešitve, kako nekoč velik kompleks, vključno z gospodarskim objektom in prešo, ponovno povezati in vključiti v dogajanje današnjega časa. Nalogo sestavlja analitično-teoretski del ter projektni del, dopolnjujejo pa jo posamezni referenčni primeri podobnih prenovljenih objektov. Na osnovi arhitekturne analize se določi nova namembnost objekta oz. celotnega kompleksa. Kot nam narekuje že sam vinorodni okoliš in lastništvo objekta, bo nova namembnost objekta, ki je povezana z vinarstvom in negovanjem vina, tako dodobra zaokrožila samo ponudbo podjetja Radgonske gorice d.d. Poleg gostinske ponudbe, bi gostom ponujali izobraževanja, degustacije, pa tudi prostore za ovekovečenje zasebnih praznovanj, kot so poroke in obletnice ter podobne prireditve.
Ključne besede: Kodoličeva zidanica, Police, Gornja Radgona, prenova, Radgonske gorice, vinogradniška arhitektura, barok, Kodolitsch, vinarski turizem
Objavljeno v DKUM: 23.08.2016; Ogledov: 1167; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (21,77 MB)

3.
Družbenogospodarske značilnosti vinogradništva v Radgonsko-Kapelskih goricah
Jože Pisar, 2016, diplomsko delo

Opis: Radgonsko-Kapelske gorice so z vidika vinogradništva med najpomembnejšimi pokrajinami v Sloveniji. Namen diplomskega dela je predstaviti razvoj vinogradništva skozi najpomembnejše faze, ki so zaznamovale preteklo obdobje in sedanjost. Študij strokovne literature, internetnih virov ter zbiranje informacij in podatkov na terenu so bili podlaga ustvarjanja diplomskega dela. Z novo razvojno paradigmo podeželja se je spremenila vloga kmetijstva in posledično vinogradništva v pojmovanju podeželskega prostora. Vinogradništvo zaseda pomembno vlogo v sklopu ohranitve kulturne pokrajine. Naravne in kulturne danosti omogočajo nadaljnji razvoj panoge v smeri ustvarjanja novih delovnih mest in povezovanja s turistično dejavnostjo, ki ima na tem območju velike razvojne možnosti. V prihodnosti bo potrebno še večje sodelovanje med lokalnimi partnerji, saj bodo le tako premostljive pomanjkljivosti, ki se kažejo v majhnosti in posledično nedostopnosti na trgu. Vinogradniki morajo biti usmerjeni v ustvarjanje dodane vrednosti svojih proizvodov in storitev, katerih temelj so naravne danosti in tradicija, ki se kaže v uspešnosti podjetja Radgonske gorice d. d. ter je zgodba o uspehu vinogradništva in vinarstva Radgonsko-Kapelskih goric.
Ključne besede: Radgonsko-Kapelske gorice, nova razvojna paradigma podeželja, Skupna evropska kmetijska politika, vinogradništvo, viničarstvo, obnove vinogradov, Radgonske gorice d. d.
Objavljeno v DKUM: 13.06.2016; Ogledov: 887; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

4.
Izboljšanje logističnih procesov v podjetju Radgonske gorice d.d.
Tadeja Šteiner, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili trenutni potek logističnih procesov v podjetju Radgonske gorice d.d., izpostavili aktualne probleme s katerimi se podjetje srečuje pri izvedbi logističnih procesov ter podali predloge za njihovo reševanje. Podjetje Radgonske gorice d.d. je eno izmed vodilnih v svoji panogi, zato še je bolj pomembno, da so na trgu konkurenčni in stremijo k uresničevanju svojih ciljev. Ugotavljamo, da bi s prenovo obravnavanih logističnih procesov lahko izboljšali delovanje organizacije in posledično izboljšali uspešnost organizacije. Glavni problemi in njihove ključne rešitve so naslednje: problem glede evidentiranja zalog v informacijskem sistemu in dejanskim stanjem bi rešili tako, da bi izvedli inventuro in vzpostavili novo začetno stanje, za problem ustavitve proizvodnje bi čim hitreje skušali ugotoviti vzroke in iskali rešitve ter v naprej poizkušali nekaj izdelkov proizvesti na zalogo, problem z razdrobljenostjo dostav bi rešili z najemom zunanjih izvajalcev ter problem vodenja evidence palet in sodov bi rešili z oblikovanjem tabele po partnerjih in komercialistih, odgovornih za njihovo področje.
Ključne besede: Radgonske gorice d.d., logistični procesi, prenova logističnih procesov
Objavljeno v DKUM: 10.11.2015; Ogledov: 1163; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

5.
VPLIV TEHNOLOŠKE INOVACIJE NA POSLOVANJE PODJETJA RADGONSKE GORICE D.D.
Blaž Edšidt, 2014, magistrsko delo

Opis: Ustvarjalnost kot pogoj za rojstvo idej je v vseh pogledih zelo pomembna in odvisna od posameznika in družbe v kateri posameznik deluje. Pomembno je, da se zavedamo, da je investiranje v znanje investicija na dolgi rok in morda tudi rešitev. Inovacije so pomembna in nujna dejavnost podjetij katera želijo dosegati konkurenčne prednosti, slediti trendom tržišča, dosegati ustvarjalnosti v podjetju in racionalizirati tehnološke procese. Inovacije vplivajo na dejavnost podjetja, njegove zaposlene, njegovo okolje in na vse udeležence, ki so v ožjem ali širšem krogu, ne glede na to ali so inovacije velike ali pa gre samo za izboljšave. Ker je vinarstvo v Sloveniji vedno bolj v krizi in ker jo znova in znova pretresajo tako črna ekonomija kot vedno bolj neugodna zakonodaja tako doma kot v tujini je pomembnost inoviranja še toliko bolj pomemben faktor. Kot veliko oviro v procesih inoviranja in samem zagonu procesov od ustvarjanja ideje, razvoja invencije in do končne inovacije pa predstavljajo finančna sredstva, saj je za njih potrebno najeti posojila, ki pa predstavljajo velik zalogaj, saj so posojila draga ali pa nedosegljiva. Podjetje Radgonske gorice d.d. se zavedajo pomembnosti inoviranja in investiranja v znanje svojih kadrov, zato se nenehno ukvarjajo z reševanjem vprašanj, kako določeno stvar opraviti čim bolje in s čim manj naporov in stroškov. To razmišljanje je podjetje pripeljalo do točke odločitve, da investirajo v tehnološko inovacijo in nabavo stroja za obiranje grozdja, kateri je prinesel veliko pozitivnih učinkov, opisanih in predstavljenih v tej magistrski nalogi. Z uvedbo stroja je bil dosežen cilj in tudi s tem prvi pozitivni rezultati. Naj omenim, da je podjetje v nenehni rasti in rezultati se kažejo tako doma kot v tujini. Podjetje je prvič v svoji zgodovini doseglo velik rezultat, saj je postalo Vinar leta 2013 in okronalo dve Zlati radgonski penini z nazivom Šampion Slovenije 2013, na kar so v kolektivu izjemno ponosni. K temu rezultatu je zagotovo pripomoglo napredno razmišljanje vodstva, zavedanje o pomembnosti razmišljanja o inovacijah in dobro delo ter medsebojno razumevanje. Ugotavljam, da je inovacija pripomogla k dobrim poslovnim rezultatom in da s tem kažejo konkurenci, da so korak pred njo. Ključne besede: invencija, inovacija, inovacijski proces, zrelo podjetje, lastni kapital, tuji kapital, Radgonske gorice d.d., Zlata radgonska penina, GREGOIRE –G 132, Izvoz
Ključne besede: Ključne besede: invencija, inovacija, inovacijski proces, zrelo podjetje, lastni kapital, tuji kapital, Radgonske gorice d.d., Zlata radgonska penina, GREGOIRE –G 132, Izvoz
Objavljeno v DKUM: 26.01.2015; Ogledov: 1349; Prenosov: 313
.pdf Celotno besedilo (3,60 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici