SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Spremljanje bolnikov s srčnim popuščanjem v Zdravilišču Radenci
Marko Kos, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je prikazati rehabilitacijsko zdravljenje bolnikov s srčnim popuščanjem v Zdravilišču Radenci. Ugotoviti želimo, kakšne oskrbe so bili deležni tovrstni bolniki v času rehabilitacije ter količino in vrste opravljenih neinvazivnih preiskav. V diplomski nalogi je opisana definicija, epidemiologija in etiopatogeneza srčnega popuščanja. Predstavljeni so diagnostični postopki, farmakološko in nefarmakološko zdravljenje ter zdravstvena nega bolnika s srčnim popuščanjem. V raziskavi smo obdelali podatke, ki so bili razvidni iz zdravstvene dokumentacije bolnikov v Zdravilišču Radenci, s posebnim poudarkom na anamnezi, klinični sliki, simptomatiki, diagnostičnih in terapevtskih ukrepih ter načinu zdravstveno-vzgojne oskrbe. Rezultate smo statistično in grafično prikazali. Posebej smo izpostavili parametre, ki se nanašajo na dejavnike tveganja za razvoj srčnožilnih bolezni, predvsem pa srčnega popuščanja.
Ključne besede: bolnik, srčno popuščanje, Zdravilišče Radenci, rehabilitacija, neinvazivne preiskave, zdravstvena nega, medicinska sestra.
Objavljeno: 10.08.2010; Ogledov: 2682; Prenosov: 447
.pdf Celotno besedilo (3,58 MB)

3.
Fonološki opis govora v Radencih
Mihaela Koletnik, 2000, izvirni znanstveni članek

Opis: Radenci danes niso več več točka v mreži za SLA. Kraj, ki je bil v Ramovševi mreži oštevilčen s številkami 279, 290 in 304 (Benedik 1999: 109), je ob preureditvi mreže izpadel. Ker je raziskava slovenskogoriškega narečja (Koletnik 1999: 1-433) pokazala, da so radenci še zadnja vzhodna točka, kjer se govori slovenskogoriško narečje oz. njegovo vzhodno podnarečje (v sosednjih Petanjcih se govori prekmursko, na Kapelskem vrhu in v Hrastju Moti pa prleško narečje), sem glasoslovje tega govora predstavila v obliki fonološkega opisa
Ključne besede: jezikoslovje, slovenščina, fonologija, narečja, slovenska narečja, Radenci
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 390; Prenosov: 14
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

4.
Naravnogeografske značilnosti Občine Radenci kot prednost za promocijo turizma
Marko Pintarič, 2016, diplomsko delo

Opis: Občina Radenci sodi med razvite slovenske turistične destinacije naravnih zdravilišč in je hkrati mednarodno poznana po kvalitetnih virih mineralne vode, pod zaščitno znamko Radenska tri srca. Namen diplomskega dela je predstaviti naravnogeografske značilnosti, ki so omogočile nastanek naravnih virov ‒ mineralne in geotermalne vode ‒ ter njihov potencial skozi čas, od odkritja do danes. S pomočjo študija strokovne literature, splošnega poznavanja kraja, internetnih virov in pogovorov z udeleženci smo ustvarili podlago za diplomsko delo. Nova razvojna paradigma razvoja podeželja OECD in skupna kmetijska politika EU sta prinesli nov pogled na podeželski prostor, kjer ni več v ospredju kmetijski sektor ampak večsektorski pristop, s poudarkom na prostoru in ob upoštevanju vseh udeležencev na osnovi lokalnih iniciativ od spodaj navzgor – holistični pristop. Glavni cilj naloge je, s pobudami od spodaj navzgor, poudariti naravnogeografske značilnosti, ki so omogočile nastanek kvalitetnih naravnih virov. Te vire, predvsem pojav številnih izvirov mineralne in termalne vode, bi morala občina izkoristiti kot argument pri skupni promociji turizma. Poudarek bi moral biti na bogati zgodovinski tradiciji in na kvaliteti naravnih virov. S povezavo vseh udeležencev turistične ponudbe v Radencih bi Radenci kot prepoznaven zdraviliško-turističen kraj dobili večjo dodano vrednost v turističnih ponudbah. Le-te bi s svojimi programi pritegnile več turistov; posledično bi se lahko uvajala nova delovna mesta, ki so osnova za nadaljnji razvoj samega kraja.
Ključne besede: naravni vrelci, mineralna voda, Radenci, nova paradigma razvoja podeželja, turizem, Radenska, Zdravilišče Radenci
Objavljeno: 14.11.2017; Ogledov: 233; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (3,37 MB)

Iskanje izvedeno v 0.02 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici