| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba obnovljivih virov energije in kogeneracije za samooskrbo z električno in toplotno energijo
Urh Pfeifer, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena avtohiša in stanovanjski objekt v lasti Avtohiše Kos d.o.o., katere trenutno ogrevajo s pečjo na kurilno olje in s štirimi klimatskimi napravami. Prikazane so izvedbe več vetrnih tehnologij (vetrnic) iz različnih svetovnih trgov in hibridni sistem vetrne in sončne tehnologije, s katerimi bi bilo poskrbljeno za samooskrbo z električno energijo in za napajanje toplotne črpalke, ki bi ogrevala prostore. Kot razumna naložba je dodana še enota za kogeneracijo na zemeljski plin, ki bi s pomočjo vetrnice in sončnih celic zagotavljala toplotno energijo in bi hkrati pokrivala vršne potrebe električne energije. Podane so energetska, stroškovna in finančna analiza s programom RETScreen, na podlagi analiz pa primerjane donosnosti investicij.
Ključne besede: vetrna elektrarna, sončna elektrarna, kogeneracijska naprava, toplotna črpalka, RETScreen
Objavljeno: 04.12.2020; Ogledov: 183; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (6,09 MB)

2.
Napoved energetske in ekonomske učinkovitosti vetrne turbine s programskim paketom RETScreen Expert
Patrik Ambrožič, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava energetsko in ekonomsko analizo vetrne elektrarne s programskim paketom RETScreen Expert. Analiza je sestavljena iz šestih korakov, ki jih omogoča program. Lokacija postavitve vetrne elektrarne je Lisca, ki je vrh nad Sevnico. Vetrno polje je sestavljeno iz petih turbin nemškega proizvajalca Enercon E53. Podatki so izbrani iz baze podatkov samega programa, hitrost vetra je vnesena po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje, odkupna cena električne energije iz vetrnih elektrarn pa je izbrana iz portala Energetika Ministrstva za Infrastrukturo. Na podlagi opravljene analize smo ugotovili, da bi se izgradnja vetrne elektrarne ne bi izplačala.
Ključne besede: vetrne elektrarne, vetrne turbine, vetrna energija, energetska učinkovitost, ekonomičnost, analiza učinkovitosti, programska podpora, Lisca, RETScreen Expert
Objavljeno: 12.10.2018; Ogledov: 777; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

3.
VETRNA ELEKTRARNA ZA NAPAJANJE STANOVANJSKE HIŠE
Edin Kuhinja, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena upravičenost gradnje male vetrne elektrarne v vasi Katun – Odžak – Pljevlja, ter priklop na elektroenergetsko omrežje. V začetnih poglavljih so predstavljeni zgodovina in splošni podatki o vetrnih elektrarnah, malih vetrnih elektrarnah, vetrnih elektrarnah z direktnim pogonom ter o energiji vetra. Nato so opisani glavni elementi vetrnice, karakteristike vetrne elektrarne in delovanje le-te. V zadnjem delu je predstavljen program RETScreen in izdelana analiza za gradnjo male vetrne elektrarne v zgoraj omenjeni vasi. Opisano je območje postavitve, izbrana vetrnica in njena priključitev na NN omrežje. Izdelanih je več primerov, ki pokažejo, kdaj je vetrnico na tem območju smiselno postaviti.
Ključne besede: energija vetra, vetrna elektrarna, okolje, direktni pogon, RETScreen
Objavljeno: 22.02.2017; Ogledov: 2109; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

4.
NAČRTOVANJE MALE HIDROELEKTRARNE NA REKI PESNICI
Tadej Kesak, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava gradnjo male hidroelektrarne na reki Pesnici. Opisane so vrste hidroelektrarn ter vrste turbin, ki se uporabljajo. Predstavljena je reka Pesnica in njeno porečje. Grafično so prikazani tudi pretoki zadnjih 40 let. Predlagana je izvedba in načrtovanje posameznih objektov. Predstavljen je celoten postopek za pridobiten ekološko sprejemljivega podatka, ki je pomemben podatek pri gradnji. S pomočjo programskega orodja RetScreen, je izdelan model male hidroelektrarne in izračuni. Izvedena je finančna analiza projekta ter grafično prikazana doba vračanja.
Ključne besede: proizvodnja električne energije, mala hidroelektrarna, retscreen, turbine, doba vračanja
Objavljeno: 26.09.2013; Ogledov: 1989; Prenosov: 304
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

5.
RAZISKAVA UPRAVIČENOSTI IZGRADNJE SONČNE ELEKTRARNE
Blaž Keršič, 2012, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so predstavljeni projekti izgradnje sončnih elektrarn ter vsi potrebni koraki, od investitorja, ki v projekt vloži denarna sredstva, do obratovanja sončne elektrarne. Začetna poglavja opisujejo pomembnost pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov, ter prednosti, ki jih prinašajo. Analizirali smo stanje v Sloveniji in v tujini ter naredili primerjavo glede na število prebivalcev in velikost proizvodnje. Sledil je pregled vira sončeve energije ter razpoložljivosti sončevega sevanja. Predstavili smo zgodovino in zgradbo sončnih celic, izkoristke, ter možnosti za povečanje proizvodnje električne energije. Nadaljevali smo s predstavitvijo uporabljenega računalniškega programa RETScreen 4. Na koncu smo predstavili rezultate simulacij, na podlagi katerih smo naredili ekonomsko raziskavo in jih komentirali. To nam je omogočilo ocenitev donosnosti projektov.
Ključne besede: sonce, raziskava, RETScreen, sončna elektrarna
Objavljeno: 11.02.2013; Ogledov: 1787; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (5,62 MB)

6.
UPORABA GEOTERMALNE ENERGIJE ZA PROIZVODNJOELEKTRIČNE ENERGIJE
Tadej Kovač, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je obravnavana možnost izkoriščanja geotermalne energije v Sloveniji in svetu. Raziskana je možnost izkoriščanja geotermalne energije za pridobivanje električne energije na območju Prekmurja. S programskim orodjem RetScreen je izračunana možna pridobljena energija, opravljena pa je bila tudi ekonomsko finančna analiza.
Ključne besede: proizvodnja električne energije, geotermalna energija, tehnologija izkoriščanja, programsko orodje RetScreen, ekonomska upravičenost
Objavljeno: 26.11.2012; Ogledov: 1966; Prenosov: 291
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

7.
VPLIV MALE HIDROELEKTRARNE MELJE NA IZKORIŠČANJE BIOLOŠKEGA MINIMUMA REKA DRAVE
Matej Klemenc, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene proizvodne kapacitete za proizvodnjo električne energije na reki Dravi. Zraven je dodan tudi kratek opis same reke. Na kratko so opisane posamezne dravske elektrarne ter koliko električne energije vsaka proizvede. Podrobneje je opisana mala hidroelektrarna Melje. Predstavljeno je stanje stare elektrarne Melje pred izgradnjo nove elektrarne ter sami vzroki, ki so botrovali k novi izgradnji. V programskem orodju RETScreen pa je narejena tudi analiza same nove elektrarne, ki je zgrajena na jezu Melje.
Ključne besede: reka Drava, mala hidroelektrarna, RETScreen programsko orodje
Objavljeno: 21.11.2012; Ogledov: 1805; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

8.
MOŽNOST GRADNJE MALE HIDROELEKTRARNE NA POTOKU ZVIRENČINA
Dejan Hameršak, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava možnost gradnje male hidroelektrarne na izlivu potoka Zvirenčina v odvodni kanal hidroelektrarne Formin. Podani so opisi turbin in generatorjev, ki so primerni za vgradnjo v male hidroelektrarne. Izvedena je izbira turbine in druge opreme ter možnost vključitve elektrarne v elektroenergetski sistem. Uporabljen je program RedScreen, kjer je opravljen tako tehniški kot ekonomski del projekta.
Ključne besede: male hidroelektrarne, turbine, generatorji, električno omrežje, vključitev v omrežje, RetScreen programsko orodje, ekologija, ekonomska analiza
Objavljeno: 02.02.2012; Ogledov: 2782; Prenosov: 327
.pdf Celotno besedilo (38,24 MB)

9.
ANALIZA EKONOMSKE UPRAVIČENOSTI DELOVANJA MALE HIDROELEKTRARNE
Klemen Pečovnik, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo analizira ekonomsko upravičenost delovanja male hidroelektrarne Pečovnik. V diplomskem delu so predstavljeni obnovljivi viri energije in njihov družbeni pomen. Predstavljena je oprema male hidroelektrarne. Opisana in predstavljena je mala hidroelektrarna Pečovnik, ki se nahaja v občini Luče. Na osnovi izračunov je za malo hidroelektrarno Pečovnik opravljena ekonomska analiza delovanja s pomočjo programskega orodja RETScreen. Analiza uspešnosti naložbe je izvedena z metodo in primerjavo interne stopnje donosnosti z diskontno stopnjo. Na kratko so predstavljeni tudi vidiki izgradnje nove male hidroelektrarne oziroma možnost obnove obstoječega objekta.
Ključne besede: vodna energija, obnovljivi viri energije, mala hidroelektrarna, turbina, ekonomska upravičenost, RETScreen programsko orodje
Objavljeno: 25.09.2011; Ogledov: 3343; Prenosov: 357
.pdf Celotno besedilo (15,39 MB)

10.
UPRAVIČENOST POSTAVITVE MALE VETRNE ELEKTRARNE V SPODNJI SAVINJSKI DOLINI
Miha Zaveršnik, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava upravičenost postavitve male vetrne elektrarne v Spodnji Savinjski dolini ter priklop na elektroenergetsko omrežje. Začetna poglavja podajajo zgodovino ter splošne podatke o vetrnih elektrarnah, malih vetrnih elektrarnah, morskih vetrnih elektrarnah ter o energiji vetra. Nato so opisani glavni elementi vetrnice, njena karakteristika in samo delovanje. V zadnjem delu je v programu RETScreen izdelana analiza za izgradnjo vetrne elektrarne. V njej je opisano območje postavitve, izbrana vetrnica in njena priključitev na omrežje. Izdelanih je več primerov, ki pokažejo, kdaj se vetrnico na tem območju splača postaviti.
Ključne besede: proizvodnja električne energije, vetrna elektrarna, ekonomska upravičenost, RETScreen, okolje
Objavljeno: 25.09.2011; Ogledov: 3270; Prenosov: 385
.pdf Celotno besedilo (5,25 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici