| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
MOŽNOST GRADNJE MALE HIDROELEKTRARNE NA POTOKU ZVIRENČINA
Dejan Hameršak, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava možnost gradnje male hidroelektrarne na izlivu potoka Zvirenčina v odvodni kanal hidroelektrarne Formin. Podani so opisi turbin in generatorjev, ki so primerni za vgradnjo v male hidroelektrarne. Izvedena je izbira turbine in druge opreme ter možnost vključitve elektrarne v elektroenergetski sistem. Uporabljen je program RedScreen, kjer je opravljen tako tehniški kot ekonomski del projekta.
Ključne besede: male hidroelektrarne, turbine, generatorji, električno omrežje, vključitev v omrežje, RetScreen programsko orodje, ekologija, ekonomska analiza
Objavljeno: 02.02.2012; Ogledov: 2474; Prenosov: 284
.pdf Celotno besedilo (38,24 MB)

5.
MOŽNOST IZKORIŠČANJA VODNEGA POTENCIALA REKE LEDAVE
Drago Šandor, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je raziskana možnost izkoriščanja vodnega potenciala reke Ledave za dve lokaciji. Obravnavano je pridobivanje vseh dovoljenj ter koncesije in raziskana okoljska zaščita NATURA 2000. Ekonomsko finančna analiza predvidenih tehničnih rešitev je bila opravljena s programskim orodjem RETScreen, kjer je bila uporabljena natančna stroškovna metoda. Izvedena je bila tudi analiza občutljivosti glede na spremembe cen in proizvedene količine električne energije in izkaz skupnega denarnega toka.
Ključne besede: male hidroelektrarne, reka Ledava, RETScreen, investicijski stroški za hidroelektrarno
Objavljeno: 06.01.2011; Ogledov: 4059; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (5,85 MB)

6.
STROŠKOVNO OVREDNOTENJE VODNEGA POTENCIALA REKE MURE
Aleš Ficko, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen vodni potencial reke Mure in dosedanja energetska izkoriščenost reke Mure, saj ima reka Mura že zgrajenih 31 hidroelektrarn. S pomočjo programskega orodja RETScreen je opravljena ekonomsko finančna analiza predvidenih tehničnih rešitev. Pri finančni analizi je uporabljena Natančna stroškovna metoda programa RETScreen. Predstavljeni so razni vplivi na okolje pri gradnji hidroelektrarne na reki Muri.
Ključne besede: hidroelektrarna, investicijski stroški hidroelektrarne, vpliv na okolje, RETScreen, hidroelektrarne na Muri.
Objavljeno: 06.01.2011; Ogledov: 2007; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (6,95 MB)

7.
ANALIZA EKONOMSKE UPRAVIČENOSTI DELOVANJA MALE HIDROELEKTRARNE
Klemen Pečovnik, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo analizira ekonomsko upravičenost delovanja male hidroelektrarne Pečovnik. V diplomskem delu so predstavljeni obnovljivi viri energije in njihov družbeni pomen. Predstavljena je oprema male hidroelektrarne. Opisana in predstavljena je mala hidroelektrarna Pečovnik, ki se nahaja v občini Luče. Na osnovi izračunov je za malo hidroelektrarno Pečovnik opravljena ekonomska analiza delovanja s pomočjo programskega orodja RETScreen. Analiza uspešnosti naložbe je izvedena z metodo in primerjavo interne stopnje donosnosti z diskontno stopnjo. Na kratko so predstavljeni tudi vidiki izgradnje nove male hidroelektrarne oziroma možnost obnove obstoječega objekta.
Ključne besede: vodna energija, obnovljivi viri energije, mala hidroelektrarna, turbina, ekonomska upravičenost, RETScreen programsko orodje
Objavljeno: 25.09.2011; Ogledov: 2989; Prenosov: 296
.pdf Celotno besedilo (15,39 MB)

8.
UPRAVIČENOST POSTAVITVE MALE VETRNE ELEKTRARNE V SPODNJI SAVINJSKI DOLINI
Miha Zaveršnik, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava upravičenost postavitve male vetrne elektrarne v Spodnji Savinjski dolini ter priklop na elektroenergetsko omrežje. Začetna poglavja podajajo zgodovino ter splošne podatke o vetrnih elektrarnah, malih vetrnih elektrarnah, morskih vetrnih elektrarnah ter o energiji vetra. Nato so opisani glavni elementi vetrnice, njena karakteristika in samo delovanje. V zadnjem delu je v programu RETScreen izdelana analiza za izgradnjo vetrne elektrarne. V njej je opisano območje postavitve, izbrana vetrnica in njena priključitev na omrežje. Izdelanih je več primerov, ki pokažejo, kdaj se vetrnico na tem območju splača postaviti.
Ključne besede: proizvodnja električne energije, vetrna elektrarna, ekonomska upravičenost, RETScreen, okolje
Objavljeno: 25.09.2011; Ogledov: 2966; Prenosov: 366
.pdf Celotno besedilo (5,25 MB)

9.
VPLIV MALE HIDROELEKTRARNE MELJE NA IZKORIŠČANJE BIOLOŠKEGA MINIMUMA REKA DRAVE
Matej Klemenc, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene proizvodne kapacitete za proizvodnjo električne energije na reki Dravi. Zraven je dodan tudi kratek opis same reke. Na kratko so opisane posamezne dravske elektrarne ter koliko električne energije vsaka proizvede. Podrobneje je opisana mala hidroelektrarna Melje. Predstavljeno je stanje stare elektrarne Melje pred izgradnjo nove elektrarne ter sami vzroki, ki so botrovali k novi izgradnji. V programskem orodju RETScreen pa je narejena tudi analiza same nove elektrarne, ki je zgrajena na jezu Melje.
Ključne besede: reka Drava, mala hidroelektrarna, RETScreen programsko orodje
Objavljeno: 21.11.2012; Ogledov: 1483; Prenosov: 222
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

10.
UPORABA GEOTERMALNE ENERGIJE ZA PROIZVODNJOELEKTRIČNE ENRGIJE
Tadej Kovač, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je obravnavana možnost izkoriščanja geotermalne energije v Sloveniji in svetu. Raziskana je možnost izkoriščanja geotermalne energije za pridobivanje električne energije na območju Prekmurja. S programskim orodjem RetScreen je izračunana možna pridobljena energija, opravljena pa je bila tudi ekonomsko finančna analiza.
Ključne besede: proizvodnja električne energije, geotermalna energija, tehnologija izkoriščanja, programsko orodje RetScreen, ekonomska upravičenost
Objavljeno: 26.11.2012; Ogledov: 1539; Prenosov: 251
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici