| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Samodejni uglaševalnik kitare : diplomsko delo
Radoslav Pantić, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj projekta je bil zasnovati in izdelati samodejni uglaševalnik, ki bi zajemal zvok glasbenega inštrumenta, in bi na podlagi tega uglasil strune z vrtenjem ključev za uglaševanje na inštrumentu. Naprava naj bi bila enostavna za uporabo in bi uporabniku zagotovila povratno informacijo o procesu uglaševanja preko OLED zaslona.
Ključne besede: Uglaševalnik kitare, mikrofon, struna, Hitra Fourierova transformacija, servo-motor, litij-ionska baterija, OLED, mikrokrmilnik, napetostna regulacija, vzorčenje, analogno - digitalni pretvornik
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 811; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Meritve karakteristik asinhronega motorja s frekvenčnim pretvornikom : diplomsko delo
Matic Robič, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno delovanje frekvenčnega pretvornika z asinhronskim motorjem in delovanje servo pogona skupaj s programirljivim logičnim krmilnikom. Iz omenjenih komponent je zgrajen merilni sistem, na katerem so izvedene meritve karakteristik asinhronskega motorja. Upravljanje sistema je izvedeno preko enote HMI. Izmerjene in grafično predstavljene so karakteristike uporabljenega trifaznega asinhronskega motorja pri različnih frekvencah napajanja ter podane ugotovitve, kako izbran način vodenja frekvenčnega pretvornika in sprememba frekvence vpliva na delovanje motorja.
Ključne besede: frekvenčni pretvornik, asinhronski motor, servo pogon, programirljivi logični krmilnik, momentna karakteristika
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 1177; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

3.
Napreden zaklepni sistem za avtomatska drsna vrata : magistrsko delo
Damian Murgec, 2020, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je prikazati celoten inženirski pristop pri razvoju nove generacije električne ključavnice avtomatskih drsnih vrat. Opredelili smo probleme trenutne ključavnice in raziskali možne tipe alternativnih aktuatorjev. Naročili smo nekaj vzorcev različnih motorjev, izdelali lasten elektromagnetni aktuator in s pomočjo programskega orodja Altium Designer razvili tiskana vezja za izdelavo delujočih prototipov. Po napisani programski kodi za mikrokontroler, smo ključavnice skozi serijo preizkusov medsebojno primerjali in izbrali najbolj primerno ključavnico začetnim kriterijem.
Ključne besede: zaklepni sistem, servo pogon, koračni motor, razvoj tiskanega vezja, končni avtomat prehajanja stanj, avtomatska drsna vrata
Objavljeno v DKUM: 06.01.2021; Ogledov: 1279; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (3,61 MB)

4.
Možnosti obdelave zobnikov v robotizirani celici z robotom ACMA XR701 : magistrsko delo
Tomaž Grešak, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisana izdelava in uporaba različnih vrst zobnikov. Večji poudarek je na izdelavi beveloidnih zobnikov. Predstavljena je tudi uporaba beveloidnih zobnikov v industriji. Predstavljena je izvedba obdelave z robotom Acma XR701 v kombinaciji z dvema servo osema. V enem izmed poglavij je opisana sinhronizacija servo osi, ki sta pomemben gradnik celotnega sistema. Robot je uporabljen za manipulacijo obdelovalnega orodja. Največjo težavo sta predstavljali sinhronizacija obeh servo motorjev in postavitev celotnega sistema. Sistem je bilo potrebno razviti tudi iz vidika konstrukcije, kar je podrobneje predstavljeno v tem magistrskem delu.
Ključne besede: ACMA, beveloidni zobnik, servo motor
Objavljeno v DKUM: 02.09.2019; Ogledov: 1102; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

5.
RAZVOJ DVOOSNEGA SERVO-SISTEMA ZA SONČNE PANELE
Jernej Polak, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektnem delu je predstavljen sistem za vodenje sončnih panelov, regulacija, modeliranje DC motorjev, implementacija algoritmov za zaprto-zančno vodenje DC motorja ter komunikacija s serijskim vmesnikom. Namen dela je razvoj dvoosnega servo-sistema za sončne panele, ki sledijo soncu po matematičnem modelu. Cilj dela je sistem, ki je zmožen slediti referenčni poziciji. Uporabljene so metode, kot je matematično modeliranje sistema, načrtovanje regulatorja, implementacija algoritmov in nastavljanje parametrov regulatorja. Na koncu je preizkušeno delovanje regulacije z realnima DC servo-motorjema.
Ključne besede: Vodenje, Regulacija, DC servo-motor, Fotonapetostni sistem
Objavljeno v DKUM: 06.02.2019; Ogledov: 1068; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

6.
Vodenje linearnega pogona s Siemens PLK
Marko Zadravec, 2017, diplomsko delo

Opis: Povzetek Linearni pogoni so v montažni industriji zelo pomemben člen avtomatizacije procesov. Uporabljamo jih za prestavljanje elementov, ki so sestavni deli izdelka, premikanje orodij ipd. V diplomskem delu je bil izdelan demonstracijski sistem z linearnim pogonom, s katerim je možno izvajati vaje, raziskave ter različne projektne naloge. Omenjeni sistem je sestavljen iz linearnega pogona z jermenskim prenosom, gnanim s servomotorjem. Ta servomotor krmili namenski krmilnik, ki je preko vhodov in izhodov ter komunikacijskega protokola PROFIBUS povezan na programirljivi logični krmilnik (PLK). Krmilniška konfiguracija je sestavljena iz Siemensove serije krmilnikov S7-1500, linearni pogon in vso pripadajočo strojno opremo pa proizvaja FESTO.
Ključne besede: PLK, linearni pogon, servo motor, vodenje, PROFIBUS
Objavljeno v DKUM: 24.10.2017; Ogledov: 1819; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (7,52 MB)

7.
Izvedba linearne podajalne osi s servo motorjem Beckhoff
Matija Sekirnik, 2017, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je izdelava linearne podajalne osi, ki deluje v realnem času (angl.: real–time) za potrebe izobraževanja na področju krmilne tehnike, avtomatizacije in regulacije. Linearna podajalna os je sestavljena iz linearne podajalne osi, koračnega motorja in servo motorja. Konstrukcija linearne osi omogoča, da je pogonski motor le eden izmed njiju. V magistrski nalogi bodo podrobneje opisani servo motor, krmilje, regulacija in izdelava HMI vizualizacijskega vmesnika v programskem okolju Visual Studio C#. S pomočjo uporabniškega vmesnika, ki smo ga izdelali, lahko izberemo motor, način vodenja in vrsto regulatorja. Uporabniški vmesnik ima možnost izrisa diagrama odzivov. Programska oprema in vse komponente, ki smo jih uporabili za izdelavo linearne podajalne osi, so popolnoma industrijska, to pomeni, da jih srečamo povsod v industriji. Tako uporabnik pridobi znanje, kako pravilno izbrati parametre regulatorja motorja ne glede na to ali je motor manjši ali mnogokrat močnejši.
Ključne besede: linearna podajalna os, servo motor, absolutni dajalnik, Beckhoff, TwinCAT3, Visual Studio C#, zvezni regulatorji, regulacija
Objavljeno v DKUM: 11.07.2017; Ogledov: 1525; Prenosov: 252
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

8.
RAZVOJ ROBOTSKE ROKE ZA MANIPULACIJO MANJŠIH PREDMETOV
Filip Križanič, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil razviti robotsko roko za manipulacijo manjših predmetov s pripadajočo programsko opremo. Potrebno se je bilo poglobiti v znanja različnih strok kot so računalništvo, robotika, strojništvo in elektrotehnika z namenom, da bi opisali tehnologije, postopke in metode izdelave. V prvem delu naloge smo se posvetili modeliranju robotske roke, pri čemer smo za oblikovanje 3D modela uporabili CAD orodje Rhinoceros. Drugi del naloge smo posvetili razvoju uporabniškega vmesnika in programske opreme za komunikacijo in nadzor nad mikrokrmilnikom, ki temeljita na uveljavljenih visokonivojskih programskih jezikih Java in C++. Računalnik z robotsko roko komunicira preko mikrokrmilnika Arduino, ki upravlja s servo motorji na robotski roki.
Ključne besede: robotska roka, Java, Arduino, servo motor, Rhinoceros
Objavljeno v DKUM: 20.10.2016; Ogledov: 1414; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (3,95 MB)

9.
Krmilni del plezajočega robota za pregled in vzdrževanje mostov
Blaž Berden, 2016, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu je predstavljen del razvoja plezajočega robota za pregled in vzdrževanje mostov. Končni cilj je razviti robota, ki pleza po betonski konstrukciji mostu in se med tem prijema v že obstoječe luknje na mostu. Natančneje je opisan razvoj krmilnega sistema za prej omenjenega robota. Zahtevana je modularna zgradba, optimalna raba prostora, nosilnosti robota in zanesljivo delovanje. Cilj je dosežen do faze kjer ima robot po en krmilnik na vsaki komponenti, krmilniki pa med seboj komunicirajo, z tem pa je možno tudi premikanje robota.
Ključne besede: robot, krmilnik, servo motor, komunikacija
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1279; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (4,69 MB)

10.
SISTEM AKTIVNEGA SLEDENJA VERTIKALNIH OBDELOVALNIH VRETEN SKOBELJNEGA STROJA
Stanislav Vidovič, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen naloge je predstaviti razvoj aktivnega sledenja vertikalnih vreten pri skobeljnem stroju pri hitrosti skobljanja do 300 m/min. Cilj je izbrati pravilno strojno opremo za premikanje 800 kg težke enote vertikalnih vreten in merjenje oz. detekcijo lege lesa med gibanjem skozi stroj. Zaradi zahtevanih zelo kratkih odzivnih časov je potrebno skrbno izbrati vse komponente sistema in jih povezati z Lenze servo pretvornikom serije 9400 in izdelati ustrezen program znotraj servo pretvornika.
Ključne besede: skobeljni stroj, vertikalna vretena, sledenje vertikalnih vreten, servo pretvornik, servo motor, avtomatizacija, regulacija
Objavljeno v DKUM: 06.09.2016; Ogledov: 1335; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (7,13 MB)

Iskanje izvedeno v 7.78 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici