| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 41
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
IZDELAVA PODCAST APLIKACIJE ZA PLATFORMO XBMC
Miha Grosek, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja izdelavo podcast vtičnika za multimedijsko platformo XBMC. Vtičnik predvaja video in avdio vsebine podcastov Multimedijskega centra Radiotelevizije Slovenija. V nalogi sta opisana teoretično ozadje tehnologij in potek razvoja vtičnika. Opredeljena sta problem in cilj naloge, predstavljen je končni rezultat. Platforma XBMC je nameščena na operacijskem sistemu Microsoft Windows, vtičnik pa je napisan v programskem jeziku Python. Za pisanje programske kode je uporabljen urejevalnik Notepad++, za testiranje vtičnika pa XBMC Media Center, verzija 9.11.
Ključne besede: napredne telekomunikacijske storitve, XBMC, podcast, vtičnik, Python, Net-Top-Box, IPTV
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 2676; Prenosov: 220
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

4.
INOVATIVNA ZASNOVA IN IZVEDBA MOBILNE ROBOTSKE PLATFORME
Janez Konovšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava inovativno zasnovo in izvedbo mobilne robotske platforme podkrepljene s študijo vsesmerne mobilnosti in trdnostno analizo ohišja po metodi končnih elementov. Prikazan je celoten proces inženirskega dela od zasnove izdelka odvisne od danih pogojev, računalniškega modeliranja, izvedbe preračunov, elektro načrtovanja, nakupa komponent za delovanje izdelka ter vse do izdelave fizičnega prototipa izdelka. Predstavljeno je krmiljenje izdelka ter način programiranja v različnih programskih jezikih in operacijskih sistemih.
Ključne besede: mobilna robotska platforma, vsesmerna mobilnost, Mecanum kolesa, Ardunino Mega, Arduino Bluetooth, SolidWorks, MKE analiza, Python, C++
Objavljeno: 12.01.2011; Ogledov: 1960; Prenosov: 250
.pdf Celotno besedilo (5,53 MB)

5.
RAZVOJ SISTEMA ZA DOLOČANJE POTI REŠEVALNEGA VOZILA GLEDE NA SPREMEMBE GOSTOTE PROMETA
Jan Prša, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi se ukvarjamo s problemom določitve najhitrejše poti reševalnega vozila v cestnem omrežju. Med mnogimi različnimi možnostmi je potrebno izbrati časovno optimalno pot od reševalne postaje do kraja nesreče. Uporabili smo Dijkstrov algoritem za iskanje časovno optimalnih poti v grafu in ga realizirali s pomočjo programskega jezika Python. V Python IDLE razvojnem okolju smo razvili aplikacijo za določitev in grafični izris poti, ki je v danem trenutku dneva najhitrejša. Program izpiše tudi predviden čas, ki bi ga potrebovalo reševalno vozilo za prihod na cilj. V zaključku je predstavljeno, kakšne bodo koristi obravnavanega sistema za določanje poti za obravnavano organizacijo.
Ključne besede: Iskanje najhitrejših poti, Diskretno dinamično programiranje, Dijkstrov algoritem, Optimizacija, Python IDLE
Objavljeno: 22.08.2011; Ogledov: 1928; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

6.
PRIMERJAVA STREŽNIŠKIH SKRIPTNIH JEZIKOV
Marko Knehtl, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je med seboj primerjanih pet strežniških skriptnih jezikov, ki se pogosto uporabljajo pri programiranju dinamičnih spletnih strani. Med te jezike spadajo PHP, JAVA, ASP.NET, Python in Ruby. Raziskano je ozadje vsakega jezika, s katerim smo za preizkus ustvarili preprosto dinamično spletno stran. Ob tem so omenjene še ostale komponente, ki so potrebne za delovanje dinamičnih spletnih strani. Sem spadajo strežniki, podatkovne baze in programska opema za pisanje spletnih dokumentov. Za lažji pregled je na koncu dodana primerjalna tabela jezikov, ki bo v pomoč uporabnikom pri izbiri pravega jezika za njihovo delo.
Ključne besede: dinamične spletne strani, PHP, JAVA, JSP, ASP.NET, Python, Django, Ruby, Rails, MySQL, primerjava
Objavljeno: 11.06.2012; Ogledov: 6824; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

7.
DOLOČANJE UČINKOVITOSTI TOPLOTNIH PRENOSNIKOV S POMOČJO EKSERGIJSKIH TOKOV
Leon Bevc, 2012, diplomsko delo

Opis: V programskem jeziku Python sem izdelal model toplotnega prenosnika s plaščem in ravnim snopom cevi. V izračunih je uporabljena metoda e-NTU. Snovne lastnosti medija in brezdimenzijska števila so z interpolacijskimi metodami izračunana v vsaki iteraciji posebej. Z modelom sem preučil dinamični in statični odziv za sisteme voda-voda ter voda-para. Eksergijski in energijski izkoristek prenosnika narašča s številom prelivnih polj, nanj pa vpliva še razmerje kapacitet obeh medijev. Oba izkoristka kot funkciji razmerja kapacitet medsebojno nista sorazmerna.
Ključne besede: prenosnik toplote, ε-NTU, Python, model, eksergija, entropija, energija
Objavljeno: 24.11.2012; Ogledov: 1380; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

8.
RAZVOJ SISTEMA POROČANJA V JEZIKU PYTHON
Gašper Vrezovnik, 2013, magistrsko delo

Opis: V raziskavi je preskušen koncept razvoja sistema poročanja v odprtokodnem in objektno usmerjenem programskem jeziku Python. Izbrani programski jezik se je izkazal kot primerno orodje za izdelavo sistema za poročanje za virtualna mobilna operaterja Debitel in IZI mobil. Izdelan je bil posnetek stanja procesov ad hoc generiranja poročil. Ugotovljene pomanjkljivosti takega načina dela so predvsem zahteva po prisotnosti operaterja in velika možnost napake zaradi napačnega zaporedja poizvedb. Razvita aplikacija omogoča dva načina dela, poimenovana »SELECT« in »PROCEDURE«. Način »SELECT« temelji na ad hoc poizvedbah, »PROCEDURE« pa na shranjenih procedurah. Trajanje izdelave poročil je bilo merjenje dopoldne in po 21. uri. Referenčne meritve ad hoc poizvedb so bile izvedene z orodjem Oracle SQL Developer. Meritve časa trajanja poizvedb, porabe pomnilnika, obremenjenosti procesorja in obremenjenosti omrežja so pokazale, da je primernejši način za izdelavo mesečnih poročil s prototipno programsko rešitvijo v načinu delovanja »PROCEDURE«. Meritve obsegajo razlike porabe virov na osebnem računalniku, ki so bile pri razvitih načinih poročanja nepomembne.
Ključne besede: Shranjene procedure, Ad hoc poizvedbe, Python, Sistem poročanja, Operater navideznega mobilnega omrežja
Objavljeno: 19.07.2013; Ogledov: 1208; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

9.
IZVEDBA POTOVALNEGA RAČUNALNIKA ZA OSEBNO VOZILO S POMOČJO PLATFORME RASPBERRY PI
Uroš Krajnc, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava prikaz podatkov na zaslonu, pridobljenih iz avtomobilsko diagnostičnega sistema OBD-II, preko operacijskega sistema Linux. V diplomski nalogi, smo se odločili spoznati sistem OBD-II, razviti programsko opremo ter vse skupaj preko platforme Raspberry PI prikazati na zaslonu. Osredotočili smo se na prikaz le določenih podatkov, kot so hitrost, vrtljaji na minuto, temperatura motorja in trenutna poraba goriva. Celoten sistem smo preizkusili na avtomobilu Opel Corsa 1.8 ter naredili analizo podatkov. Cilj programske opreme je, da omogoča vozniku pogled na trenutno porabo goriva ter drugih podatkov pridobljenih iz avtomobilskih senzorjev.
Ključne besede: potovalni računalnik, Raspberry PI, OBD, Python
Objavljeno: 13.08.2013; Ogledov: 1609; Prenosov: 298
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

10.
RAZVOJ VERTIKALNEGA ISKALNIKA ZAPOSLIM.SE
Martina Lebar, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sta predstavljena zasnova in razvoj vertikalnega spletnega iskalnika Zaposlim.se za potrebe iskanja aktualnih zaposlitvenih oglasov po slovenskih spletnih straneh. Podana je kratka analiza razmer na trgu dela, opisani pa so tudi najpomembnejši slovenski iskalniki. Razložena je razlika med splošnimi in vertikalnimi iskalniki in specificirane zahtevane značilnosti vertikalnega iskalnika. Prvotno je bilo predvidenih šest spletnih strani, ki vsak dan objavljajo prosta delovna mesta. Naloge, ki so bile opravljene v sklopu razvoja, so bile: razvoj spletnih pajkov, razvoj iskalnika, avtomatizacija procesov, oblikovanje iskalnika, programiranje uporabniškega vmesnika in testiranje. Pri projektu so sodelovali trije programerji, ocenjeni napor pa je 4,5 človeka na mesec. Glavni tehnični težavi sta bili: a) replikacija baze MongoDB na virtualnem strežniku in b) indeksiranje strani Ajax zaposlitvenega portala Zaposlim.se. Prvo težavo smo odpravili z zamenjavo baze podatkov (MySQL), drugo pa s pretvorbo strani Ajax v obliko URL, ki je prijazna do iskalnikov. Analiza obiska vertikalnega iskalnika Zaposlim.se je pokazala, da ga na dan obišče okrog 1000 obiskovalcev, število pa se še povečuje. Razmišljamo tudi o nadaljnjem razvoju iskalnika v prihodnosti, in sicer s širitvijo na tuje trge. Na začetku se bomo najprej usmerili na hrvaški in avstrijski trg, na katerih je na podlagi opravljenih raziskav naš največji potencial. Razvoj iskalnika in orodja za iskanje zaposlitvenih oglasov se bo razvijal hkrati s širitvijo na tuje trge, v prvi fazi pa bo obsegal možnost dodajanja novih zaposlitvenih oglasov na iskalnik.
Ključne besede: Zaposlim.se, - vertikalni spletni iskalnik, Python, Django, Scrapy, Ajax
Objavljeno: 08.04.2014; Ogledov: 1078; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (773,25 KB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici