| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 57
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Detekcija napak med 3d tiskom z uporabo strojnega vida
Nejc Tovornik, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo zasnovali cenovno ugodno rešitev za zajem slike in odkrivanje napak pri 3D tisku več enakih izdelkov. Najprej smo na kratko pregledali osnove 3D tiska in strojnega vida. Za zajem slike smo izbrali cenovno dostopen komercialni 1D linijski slikovni senzor, ki ne povzroča popačenja leče. Na podlagi meritev smo preučili delovanje tovrstnega senzorja, izdelali tiskano vezje in krmilni program za DSP mikrokrmilnik. Ustvarili smo vtičnik za rezalnik Ultimaker Cura, ki v sloje tiskanega izdelka doda G-kodo za izvajanje skeniranja, ter izdelali program za detekcijo napak. Program temelji na metodi primerjanja zajetih slik prvega uspešnega tiska s slikami nadaljnjih. Potrdili smo, da program uspešno zazna večino napak in ustrezno prekine proces 3D tiskanja.
Ključne besede: Strojni vid, CIS senzor, 3D-tisk, STM32, Python, G-koda, Duet3D, OpenCV, Altium, C++, Ultimaker Cura
Objavljeno v DKUM: 22.09.2022; Ogledov: 16; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (6,37 MB)

2.
Optimiranje nelinearnih nepogojenih problemov z determinističnimi in stohastičnimi metodami
Lovro Anderlič, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je prikazana z opisom nelinearnih nepogojenih optimizacijskih problemov računalniških kod v programu Python. Naš problem se je nanašal okoli dveh determinističnih in stohastičnih metod reševanja. Diplomsko delo vsebuje opisane modele, ki smo jih programirali in z njimi reševali osnovne ter zahtevne enačbe. Namen diplomskega dela je bil programiranje enačb v program Python in njegove rešitve premerjat z različno zahtevnimi problemi. Ugotovili smo, kako programirat nelinearne probleme z programskim orodjem in sestavit primeren model za njegovo delovanje. Rezultate smo primerjali glede na enačbe z eno in več spremenljivkami, ter z različnim programskim orodjem.
Ključne besede: Python, optimiranje, programiranje, nelinearni problemi
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 16; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (3,72 MB)

3.
Razvoj senzorske merilne naprave za 3d zajem prostora
Uroš Cizerle, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema primerjavo različnih senzorskih tehnologij in njihove uporabe za merjenje razdalje in zajem prostora. Opisuje postopek izdelave prototipa naprave za izmero 2D prostora do 10 metrov razdalje z uporabo LiDAR tehnologije. Trenutna tehnologija omogoča mnogo senzorjev različnih cenovnih razredov, ki ponujajo širok spekter uporabe in vse večjo zanesljivost.
Ključne besede: LiDAR tehnologija, 3D tiskalnik, 2D izris prostora, programsko okolje Python
Objavljeno v DKUM: 25.08.2022; Ogledov: 413; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (3,74 MB)

4.
Programski jezik Python v kemijskem inženirstvu in kemiji : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Urša Keše, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja uporabo programskega jezika Python za reševanje problemov v kemiji in kemijski tehnologiji, kar vključuje osnove programskega jezika, zbirko prosto dostopnih knjižnic ter primere nalog in rešitve z uporabo pythonske kode. Osnove programskega jezika so primerljive osnovam, ki so že del univerzitetnega študijskega programa, kjer sta študentom predstavljena programska jezika Fortran in Matlab. Največja prednost Pythona je zbirka modulov, ki so dostopni preko knjižnic ChemPy, NumPy, Matplotlib, Chemlib, Openpyxl in Xlsx Writer, ki smo jih opisali v drugem poglavju. Poleg zbirke knjižnic smo v poglavju predstavili osnove programiranja, osnovne podatkovne tipe programskega jezika Python ter kompleksnejše tipe, kot so funkcije, logične vrednosti in pogojni stavki. Na koncu poglavja smo predstavili uporabo knjižnic za grafično predstavitev podatkov in analizo rezultatov. Glavni del diplomskega dela so primeri nalog, ki so rešene z uporabo Python knjižnic, kjer smo predstavili kodo za določanje lastnosti produktov in reaktantov, stehiometrije, izračun toplote kemijskih reakcij in določanja topnosti. Na koncu smo dodali še nalogo primerjave rešitve naloge v fortranski kodi in pythonski kodi. Ugotovili smo, da je uporaba Pythona za reševanje problemov v kemiji in kemijskem inženirstvu priročna, preprosta in obsežna. Uporaba jezika je primerljiva fortranskemu, z uporabo knjižnic je pythonski jezik uporaben za širši nabor problemov kot fortranski jezik.
Ključne besede: Python v kemiji, ChemPy, Chemlib, Python knjižnice, programiranje, kemija, kemijsko inženirstvo, univerzitetni študij
Objavljeno v DKUM: 12.07.2022; Ogledov: 162; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

5.
Analiza in klasifikacija zvočnih posnetkov v programskem okolju Python : diplomsko delo
Lara Rantuša, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo okolje in orodja v programskem jeziku Python za obdelavo, analizo in klasifikacijo zvočnih posnetkov. Razložene so lastnosti glasbe in kako se te zaznavajo z naravno in računalniško analizo zvoka. Opisan je postopek izdelave programa in uporabljeni algoritmi za strojno učenje, ki zna zvočne posnetke obdelati, analizirati in klasificirati glede na njihovo glasbeno zvrst ter na posnetku prepoznati število izvajalcev.
Ključne besede: analiza zvočnih posnetkov, klasifikacija zvočnih posnetkov, programsko okolje Python
Objavljeno v DKUM: 27.05.2022; Ogledov: 359; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

6.
Avtomatski sortirnik lego kock s pomočjo strojnega vida : magistrsko delo
Vid Ostroško, 2022, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je bila izdelava programa, kateri bi s pomočjo kamere preveril tip kocke na tekočem traku in jo pospravil v pravilen zaboj. Uporabili smo sortirnik lego kock s koračnimi motorji za premikanje traku, analognimi senzorji za zaznavo kocke, servomotorji za pospravljanje kocke v zaboj in mikrokrmilnik STM. Mikrokrmilnik je služil za premikanje tekočega traku, zaznavanje prisotnosti kocke in pospravljanje kocke v pravilen zaboj. Nanj smo priklopili računalnik na katerem je deloval program za prepoznavo tipa kocke in uporabniški vmesnik. Program na mikrokrmilniku je napisan v programskem okolju STM32CubeIDE v jeziku C, program na računalniku pa v programskem okolju Visual Studio v jeziku Python.
Ključne besede: Lego kocke, mikrokrmilnik STM, uporabniški vmesnik, sortiranje, avtomatizacija, Visual Studio, Strojni vid, Python
Objavljeno v DKUM: 04.04.2022; Ogledov: 382; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (3,48 MB)

7.
Analiza raziskovalnih pristopov v zaključnih delih s pomočjo metod rudarjenja besedil
Jan Vidmar, 2022, magistrsko delo

Opis: Raziskovalna področja se med seboj razlikujejo tudi po uporabi raziskovalnih strategij, kar se prav tako odraža v študijskih programih. Čedalje več je v uporabi tudi mešanih raziskovalnih strategij, kar ne preseneča, saj se tudi področja med seboj vse bolj prepletajo. Zato smo na primeru povzetkov diplomskih nalog s Fakultete za organizacijske vede želeli ugotoviti, ali je mogoče s pomočjo metod rudarjenja besedil ugotoviti raziskovalno strategijo in jo povezati s študijskim programom. Zbrali smo po 100 povzetkov diplomskih del iz treh osnovnih študijskih programov na fakulteti, torej skupno 300 povzetkov diplomskih nalog. Želeli smo tudi ugotoviti, ali je mogoče iz povzetka diplomske naloge prepoznati raziskovalno strategijo in napovedati, iz katerega programa prihaja diplomska naloga. V ta namen smo uporabili raziskovalno strategijo načrtovanja in razvoja, kot osnovno metodo razvojnega cikla pa smo izbrali CRISP-DM. Izdelali smo Python skripto, ki je omogočila ekstrakcijo povzetkov in jih uredila v urejen korpus. S področja rudarjenja besedil smo uporabili tako nenadzorovane kot nadzorovane metode: metode gručenja, besednega oblaka in napovedovanja razreda. Za uporabo metod rudarjenja besedil smo uporabili orodje Orange Data Mining tool. Ugotovili smo, da lahko iz povzetkov z visoko natančnostjo napovemo študijski program, v katerega sodi posamezna diploma. Rezultati kažejo, da je najpogostejša raziskovalna strategija na področju kadrovskih in izobraževalnih sistemov vzorčna raziskava, medtem ko sta na področju informacijskih sistemov to načrtovanje in razvoj.
Ključne besede: raziskovalne strategije, python ekstrakcija besedil, orange rudarjenje besedil, CRISP-DM
Objavljeno v DKUM: 02.02.2022; Ogledov: 266; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

8.
Strojno učenje : s Pythonom do prvega klasifikatorja
Sašo Karakatič, Iztok Fister, 2022

Opis: Knjiga služi kot uvod v področje strojnega učenja za vse, ki imajo vsaj osnovne izkušnje s programiranjem. Pregledajo se pomembni pojmi strojnega učenja (model znanja, učna in testna množica, algoritem učenja), natančneje pa se predstavi tehnika klasifikacije in način ovrednotenja kvalitete modelov znanja klasifikacije. Spozna se algoritem klasifikacije k najbližjih sosedov in predstavi se uporaba tega algoritma – tako konceptualno kakor v programski kodi. Knjiga poda številne primere v programskem jeziku Python in okolju Jupyter Notebooks. Za namen utrjevanja znanja pa so ponujene naloge (tako računske, kot programerske) s podanimi rešitvami.
Ključne besede: strojno učenje, umetna inteligenca, klasifikacija, k najbližjih sosedov, Python
Objavljeno v DKUM: 27.01.2022; Ogledov: 677; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (7,04 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Vozlišče na osnovi vodikovih tehnologij : magistrsko delo
Aleksander Grobin, 2021, magistrsko delo

Opis: Več kot tretjino svetovnih emisij predstavljata industrija in transport, sektorja, ki ju ni mogoče v celoti elektrificirati. Kot vezni člen med obnovljivimi viri energije in brezogljično energijo se vse bolj uporablja vodik. V magistrskem delu je opisano vozlišče na osnovi vodikovih tehnologij. Električna energija se proizvaja v sončni elektrarni, ki nato v elektrolizerju proizvaja zeleni vodik oziroma vodik brez emisij toplogrednih plinov. Proizvedeni vodik se primarno uporablja za transport, v povezavi z gorivno celico pa omogoča avtonomnost vozlišča, kadar slednje ni povezano na elektroenergetsko omrežje. Za namen ogrevanja se toplota v vozlišču proizvaja v toplotnih črpalkah. Podani so tudi ekonomski izračuni vozlišča in končna cena vodika. Izračuni, modeli in simulacije vozlišča so izvedeni v programskem jeziku Python.
Ključne besede: Vodik, zeleni, vozlišče, vodikove tehnologije, Python
Objavljeno v DKUM: 14.12.2021; Ogledov: 268; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

10.
Avtomatizacija priprave mesečnih poročil pedagogov iz spletnega urnika
Luka Mramor, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje razvoj programskega orodja za lažje izpolnjevanje mesečnih poročil o pedagoškem delu. Problem se nahaja v zamudnem postopku, ki ga zastavi izpolnjevanje teh poročil, saj mora vsak zaposleni zase sešteti ure predavanj ali vaj, ki jih je izvedel za posamezen predmet. Cilj je ustvariti program, ki to naredi namesto njih ter jim rezultate prikaže v obliki tabel ter nizov, v katerih so seštete opravljene ure. Dela smo se lotili z raziskovanjem, kateri programski jezik bi bil za ta problem najbolj uporaben, za tem pa s postopnimi nadgradnjami sistema, dokler ni bil zadovoljiv. Ustvarili smo program, ki nam ponudi nabor vseh zaposlenih ter na podlagi vnesene iskalne besede ter meseca izpiše iskane podatke. Izpiše dve tabeli; eno za letno raven ter eno za mesečno raven, na koncu pa izpiše še nize, v katerih so navedeni opravljeni predmeti in seštete ure. Te se nato ročno vpišejo v poročilo, ki ga mora izpolniti vsak zaposlen sam. Program nam olajša samostojno seštevanje ur ter nam avtomatsko loči ure po kriterijih: način izvajanja, vrsta študija ter stopnja študija. Program je enostaven za uporabo ter izpiše uporabniku prijazne tabele, saj so zelo enostavne.
Ključne besede: Python, avtomatizacija, urnik, poročilo
Objavljeno v DKUM: 04.11.2021; Ogledov: 224; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici